Martin Wallaert gidst doorheen kunstregio

Liefhebbers van kunst en cultuur kunnen zich vanaf nu door de Leiestreek en tot ver daarbuiten laten gidsen door kunstenaar Martin Wallaert. Kunstproject Anekd’arte vertrekt vanuit zijn villa ter Ide in Machelen en leidt aan de hand van allerlei anekdotes en verhalen doorheen de kunstregio.

Martin Wallaert (80) is misschien wel de laatste nog levende schilder uit de Latemse scholen, de verzamelnaam voor meerdere generaties kunstenaars die zich verenigden in de omgeving van Sint-Martens-Latem, Deinze en Deurle. Tot hen behoren onder meer Emile Claus, de broers Gust en Léon De Smet en Constant Permeke.

Van veel schilders uit deze school zijn werken te vinden in de collectie van Martin Wallaert. Enkele ontmoette hij ook persoonlijk. Het kunstproject Anekd’arte groeide organisch vanuit de persoonlijke connectie tussen Martin en zijn stielgenoten. Het eindresultaat is een allesomvattend project dat vertrekt vanuit een handig pocketboekje: ‘Roadtrip’.

Erfgoed

Na een korte voorstelling van de schilder zelf, begint de roadtrip in zijn atelier in villa ter Ide. De villa zelf is een erfgoedlocatie en het atelier is zowel fysiek als virtueel te bezoeken. Van daar gidst Martin de lezers, toeristen en kunstliefhebbers verder langs Deinze, Sint-Martens-Latem en zelfs Brussel en Oostende om eventueel een bezoek te brengen aan het Mudel of het museum Gust De Smet.

Voor Anekd’arte werden, zoals de naam al doet vermoeden, ook heel wat anekdotes verzameld waarin Martin Wallaert zijn eigen ervaringen beschrijft met andere Vlaamse meesters. Zowel in het boekje Roadtrip als bij schilderijen uit de collectie van Martin, zijn daarvoor QR-codes gecreëerd waarop de anekdotes te zien of te horen zullen zijn.

Anekd’arte werd donderdag officieel voorgesteld in de Guldenpoort in Machelen. “Samen kunnen we de volgende generaties warm maken om kunst en cultuur te ontdekken”, zei aldus Martin Wallaert. “We moeten het echt niet ver zoeken. We hebben hier niet alleen goeie schilders maar ook dichters, theatermakers, filmmakers, … er is nog zoveel te ontdekken.”

(JF)

Het pocketboekje Roadtrip is gratis te bestellen via [email protected]. Alle info en een virtueel bezoek van het atelier van Martin Wallaert is te vinden op de website https://anekdarte.be/.

The post Martin Wallaert gidst doorheen kunstregio is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Infomarkt kondigt nieuwe fase aan voor stadsvernieuwingsproject collegesite Tielt: “Dé blikvanger blijft oude trapgevel van college”

De eerste steen zal ten vroegste voor eind 2025 zijn, maar het collegesiteproject is een stapje dichterbij gekomen. Naar aanleiding van het lopende openbaar onderzoek rond de verkavelingsaanvraag werd donderdag een infomarkt georganiseerd in dienstencentrum ‘t Vijverhof. Daarbij kregen bezoekers ook enkele nieuwe conceptbeeldjes te zien.
The post Infomarkt kondigt nieuwe fase aan voor stadsvernieuwingsproject collegesite Tielt: “Dé blikvanger

Lees meer »

KIJK. Passagiers getuigen nadat hun vlucht noodlanding moest maken na hevige turbulentie: “Het leek alsof het vliegtuig was neergestort”

Afgelopen maandag moest een Boeing 787-9 Dreamliner van Air Europe een noodlanding maken in het Braziliaanse Natal nadat het toestel werd geteisterd door hevige turbulentie. “Mensen waren aan het schreeuwen en aan het rondlopen. Ik zag iemand vastzitten in het bagagevak!”, getuigt een vrouwelijke passagier. Het toestel was onderweg van Madrid naar Montevideo (Uruguay). “Maar van het ene op het

Lees meer »

Zomerbar Roots zorgt weer voor vakantiesfeer: “Dit moet weer gezelligste plekje van Kuurne worden”

Vanaf vrijdag 5 juli wordt het vakantiegevoel opnieuw extra opgewekt in de idyllische zomerbar Roots, gelegen aan de vesten van de Kuurnse Leie. Jan-Willem Heggermont, Niels Daelman, Mathieu Vanooteghem en Reiner Van Wonterghem waren afgelopen week nog druk bezig om de laatste details af te ronden voor de opening.
The post Zomerbar Roots zorgt weer voor vakantiesfeer: “Dit moet

Lees meer »

LIVE RODE DUIVELS. Verandert Frankrijk van systeem? Deschamps denkt na over een 4-4-2 met twee aalvlugge spitsen

Matchdag min één voor de Rode Duivels. Maandag wacht de clash met Frankrijk, vandaag wordt er om 10u30 getraind in het Team Base Camp in Freiberg, waarvan alleen het eerste kwartiertje niet gesloten is. Na de korte afreis naar Düsseldorf zullen om 17u45 bondscoach Tedesco samen met Orel Mangala de pers te woord staan in de Düsseldorf Arena. Ondertussen denkt

Lees meer »

“Ja, ik heb botox, fillers en borstimplantaten. Is dat zo vreemd?” Anouk Matton wil misvatting over uiterlijk rechtzetten

“Ik was amper in de reeks te zien en toch denken mensen dat ik een abonnement heb op plastische chirurgie.” Anouk Matton (31) was het boegbeeld van ‘Chasing Beauty’, de documentairereeks over cosmetische ingrepen. Maar dat was tegen wil en dank: het programma deed de kijker geloven dat Matton meer werk heeft laten doen dan effectief het geval is, zegt

Lees meer »

150 oldtimertractoren meten hun krachten in Poeke

Op zondag 7 juli vormen de hoeve en naastliggende weilanden van Willy Hooft (81) in Poeke het feestdecor voor oldtimerlandbouw. Al van bij de eeuwwisseling organiseren Willy en een 50-tal medewerkers, buren en kennissen uit de agrosector onder de titel Paard & Oldtimerfeesten.
The post 150 oldtimertractoren meten hun krachten in Poeke appeared first on KW.be.

Lees meer »

Stinkend rijke Tom en Bill Kaulitz kampen na Tokio Hotel met trauma’s: “Soms denk ik dat ik als baby uit een UFO viel”

Ze zijn terug van – in principe – nooit weggeweest, maar hier in Vlaanderen zijn ze lange tijd van de radar verdwenen. Bill en Tom Kaulitz (34), bekend van de emo-rockband Tokio Hotel, pakken uit met een eigen docu op Netflix. In ‘Kaulitz & Kaultiz’ zijn ze heel wat eerlijker dan destijds in de tienerblaadjes: “Ja, Bill valt op mannen,

Lees meer »

Zijn Eric (44) en Eva (46) onschuldige slachtoffers van de drugsoorlog? “Café werd in het verleden al gesloten”

Twee doden waaronder een vrouw en drie gewonden. Dat is de voorlopige tol na de brutale schietpartij op het terras van een café in Brussel-Zuid. Van de daders die op een scooter wegvluchtten, ontbreekt elk spoor. Of er een link is tussen de slachtoffers en het drugsmilieu blijft weliswaar de vraag. “Het kan even goed een vergissing zijn waarbij de

Lees meer »

Geen cassatieberoep tegen vrijspraak juwelier die overvaller doodschoot

De vrijspraak door het Gentse hof van beroep van de juwelier die in 2018 een overvaller doodschoot in de Gentse deelgemeente Oostakker, is definitief. Het openbaar ministerie tekent geen cassatieberoep aan tegen de vrijspraak wegens onweerstaanbare dwang, bevestigt het Gentse parket-generaal. De juwelier had in eerste aanleg nog tien maanden cel met uitstel gekregen.

Lees meer »