Gemeentebestuur Harelbeke geeft 30.000 bloembollen gratis weg: “Voer voor de bijen”

In Harelbeke rondt het gemeentebestuur de Week van de Bij af met leuk nieuws. “We gaan 30.000 gratis biologische bloembollen weg te geven. Dat is één symbolische bloembol per inwoner van Harelbeke. Zo creëren we broodnodige mini-voederplekken voor onze bijen”, zegt schepen Naert.

In 2022 startte Harelbeke met de opmaak van een wilde bijen-plan om een beeld te vormen van de aanwezige bijenpopulaties op verschillende types openbaar domein. Zo werden natuurdomeinen, wegbermen, groenperken en begraafplaatsen onder de loep genomen.

Onderzoek

Het resultaat van het onderzoek voor wilde bijen-plan was opvallend. “Harelbeke zet zich al meerdere jaren in als bijenvriendelijk lokaal bestuur door extra aandacht te geven aan een ecologisch park -en groenbeheer. Met het wilde bijen-plan konden we noteren dat 120 bijensoorten, waaronder 18 zeer zeldzame, bleken rond te vliegen in Harelbeke”, zegt schepen van Natuur en Milieu Tijs Naert (Groen).

“Het plan waarmee we in 2022 samen met stad Harelbeke zijn gestart, werd in 2024 gefinaliseerd”, zegt Jens D’Haeseleer van Natuurpunt Studie. “De studie vormt nu de basis voor het bijsturen van het bijenvriendelijk natuurbeheer in Harelbeke. Bedoeling is om de aanwezige bijen zoveel mogelijk hier te houden en daarvoor werden een aantal acties uitgestippeld.”

Zo werden er bij infrastructuurwerken rond cultureel centrum Het Spoor een populatie van zandbijen door de Milieudienst Harelbeke verhuisd naar andere oorden. Dit in samenwerking met de aannemer. Bij de bergraafplaats werden meerdere bijenpopulaties gevonden.

30.000 gratis bloembollen

De stad zet sterk in op de aanleg van een biodivers en bloemrijk openbaar domein. “Daarnaast delen we binnenkort ook gratis bloembollen uit aan alle inwoners. In het kader van de voorbije ‘Week van de Bij’ brengen we het belang van de bij onder de aandacht bij de inwoners door 30.000 gratis biologische bloembollen weg te geven. Dat is één symbolische bloembol per inwoner van Harelbeke. Zo creëren we broodnodige mini-voederplekken voor onze bijen”, zegt schepen Naert.

Het pakket omvat een mix van 30 biologische bloembollen. “Ook Harelbeekse scholen kunnen deelnemen aan de Bebloem-actie: bedoeling is om er bijvriendelijke scholen van te maken. Twee klassen krijgen de kans om een gratis workshop over de bij te volgen in het provinciaal domein de Gavers.”

Inschrijven voor een gratis bloembollenpakket kan nog tot en met 15 juli 2024 via de website van stad Harelbeke https://www.harelbeke.be/bebloem-harelbeke.

Het pakket kan afgehaald worden op 26 september.

The post Gemeentebestuur Harelbeke geeft 30.000 bloembollen gratis weg: “Voer voor de bijen” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Drukbezette Lynn Van Den Broeck (31) zal lief Mathias Vergels niet vaak zien: “Nog geen trouwdatum, wel schattige gezinsuitbreiding”

Het leven was nooit drukker voor Lynn Van den Broeck (31). Acteren, koken en survivalen deed ze dit jaar al voor de camera’s, en daar is nu ook een plekje achter de radiomicrofoon bij. De actrice is overal. “Maar voor een bepaald soort programma’s pas ik bijna altijd”, aldus de vrolijke brunette, die ook een jaar na haar verloving met

Lees meer »

35ste editie van Grensrock succesvol van start

En ze zijn vertrokken! Onder een stralende zon wist het Park Ter Walle in Menen zich te vullen, voor de eerste avond van Grensrock. De combinatie van het weer en een ijzersterke affiche, wist zowel vriend als vijand te overtuigen. Het volledige terrein stond in geen tijd bomvol.
The post 35ste editie van Grensrock succesvol van start appeared first

Lees meer »

Belgen verbruikten vorig jaar minste energie in bijna 30 jaar

Het energieverbruik in België lag vorig jaar op het laagste peil sinds 1995. De daling heeft te maken met de erfenis van de energiecrisis, de industriële activiteit die op een laag pitje staat en de mildere winters. Het merendeel van die verbruikte energie is nog altijd fossiel, maar het aandeel hernieuwbare energie stijgt licht.

Lees meer »

“Extreemrechtse golf trekt over Frankrijk”: Rassemblement National van kandidaat-premier Bardella (28) op kop bij eerste ronde parlementsverkiezingen

De eerste ronde van de parlementsverkiezingen in Frankrijk zijn gewonnen door het Rassemblement National (RN) van kandidaat-premier Jordan Bardella (28). De partij kreeg 33 procent van de stemmen, zo melden Franse media zondagavond op basis van schattingen. De daadwerkelijke resultaten komen later vanavond binnen. Ondertussen protesteren honderden linkse activisten in hoofdstad Parijs. Dit artikel zal voortdurend worden bijgewerkt met de

Lees meer »

ZOMERREEKS. Sylvia woont al 18 jaar in de brousse in Togo: “Ik kan niemand vertrouwen, voor je het beseft doen ze iets in je drankje”

Sylvia Roovers (63) werkte 23 jaar bij Umicore in Hoboken en was al een tijdje weduwe toen ze in 2006 haar leven een nieuwe, positieve twist wilde geven. Ze nam loopbaanonderbreking en trok naar Togo om vrijwilligerswerk te doen. Achttien jaar later runt ze in Wli, een klein dorpje in de brousse, met haar vzw Joko Togo een weeshuis en

Lees meer »

Geen wijnopener bij de hand? Zo krijg je de fles toch open

Wat als… je een flesje wijn wil openen, maar geen wijnopener bij de hand hebt? Dan haal je een paar kaarsen uit, want ook daarmee krijg je de kurk van een wijnfles. Dat hebben enkele mannen uitgeprobeerd. “Je moet wel een klein beetje geduld hebben”, klonk het achteraf. “Pas na een dikke minuut konden we de fles ontkurken.”

Lees meer »

Sprookjesmusical Sneeuwwitje betovert publiek tijdens première in Plopsaland De Panne

Zondag werd het Studio 100 Theater in Plopsaland De Panne omgetoverd tot een magisch sprookjesbos voor de langverwachte première van de sprookjesmusical Sneeuwwitje. De zaal was gevuld met een enthousiast publiek dat genoot van deze nieuwe betoverende klassieker. Sneeuwwitje is gedurende heel de zomer exclusief te zien in het Studio 100 Theater in Plopsaland De Panne.
The post Sprookjesmusical

Lees meer »

Willy Cauwelier exposeert in bijna jarig Muze’um L in Rumbeke

Muze’um L in Rumbeke viert in september de tiende verjaardag en dat wordt nu al voorbereid met een expositie met werk van beeldend en conceptueel kunstenaar Willy Cauwelier. “Ik ben van bij het begin betrokken geweest bij het verhaal van ‘de meridiaan van de kunst’ dat wijlen Fernand Callebert uitgewerkt heeft.”
The post Willy Cauwelier exposeert in bijna jarig

Lees meer »

“Provocerende” (en verwijderde) video met Onana die “op scheenbeen van Mbappé gaat tackelen” doet wenkbrauwen fronsen in het buitenland

Wat bedoeld was als een ludieke video, is uitgegroeid tot een ongewild brandhaardje. Een clip van de Brusselse komiek Pablo Andres met Amadou Onana (22) in de hoofdrol doet de wenkbrauwen fronsen in het buitenland. Of toch de zin waarin Onana zingt dat hij “het scheenbeen van Mbappé zal tackelen.” De video werd gedeeld op de sociale media van de

Lees meer »