Bruggeling onder de loep: Alfons Dumon, een Brugs industrieel en politicus

Onze stad zag in de voorbije eeuwen veel mensen passeren die in hun tijd grote bekendheid genoten, maar daarna in de nevelen van de geschiedenis verdwenen. Gediplomeerd gids Chris Weymeis haalt elke week zijn loep boven en vertelt het verhaal van die ‘vergeten’ Bruggelingen. Vandaag: Alfons Dumon, een Brugs industrieel en politicus.

Bruggeling Alphonse (Alfons) Dumon was in de tweede helft van de 19de eeuw en het begin van de 20ste eeuw op diverse terreinen bijzonder actief, maar dat betekent niet dat hij grote bekendheid geniet. Alfons werd op 28 oktober 1842 in de Predikherenstraat geboren als zoon van muziekleraar Jacobus Dumon en winkelierster Marie Tangnes. Dumon trad op 5 oktober 1868 in het huwelijk met Pauline de Menten de Home.

Een goede keuze, want op de huwelijksakte staat deze edelvrouw als rentenierster vermeld. Na zijn huwelijk gaat Alfons door het leven als Alphonse Dumon-de Menten de Horne. Misschien om een onderscheid te maken met de vele andere Dumons in Brugge of was er toch een tikje ijdelheid mee gemoeid zoals Eduard Trips ooit in een artikel in Brugge die Scone suggereerde.

Bloeiende handelszaak

Hoe dan ook, sinds 1877 bezat Alfons in de Knolstraat (de vroegere naam voor de Julius en Maurits Sabbestraat) met de mouterij Dumon een bloeiende handelszaak met in 1909 nummer 1 als telefoonnummer. In 1882 kocht Alfons Dumon-de Menten de Home het laatgotische huis De Groote Mortier aan de Spiegelrei als woning aan. Als zakenman van liberale signatuur bezorgde Dumon zijn bedrijf internationale faam.

‘De Groote Mortier’ aan de Spiegelrei, de woning van Alfons Dumon. (foto DC) © Davy Coghe

Daarnaast werd hij dankzij zijn vele relaties rechter bij de Rechtbank van Koophandel, consul van Turkije, viceconsul van Denemarken en actief lid van de Union Syndicale de Bruges. In die laatste hoedanigheid ijverde hij voor de uitbouw van Brugge-Zeehaven. Toch was niet iedereen een vriend van Alfons Dumon. In het katholieke kiespamflet ‘t Beertje van de Logie van 1881 schoot men giftige pijlen af op het gedrag van liberale kandidaten. Zo werd Alfons Dumon omschreven als … Fonsen de slakke, mentebakker van den Grooten Turk, en sedert jaren ingeschreven als francmason te Gent. Het klopt inderdaad dat Dumon als vrijmetselaar actief was in Gent, maar niet in Brugge zoals wel eens wordt geschreven aldus Eduard Trips.

Liberale senator

Na de Eerste Wereldoorlog werd Alfons Dumon liberaal senator en bleef het tot aan zijn overlijden op 17 juni 1923. Hoewel hij vrijmetselaar was, werd hij toch kerkelijk begraven in de parochiekerk van Sint-Gillis, waarna zijn lichaam werd bijgezet in de familiekelder op het oud-kerkhof van Sint-Kruis. Zijn woning De Groote Mortier aan de Spiegelrei werd in 1931 door zijn erfgenamen geschonken aan de stad Brugge die het op haar beurt in 1949 verkocht. Na zijn overlijden werden Alfons Dumons handelsactiviteiten door zijn zonen verdergezet.

(CW)

The post Bruggeling onder de loep: Alfons Dumon, een Brugs industrieel en politicus is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Elena (4) krijgt unieke doop in gestripte kerk: “Hiervoor maakten we graag een uitzondering, het was een speciaal moment”

De te slopen kerk van de Brandhoek is gestript van brandglas, beelden en schilderijen. Toch wou de vierjarige Elena Delporte er nog gedoopt worden. “De symboliek is belangrijk.”
The post Elena (4) krijgt unieke doop in gestripte kerk: “Hiervoor maakten we graag een uitzondering, het was een speciaal moment” appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Ik weet niet wat hij daar zei, en ik denk hij ook niet”: debat tussen Joe Biden en Donald Trump vergroot twijfels over fitheid van Amerikaanse president alleen maar

De Amerikaanse president Joe Biden heeft de hooggespannen verwachtingen niet kunnen inlossen in een eerste tv-debat met Donald Trump, zijn tegenstander bij de presidentsverkiezingen in november. Biden kwam meermaals verward over, en wist de Amerikaanse kiezer niet te overtuigen dat hij ondanks zijn hoge leeftijd (81) nog een nieuwe ambtstermijn aankan.

Lees meer »

Blankenbergse vishandelaar pronkt met zeldzame albino kreeft: “Kans van één op een miljoen”

Vishandel Simonne in Blankenberge pakt uit met een ‘specialleke’: een knaloranje albino kreeft. Volgens zaakvoerder Norman Schiltz een uiterst zeldzaam fenomeen. “De kans is één op een miljoen.” Het dier kreeg intussen ook een naam.
The post Blankenbergse vishandelaar pronkt met zeldzame albino kreeft: “Kans van één op een miljoen” appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Ik zag palmbomen en dacht: dit is Parijs niet”: Jem (30) stapt zonder het te beseffen op verkeerde vlucht en eindigt in Spanje

De Britse Jem Maybank (30) uit Leeds dacht dat ze eind vorige maand op een vlucht richting Parijs stapte, maar niets bleek minder waar te zijn. Door de ‘vakantierush’ vergiste ze zich van gate, waardoor ze even later richting het Spaanse Alicante vloog. “Ik had mijn ticket aan vier personeelsleden laten zien”, klinkt het. Ik vroeg waarom mijn stoeltje op

Lees meer »

Ode aan garnaal(vissers) en de zee in Oostduinkerke

Een ode aan de zee en in het bijzonder aan de garnaalvissers te paard, dat is de 73ste editie van de jaarlijkse Garnaalfeesten van Oostduinkerke. Tijdens het weekend van zaterdag 29 en zondag 30 juni staan folklore en ambacht in de kijker. Hoogtepunten zijn de folkloremarkt en het BK garnaalpellen op zaterdag en de Zeewijding
The post Ode aan

Lees meer »

Biden lijkt jongste maanden “vaker, duidelijker en zorgwekkender” mist in te gaan volgens mensen die tijd met hem doorbrachten

De Amerikaanse president Joe Biden (81) is niet meer de man die hij was toen hij 3,5 jaar geleden aan zijn ambtstermijn begon. Dat blijkt uit een hele reeks gesprekken die de Amerikaanse krant ‘The New York Times’ had met mensen die de jongste maanden tijd met hem doorbrachten weg van het oog van de camera’s. Volgens hen lijkt de

Lees meer »

“Wat is er met zijn gezicht gebeurd?” Internet raakt niet uitgepraat over ‘nieuwe look’ Zac Efron

Wat is er gebeurd met Zac Efron? Dat is wat de kijkers van z’n nieuwste film ‘A Family Affair’ op Netflix zich afvragen. De hartenbreker uit ‘High School Musical’ onderging een serieuze metamorfose: z’n wangen lijken opgeblazen, zijn lippen zien er voller uit en er is aan zijn kaaklijn gesleuteld. Ging Zac langs bij de plastisch chirurg of heeft hij

Lees meer »

GO! Middenschool Ieper is een Apple Distinguished School: “In alle lessen wordt er gewerkt aan digitale vaardigheden”

De Ieperse GO! Middenschool kondigt met trots aan dat de school door Apple is erkend als Apple Distinguished School gedurende de periode 2024-2026. “Dit onderstreept ons succes bij het creëren van een innovatieve, veilige en aantrekkelijke leeromgeving”, stelt directeur Ann Dejaegher.
The post GO! Middenschool Ieper is een Apple Distinguished School: “In alle lessen wordt er gewerkt aan digitale

Lees meer »