Aanleg nieuwe zeedijk Middelkerke start in september volgend jaar: “Moet de mooiste van Europa worden”

Het gemeentebestuur van Middelkerke stelde zaterdag 1 juni de plannen voor de nieuwe zeedijk voor. Het bestuur deed dat tijdens een druk bijgewoonde infomarkt.

De nieuwe zeedijk wordt volgens het bestuur een groene promenade met meer ruimte en groen zonder aan beschermingswaarde in te boeten.

Publiek aan het woord laten

Naast de infomarkt gaf hoofdontwerper Philip Moyersoen enkele infosessies. “Ik ben tevreden dat de mensen mee zijn in de filosofie. Maar het is vooral onze bedoeling om voorstellen en reacties van het publiek op te nemen. Die nemen we mee in het voorontwerp. We hebben natuurlijk het voordeel dat we kunnen leunen op de zeedijkrealisatie van Westende, maar toch zijn er verbeterpunten en die kunnen we nu aanpakken.

Fasering van 3 jaar

Wanneer de werken exact starten is nog niet duidelijk, maar dat de eerste fase tussen Silt (het nieuwe casino) en het Arthur De Greefplein in de loop van 2025 zal starten, staat vast. Die budgetten zijn trouwens al vastgelegd in het huidige beleidsplan.

Uiteindelijk zou de volledige realisatie zo’n drie jaar in beslag nemen. De algemene teneur bij de bezoekers was erg positief. Armand Ghybels heeft zijn tweedeverblijf op de Zeedijk 34. “Ik kom uit Schaffen maar ik woon al 24 jaar in Middelkerke. Ik vind het project voor de nieuwe Zeedijk prachtig. Het zal zeker een verbetering zijn. We zullen er rustiger kunnen wandelen. Want nu is het op de Zeedijk met al die fietsers en wandelaars door elkaar toch soms gevaarlijk. Hopelijk zal het proper gehouden worden. Ik vrees dat het vuil toch in het helmgras zal belanden. Maar ik hoop van niet”.

Ook Hubert Timmerman woon op de Middelkerkse Zeedijk. “Ik ben al 51 jaar tweedeverblijver in Middelkerke. Eén woord: prachtig. Ik vind de nieuwe zeedijk in Westende zeer geslaagd. Ik hoop dat zij het in dezelfde lijn in Middelkerke zullen realiseren, ook voor de toekomst.

Leen Noé woont in het Waals-Brabantse in Tubize. “Ik heb sinds jaar en dag een appartement hier op de Zeedijk. Het ziet er wel goed uit, ja. Het geeft een aangenamer gevoel om je op de dijk te verplaatsen. En ook als het dan ten goede komt van wat ons in de toekomst qua milieuveranderingen staat te wachten, denk ik dat ik dit alleen maar kan toejuichen.”

Mooiste zeedijk van Europa

Burgemeester Dedecker claimt dat “Middelkerke de mooiste zeedijk van Europa” krijgt. “Het is noodzakelijk dat we het project vanuit Westende doortrekken naar Middelkerke. We sluiten de nieuwe zeedijk aan met Silt en creëren zo een prachtige promenade waar iedereen trots op kan zijn.”

“De zeedijk van Middelkerke is de langste van de kust en op sommige plaatsen kwetsbaar bij zware storm. We gingen dus op zoek naar een oplossing waarbij kustbescherming en kustbeleving hand in hand gaan. In plaats van een traditionele harde renovatie met beton en andere harde structuren zetten we in op een groene grasdijk in de residentiële zones en een golfdempende uitbouw (GDU) in de centrumzones.”

“Het verhoogt de kustveiligheid, heeft oog voor het klimaat, en creëert ruimte voor wandelen, fietsen en ontspannen op de zeedijk. We maken nu volop werk van het voorontwerp, nemen de gehoorde suggesties mee en maken werk van de omgevingsvergunning zodat we zo snel mogelijk kunnen starten”, besluit de burgemeester.

Vanaf september 2025 hoopt het gemeentebestuur te starten met de heraanleg van de zeedijk tussen de Logierlaan en het Arthur De Greefplein.

(PG)

The post Aanleg nieuwe zeedijk Middelkerke start in september volgend jaar: “Moet de mooiste van Europa worden” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Mensen worden afgeslacht en het kan nog erger worden”: Vlaamse cafébaas bibbert op vakantie in Kenia door hevige rellen

In Kenia zijn afgelopen week ernstige onlusten uitgebroken. Antwerpenaar Robert Vinck, cafébaas in Hemiksem, vertrok maandag nietsvermoedend op vakantie naar het Oost-Afrikaanse land. Momenteel zit hij nog altijd ‘gegijzeld’ in zijn hotel in een residentiële wijk van hoofdstad Naïrobi. “Je hoort dat het op elk moment opnieuw kan escaleren en dat het nog erger kan worden.”

Lees meer »

Worden open relaties meer aanvaard? BV’s klappen uit bed. “Ik heb ingezien dat vaste relatie meer voldoening geeft”

Ex-topmodel Kate Moss (50) houdt er losse zeden op na. De Britse promoot eerlijk haar open relatie. “Zij en haar lief (kunstenaar en edelman Nikolai von Bismarck, red.) geven elkaar de vrijheid om seks te hebben met anderen”, aldus intimi. Hoe staan BV’s tegenover de vrije liefde. In ‘TV Familie’ zijn ze opvallend rechtuit. “Dankzij mijn open relatie combineer ik

Lees meer »

CD&V Poperinge stelt lijst voor gemeenteraadsverkiezingen voor: “We hopen uiteraard weer de grootste partij te worden”

Zondag stelde CD&V Poperinge haar lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen in oktober voor. Burgemeester Christof Dejaegher (50) trekt zoals verwacht de CD&V-lijst in de Hoppestad. Schepen Ben Desmyter (41, Krombeke) wordt lijstduwer.
The post CD&V Poperinge stelt lijst voor gemeenteraadsverkiezingen voor: “We hopen uiteraard weer de grootste partij te worden” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Gina viert 103de verjaardag in wzc De Noordhinder in Heist

Op 17 juni 2024 vierde Gina Hertveldt haar 103de verjaardag in het woonzorgcentrum De Noordhinder in Heist. Aangezien de 100-plusser een echte zoetekauw is, verrasten schepenen Nick Wenmaekers en Tine Gobert haar met een lekkernijenbox van Oxfam Wereldwinkel.
The post Gina viert 103de verjaardag in wzc De Noordhinder in Heist appeared first on KW.be.

Lees meer »

Gaëlle Nierynck gaat voor Westerlo voetballen: “Een heel mooi project”

Gaëlle Nierynck neemt na drie jaar afscheid van KAA Gent en gaat komend seizoen voor Westerlo in de Super League voetballen. De hardwerkende middenveldster tekende er een contract voor twee jaar. “Het is een ploeg in bloei. Ze willen investeren in het vrouwenvoetbal en dat merk je aan alles.”
The post Gaëlle Nierynck gaat voor Westerlo voetballen: “Een heel

Lees meer »

Stalking-slachtoffer Guillaume Devos (43) na getuigenis overstelpt met reacties: “Bij één bericht dacht ik: ‘Oei, het zou zomaar kunnen dat zij dat is’”

Na zijn openhartige getuigenis over stalking werd acteur en zanger Guillaume Devos (43) overstelpt met positieve reacties van mensen die hem een hart onder de riem wilden steken. Sommigen herkenden zich in zijn relaas en putten er steun en troost uit. “Ik ben ervan overtuigd dat de vrouw die me al die tijd heeft lastiggevallen opnieuw contact zal zoeken, maar

Lees meer »

Vader en zoon James gaan officieel samenspelen: LeBron tekent tweejarig contract bij LA Lakers ter waarde van bijna 100 miljoen euro

De NBA-ster LeBron James (39) heeft een nieuw contract getekend bij de LA Lakers voor twee jaar en een bedrag van 104 miljoen dollar (ongeveer 96,45 miljoen euro). Dat betekent dat hij vanaf oktober samen met zijn zoon Bronny James (19) op het parket zal staan. Ze worden in principe het eerste vader-zoon duo zijn in de geschiedenis van het

Lees meer »