UGent zet alle samenwerkingen met Israëlische universiteiten stop, maar bezetters vertrekken nog niet

De UGent wil alle samenwerkingen met Israëlische universiteiten en onderzoeksinstellingen stopzetten. Dat communiceert de Gentse universiteit donderdagnacht na afloop van een lange vergadering door haar mensenrechtencommissie. “De UGent wil niet betrokken zijn bij de zeer zware mensenrechtenschendingen en schendingen van het internationaal recht die vastgesteld worden in Gaza”, zegt rector Rik Van de Walle na het advies. Desondanks vertrekken de Pro-Palestijnse activisten niet, omdat de UGent wel nog banden behoudt met zes Israëlische bedrijven. 

Meer krantenkoppen in België

Dit is de eerste foto van het wrak van de verongelukte Titan

Op de hoorzitting over de ramp met de Titan zijn voor het eerst beelden getoond van het wrak van de experimentele onderzeeër. “Hier is alles in orde”, waren de laatste woorden van de bemanning aan het basisschip. Kort nadien implodeerde het vaartuig. Niemand van de vijf opvarenden overleefde het.

Lees meer »

“Het toestel werd warm in mijn broekzak”: zo liet Israël honderden biepers van Hezbollah ontploffen

9 doden en 2.800 gewonden, van wie er zeker 170 in kritieke toestand verkeren. Dat is de voorlopige balans van een nooit geziene aanval op de Libanese militie Hezbollah. Die zag vele honderden biepers (een apparaat waarmee je iemand een bericht of signaal kan sturen, red.) ontploffen waarmee leden communiceren. Zo goed als gelijktijdig en tot in Syrië toe. Iedereen

Lees meer »

Rechter laat verdachte vrij na probleem met gevangenentransport: “Redelijke duur voorlopige hechtenis overschreden”

De rechtbank in Kortrijk heeft een verdachte vrijgelaten omdat de "redelijke termijn van de voorlopige hechtenis" overschreden werd. De verdachte in kwestie zat sinds januari in de cel in afwachting van zijn proces, dat vandaag zou plaatsvinden. Maar omdat een medebeklaagde niet kon worden overgebracht vanuit de gevangenis werd de zitting uitgesteld. Daarop liet de rechter de man vrij.

Lees meer »

Vlaams Belang met volledige lijst naar verkiezingen

Het Vlaams Belang heeft zijn lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen voorgesteld. Een volledige lijst met Gregory Roelandt als lijsttrekker en Therese Vanneste als duwer, waarop verder twaalf vrouwen en nogal wat 50-plussers prijken. Rode draad door het programma lijkt een nostalgisch verlangen naar een Bredene “waar bloemenpracht regeerde en de horeca floreerde”, volgens Gregory Roelandt en Maaike Hemeleers, tweede op de

Lees meer »

Jagers aangevallen door zestigtal migranten aan Franse Opaalkust: “We zagen ze schreeuwend op ons afkomen met ijzeren staven. Het was verschrikkelijk”

Het parket van Boulogne heeft een onderzoek geopend na de horror die drie eendenjagers hebben meegemaakt in Tardinghen, aan de Franse Opaalkust, afgelopen weekend. Terwijl ze zich in hun jagershut bevonden, in aanwezigheid van een kind van 3 jaar, werden de jagers geconfronteerd met een zeer gewelddadige aanval van een zestigtal migranten. Die waren woest omdat de Franse politie had

Lees meer »

Zo liet Israël duizenden biepers van Hezbollah ontploffen

9 doden en 2.800 gewonden, van wie er zeker 170 in kritieke toestand verkeren. Dat is de voorlopige balans van een nooit geziene aanval op de Libanese militie Hezbollah. Die zag vele duizenden biepers, een apparaat waarmee je iemand een bericht of signaal kan sturen, van leden ontploffen. Zo goed als gelijktijdig en tot in Syrië toe. Iedereen wijst Israël

Lees meer »

1.200 werkende asielzoekers betalen voor opvang

Sinds het op 1 juli voor werkende asielzoekers in een opvangcentrum verplicht is geworden om een bijdrage te betalen voor hun opvang, hebben 1.200 asielzoekers dat daadwerkelijk gedaan. Dat meldt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V).

Lees meer »

Groeve Grote Berg in Riemst definitief beschermd: “Goede zaak voor de inwoners die erboven wonen”

Mergelgroeve Grote Berg in Zussen, in Riemst, wordt definitief beschermd, als monument maar ook als cultuurhistorisch landschap. Dat heeft Vlaams minister Mathias Diependaele (N-VA), bevoegd voor onroerend erfgoed, beslist. De mergelgroeve, 60 ha groot, kreeg eerder al een voorlopige bescherming. Boven de groeve liggen 148 eigendommen. Ook voor de eigenaars van die eigendommen is de bescherming goed nieuws.

Lees meer »