Steeds meer West-Vlaamse ondernemers steken de grens over: “In Noord-Frankrijk is nog ruimte én liggen de brutolonen lager”

Is Noord-Frankrijk het mekka van de West-Vlaamse economie? Voor veel ondernemers wel, want tussen 2018 en 2022 staken liefst 29 bedrijven uit onze provincie de grens over. De interesse is zo groot dat werkgeversorganisatie Voka West-Vlaanderen een Franse afdeling oprichtte. “Elke week klopt een bedrijf met plannen in Frankrijk bij ons aan.”

De cijfers spreken voor zich. Tussen 2018 en 2022 (meest recente data, red.) hebben 52 Belgische bedrijven zich in Noord-Frankrijk gevestigd – of deden er een belangrijke investering.

Liefst 29 van die ondernemingen, goed voor bijna 56 procent, komt uit West-Vlaanderen. “De regio Hauts-de-France is booming”, benadrukken Tom Vermeersch en Hilde Dejonghe.

Vermeersch is Voka-regioverantwoordelijke voor de Westhoek en Frankrijk, Dejonghe is voorzitter van Voka France en is samen met haar man Luc Van Holzaet zaakvoerder van Conhexa, een logistiek distributeur van diepvries- en verse groenten en fruit die al decennia vanuit Steenvoorde en de haven van Duinkerke opereert.

“Zo’n 55 procent van alle nieuwe investeringen werd op een boogscheut van de Belgische grens gedaan. Het West-Vlaamse overwicht is dus geen verrassing”

“Wij verzetten gemiddeld 935.000 ton producten per jaar, allemaal vanuit de Grand Port Maritime de Dunkerque”, legt Hilde Dejonghe uit. “Daar zijn we sinds 1999 actief en hebben onze om en bij de 150 medewerkers 28.000 vierkante meter ter beschikking. Een uitbreiding van 6.000 vierkante meter staat trouwens in de steigers.”

Het Conhexa-verhaal is exemplarisch voor steeds meer West-Vlaamse ondernemers. In eigen gouw zit hun bedrijf op kruissnelheid en daarom slaan ze hun vleugels uit naar Noord-Frankrijk, om daar een tweede vestiging uit te bouwen.

Ruimte en mensen

“In Noord-Frankrijk is gewoon nog veel ruimte te vinden”, klinkt het in koor. “Ook in West-Vlaanderen is er nog plaats om te ondernemen, al is die wel een pak schaarser geworden. Vandaag komen trouwens 14.000 Noord-Fransen elke dag in onze provincie werken.”

Noord-Frankrijk heeft volgens Vermeersch en Dejonghe een pak troeven in huis. “De brutolonen liggen aanzienlijk lager, er zijn nog voldoende arbeidskrachten en we hebben dezelfde mentaliteit. Van een taalbarrière is amper sprake. We merken ook dat Fransen steeds meer moeite doen om het Engels onder de knie te krijgen.”

© Getty Images

Van de 1.200 jobs die Vlaamse bedrijven tussen 2018 en 2022 in Frankrijk creëerden, kwamen er 517 onder West-Vlaamse impuls. “Een constante”, stelt Tom Vermeersch.

“Ook nu werken heel wat bedrijven van bij ons aan een nieuwe uitbreiding in Noord-Frankrijk, met Clarebout Potatoes en Agristo als meest opvallende projecten. Samen zijn deze twee goed voor 670 extra jobs.” Zo’n 55 procent van alle nieuwe investeringen werd op een boogscheut van de Belgische grens gedaan. “Het West-Vlaamse overwicht is dus geen verrassing.”

Drie doelgroepen

Om die toegenomen interesse te faciliteren, heeft Voka een Franse poot opgericht. “Sinds anderhalf jaar zien we steeds meer vragen over ondernemen in Frankrijk bij ons binnenkomen. Nu klopt er zo goed als elke week een bedrijf met dergelijke plannen bij ons aan. We werken voor drie doelgroepen: ondernemers die de regio willen leren kennen, zij die er effectief van start willen gaan en zij die er al gevestigd zijn. Wij zetten die stuk voor stuk op weg.”

“De economische hausse ten zuiden van ons landje moet ook een politieke wake-upcall zijn. Ondernemers moeten ook bij óns de nodige ademruimte krijgen”

Vooral de agro-industriële sector, bouwwereld en chemische bedrijven vinden makkelijk de weg naar Noord-Frankrijk. “Maar uiteindelijk kunnen alle economische takken er aan de slag. De regio krijgt twee waterstoffabrieken, een batterijfabriek en er komt een nieuwe kerncentrale. De plek heeft alles in huis om een vooruitstrevende rol te spelen.”

Dat de verdere groei van Noord-Frankrijk de economische ontwikkeling van West-Vlaanderen zou ondergraven, weerleggen Vermeersch en Dejonghe met klem. “Integendeel, beide polen kunnen elkaar alleen maar versterken. Tegelijk moet de hausse ten zuiden van ons landje ook een politieke wake-upcall zijn. Ondernemers moeten ook bij óns de nodige ademruimte krijgen om zich verder te ontplooien. Letterlijk en figuurlijk.”

Gouverneur Carl Decaluwé: “Ik ben verwonderd, maar ook wat bezorgd”

West-Vlaams gouverneur Carl Decaluwé kijkt met grote ogen naar de ontwikkeling van de haven van Duinkerke – en bij uitbreiding de volledige Noord-Franse regio.

“Ik was onlangs in Duinkerke in het kader van een overleg rond transmigranten en heb toen van de gelegenheid gebruik gemaakt om de haven te bezoeken. Ik was verrast hoe hard het er gaat. Daar ligt nog heel veel ruimte om te ontwikkelen. Iets wat we hier nog amper hebben.’

‘’Ik kan geen uitspraken doen over de kostprijs van de beschikbare gronden, maar ik hoor wel dat het er veel sneller gaat om ze te ontwikkelen. Vergunningen en ander papierwerk verloopt er blijkbaar een pak vlotter dan bij ons.”

Zeebrugge

West-Vlaanderen heeft met de haven van Zeebrugge een maritieme parel waar op het eerste zicht ook nog veel percelen te ontwikkelen zijn, zegt Decaluwe.

“Toch in theorie. Op het gewestplan zijn die als havengebied ingekleurd, maar in de praktijk zijn ze niet meer zo te exploiteren. Door bijvoorbeeld bepalingen rond natuur en milieu. Ik steek niet weg dat ik me wat zorgen maak. Steeds meer West-Vlaamse bedrijven kijken over de grens.”

“”Vandaag komen duizenden Noord-Fransen bij ons werken, zal dat in de toekomst zo blijven? We kampen nu al met een enorme arbeidskrapte. We moeten goed nadenken hoe we in ons land verder willen ondernemen. De juiste investeringen aantrekken, moet een absolute prioriteit zijn.”

The post Steeds meer West-Vlaamse ondernemers steken de grens over: “In Noord-Frankrijk is nog ruimte én liggen de brutolonen lager” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Tractorbestuurder wijkt uit voor tegenligger en rijdt elektriciteitspaal omver in Handzame: “Jammer, ik wou wél plaats maken”

Een bestuurder van een tractor met aalkar reed dinsdagochtend een elektriciteitspaal omver in de Amersveldestraat in Handzame bij Kortemark. De paal knakte af en kwam over de volledige breedte van de weg te liggen met de kabels over de grond. “Ik moest uitwijken voor een personenauto die geen plaats wilde maken. Bij het achteruit rijden, reed ik de paal omver”,

Lees meer »

Naar het pretpark met het gezin? Dat kost je minstens 178,30 euro, maar Plopsaland is iets goedkoper dan vorig jaar

Een dagje in een West-Vlaams pretpark kost je deze zomer net iets meer dan vorig jaar of toch in de meeste pretparken. Bellewaerde Park is het enige pretpark dat dit jaar hun ticketprijzen lichtjes verhoogde. Het eten in Plopsaland werd iets goedkoper. In Boudewijn Seapark daarentegen werd het menu een tikkeltje duurder.
The post Naar het pretpark met het

Lees meer »

Voormalig geletruidrager Gilbert Desmet op 93-jarige leeftijd overleden

Gilbert Desmet is vannacht op 93-jarige leeftijd overleden. Desmet, sinds 2021 ereburger van Lichtervelde, was de oudste nog in leven zijnde geletruidrager. In zijn ganse carrière behaalde Smetje 101 overwinningen, zowel in eendagskoersen als in rittenkoersen.
The post Voormalig geletruidrager Gilbert Desmet op 93-jarige leeftijd overleden appeared first on KW.be.

Lees meer »

Julie Vermeire doet oproep aan Gert Verhulst: “Als je daar voor iemand nodig hebt, bel mij”

Zondagnamiddag vond in het Studio 100 Theater in Plopsaland De Panne de première plaats van de sprookjesmusical ‘Sneeuwwitje’. Meer dan 25 jaar na de eerste voorstelling steekt Studio 100 deze klassieker in een nieuw jasje en dat lokte heel wat nieuwsgierige BV’s naar de rode loper. Reporter Jarne strikte er Marie Verhulst en Julie Vermeire voor een gesprek. Bekijk het

Lees meer »

“Ik weet wat het is om het laatste briefje van 10 euro op tafel te zien liggen”: dit is Jordan Bardella (28), kandidaat-premier in Frankrijk

“Ik doe aan politiek omwille van alles wat ik daar aan den lijve ondervonden heb. Omdat ik niet wil dat heel Frankrijk zo wordt.” Jordan Bardella, de 28-jarige kandidaat-premier van het Rassemblement National, heeft een duidelijke politieke geloofsbelijdenis. Die vindt haar wortels in zijn jonge jaren. Zo zag le gamin het geweld tussen drugsbendes vanuit het raam van de grauwe

Lees meer »

Geen cassatieberoep tegen vrijspraak juwelier die overvaller doodschoot

De vrijspraak door het Gentse hof van beroep van de juwelier die in 2018 een overvaller doodschoot in de Gentse deelgemeente Oostakker, is definitief. Het openbaar ministerie tekent geen cassatieberoep aan tegen de vrijspraak wegens onweerstaanbare dwang, bevestigt het Gentse parket-generaal. De juwelier had in eerste aanleg nog tien maanden cel met uitstel gekregen.

Lees meer »

Ruim 6 procent schoolverlaters heeft na 1 jaar nog geen werk

6,3 procent van de Vlaamse jongeren die de schoolbanken verlaten, heeft na 1 jaar nog geen werk gevonden. Dat blijkt uit het laatste schoolverlatersrapport van arbeidsbemiddelaar VDAB. Vooral wie een diploma heeft van een STEM-richting of van een zorgopleiding, vindt snel een job. 1 op de 5 jongeren die zonder diploma de school verlaat, heeft na een jaar later nog

Lees meer »

Ruim 240.000 mensen geëvacueerd wegens stortregens in China

In het oosten van China zijn meer dan 240.000 mensen geëvacueerd omwille van hevige stortregens die momenteel grote delen van het land teisteren. Dat meldt het persagentschap Nieuw China. Het waterpeil van de Yangtze, met 6.380 kilometer de langste rivier van China, overschreed op verschillende plekken in onder meer de provincie Anhui de alarmdrempels en ook het peil van twintig

Lees meer »

EXCLUSIEF. Undercoverbeelden onthullen: artsen vragen cash geld voor ze aan operatie willen beginnen. “Anders verdien ik minder dan een loodgieter”

“Eén chirurg vroeg zelfs 3.000 euro.” Toen Noah een chirurg zocht voor een operatie voor zijn zoontje, stelde hij vast dat artsen cash geld vragen voor operaties. Dat blijkt een gangbare praktijk, zo blijkt uit onderzoek van de HLN-onderzoekscel. Wij gingen undercover op consultatie en zagen hoe artsen de grenzen van de wet aftasten: “Ik kan je een korting geven

Lees meer »