Het parcours van Crevits en Van Quickenborne: Hoge pieken, diepe dalen

Met slechts twee ministers was onze provincie niet meteen rijkelijk bedeeld in de voorbije legislatuur. En opvallend: geen enkele van die twee eindigde met het mandaat dat hij of zij gekregen had. Hilde Crevits switchte van Landbouw naar Welzijn, Vincent Van Quickenborne trad af als minister van Justitie. Een terugblik.

Hilde Crevits (CD&V)

Een paar keer gekraakt, maar nooit geplooid

De 56-jarige Torhoutse moest halfweg de legislatuur overnemen van partijgenoot Wouter Beke, die eerst struikelde over het dossier van de malaise in de woonzorgcentra en uiteindelijk finaal ten val kwam tijdens de crisis over de kinderopvang.

Enter Hilde Crevits, die bij de vorige verkiezingen een monsterscore van 130.912 stemmen haalde en ondertussen al twintig jaar in het Vlaams parlement zetelt. Bij de regeringsvorming had ze toenmalig CD&V-voorzitter Beke nochtans gesmeekt om Welzijn niet te krijgen, uiteindelijk landde het felgeplaagde departement toch in haar schoot. En het moet gezegd: Crevits stroopte Van Tigchelt-gewijs de mouwen op en maakte er werk van.

Strengere financiële regels voor de woonzorgcentra, een verdubbeling van het budget voor de kinderopvang, minder kinderen per begeleider, meer loon voor (sommige van) die begeleiders en een vlottere uitkering van het budget voor de mensen met de zwaarste handicap. Een mooi palmares, maar daar betaalde Crevits op persoonlijk vlak ook wel een prijs voor. Tijdens de begrotingsonderhandelingen in september 2022 werd de Welzijn-minister plots onwel en moest ze op doktersbevel zeven weken uitrusten.

Zeker voor het West-Vlaams kiespubliek kreeg CD&V in de Vlaamse regering enkele moeilijke dossiers te slikken. Ventilus, waarbij CD&V-burgemeesters massaal protest aantekenden, was een eerste hoge horde waar de christendemocraten over moesten. Dat de gecontesteerde hoogspanningslijn net in het Torhout van Hilde Crevits ondergronds zou gaan, deed wenkbrauwen fronsen.

Ook het stikstofdossier – dat ei zo na de regering van minister-president Jan Jambon ten val bracht – was voor CD&V een heikele onderneming. De immer minzame Crevits kon het in maart vorig jaar dan ook niet langer aanzien hoe haar partij ‘tegen de muur gekwakt werd’ door coalitiepartners N-VA en Open VLD, zoals ze het zelf verwoordde. Het was atypisch voor Crevits dat ze zich in zulke felle bewoordingen uitsprak.

Nochtans durft Crevits wel de spierballen te laten rollen, als ze dat nodig vindt. Zeker binnen haar eigen partij. Zelfs toen ze verplicht platte rust moest nemen, keerde ze één avond terug naar de onderhandelingstafel over de begroting. CD&V-voorzitter Sammy Mahdi blokkeerde die gesprekken dagenlang. Maar Hilde kwam, sprak en overwon. En kroop terug in haar bed.

Vincent Van Quickenborne (Open VLD)

Mooi werk, overschaduwd door incidenten

Quickie: you love him or you hate him. Over geen enkele andere West-Vlaamse toppoliticus zijn de meningen zo verdeeld als over liberaal boegbeeld Vincent Van Quickenborne (50) uit Kortrijk. Zelfs de zilverrug van Middelkerke roept bij kiezers minder aversie/idolatrie (schrappen wat niet past) op dan Van Quickenborne. Het parcours van Van Quickenborne in de aftredende regering-De Croo is dan ook dubbel. Zijn verwezenlijkingen zet hij graag zelf op alle mogelijke sociale media-kanalen in de verf.

Er zijn er dan ook wel wat. Van Quickenborne kan uitpakken met de quasi verdubbeling van het aantal mensen bij de Staatsveiligheid, de investeringen in de digitalisering van Justitie, het terughalen van Olivier Vandecasteele uit zijn isoleercel in Iran, het opschroeven van de strijd tegen de georganiseerde drugscriminaliteit met onder meer de aanstelling van een nationaal drugscommissaris en het sluiten van uitleveringsverdragen met de Verenigde Arabische Emiraten. Grootste revolutie: een nieuw strafwetboek. Dat daders van seksuele misdrijven harder aangepakt kunnen worden, kan op brede maatschappelijke consensus rekenen.

De beslissing om ook straffen onder de drie jaar terug uit te voeren, keerde dan weer als een boomerang in het gezicht terug. De etterende puist die de jarenlange overbevolking in onze gevangenissen is, spatte opnieuw in alle hevigheid open toen bleek dat een gevangene in Antwerpen dagenlang gefolterd kon worden zonder dat iemand dit opmerkte. Van Quickenbornes gedroomde oplossing voor de overbevolking – de befaamde detentiehuizen – zijn er nog niet.

Nog lang niet, de teller staat op twee: Vorst en Quickie’s eigen Kortrijk. Daar is hij sinds oktober vorig jaar opnieuw burgemeester. Van Quickenborne trad af als minister van Justitie in de nasleep van de terreuraanslag op 16 oktober in Brussel. Een Tunesisch uitleveringsverzoek naar de dader had in het Brussels parket stof liggen vergaren. Een cruciale fout van Justitie, oordeelde Van Quickenborne.

Wat bij vele kiezers wellicht is blijven hangen, zijn de vele incidenten. Van Quickenborne die op een vergadering van het kernkabinet bijna slaags raakte met collega-minister Frank Vandenbroucke (Vooruit), Van Quickenborne die ‘luchtgitaar’ speelde na zijn verjaardagsfeest waarop enkele gasten tegen een lege politiecombi plasten, Van Quickenborne die de zelf opgelegd coronaregels aan zijn laars lapte op een afterparty van Kamping Kitsch.

Vriend en vijand zijn het erover eens dat er op Justitie de voorbije jaren wel één en ander in beweging is gebracht, maar de vele incidenten geven diezelfde vriend en vijand ook de nodige munitie om dat werk aan flarden te schieten.

The post Het parcours van Crevits en Van Quickenborne: Hoge pieken, diepe dalen is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Eerste schooldag voor 200.000 West-Vlaamse kinderen en jongeren

Op 1 september kregen ze nog even respijt, maar vandaag is het dan toch zo ver: de eerste schooldag na de zomervakantie. Alle West-Vlaamse basis- en middelbare scholen ontvangen vandaag samen zo’n 200.000 leerlingen. Een spannende dag, en niet enkel voor de kinderen zelf…
The post Eerste schooldag voor 200.000 West-Vlaamse kinderen en jongeren appeared first on KW.be.

Lees meer »

China met ruime voorsprong grootste voertuigproducent ter wereld

China was vorig jaar met voorsprong ‘s werelds grootste producent van voertuigen en goed voor een op de drie (32 procent) geproduceerde voertuigen. Europa was goed voor 20 procent, Noord-Amerika voor 17 procent en Japan en Zuid-Korea voor 14 procent. Dat blijkt uit cijfers van de Europese autoconstructeurskoepel ACEA.

Lees meer »

Vrouw (62) dood teruggevonden in mobilhome langs snelwegparking: “Onderzoek naar de feiten loopt”

Op de snelwegparking langs de E40 in Jabbeke werd afgelopen dinsdag het levenloze lichaam van een 62-jarige vrouw uit De Haan aangetroffen in een mobilhome. Het West-Vlaamse parket opende een onderzoek naar de feiten. “Ik kan bevestigen dat mijn cliënt in verdenking werd gesteld voor schuldig verzuim”, zegt meester Lawrence Taillaert. “Ondertussen is hij vrijgelaten.”

Lees meer »

Nieuwe knuppelpaden in Iepers Hoornwerkpark aangelegd

Twee oude knuppelpaden in het Hoornwerkpark in Ieper kregen een make-over. De paden vormen een zachte verbinding tussen het centrum van Ieper en de omgeving van Camping Jeugdstadion en waren in slechte staat.
The post Nieuwe knuppelpaden in Iepers Hoornwerkpark aangelegd appeared first on KW.be.

Lees meer »

Trump pleit onschuldig aan herziene aanklacht voor inmenging in verkiezingen

Voormalig Amerikaans president Donald Trump heeft donderdag onschuldig gepleit in een strafzaak waarin hij wordt beschuldigd van het beïnvloeden van de vorige presidentsverkiezingen. De aanklagers pasten vorige week de aanklacht aan na een uitspraak van het Hooggerechtshof over de onschendbaarheid van Amerikaanse presidenten, schrijft Reuters.

Lees meer »

“Het is een gewoonte”: Romelu Lukaku klopt zich op de borst na droomdebuut bij Napoli, maar weet ook dat er nog werk is

Het is geen zekerheid, maar wel een constante in zijn carrière. Romelu Lukaku (31) heeft een patent op een droomdebuut bij een nieuwe club. Was in het Stadio Diego Maradona in Napels niet anders. Amper 28 minuten had Lukaku nodig om zichzelf bij Napoli te lanceren. In blessuretijd bezorgde ‘Big Rom’ zijn club de drie punten tegen een moedig Parma.

Lees meer »

MSC De Dwarsliggers showt hun werking aan het publiek: “De modelbouw zal altijd blijven bestaan”

In de loods van Kranen Verheye in de haven van Zeebrugge bevindt zich de modelspoorclub De Dwarsliggers. In het weekend houdt deze vereniging er een opendeur. “Dankzij de 3D-techniek en -print kunnen we nu heel veel modellen zelf maken.”
The post MSC De Dwarsliggers showt hun werking aan het publiek: “De modelbouw zal altijd blijven bestaan” appeared first on

Lees meer »