“Een zeer goed onderhouden pareltje op een unieke locatie”: nieuw boek schetst bewogen geschiedenis van Koksijdse Zuid-Abdijmolen

Sinds 1954 prijkt de Zuid-Abdijmolen op dezelfde plaats – de molenwal – waar de oorspronkelijke Zuid-Abdijmolen van de cisterciënzer Duinenabdij stond, maar auteurs Jozef Ameeuw en Jan Van Acker van het boek ‘Van Westmolen tot Zuid-Abdijmolen’ onthullen de bewogen geschiedenis van deze staakmolen. De 70ste verjaardag van de molen was het uitgelezen moment om het boek te publiceren.

Voor Koksijdenaars en toeristen is de Zuid-Abdijmolen een baken, een iconische blikvanger, op een boogscheut van de historische site van het Abdijmuseum, en met een uniek uitzicht op de Noordduinen. Auteur Jozef Ameeuw is afkomstig uit Veurne, maar woont al decennia in Koksijde. Hij heeft een bijzondere passie voor de geschiedenis van de regio, en daaraan wijdde hij al verscheidene boeken, over onder meer de Grote Oorlog, de Blauwe nunnen, de Molens van Veurne-Ambacht, publicaties in kranten en tijdschriften. Zijn gigantische collectie postkaarten en foto’s, waaronder een enorme collectie foto’s van molens, schonk hij aan het archief van Koksijde.

Uitgebrand

“Ik wilde al lang een boek uitgeven over de Zuid-Abdijmolen, toen de molen 250 jaar oud was”, vertelt Jozef. “Daar was ik eigenlijk al mee klaar in 2018, helemaal neergepend in handschrift. Ik gids al 25 jaar op de molen, in de vakantieperiodes of wanneer molenaar Patrick er niet is. De molen laten draaien doe ik echter niet. Voor het nieuwe boek heb ik heel veel beeldmateriaal aangeleverd, maar Jan Van Acker heeft voornamelijk het historische gedeelte voor zijn rekening genomen. Maar uiteraard ken ik ook de boeiende geschiedenis van deze molen die de Franse Revolutie heeft meegemaakt, maar toch gespaard bleef. Er was de grote hongersnood in de jaren 1840… In 1910 is de molen uitgebrand, maar met stukken van andere molens weer opgebouwd. In de Eerste Wereldoorlog deed de molen dienst als barakken voor het leger en draaide hij niet. Er zijn ook heel wat prominenten gepasseerd, zoals de Belgische koning, de Franse president Poincaré… In 1942 is de laatste molenaar, Sylvain Lootvoet, gedood bij een vliegtuigaanval in bizarre omstandigheden – was het door de Engelsen, die dachten dat er Duitsers zaten? Daarna heeft de molen nooit meer gedraaid, tot de gemeente Koksijde hem kocht in 1951.”

“De molen krijgt jaarlijks zo’n 20.000 bezoekers over de vloer” – burgemeester Marc Vanden Bussche

Auteur Jan Van Acker, historicus en wetenschappelijk medewerker historisch onderzoek bij het Abdijmuseum, start bij het begin. “De molen, opgericht door Alexander Louis Blanckaert, dateert uit 1773 en stond oorspronkelijk nabij de dorpskern van Houtem. Hij kreeg destijds de naam Westmolen. De molen stuitte op verzet bij de omwonenden, die vreesden dat er bomen zouden moeten geveld worden wegens het windrecht. Enkele jaren later stond de molen verder, tegen De Moeren. De familie Blanckaert baatte de molen uit tot 1834. Door een erfeniskwestie werd de molen openbaar verkocht aan een molenaar uit Hondschoote, en, toen die stierf in 1862, aan Cesar Lootvoet. Nadat zijn zoon Sylvain in 1942 werd doodgeschoten, takelde de molen in Houtem langzaam aan af.”

Driezolder

Tot de gemeente Koksijde hem in 1951 aankocht, met de bedoeling hem te restaureren en op zijn huidige locatie een nieuw leven te geven. “Wat me is opgevallen is dat wanneer een molen werd verplaatst, er een beroep wordt gedaan op stukken van andere molens, omdat een molen een ontzettend groot en duur ding is. Zo ontdekten we door de vele opschriften dat het grote tandrad uit het Franse Killem afkomstig is. Uniek aan deze molen is ook de driezolder, waarvan twee van de drie verdiepingen toegankelijk zijn voor het publiek. De Zuid-Abdijmolen heeft al jaren Patrick Geryl als vaste molenaar. Hij staat in voor het dagelijkse onderhoud en omdat hij ook de molen draaiende houdt, zijn grote restauraties sindsdien beperkt. Zo is het in dienst nemen van een vaste molenaar absoluut verantwoord. En onze molen blijkt een van de best onderhouden molens van Vlaanderen te zijn!”

De Zuid-Abdijmolen. © Belga

Schepen Dirk Dawyndt is blij met het boek én met de molen: “De Zuid-Abdijmolen maakt deel uit van ons imago. Hij komt ook bij alle wielerwedstrijden iconisch in beeld in de tv-uitzendingen. Molenaar Patrick Geryl beschouwt de molen als zijn kindje. Hij versiert zijn molen met Kerstmis, Pasen, op 11 juli.”

Nieuwe molenaar

Burgemeester Marc Vanden Bussche voegt eraan toe: “Onze molenaar heeft zich bereid verklaard om onze nieuwe molenaar in spe, Kjell Bartholomeus, op te leiden, zodat Kjell binnenkort de fakkel kan overnemen. We zijn bijzonder trots op onze molen, die jaarlijks zo’n 20.000 bezoekers over de vloer krijgt. Het is dan ook een pareltje op een unieke locatie: hij staat precies op dezelfde plaats waar in de middeleeuwen de molen van de abdij stond.”

Het boek ‘Van Westmolen tot Zuid-Abdijmolen’ is te koop voor 19,50 euro in de lokale boekhandel en de museumshop van het Abdijmuseum.

The post “Een zeer goed onderhouden pareltje op een unieke locatie”: nieuw boek schetst bewogen geschiedenis van Koksijdse Zuid-Abdijmolen is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Twee fietsendieven opgepakt tijdens gerichte actie ‘Veloflik’ aan Howest en Lago Kortrijk: duo aangehouden door onderzoeksrechter

Op dinsdagmorgen 25 juni kon het ‘Veloflik’-team van de politiezone Vlas, tijdens een goed geplande en gerichte actie, twee fietsendieven oppakken toen ze wilden toeslaan ter hoogte van campus Howest en het zwembad Lago in Kortrijk.
The post Twee fietsendieven opgepakt tijdens gerichte actie ‘Veloflik’ aan Howest en Lago Kortrijk: duo aangehouden door onderzoeksrechter appeared first on KW.be.

Lees meer »

Jo De Marez stopt bij Club Brugge en wordt TVJO voor RC Harelbeke: “Wou mijn kinderen zien opgroeien”

RC Harelbeke heeft Jo De Marez losgeweekt bij landskampioen Club Brugge, waar hij sportief verantwoordelijke was voor de U8 tot de U12. Vanaf september zal De Marez, praktijkleerkracht in het BUSO, bij de Ratten de functie van jeugdcoördinator vervullen. “Ik wilde niet dat mijn kinderen later zouden zeggen: ‘Mijn papa was er nooit’.”
The post Jo De Marez stopt

Lees meer »

Fluxys biedt bijkomende hervergassingsslots voor lng aan in Zeebrugge

Gasbedrijf Fluxys heeft in de lng-terminal van Zeebrugge bijkomende langetermijnhervergassingsslots aangeboden voor de periode 2027-2044. Alle aangeboden capaciteit werd onderschreven op lange termijn, zo meldt Fluxys.
The post Fluxys biedt bijkomende hervergassingsslots voor lng aan in Zeebrugge appeared first on KW.be.

Lees meer »

Meer dan 210 kandidaten hebben zich teruggetrokken voor tweede ronde van Franse parlementsverkiezingen

Meer dan 210 kandidaten die zich hadden gekwalificeerd voor de tweede ronde van de presidentsverkiezingen in Frankrijk hebben zich teruggetrokken. Het gaat hoofdzakelijk om kandidaten van de linkse alliantie Nouveau Front populaire en van het kamp rond de Franse president Emmanuel Macron. Op die manier hopen ze om de kandidaten van het rechts-radicale Rassemblement National (RN) van een parlementszetel te

Lees meer »

Democraten in paniek door zwakke vertoning van Biden

In het eerste debat voor de verkiezingen resident Joe Biden moest het Amerikaanse volk ervan overtuigen dat hij nog mentaal en fysiek in staat is het land te besturen als 81-jarige. Zonder succes. Democraten zitten met de handen in het haar, nadat Biden vanaf het begin van het debat slecht presteerde.

Lees meer »

Onthaalmoeder (45) uit Waregem die vijf maanden oude baby dooreen schudde moet anderhalf jaar naar de gevangenis

De Waregemse kinderverzorgster G.S. (45) is ook in beroep veroordeeld tot 18 maanden cel voor het dooreenschudden van een vijf maanden oude baby. “Het is voor het hof duidelijk dat de beklaagde A. bewust hardhandig heeft geschud.”
The post Onthaalmoeder (45) uit Waregem die vijf maanden oude baby dooreen schudde moet anderhalf jaar naar de gevangenis appeared first on

Lees meer »

KIJK. De verwoestende versnelling van ontketende Pogacar en verlossende opgestoken duim: dé momenten van de tweede etappe

Vluchter Vauquelin won de tweede rit van de Ronde van Frankrijk, maar vooral de eerste krachtmeting tussen Pogacar en Vingegaard blijft bij. Voor Wout van Aert en Laurens De Plus was het eerder in de etappe even schrikken, zij kwamen ten val bij een tussensprint waar Philipsen pech had. Van Aert stelde snel gerust met een opgestoken duim. Een renner

Lees meer »

“Je vraagt een kalkoen ook niet of hij uitkijkt naar Kerstmis. Politici moeten de moeilijke knopen doorhakken”

“Lig er deze vakantie even niet wakker van op het zuiderse strand of op uw eigen terras, maar weet: er breken barre tijden aan”, schrijft politiek journaliste Isolde Van den Eynde. “Justitie protesteert nu al tegen mogelijke besparingen. Politie? Defensie? De rij met vragers om meer zal aandikken. Politici – en enkel politici – zullen die moeilijke knopen moeten doorhakken

Lees meer »

LIVE OLYMPISCHE SPELEN. Belgian Cats winnen tweede wedstrijd in oefencampagne – 13 Belgische atleten én Belgian Rockets geselecteerd op basis van world ranking

Parijs maakt zich op voor de dertigste editie van de Olympische Spelen, die plaatsvinden van vrijdag 26 juli tot zondag 11 augustus. In het Belgische kamp heerst de medaillekoorts en ook internationaal staan alle neuzen richting Franse hoofdstad. Volg al het nieuws in aanloop naar de olympiade in onze liveblog hieronder.

Lees meer »