“Winnen is belangrijkst voor ons”: Filou Oostende is in 29ste playoff-finale op zoek naar 25ste landstitel

Het kampioenschap zit in de laatste rechte lijn. Zowel in Belgiê als in Nederland vatten de finalereeksen aan. Leiden won het eerste duel in Den Bosch. In ons land hield Filou Oostende zijn thuisvoordeel vast door maandag met 93-89 tegen Antwerp Giants te winnen. Na de woensdagavondwedstrijd in Antwerpen (87-66-verlies) ontvangt Filou vrijdagavond in de COREtec Dôme opnieuw de Giants.

Het seizoen loopt lekker voor Filou Oostende, verjongd en nog Belgischer dan voordien. De Filous wonnen de reguliere nationale competitie, prijkten op de eerste plaats na Elite Gold en haalden het vlot in de kwartfinales en de halve finales van de play-offs. Met de finaleserie tussen Filou Oostende en Telenet Antwerp Giants heeft baskettend België zijn verwachte eindstrijd tussen de topclubs. Nadat beide clubs in de kwartfinales om de beker van België uitgeschakeld werden, is de landstitel hun absolute ambitie.

26 op 26 zeges

Laten we toch even terugblikken op een beëindigde maar prachtige zegereeks van de Filous. Na de zware BNXT-nederlaag van Filou Oostende op zondag 12 november 2023, 69-45 op bezoek bij Kangoeroes Mechelen, zetten de Zeekapiteins een fantastische zegereeks neer. Zo wonnen de Filous 26 wedstrijden op rij: 12 in de Belgische fase, 10 in Elite Gold en vier in de play-offs. Dit is niet alleen een BNXT-record maar ook een record in de clubgeschiedenis van Filou Oostende. De 26 winstwedstrijden bestaan uit 13 thuiszeges en evenveel uitoverwinningen.

In 1984-1985 opende Sunair Oostende het seizoen met 22 zeges op rij. In 2017-2018 bleef BC Oostende steken op 21 opeenvolgende zeges, eveneens te tellen vanaf de eerste speeldag. In 2021-2022 won Oostende de 22 eerste BNXT-matchen op rij. Met inbegrip van de BNXT Supercup, die Oostende ook gewonnen had, hadden de Zeekapiteins toen met 23 op 23 het record gebroken.

“In de slotfase naderden de Giants nog, en dat hadden we aan onszelf te wijten”

De record-zegereeks begon zaterdag 18 november 2023 met een 76-60-overwinning tegen Bergen. 14 van die 26 zeges bevatten een verschil van minstens 15 punten, 8 maal thuis en 6 keer op verplaatsing. De ruimste marges waren de 112-60 (52 punten) tegen Basketball Academie Limburg uit Weert en 103-61 (42 punten) tegen Donar Groningen. De zeges met de kleinste verschillen waren 69-68 (1 puntje) tegen Antwerp Giants, 72-74 (2 punten) in Okapi Aalst, 83-88 (5 punten) bij Landstede Hammers Zwolle en 72-77 (5 punten) in de tweede halve finale op RSW Luik.

Aan zee zetten de Luikenaars op zondag 19 mei 2024 een punt na die zegereeks door de derde halve finale met 89-95 te winnen. 26 op 26 zeges in ruim zes maanden: deze recordreeks zal niet snel uit het geheugen glijden en ook niet eenvoudig verbeterd worden.

BC Oostende speelt straks voor de 29ste keer de finales van de playoffs om de landstitel. Daarmee zijn de Zeekapiteins nationaal recordhouder. In die 28 vorige deelnames won Oostende 24 keer het kampioenschap (1981-1986, 1988, 1995, 2001, 2002, 2006, 2007 en de twaalf jongste edities sinds 2012). Oostende verloor vier playoff-finales: in 1991, 1996, 1997 en 2000. Vieren ze straks een 25ste landstitel? Filou won maandag alvast de eerste match in de finalereeks, 93-89 in de COREtec Dôme. Woensdag werd met 87-66 verloren in Antwerpen.

Match doodmaken

“Het belangrijkste is uiteraard de winst”, zei de afscheidnemende spelverdeler Sam Van Rossom, ook in de play-offs de geknipte zesde man van Filou Oostende. “Op sommige momenten speelden we goed, op andere momenten was ons spel niet vloeiend genoeg. Zo begonnen we het derde kwart opnieuw niet goed. Thuis tegen Luik kenden we datzelfde probleem.”

“Na het bekijken van videobeelden kunnen we wat aanpassen. We moeten beter verdedigen op hun pick-and-rolls, vooral centraal. Te vaak lag onze bucket open. Onze aanval was min of meer oké, want we scoorden 93 punten. Wel slikten we 89 punten en dat is te veel. Daaraan moeten we werken. In de slotfase naderden de Giants nog, maar dat hadden we aan onszelf te wijten. Enkele calls vielen tegen, maar we namen ook enkele slechte beslissingen. We moeten een match rustiger uitspelen. Wanneer je vijf minuten voor affluiten een voorsprong van twaalf punten telt, moet je die match doodmaken.”

Vrijdag 31 mei om 20.30 uur Filou Oostende-Telenet Antwerp Giants. Vierde match: maandag 3 juni in Antwerpen; eventuele vijfde match: woensdag 5 juni in Oostende.

The post “Winnen is belangrijkst voor ons”: Filou Oostende is in 29ste playoff-finale op zoek naar 25ste landstitel is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

De eerste Tour van Merckx door de ogen van onze analist Michel Wuyts: “In 1969 waren mensen zo verlangend als in 2024”

55 jaar na Eddy Merckx begint Remco Evenepoel vandaag aan zijn eerste Tour de France. Daarom duikt onze wieleranalist en -commentator Michel Wuyts in de archieven en haalt hij herinneringen op aan het Tourdebuut (en de eerste eindzege) van Merckx. “Die nacht heeft Neil Armstrong voet op de maan gezet. Ik zag het in de roes van Merckx. En vond

Lees meer »

Groot deel van centrum van Herentals is fietszone vanaf vandaag

De stad Herentals vormt een groot deel van het centrum vanaf vandaag om tot fietszone. Ook in delen van de wijk Wuytsbergen-Ekelen voert de stad een fietszone in. Zo wil de stad mensen ertoe aanzetten meer de fiets te nemen. Daarnaast moet het centrum veiliger worden voor leerlingen van scholen in de buurt.

Lees meer »

Ultraloper Wannes Wylin vestigt wereldrecord buddylopen (maar moet daarna zelf in rolstoel geduwd worden om 24 uur te halen)

Ultraloper Wannes Wylin (48) uit Landegem, bij Deinze, heeft een nieuw wereldrecord buddylopen of rolstoelduwen op zak. Over 100 kilometer deed hij 12 uur en 2 minuten, een uur sneller dan het vorige wereldrecord. Voor de 2 andere wereldrecords die hij wou breken, moest hij passen. Hij was te uitgeput. Toch is hij niet teleurgesteld. "Ik ben superblij. Ik heb

Lees meer »

Koning Albert en koningin Paola vieren 65ste huwelijksverjaardag: “Ze zijn meer grootouders dan dat ze ooit ouders waren”

Koning Albert (90) en koningin Paola (86) vieren komende dinsdag hun 65ste huwelijksverjaardag. Ze hebben hun echtelijke problemen gekend, met overmatige aandacht voor andere partners en te weinig voor hun kinderen Filip, Astrid en Laurent. Dat kunnen ze niet meer goedmaken, beseffen ze. Maar bij hun twaalf klein- en drie achterkleinkinderen hebben ‘Apapa’ en ‘Amama’ hun tweede kans gegrepen. Wat

Lees meer »

Ontspanning en amusement troef in B’ARENA in Middelkerke

Liefhebbers van leuk indoor amusement zitten vanaf deze week op het juiste adres in zaal de B’ARENA. Gevestigd in hotel Acropolis, Westendelaan 94, in de ruimte waar tot voor kort het Casino was ondergebracht.
The post Ontspanning en amusement troef in B’ARENA in Middelkerke appeared first on KW.be.

Lees meer »

LIVE RODE DUIVELS. Witsel mee op trainingsveld daags voor clash met Frankrijk

Matchdag min één voor de Rode Duivels. Maandag wacht de clash met Frankrijk, momenteel wordt er getraind in het Team Base Camp in Freiberg, waarvan alleen het eerste kwartiertje niet gesloten is. Na de korte afreis naar Düsseldorf zullen om 17u45 bondscoach Tedesco samen met Orel Mangala de pers te woord staan in de Düsseldorf Arena. Ondertussen denkt Frans bondscoach

Lees meer »

Juf Rita met pensioen na 45 jaar Sint-Lodewijksschool in Konterdam: “Het is een roeping, dan hou je dit makkelijk vol”

Volgende maand wordt juf Rita Bourgeois 65 jaar, tijd om met pensioen te gaan na een carrière van 45 jaar als leerkracht in de Sint-Lodewijksschool. Al die jaren stond ze met plezier voor de klas, waar de kinderen haar oogappels waren.
The post Juf Rita met pensioen na 45 jaar Sint-Lodewijksschool in Konterdam: “Het is een roeping, dan hou

Lees meer »

“Op de fiets een strijder, ernaast een schone mens”: portret van overleden voormalig geletruidrager Gilbert Desmet (93)

In Lichtervelde is zondagnacht oud-wielrenner Gilbert Desmet op 93-jarige leeftijd overleden. Smetje was de oudste nog in leven zijnde Belgische geletruidrager. Naast zijn twaalf dagen in het geel won hij meer dan honderd koersen, waaronder Parijs-Tours en de Waalse Pijl. Een portret van een skone mens.
The post “Op de fiets een strijder, ernaast een schone mens”: portret van

Lees meer »

Maria-Ommegang trekt dit jaar opnieuw door Poperingse straten: “Trots op onze processie”

De Maria-Ommegang trekt op zondag 7 juli door de Poperingse centrumstraten. Het Maria-Ommegangscomité kon door problemen aan het gebouw niet aan kledij of attributen voor de processie. Daarvoor werd een oplossing gevonden en het comité kijkt reikhalzend uit naar de processie.
The post Maria-Ommegang trekt dit jaar opnieuw door Poperingse straten: “Trots op onze processie” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Bedenkers van leukste compliment aan een Brugse zaak in de prijzen

Met de actie ‘Lokaal, da’s logisch’, riep KERNpunt samen met de West-Vlaamse steden en gemeenten op om hun favoriete lokale handelaar complimentjes te geven. Vier winnaars die een compliment gaven aan een Brugse zaak, vielen in de prijzen.
The post Bedenkers van leukste compliment aan een Brugse zaak in de prijzen appeared first on KW.be.

Lees meer »

Parket vraagt autopsie nadat vrouw (24) uit Minderhout plots is overleden nadat ze ziekenhuis mag verlaten na verkeersongeval in Baarle-Nassau

Het parket vraagt een autopsie nadat er een tweede slachtoffer uit Minderhout (Hoogstraten) is overleden na een ongeval in Baarle-Nassau, in Nederland. De 24-jarige vrouw mocht zondagochtend het ziekenhuis verlaten. Kort daarna is ze plots in elkaar gezakt en overleden. De precieze doodsoorzaak is nog niet duidelijk. Bij het ongeval stierf ook een 41-jarige vrouw uit Minderhout.

Lees meer »