Wetenschapshaven en twee nieuwe vaartuigen voor VLIZ

Afgelopen donderdag 30 mei werd de VLIZ-wetenschapshaven officieel ingehuldigd en meteen kwamen ook twee nieuwe vaartuigen, de snelle werkboot ‘Abbé Mann’ en de ‘USV Gobelijn’ de ‘Simon Stevin’ en de ‘Zeekat’ in het Visserijdok vervoegen.

Met de ‘USV Gobelijn’ een zogenaamd Uncrewed Surface Vehicle, die in Noorwegen gebouwd werd, beschikt het VLIZ als een van de eerste onderzoeksinstituten wereldwijd over een dergelijk observatieplatform. Deze negen meter lange robot kan beschouwd worden als een klein onderzoeksschip. De ‘USV Gobelijn’ is uitgerust met wetenschappelijke instrumenten en sensoren waaronder een state-of-the-art systeem om de koolstofcyclus en andere levende en niet-levende parameters in het zeewater te bestuderen.

Daarnaast beschikt de USV over een uniek systeem om andere robots te lanceren en op te halen. Vanuit een controlecentrum aan wal kunnen piloten de ‘USV Gobelijn’ wereldwijd vanop afstand besturen. Het vaartuig kan zo meerdere dagen of zelfs weken aan een stuk wetenschappelijke metingen uitvoeren op zee. Met zijn aanzienlijke autonomie, snelheid en vaarbereik verhoogt de ‘USV Gobelijn’ de actieradius van het VLIZ.

Eigen haven

De werkboot ‘Abb Mann’, genoemd naar de mariene wetenschapper Theodore- Augustin Mann, is polyvalent inzetbaar op het Belgische deel van de Noordzee, De ‘Abb Mann’ meet 11 meter en is ontwikkeld door het Nederlandse bedrijf Stormer. De combinatie van een beperkte diepgang van één meter, een vaarsnelheid tot bijna 40 km per uur en een A-frame met een hijscapaciteit van 500 kg, maakt dat de ‘Abb Mann’ multifunctioneel en ook dicht bij de kust inzetbaar is. Onder andere voor onderzoek inzake kustverdediging en kustnabije plastiekvervuiling. Ook snelle interventies bij evenementen, ondersteuning van duikmissies en campagnes met de roboticaplatformen horen tot de inzetbaarheid.

Beide vaartuigen kunnen vanaf nu ook veilig aanmeren in een nieuwe wetenschapshaven in het Oostendse Visserijdok. Een drijvend ponton en een verstelbare kolomzwenkkraan verhogen de toegang tot het dok als mariene testomgeving voor de sensoren en robotica van het VLIZ. (ML)

The post Wetenschapshaven en twee nieuwe vaartuigen voor VLIZ is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Irénée Duriez houdt zomertentoonstelling in Ichtegem

Tijdens de zomermaanden stelt Irénée Duriez (74), internationaal bekend omwille van zijn monumentale bronzen beelden en houtskooltekeningen, opnieuw zijn beeldentuin, inclusief de expositiehal en het museum in de Oude Melkerij in Ichtegem open voor het publiek.
The post Irénée Duriez houdt zomertentoonstelling in Ichtegem appeared first on KW.be.

Lees meer »

Zes WO I-soldaten uit Wales krijgen een graf met hun naam op, meer dan een eeuw na hun dood

Afgelopen week vond op verschillende CWGC-begraafplaatsen een plechtigheid plaats voor WO I-soldaten uit Wales die een grafsteen met hun naam op kregen. Na grondig onderzoek werd ontdekt waar ze lagen begraven. De herinwijding van het graf van kapitein Clifford Nichols werd bijgewoond door zijn achternicht en haar kinderen.
The post Zes WO I-soldaten uit Wales krijgen een graf met

Lees meer »

Hoe verlopen de Franse parlementsverkiezingen vandaag?

Frankrijk trekt vandaag naar de stembus voor de eerste ronde van de vervroegde parlementsverkiezingen. Drie grote blokken strijden in de hoop om na de tweede ronde het land te leiden: Rassemblement National (uiterst rechts), Nouveau Front Populaire (links en uiterst links) en daartussenin Ensemble van president Macron.

Lees meer »

LIVE ROEMENIË-NEDERLAND (18u). “Duidelijk dat alles véél beter moet”: na wanprestatie is druk op Oranje (en vooral Koeman) erg hoog

De Nederlanders plaatsten zich in een lastige poule met Frankrijk en Oostenrijk als derde voor de achtste finales op dit EK voetbal. Toch zal het verlies tegen de Oostenrijkers op de laatste speeldag voor een flinke deuk in het vertrouwen gezorgd hebben. Roemenië verraste dan weer vriend en vijand door als groepswinnaar uit de poule van de Rode Duivels te

Lees meer »

“We zijn niet specifiek op zoek naar de nieuwe Pommelien of Camille”: de eerste details over nieuwe ‘#LikeMe’

“We voelden aan alles dat het verhaal nog niet op was.” De muzikale jeugdreeks ‘#LikeMe’ krijgt een doorstart mét een gloednieuwe cast. Vers talent zal Vlaamse klassiekers in een modern jasje steken en de nodige liefdesperikelen beleven. Staan de nieuwe Camille en Pommelien Thijs al klaar? Annemie Gulickx, de netmanager van Ketnet, onthult de eerste details over de vernieuwde ‘#LikeMe’.

Lees meer »

Bekende fietsenzaak moet monsterboete van 13 miljoen euro betalen na “bewuste fraude” met Chinese fietsen: “Totaal gebrek aan respect voor de regels”

Fietsenzaak Prestige uit Wetteren is veroordeeld tot een boete van 13,6 miljoen euro. Ze zou douanekosten ontdoken hebben bij de invoer van elektrische fietsen uit China. De rechtbank van eerste aanleg in Antwerpen spreekt van “ernstige, al dan niet georganiseerde fiscale fraude, die zorgt voor oneerlijke concurrentie”.

Lees meer »