Naaldcontainers in strijd tegen zwerfspuiten

Stad Oostende plaatst twee publieke naaldcontainers en gaat hiermee verder de strijd aan tegen zwerfspuiten – voor drugs of medicatie – op het openbaar domein.

Net als andere steden krijgt Stad Oostende geregeld meldingen van zwerfspuiten. Zwerfspuiten zijn drugs- of medicatiespuiten die gebruikers weggooien in de publieke ruimte (pleintjes, bloembakken, riool….). In 2023 werden in Oostende 287 zwerfspuiten gevonden op het openbaar domein. Zwerfspuiten houden een veiligheidsrisico in. Prikincidenten kunnen immers leiden tot verwondingen, ziektes en mogelijke besmettingen.

Spuitenpatrouille

Stad Oostende voert al langer strijd tegen zwerfspuiten, onder meer via de rondes van de Spuitenpatrouille. Die Spuitenpatrouille bestaat uit vrijwilligers die twee keer per week op stap gaan om zwerfspuiten actief op te sporen en veilig op te ruimen. Ze kregen hiervoor een opleiding en hebben handschoenen en aangepaste containers tijdens hun rondes. Daarnaast worden de gevonden spuiten en locaties geregistreerd om dit in kaart te brengen.

Deze week werden nu ook twee publieke naaldcontainers (dropboxen) geplaatst in de openbare ruimte. De twee publieke naaldcontainers passen in een pilootproject. Stad Oostende ontving hiervoor twee testcontainers via Free Clinic vzw. De ene werd geplaatst aan het gebouw waar het MSOC is gehuisvest en de andere aan het gebouw van het Straathoekwerk. Via deze twee publieke naaldcontainers kan gebruikt injectiemateriaal op een veilige manier worden opgeborgen. Deze naaldcontainers zijn dag en nacht beschikbaar.

Daling zwerfspuiten

“Het plaatsen van twee publieke naaldcontainers moet een antwoord bieden op weggegooide medicatie- of drugspuiten”, zegt schepen van Samenleven Maxim Donck (N-VA). “Testen in andere steden tonen aan dat deze publieke naaldcontainers effectief gebruikt worden en deze tot een daling kunnen leiden van het aantal zwerfspuiten in de openbare ruimte. Daarnaast kunnen publieke naaldcontainers ook een antwoord bieden op het gebrek aan mogelijkheden voor het veilig opbergen van gebruikt injectiemateriaal na de openingsuren van diensten die zich aansluiten bij Spuitenruil.”

Daarnaast blijken naaldcontainers ook nuttig voor patiënten die zichzelf insuline of andere middelen moeten toedienen en hun gebruikte naalden veilig willen deponeren.

Spuit gevonden of geprikt?

Wie een spuit vindt, raapt die best niet zelf op. De kans is groot dat je jezelf prikt. Neem contact op met de sluikstortlijn op het gratis nummer 0800 92 4 91. Hier kan je 24 uur op 24 uur een boodschap inspreken op de voicemail. Deze wordt dagelijks beluisterd. Een medewerker komt de spuit zo snel mogelijk op een veilige manier verwijderen.

Bij prikken kan je besmet raken met geelzucht (hepatitis) of HIV. De kans op besmetting met hepatitis B ligt bij een besmette naald op 30 procent. Voor hepatitis C ligt die kans op 3 procent. De kans op besmetting met HIV is klein en ligt op 0,3 procent. Laat de wond daarom eerst zoveel mogelijk bloeden en zuig deze niet uit. Vervolgens was je de wond met water en zeep en ontsmet je deze met jodium, zoals isobetadine. Neem zeker ook meteen contact op met je huisarts. (HH)

The post Naaldcontainers in strijd tegen zwerfspuiten is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Irénée Duriez houdt zomertentoonstelling in Ichtegem

Tijdens de zomermaanden stelt Irénée Duriez (74), internationaal bekend omwille van zijn monumentale bronzen beelden en houtskooltekeningen, opnieuw zijn beeldentuin, inclusief de expositiehal en het museum in de Oude Melkerij in Ichtegem open voor het publiek.
The post Irénée Duriez houdt zomertentoonstelling in Ichtegem appeared first on KW.be.

Lees meer »

Nederlandse ministers mogen pas eed afleggen na screening door Staatsveiligheid: waarom gebeurt dat niet bij ons?

Vandaag worden in Nederland de ‘bewindspersonen van de regering beëdigd’. De kandidaat-ministers die straks de eed zullen afleggen, zijn vooraf gescreend door Staatsveiligheid. Eén kandidaat-minister werd op basis van die screening zelfs geweerd. In ons land wordt vreemd genoeg niet nagegaan of kandidaat-ministers en staatssecretarissen integer en betrouwbaar zijn. Ook niet als die kandidaten straks toegang krijgen tot gevoelige informatie.

Lees meer »

Even gedaan met het mooie zomerweer: komende week wordt frisser en nat

Aanvankelijk regent het nog over het oosten, maar al snel wordt het overal overwegend droog met afwisselend opklaringen en wolken. In de loop van de namiddag verschijnen er vanaf de kust opnieuw meer wolken met buien die ’s avonds het centrum bereiken. De maxima schommelen van 17 graden op de Hoge Venen, 19 graden aan zee en tot 21 of

Lees meer »

Staat ziet inkomsten van niet-opgeëiste erfenissen met de helft dalen, en daar zit Axel Daeseleire voor iets tussen

De overheid heeft vorig jaar ‘maar’ 8,9 miljoen euro geërfd van overledenen van wie geen wettelijke erfgenamen werden gevonden of omdat die de nalatenschap hadden verworpen. Dat is ongeveer de helft minder dan het jaar voordien. Notaris Bart Van Opstal ziet meerdere redenen voor die terugval. Het tv-programma ‘Erfgenaam gezocht’ met Axel Daeseleire speelt onrechtstreeks ook een rol.

Lees meer »

Ze verloor zelf haar zoontje, nu zet Alexandra steunactie op voor gezin van overleden Delano (1): “Niemand verdient het om een kind te verliezen”

Het nieuws van het overlijden van de kleine Delano (1) slaat in Oostende en ver daarbuiten in als een bom. Alexandra Bouckhuyt – haar zoontje Omélie stierf twee jaar geleden bij de onthaalmoeder in Eernegem – werd terug gekatapulteerd in de tijd. Alexandra en Toscina Verbruggen, de mama van Delano, zijn vriendinnen. Nu heeft ze een steunactie opgezet voor het

Lees meer »