Kartje Kilo viert twintigste verjaardag op Zonnebatjes: “Binnenkort lossen we een nieuw lied over Nazareth”

Zondag viert Kartje Kilo hun 20-jarig bestaan tijdens de Zonnebatjes in Zonnebeke. Op die plek ontstond het straattheaterduo, dat tijdens het eerste optreden nog met drie was. “Onze derde compagnon Kürt Maes komt zondag ook langs als special act”, zeggen Johan Feys en Wouter Sinaeve, met wie we even terug- en vooruitblikken.

Johan Feys en Wouter Sinaeve komen allebei uit Ieper. Johan is leerkracht in het College van Ieper en Wouter is educatief medewerker bij de Ieperse musea. Twintig jaar geleden werden ze samengebracht door hun gemeenschappelijke vriend Lieven Calis. “Lieven is onze godfather”, lacht Johan. “Samen met Kürt Maes speelden we 20 jaar geleden een eerste act op de Zonnebatjes. Komende zondag maken we de cirkel daar rond en vieren we er ons 20-jarig jubileum. Kürt verliet kort na de start Kartje Kilo, maar voor deze speciale gelegenheid zal hij zondag weer van de partij zijn. Het wordt ongetwijfeld een nostalgische namiddag. We zullen er met Radio Mano Sport vier uur spelen en de festiviteiten zetten zich nog door in Café d’Oude Timmerie, waar we samen met cafébazin Nele Vanlerberghe pintjes zullen tappen.”

Leerschool

“De voorbije 20 jaar zijn voorbijgevlogen”, pikt Wouter in. “De eerste jaren waren een goeie leerschool, waarbij we vooral rond de kerktoren mochten optreden. Die beginperiode was uiteindelijk heel belangrijk voor waar we nu staan. Het is organisch gegroeid en elk jaar komen er nog mooie nieuwe projecten op ons af. De voorbije maanden was er bijvoorbeeld onze act op de Kattenstoet en we waren ook een tijdje te zien tijdens Iedereen Beroemd met Radio Mano Sport. Of daar een vervolg op komt? We weten het zelf nog niet. De crew was alleszins heel enthousiast en het is niet zo dat de deur volledig dicht is.”

“Het moet niet altijd ingewikkeld zijn om leuke reacties te krijgen”

20 jaar Kartje Kilo levert ongetwijfeld enkele mooie anekdotes op. Johan vertelt enkele onvergetelijke momenten als stratenvegers. “Met die act speelden we eens voor de socialistische ziekenbond in Oostende. Wij stonden aan het station en de organisatie vroeg ons om de mensen de weg te wijzen. In die act zeggen we niets. We stonden daar de hele tijd te leunen op onze borstelstok en wezen met onze vinger de richting aan. Het moet dus niet altijd ingewikkeld zijn om leuke reacties te krijgen. Het was een act met het clichébeeld van stadswerkers: mensen die weinig werken, maar vooral staan kijken. We speelden de act ook ooit in Brussel op een terras. De mensen op het terras hadden door dat we een act speelden en vonden het grappig. De ober had dat niet door en dacht dat we echte straatvegers waren. Hij dacht dat de klanten ons uitlachten. Hij sprak ze erop aan en wij speelden het mee door bijzonder zielig te beginnen kijken. De klanten moesten nog harder lachen, waardoor het nog gênanter werd voor de ober. Uiteindelijk heeft een van de klanten hem uit zijn lijden verlost: ‘monsieur, c’est du théâtre.”

Hun eerste optreden 20 jaar geleden met v.l.n.r. Kürt Maes, Johan Feys en Wouter Sinaeve. © gf

Ook bij andere acts gebeurt het wel vaker dat mensen er volledig inlopen. “Zoals die keer toen we als Karel en Rudi van de Koninklijke Harmonie van Avekapelle optraden op een sportgala van een gemeente”, vertelt Wouter. “We stonden aan de ingang en zeiden dat de rest van onze harmonie later komt. Toen de burgemeester aan zijn speech wilde beginnen, onderbrak de schepen hem: ‘wacht nog even burgemeester, de harmonie is nog niet compleet’. Het is dus niet altijd voor iedereen duidelijk dat het om een act gaat. In feite is dat een compliment.”

Johan heeft ook nog enkele mooie anekdotes over hun act als de nonnen Zuster Hortensia en Zuster Neoteria. “Toen we gevraagd werden op een straattheaterfestival in Klein Turkije in Gent was het de bedoeling dat alle cafés zouden meewerken. Maar mede door het slechte weer was daar geen kat. We waren er bijna de enige. We zijn volledig in onze rol gebleven en het moet voor de weinige aanwezigen een absurde situatie geweest zijn. Diezelfde act speelden we bij Dranouter aan Zee. Ik wilde nog even verpozen in de hangmat tot die plots inzakte en ik een pin tegen mijn hoofd kreeg. Ik moest naar de EHBO-post, waar ze eens moesten lachen met mijn outfit. Ze krijgen daar zelden iemand in een nonnenoutfit over de vloer. Uiteindelijk moest ik mijn nonnenkap afdoen en werd ik lokaal verdoofd. Zo zie je maar dat er risico’s in ons vak zijn.”

Drukke zomer

De komende weken en maanden wordt het weer een drukke zomer. In juni volgen onder meer nog Best Kept Secret Festival, het koffiefestival in Langemark en het BK wielrennen. Later kan je Kartje Kilo terugvinden op onder meer Pukkelpop, Belcanto Classic en Highlight Festival. “De agenda zit goed vol en er komen nog steeds boekingen bij, zowel in België als in Nederland. De eiige tweeling Alistair en Dave zal opnieuw van de partij zijn op Dranouter. Of er nog nieuwigheden zijn? We kunnen al verklappen dat we de laatste hand leggen aan een opvolger van Up Café. De exacte datum weten we nog niet, maar het is wel iets voor de komende maanden. Het lied zal gaan over onze grote liefde: Nazareth. Daar zijn we verliefd geworden op het tankstation en intussen is er een echte online community. Met Up Café bereikten we 40.000 streams en het is zot hoe populair dat is. In jeugdhuis ‘n Westouterik stond het zelfs op één tijdens hun top 40. Bij Sassport Boezinge is het hun vaste overwinningsanthem. Ook vanuit studentenbuurten in Kortrijk en Leuven krijgen we filmpjes door. In beide steden vroegen ze zelfs al om te gaan optreden.”

Meer info: www.kartjekilo.be. Volg Kartje Kilo op Facebook, Instagram en TikTok.

The post Kartje Kilo viert twintigste verjaardag op Zonnebatjes: “Binnenkort lossen we een nieuw lied over Nazareth” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Belgisch onderzoek naar gebruik van paddo’s om alcoholverslaving te bekampen

In het Brusselse Brugmann-ziekenhuis loopt momenteel de eerste klinische studie in België naar het gebruik van psilocybine, het werkzame bestanddeel in hallucinogene paddenstoelen, bij de behandeling van alcoholverslaafden. In totaal zullen zo’n 62 personen de komende twee jaar, in lage of hoge doses, met deze stof behandeld worden. Dat is dinsdag gebleken bij de voorstelling van de studie door de

Lees meer »

Ebbe De Vlaeminck tekent eerste profcontract bij KV Kortrijk: “Mijn droom wordt werkelijkheid”

Ebbe De Vlaeminck (18) heeft onlangs zijn eerste profcontract getekend bij KV Kortrijk. Afgelopen seizoen zat hij nagenoeg elke wedstrijd op de bank van de eerste ploeg. De jonge doelman heeft nu zijn eerste profcontract op zak en mag volgend seizoen dus weer de concurrentie aangaan met ervaren rotten Lucas Pirard en Tom Vandenberghe.
The post Ebbe De Vlaeminck

Lees meer »

“Meest exclusieve rusthuis van Amerika”: Amerikaanse Congres maakt kloof tussen jong en oud pijnlijk zichtbaar

Vannacht nemen Joe Biden en Donald Trump het tegen elkaar op in het eerste presidentiële verkiezingsdebat. Een clash met woorden tussen 2 mannen, van wie de hoge leeftijd een belangrijk punt van kritiek is. De Verenigde Staten hebben trouwens niet alleen de oudste president, maar ook een grote groep oudere senatoren en afgevaardigden. Het levert Amerika de titel ‘gerontocratie’ op,

Lees meer »

De Rode Ridder viert verjaardag op middeleeuws festival: “Met heuse lookalike-wedstrijd”

Tijdens het weekend van 12 tot 14 juli is Snellegem weer in de ban van de middeleeuwen. En dat weekend is er maar één Johan echt belangrijk, namelijk De Rode Ridder. Die legendarische stripfiguur viert immers zijn 65-jarig bestaan tijdens het middeleeuws festival.
The post De Rode Ridder viert verjaardag op middeleeuws festival: “Met heuse lookalike-wedstrijd” appeared first on

Lees meer »

‘De Groene Man’ is levenswerk van priester Philippe Vindevogel

Priester Philippe Vindevogel uit de Boezingse wijk Bloemendale is meewerkend priester decanaat in Ieper-Poperinge sinds 2016. Een twintigtal jaar geleden groeide zijn zoektocht naar wat hij noemt de ‘Groene Mannen’, een kraagsteen als Keltisch symbool dat hij ontdekte uit de verwoeste kerk van Lampernisse. Nu schreef hij er een boek over met de toepasselijke naam ‘De Groene Man’.
The

Lees meer »