“Ik ben een enorme doorzetter”: Xander (19) pakt goud op triatlon tijdens Nationale Zomerspelen

Begin mei vonden in La Louvière de Nationale Zomerspelen plaats, een organisatie van Special Olympics Belgium. Meer dan 3.000 deelnemers gaven het beste van zichzelf in een twintigtal sporten. Tieltenaar Xander Roussel (19) nam deel aan de triatlon en kwam met een gouden medaille terug naar huis.

Xander Roussel is een guitige kerel die dag in, dag uit met sporten bezig is. Hij loopt school in Dominiek Savio in Gits en daar kan hij heel veel bewegen en sporten. “De kine op school had mij enkele maanden geleden ingeschreven voor de Nationale Zomerspelen Triatlon en ik ben zo samen met haar beginnen trainen. Zwemmen, fietsen en lopen zijn drie sporten die ik heel erg leuk vind, en ik vond het spannend om die uitdaging aan te gaan.” De triatlon was over drie dagen gespreid en Xander deed het daarin uitstekend. Hij won immers na een knappe wedstrijd de gouden medaille. “Dit was zonder twijfel mijn beste en mooiste prestatie ooit. Het was lastig, maar ik ben een doorzetter en geef nooit op. Ik ben heel erg trots op mijn medaille en het was ook bijzonder dat mijn familie aanwezig was. Ik droom ervan om ooit eens een echte triatlon af te werken. Ik wil daar graag voor trainen.”

Red Pinguïns

Alhoewel Xander het uitstekend deed in de triatlon, is er nog een sport die hem nog net iets meer voldoening schenkt: voetbal. “Dat is mijn ware passie. Ik hou enorm van voetbal. Sinds kort ben ik ook geselecteerd door de Belgische voetbalbond om deel uit te maken van een voetbalploeg voor jongeren met mijn beperking, namelijk CP (Cerebral Palsy, red.). De ploeg heet de Red Pinguïns en we zijn nu volop aan het trainen. Op zaterdag 1 juni spelen we onze eerste interland tegen Nederland. Dat is echt een droom die uitkomt, want voetbal is mijn leven. Ik ben trouwens ook een superfan van Club Brugge.”

“Als het lastig wordt, dan bereikt hij toch zijn doel, puur op karakter” – Malinka Bral

Xander is geboren met CP, een houding- en bewegingsstoornis, veroorzaakt door een beschadiging van de hersenen voor of tijdens zijn geboorte. “Bij Xander uit zich dat vooral fijnmotorisch”, voegt mama Malinka Bral toe. “Door het vele sporten is hij er grofmotorisch wel enorm op vooruitgegaan. Het heeft hem echt gestimuleerd en geholpen om de kleinere problemen op zijn benen te verminderen. Xander heeft een enorm doorzettingsvermogen. Dat heeft hij zijn hele leven al hard nodig gehad, maar dat uit zich nu ook in het sporten. Opgeven staat niet in zijn woordenboek. Als hij iets wil, dan gaat hij er volledig voor. Als het lastig wordt, dan bereikt hij toch zijn doel, puur op karakter.” (Gunther Dekie)

The post “Ik ben een enorme doorzetter”: Xander (19) pakt goud op triatlon tijdens Nationale Zomerspelen is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Voorpost bezet hotel Apollo in Zutendaal terwijl eerste asielzoekers zich settelen: “Families met kinderen intimideren kan absoluut niet”

In Zutendaal hebben militanten van de radicaal rechtse groep Voorpost het voormalige hotel Apollo in Zutendaal een tijdlang bezet. Ze hingen affiches en Vlaamse strijdvlaggen op en staken rookbommen en vuurpijlen af. Enkele weken geleden raakte bekend dat er in het pand zestig asielzoekers onderdak zouden krijgen. Intussen zijn er al zestien mensen ingetrokken, waaronder ook kinderen. “Deze actie is

Lees meer »

Landschapsarchitect Paul Deroose toont eigen tuin in Jabbeke: “En ik ben aanwezig voor rondleiding en info”

Op zondag 30 juni kan je de Engelse cottagetuin van tuin- en landschapsarchitect Paul Deroose bezoeken in Jabbeke. De man is de bezieler van heel wat openbaar domein in Jabbeke, daarom alleen is een bezoek aan de tuin en bij de Stalhillenaar meer dan een bezoekje waard.
The post Landschapsarchitect Paul Deroose toont eigen tuin in Jabbeke: “En ik

Lees meer »

Sint-Jozefskerk De Ginste wordt zaal voor culturele optredens: “Ontwijding is niet aan de orde”

Na het artikel over de restauratie van de klokkentoren kregen we een uitnodiging van het kerkbestuur om de toekomstplannen van de Ginstekerk even toe te lichten. “De Ginstekerk is nog lang niet aan ontwijding toe. Er zijn nog wekelijks een zestigtal parochianen die de weekenddienst bijwonen en daarnaast vinden er ook nog veel plechtigheden plaats. Maar wij staan open voor

Lees meer »

Kregen natuurverenigingen onterecht subsidies om gronden aan te kopen? “Als Europa vindt van wel, moeten ze mogelijk miljoenenbedrag terugbetalen”

Kregen 3 natuurverenigingen onterecht subsidies om gronden aan te kopen? Een vzw die de belangen van grondbezitters verdedigt, denkt alvast van wel en diende daarom een klacht in bij de Europese Commissie. Volgens de vzw gebruiken de natuurverenigingen het geld ook om zelf geld te verdienen. De natuurverenigingen reageren dat ze het geld enkel gebruiken om aan natuurbeheer te doen.

Lees meer »

Bistro (H)eerlijk pakt uit met tweedaags bier- en comedyfeest na Rammstein

De komst van de Duitse rockers van Rammstein biedt ook opportuniteiten voor lokale ondernemers. Zo organiseren Vicky Helsmoortel (44) en Kevin Vandromme (49) van restaurant (H)eerlijk dit weekend een bierfestival en comedyavond.
The post Bistro (H)eerlijk pakt uit met tweedaags bier- en comedyfeest na Rammstein appeared first on KW.be.

Lees meer »

Trajectcontrole Zevekote start midden augustus

De al langer aangekondigde trajectcontrole in het centrum van Zevekote zal midden augustus actief zijn. Deze week werden alvast fietssuggestiestroken aangebracht.
The post Trajectcontrole Zevekote start midden augustus appeared first on KW.be.

Lees meer »

Meester Filiep (63) aan laatste schooldag toe in ‘t Polderhart: “Afscheid van een natuurtalent”

‘t Polderhart in Zuienkerke verliest straks een monument: meester Filiep trekt er vrijdag na 34 toegewijde schooljaren voor het laatst de deur van het de ‘Plukjesklas’ achter zich dicht. Zijn schoolcarrière was een roeping. “Het heeft mij op alle vlakken ontzettend verrijkt.”
The post Meester Filiep (63) aan laatste schooldag toe in ‘t Polderhart: “Afscheid van een natuurtalent” appeared

Lees meer »

China beschuldigt twee oud-ministers van Defensie van corruptie

De Communistische Partij van China (CPC) heeft twee voormalige ministers van Defensie, die al maanden niet meer in het openbaar zijn verschenen, uit de partij gezet wegens beschuldigingen van corruptie. Li Shangfu en Wei Fenghe zijn uit de partij gezet wegens “ernstige schendingen van de partijdiscipline en de wet”, meldde het staatspersbureau Xinhua donderdag.

Lees meer »