Assisen Spuikommoord: Al-Baghdadi opnieuw verhoord door de voorzitter

Op het assisenproces tegen Khaldoon Al-Baghdadi (42) zijn donderdagochtend de getuigenverhoren afgerond. De speurders gaven toelichting bij de levensloop en het karakter van de betrokkenen. De beschuldigde werd ook nog kort verhoord door de voorzitter.

Lees hier alles over de Spuikommoord

De familie van Emmy Geboers (67) wierp tijdens het proces meermaals op dat haar appartement na de feiten opvallend wanordelijk was. Zo werden een half opgegeten appel en een opengemaakt blikje tonijn aangetroffen. “Hoe heb je Emmy kunnen overtuigen om alles te laten vallen en naar boven te gaan?”, vroeg voorzitter Antoon Boyen zich daarom af.

Khaldoon Al-Baghdadi herhaalde dat hij eigenlijk de intentie had om de syndicus te vermoorden en te beroven. “Mijn plan was Dirk. Via Emmy kon ik Dirk bereiken”, klonk het. Naar eigen zeggen besliste hij pas de fatale middag van 9 maart 2020 om toch een ander doelwit te kiezen. “Ze zei van eerst te wachten. Ik heb maximum één minuut gewacht en dan is ze meegekomen.” De Iraakse Oostendenaar ontkende formeel dat hij aandrong of zijn buurvrouw bij de arm greep.

Levensloop Emmy

Vervolgens getuigde inspecteur Mario C. over zijn onderzoek naar de levensloop van het slachtoffer. Emmy Geboers groeide op in Lommel, maar verhuisde na haar huwelijk naar Turnhout. Een tweetal jaar later verkaste het gezin naar Blankenberge. “Volgens haar toenmalige echtgenoot was dit omdat er teveel bemoeienissen waren uit de familie van mevrouw Geboers.” Uiteindelijk keerden ze in 1979 al terug naar Lommel.

Het moraliteitsonderzoek wees uit dat haar echtscheiding in 2005 zwaar woog op het slachtoffer. Na een korte periode in Beerse vestigde ze zich in 2008 definitief in de Voorhavenlaan in Oostende. “Volgens sommigen was de verhuis aanvankelijk om dichter bij haar ex-man in De Haan te zijn, maar mevrouw Geboers was ook een liefhebber van de zee.” Aan de kust leerde het slachtoffer een nieuwe partner kennen en bouwde ze ook snel een grote vriendenkring uit. “Na een tijdje evolueerde het zo dat mevrouw Geboers een tussenpersoon werd tussen de syndicus en de andere bewoners van het appartement.”

Sinds 1999 werkte Geboers als administratief medewerkster in het volwassenonderwijs in Hasselt. “Volgens haar leidinggevenden was ze heel punctueel en stipt. Ze omschrijven haar als moederlijk behulpzaam. Ze stond steeds klaar voor de studenten en deed alles om hen te helpen.” Door de verre verplaatsing vanuit Oostende verbleef het slachtoffer tijdens de week meestal bij haar jongste dochter.

Het leven van Al-Baghdadi

Inspecteur Lorenz B. legde uit dat Khaldoon Al-Baghdadi opgroeide in Al-Qasim, een stad in het zuiden van Irak. “Zijn vader zou hem geslagen hebben en zou verslaafd zijn aan alcohol. Ze hebben geen contact meer.” Met zijn moeder heeft de beschuldigde wel nog steeds een goede band.

Over zijn schoolcarrière en zijn beroepsloopbaan in Irak legde de beschuldigde uiteenlopende verklaringen af. Zo beweerde hij elektriciteitsingenieur en journalist geweest te zijn. Het moraliteitsonderzoek wees echter uit dat Al-Baghdadi als tiener aan de slag was als groenteverkoper. Later zou hij de chauffeur geweest zijn van een minibus tussen Babel en Bagdad. Ook over zijn legerdienst bestond er veel onduidelijkheid. “Hij zou gedeserteerd zijn uit het leger, maar keerde terug toen de toenmalige Iraakse autoriteiten amnestie verleenden.” De beschuldigde zou in het leger gebleven zijn tot de inval van de Amerikanen in 2003.

Met zijn eerste echtgenote kreeg de beschuldigde twee kinderen. “Hij verklaart dat hij voor zijn aanhouding via Facebook contact onderhield met zijn kinderen. Hij verklaart ook dat hij financieel bijspringt door elke maand 200 à 300 euro over te maken via Western Union.” In werkelijkheid was daar echter geen sprake van. Al-Baghdadi werd bij verstek zelfs tot een jaar effectieve gevangenisstraf veroordeeld omdat hij sinds mei 2015 geen alimentatie betaalde.

Na een eerdere passage in Libanon vluchtte de beschuldigde in de zomer 2015 met zijn tweede echtgenote naar Europa. Al-Baghdadi werd twee keer overgeplaatst naar een ander asielcentrum, omdat hij betrokken was geraakt bij een vechtpartij. In februari 2024 deelde hij ook in de gevangenis een kopstoot en vier vuistslagen uit aan een medegedetineerde. Na zijn erkenning als vluchteling vestigde de beschuldigde zich in de Vuurtorenwijk in Oostende, waar hij verslaafd geraakte aan heroïne en cocaïne. Toch maakte hij op de meeste mensen een goede eerste indruk, vooral door zijn kennis van het Nederlands.

Dadelijk zullen de advocaten van de burgerlijke partijen hun pleidooien houden.

The post Assisen Spuikommoord: Al-Baghdadi opnieuw verhoord door de voorzitter is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Rouwstoet van brandweer trekt door de straten van Roesbrugge voor postoverste die na zijn pensioen overleed aan kanker

Johan Haghedooren (68) was jarenlang postoverste van de brandweerpost Zuid-IJzer in het Poperingse grensdorpje Roesbrugge. Na zijn brandweerpensioen werd kanker vastgesteld bij de ereluitenant. Hij overleed vorige week en kreeg vrijdag een eerbetoon van zijn collega’s in de straten van het dorp.
The post Rouwstoet van brandweer trekt door de straten van Roesbrugge voor postoverste die na zijn pensioen

Lees meer »

Tentoonstelling in Langemark katapulteert je terug naar Bakelandtstoet

Juni is in de aanloop van de Musical Bakelandt bezaaid met activiteiten en evenementen rond de legendarische struikrover. Van de Facebookactie ‘Waar is Ludovic?’ tot een expo over de tien Bakelandtstoeten. “Het is verrassend om jezelf terug te zien op foto’s van dertig à veertig jaar geleden”, zeggen samenstellers Luc Descamps en José Rondelez van het Bakelandtcomité.
The post

Lees meer »

Leiebrug in Wervik is door EK-match van Rode Duivels tegen Frankrijk afgesloten met bloembakken: “Hopelijk gooien ze niet met bloemen”

De Leiebrug tussen Wervik en Wervicq-Sud werd enkele minuten voor 17 uur afgesloten, uitgezonderd voor fietsers en voetgangers. De stadsdiensten kwamen enkele rijen houten bloembakken plaatsen. Naar aanleiding van België-Frankrijk op het EK voetbal in Duitsland wordt niks aan het toeval overgelaten om de veiligheid aan weerszijden van de grens te garanderen.
The post Leiebrug in Wervik is door

Lees meer »

Burgemeester van Moorslede Ward Vergote geschorst na belangenvermenging

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Gwendolyn Rutten (Open VLD) heeft de burgemeester van Moorslede Ward Vergote (Partij Visie) geschorst tot het einde van zijn bestuursperiode. Vergote werd vorig jaar veroordeeld voor belangenvermenging. Die feiten ziet minister Rutte als een grove nalatigheid waardoor hij zijn ambt niet kan verderzetten.

Lees meer »

Theater-, dans- en performancefestival NEXT keert van 6 tot 30 november terug naar Kortrijk

Save the date! Van 6 tot 30 november komt NEXT terug naar meer dan 20 Vlaamse, Waalse en Franse theaters met 28 internationale voorstellingen. Schouwburg Kortrijk en kunstencentrum BUDA zijn opnieuw co-organiserende partners voor deze 17de editie.
The post Theater-, dans- en performancefestival NEXT keert van 6 tot 30 november terug naar Kortrijk appeared first on KW.be.

Lees meer »

“De Triënnale nodigt uit om de schoonheid van de stad te (her)ontdekken”: Curatoren Patrick Ronse en Hilde Teerlinck doen Kortrijkse erfgoedparels ontluiken

Morgen wordt de Triënnale in Kortrijk afgetrapt. Een vuurdoop waar curatoren Patrick Ronse en Hilde Teerlinck erg naar uitkijken. Het thema van de Triënnale is dit jaar ‘After Paradise’. “We waren het eens dat een paradijs niet blijft duren en dat we ons zorgen moeten maken over de toekomst van de planeet.”
The post “De Triënnale nodigt uit om

Lees meer »

Bekende Kriekebewoner neemt deel aan WK Ironman in Hawaï: “Topsporters steunen Stefaan”

Op donderdagavond 1 augustus beginnen de Kriekefeesten met een Hawaï-party ten voordele van Kriekebewoner Stefaan De Clercq, die op 26 oktober deelneemt aan het wereldkampioenschap Ironman in Hawaï. Stefaan kan rekenen op de steun van sportieve toppers zoals Lies Defreyne en beroepsrenners zoals Yves Lampaert, Tim Declercq en Jordi Warlop.
The post Bekende Kriekebewoner neemt deel aan WK Ironman

Lees meer »