Assisen Spuikommoord – Advocaat haalt fors uit: “Volgens mij heeft Al-Baghdadi dat nog al eens gedaan”

Op het assisenproces over de roofmoord op Emmy Geboers (67) hebben de advocaten van de burgerlijke partijen donderdag hard uitgehaald naar de beschuldigde. Meester Kris Luyckx bestempelde Khaldoon Al-Baghdadi (42) als een leugenaar, maar is er vooral van overtuigd dat de Iraakse Oostendenaar niet aan zijn proefstuk toe was. Daarbij werd geopperd dat de beschuldigde in Syrië mogelijk aan de zijde van IS vocht.

“Hij heeft niet alleen het leven van die vrouw verwoest, maar ook van haar dochters, van haar kleinkinderen, van haar schoonzoon”, opende meester Sander Van den Bossche. In zijn pleidooi benadrukte de advocaat van de nabestaanden dat Emmy Geboers steeds behulpzaam, vriendelijk en plichtsbewust was. “Nooit meer lieve woorden, nooit meer knuffels. Ik ben benieuwd hoe meneer Al-Baghdadi zou reageren als zijn moeder zoiets zou overkomen.”

Meester Kris Luyckx legde uit dat bij een roofmoord voorbedachten rade niet noodzakelijk is. Het staat voor de burgerlijke partijen uiteraard wel buiten kijf dat Al-Baghdadi het slachtoffer beroofde en met het oogmerk tot doden om het leven bracht. “Emmy is waarschijnlijk meer dan een uur verwond opgesloten geweest in die berging, vooraleer hij haar die code heeft ontfutseld en haar heeft doodgeklopt met die moersleutel. Emmy moest en zou gedood worden, en dat heeft hij ook gedaan.”

Donald Trump

Vervolgens werd de beschuldigde als een pathologische leugenaar bestempeld. Meester Luyckx vergeleek hem op een bepaald moment met Donald Trump. “Ik denk dat er niet alleen in New York zo iemand zit, maar ook hier. De grootste leugenaar aller tijden.” Daarbij werd verwezen naar de wisselende verklaringen in het dossier. Al-Baghadi beweerde zelfs een tijdje dat hij stemmen hoorde. “Gelukkig zijn die psychiaters deskundig en slim genoeg en hebben ze kunnen concluderen dat het een van de zovele leugens was.”

De manier waarop het lichaam van Emmy Geboers werd versneden, werd zelfs door Alain Remue ongezien genoemd. “Het is mijn innerlijke overtuiging dat die man dat nog al eens gedaan heeft. Die vakkundigheid en koelbloedigheid doet meer vermoeden”, stelde meester Luyckx. De raadsman van de burgerlijke partijen benadrukte hoe bijvoorbeeld het vlees van de botten werd gehaald. Het slachtoffer werd ook gescalpeerd. “Ik verdenk hem ervan dat hij het gedaan heeft omdat hij er plezier in had.”

Niet uitsluiten

Khaldoon Al-Baghdadi verklaarde dat hij in 2015 als atheïst naar België vluchtte, maar daar werden grote vraagtekens bij geplaatst. Volgens meester Luyckx is het geen toeval dat de beschuldigde in 2011 al eens vertrok uit Irak. Naar eigen zeggen werd hij bedreigd door een Iraakse militie die tegen ISIS vocht. In het pleidooi werd dan ook gesuggereerd dat Al-Baghadi zich aansloot bij ISIS. “Niemand weet waar hij zit, tot hij eind 2013 als illegaal door Libanon teruggestuurd wordt. Als ik dan dat beestachtige zie, kan ik het niet uitsluiten.”

Ook de raadsman van de partner van het slachtoffer gelooft niet dat Al-Baghdadi ondertussen de volledige waarheid heeft verteld. Meester Jan De Winter verwees bijvoorbeeld naar de wanorde op het appartement van Emmy. “We zijn ervan overtuigd dat hij daar binnen is geweest. En we willen eigenlijk wel weten hoe Emmy geïmmobiliseerd is geraakt. Van te gooien met een glas zal ze niet groggy geweest zijn.” Volgens de burgerlijke partijen moet Al-Baghdadi niet enkel de pincode van haar bankkaart, maar ook van haar iPad bemachtigd hebben.

Internering

Tijdens het onderzoek vertelde de beschuldigde aan een gevangenispsychiater dat hij eigenlijk geïnterneerd zou willen worden. Van een geestesstoornis is volgens meester De Winter echter absoluut geen sprake. Al-Baghdadi heeft ondertussen zelf ook al toegegeven dat zijn hallucinaties geveinsd waren.

Meester Justine Kochuyt merkte dan weer op dat de beschuldigde in België alle kansen en mogelijkheden heeft gekregen. “Maar hij heeft er toch zelf bewust voor gekozen om een ander pad te bewandelen”, klonk het. Ten slotte stond ze stil bij de impact op de partner van het slachtoffer. “Voor Bert is Emmy letterlijk weggesneden uit zijn leven, en dat maakt het moeilijk. Ik sta in de keuken en ik kan geen vlees meer zien of bakken. Ik kan niet meer snijden. Mijn leven is voor altijd aangetast”, citeerde ze haar cliënt.

Dadelijk zal openbaar aanklager Peter Vercauteren zijn requisitoir houden.

The post Assisen Spuikommoord – Advocaat haalt fors uit: “Volgens mij heeft Al-Baghdadi dat nog al eens gedaan” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Charles De Ketelaere kan verschil niet meer maken in late invalbeurt: Rode Duivels uitgeschakeld op EK voetbal

De Rode Duivels zijn uitgeschakeld in de achtste finales op het EK voetbal in Duitsland. In de Merkur Spiel-Arena in Düsseldorf verloren de Belgen bij de laatste zestien met het kleinste verschil van Frankrijk: 0-1.
The post Charles De Ketelaere kan verschil niet meer maken in late invalbeurt: Rode Duivels uitgeschakeld op EK voetbal appeared first on KW.be.

Lees meer »

Zo emotioneel wordt Oekraïne-België vanavond voor Oekraïners in ons land: “Ook als België wint, ben ik blij. Jullie hebben ons zoveel gegeven”

Voetbal is de belangrijkste bijzaak in het leven. Terwijl het ‘Sjtsje ne vmerla Oekrajiny’ – het volkslied van Oekraïne – vanavond weerklinkt in cafés en op pleinen, weet dan dat veel gevluchte Oekraïners een traan plengen. Ze wonen dan wel 2,5 jaar in België, supporteren doen ze voor hun geboorteland. En emotioneel wordt het zeker. “Ik hoop dat mijn vrienden

Lees meer »

#HANGOUTS APP moet komaf maken met clichés over Brugge als jongerenstad

Met de lancering van de #HANGOUTS APP wil jongerenplatform Jong Volk definitief komaf maken met een aantal typische clichés over Brugge als jongerenstad, zoals ‘er is niets te doen’ en ‘er gebeurt hier nooit iets’.
The post #HANGOUTS APP moet komaf maken met clichés over Brugge als jongerenstad appeared first on KW.be.

Lees meer »

Kitesurfer verdrinkt en wordt verscheurd door haaien in Nieuw-Caledonië

Een kitesurfer is op een tragische manier aan zijn einde gekomen in Nieuw-Caledonië. De 39-jarige man was met een vriend aan het surfen toen hij in het water verstrikt raakte in de touwen van zijn kite en het bewustzijn verloor. De vriend diende eerste hulp toe, maar moest die staken door een aanval van verschillende haaien. Het slachtoffer verdronk en

Lees meer »