Twee Veurnse moeders-onderneemsters schrijven open brief aan politiek: “Meer aandacht voor jeugd, aub”

Twee Veurnse onderneemsters en jonge moeders hebben een open brief geschreven aan de politieke partijen die opkomen voor verandering in Veurne. Daarin vestigen ze de aandacht op de pijnpunten, frustraties en aandachtspunten waarover ze horen praten en waarmee ze zelf worden geconfronteerd. De nieuwe partij VoeVeurne onderschrijft de inhoud ervan grotendeels. Burgemeester Peter Roose (Veurne Plus) weerlegt de kritiek.

De twee dames, die liever anoniem en neutraal blijven, gingen te rade in de Veurnse (kleuter)scholen, sportclubs en jeugdbewegingen, en bij de jeugd zelf.

“Omdat het echt een luide schreeuw om verandering geworden is, vanuit een belangrijke gemeenschap, vanuit onze toekomstige ondernemers en werknemers, hebben wij alles gebundeld in een open brief aan de (toekomstige) politieke leiders van Veurne”, klinkt het. “Wij hebben hier zelf noch financiële noch politieke belangen bij. We doen dit voor onze kinderen, voor hun leerkrachten, voor hun trainers, voor hun leiders.”

Verkiezingsthema

“Wij vragen aandacht voor het belang van de jeugd en onderwijs binnen de partijprogramma’s en beleidsdoelen bij de aanstaande verkiezingen. Ook jeugdsportclubs, -bewegingen en -kampen verdienen een prominente plaats op de politieke agenda. Wij merken dat hier momenteel nauwelijks aandacht naartoe gaat in de verkiezingsthema’s. We vragen specifieke aandacht voor jeugdparticipatie. Er is ook nood aan meer ruimte, aan nieuwe of opgefriste faciliteiten die voldoen aan de behoeften van de (jeugd)sportclubs en jeugdbewegingen. En wat doet de jeugdraad, die de stem van de jeugd moet vertolken? Het grote, steeds terugkerende probleem in Veurne is communicatie – of liever: het gebrek eraan. Al jaren worden er beloftes gemaakt, maar wanneer worden die nu eens omgezet in concrete plannen? Alle begrip voor budgetten, maar herbekijk jullie prioriteiten! Zoals wij het zien, is de jeugd een topprioriteit. Heel wat schooldirecties van de vele Veurnse scholen ervaren het als frustrerend dat er weinig betrokkenheid wordt getoond vanuit de burgemeester en schepen van onderwijs. Ook de verkeersveiligheid rond de schoolomgevingen kan beter!”

De dames zijn altijd bereid tot overleg of proactief meedenken. “Er zijn niet altijd gigantische budgetten nodig voor acties die het verschil kunnen maken; met efficiënte maatregelen kunnen al heel wat oplossingen geboden worden”, besluiten ze.

Openbaarheid

Het bestuur van de nieuwe politieke partij VoeVeurne sluit zich aan bij die bekommernissen en wensen. “Op enkele punten en komma’s na, liggen die in lijn met de onze”, klinkt het. “Laten we eerlijk zijn: alles komt neer op … communicatie. Daaronder vallen participatie, inspraak en openbaarheid van bestuur. Burgers worden niet gehoord, of toch niet genoeg. Uiteraard zijn er adviesraden en overlegvergaderingen, maar die zijn vaak voor de vorm. Op onze sociale media hadden we het al over het project Kindvriendelijke Stad, dat ervoor zorgt dat de kindvriendelijkheid op alle bestuursniveaus en bij elke beslissing getoetst wordt: voor openbare werken, culturele evenementen, groenaanleg, mobiliteit, sport, … De overheid reikt ons hiervoor kant-en-klare draaiboeken aan. Ook de ondersteuning van onze verenigingen moet en kan beter: financieel, beleidsmatig, logistiek en organisatorisch. Hier schiet de VeurnePlus-CD&V-meerderheid flink te kort. Dit pijnpunt aanpakken zou al een wereld van verschil maken.”

Cruciale rol

Burgemeester Peter Roose stelt dat de werkelijkheid veel genuanceerder is. “De jeugdraad speelt nog altijd een cruciale rol in ons jeugdbeleid. De samenstelling is door het bestuur zelf opengesteld voor jonge vertegenwoordigers uit de scholen. Daarnaast werd een kinderraad opgericht om de participatiegraad te verhogen. De jeugdraad heeft de afgelopen jaren samen met een delegatie van stadsbestuurders meerdere jeugdcentra bezocht om een geschikt concept uit te werken op basis van de plaatsbezoeken en lokale behoeften. De jeugdraad adviseert alle subsidiereglementen inzake jeugd, maar ook bijvoorbeeld het meerjarenplan. De skaters zijn nauw betrokken bij de vernieuwing van het skatepark. Ouders en kinderen kiezen mee de speeltoestellen op de speelzones in de wijken en dorpen. De participatie is nog nooit zo groot geweest.”

“Er wordt ook helemaal niets op de lange baan geschoven. De plannen voor de nieuwe lokalen voor de KSA, de speelpleinwerking en de jeugddienst liggen klaar. De financiële middelen zijn beschikbaar. Er moet enkel nog een aannemer aangesteld worden om de werken te starten. Er is 1,6 miljoen euro beschikbaar om het sanitair complex van het jeugdvoetbal te vernieuwen, maar het is wachten op een consensus met de (jeugd)voetbalvereniging om een kostenefficiënt bouwproces op te zetten.”

Fors geïnvesteerd

“De stad heeft de afgelopen zes jaar nog nooit zoveel geïnvesteerd in de beveiliging van de schoolomgevingen: er zijn grondlichtjes aangebracht, kleurrijke grondmarkeringen, een schoolstraat, een fietsstraat met oversteekplaats, ruimte voor kortparkeren, invoering van eenrichtingsverkeer, we zetten gemachtigde opzichters in aan de schoolomgevingen … De stad voert een permanent overleg met de scholen in het kader van flankerend onderwijs.”

“Participatie is nog nooit zo groot geweest” – burgemeester Peter Roose

“Zijn op het vlak van jeugdbeleid de geleverde inspanningen allemaal voldoende? Neen. Een snel veranderende maatschappelijk leven vraagt een dynamisch bestuur dat op die veranderingen verder kan inspelen. Maar uit een onderzoek door de krant De Tijd blijkt dat het veranderingsproces in de stad Veurne het tweede snelste is van alle West-Vlaamse steden en gemeenten .“

The post Twee Veurnse moeders-onderneemsters schrijven open brief aan politiek: “Meer aandacht voor jeugd, aub” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Politie nam enfant terrible Marius in bescherming in grootschalig drugsonderzoek”, zo blijkt uit geheime documenten

De politie houdt Marius Borg Høiby (27), die recent nog in opspraak kwam wegens geweld tegen zijn ex-vriendin, een hand boven het hoofd. Dat schrijven lokale media. Agenten zouden de zoon van kroonprinses Mette-Marit gewaarschuwd hebben dat zijn naam was opgedoken in een onderzoek naar grootschalige drugshandel. Onze royalty-expert geeft tekst en uitleg over het zoveelste schandaal rond het enfant

Lees meer »

Parkeersensoren Shop & Go in kernwinkelgebied van Tielt zijn in werking

De Shop & Go-sensoren in de parkeervakken in Tielt zijn sinds dinsdagnamiddag actief. Dat betekent dat je voortaan een half uur gratis op die speciaal aangeduide parkeervakken kan staan. Een schijf leggen hoeft niet.
The post Parkeersensoren Shop & Go in kernwinkelgebied van Tielt zijn in werking appeared first on KW.be.

Lees meer »

Nieuwe partij ‘Samen voor Democratie’ stelt zich voor: “Neuzen staan in dezelfde richting”

In Nieuwpoort komt de nieuwe Vlaamse politieke partij ‘Samen voor Democratie’ op bij de komende gemeenteraadsverkiezingen. Initiatiefnemer is dermatoloog Steven De Vos. Hij komt in de IJzerstad op met een beperkte lijst met zeven kandidaten.
The post Nieuwe partij ‘Samen voor Democratie’ stelt zich voor: “Neuzen staan in dezelfde richting” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Eén jaar na z’n dood staat urne Ivo ‘Nonkel Jef’ Pauwels nog bij begrafenisondernemer: familievete drijft weduwe tot wanhoop

Eén jaar na zijn dood staat de urne van ‘Nonkel Jef’-acteur Ivo Pauwels nog altijd bij de begrafenisondernemer. Zijn weduwe, zangeres Diana More (63), is de wanhoop nabij. Door een felle familievete heeft ze haar man nog altijd niet naar z’n laatste rustplaats kunnen brengen. Ze blijft verweesd en radeloos achter, getuigt ze in ‘Dag Allemaal’. “De procedure zit muurvast.

Lees meer »

23ste Kinderfoor is met net geen 3.000 kinderen opnieuw schot in de roos

Spelen, ravotten, knutselen en deelnemen aan activiteiten die meestal voor volwassenen zijn, dat is in een notendop hoe de Kuurnse Kinderfoor kan omschreven worden. Het zonnige weer en het uitgebreide aanbod aan activiteiten zorgden er alvast voor dat afgelopen zondagnamiddag bijna 3.000 kinderen deelnamen aan de 23ste editie van de Kinderfoor, die dit jaar voor de eerste maal plaatsvond in

Lees meer »

In de sport is het altijd zomer

De meteorologie doet haar best ons van het tegendeel te overtuigen, maar er lijkt maar geen einde te komen aan de sportzomer. Het voetbalseizoen was al begonnen tijdens de Olympische Spelen en schakelt vanaf dit weekend een versnelling hoger, met zeven wedstrijden in eenentwintig dagen voor Europees spelende clubs. De wielrenners kunnen dit weekend kiezen tussen World Tour-wedstrijden in Canada

Lees meer »

Maarten is doctor in de kunstgeschiedenis: “Het is een eenzame bezigheid”

Torhoutenaar Maarten Bassens (35) is aan de Leuvense universiteit doctor in de kunstgeschiedenis geworden. Zopas verdedigde hij met verve zijn knappe proefschrift over de relatie tussen woord en beeld in de prenten die de Belgische kunstenaar Pieter Bruegel de Oude in de 16de eeuw gemaakt heeft.
The post Maarten is doctor in de kunstgeschiedenis: “Het is een eenzame bezigheid”

Lees meer »