“Toegankelijkheid is veel meer dan vlot een gebouw binnen geraken”: Elegast Monbaliu pleit voor meer echte inclusie

Ongeveer 1 op 500 kinderen heeft een beperking sinds de geboorte of door trauma in de eerste levensjaren. De European Academy for Childhood Disability (EACD) zet zich sinds jaren in voor een betere levenskwaliteit voor hen. Hun congres vindt dit jaar in Brugge plaats, en betrekt op initiatief van Oostendenaar Elegast Monbaliu voor het eerst ook het grote publiek bij de problematiek, via muziek, technologie en sport. “Omdat toegankelijkheid veel meer is dan vlot een gebouw binnen geraken.”

Nog tot en met zaterdag 1 juni vindt in Brugge het EACD 2024-congres plaats, het grootste congres wereldwijd op vlak van neuromotorische aandoeningen, ook bekend onder de verzamelnaam hersenverlamming. Meer dan 1.200 wetenschappers uit de hele wereld wisselen er de laatste wetenschappelijke inzichten uit. Oostendenaar Elegast Monbaliu (48), professor neuromotorische revalidatie aan KU Leuven sinds 2017, maakt al langer deel uit van de EACD, maar geeft het congres in Brugge voor het eerst een extra dimensie. “Vanuit de sector – bedrijven, artsen, zorgverleners, mensen met een beperking tot beleidsmakers – hebben we in kaart gebracht wat de werkelijke noden zijn van mensen met een neuromotorische beperking en hun omgeving, in onze regio”, vertelt hij. “Toegankelijkheid komt daaruit naar voor als de belangrijkste nood. Maar dan niet louter op vlak van infrastructuur – ingangen, trappen… -, ook voor wat betreft sport, cultuur, communicatie, technologie, werk… Hulpverleners, maar ook mensen met een beperking zelf en hun omgeving, hebben bij die verschillende lagen van toegankelijkheid heel veel vragen. Daarom koppelen we aan het congres drie belevingsevenementen, namelijk een concert, een sportfestival en een innovatiebeurs, waarbij zij de kans krijgen om zelf de mogelijkheden op dat vlak in onze streek te ontdekken. Deze evenementen organiseren we onder het label EACD+.”

Zo kunnen mensen met een beperking op zaterdag 1 juni tijdens een sportfestival op de campus van sportschool KTA Brugge ontdekken welke sportmogelijkheden onze regio biedt, en kunnen ze verschillende sporten zelf uitproberen. Bovendien vinden verenigingen en geïnteresseerden die op vlak van inclusie hun steentje willen bijdragen, er informatie en concrete tools over hoe zij inclusief sporten waar kunnen maken. “Op die manier brengen we de verschillende spelers dichter bij elkaar, en zorgen we voor een kruisbestuiving tussen de vele initiatieven die op vlak van sportieve inclusie al bestaan in Vlaanderen.”

Slimme rolstoel

Ook tal van beleidsmakers zijn uitgenodigd op het congres en haar belevingsevenementen. Van hen verwacht Monbaliu dat ze luisteren naar de bevindingen van experten en ervaringsdeskundigen en die omzetten in een beleidsplan. “Vaak wordt me dan gevraagd wat dat moet kosten”, aldus Monbaliu. “En zeker, aan hoogtechnologische oplossingen hangt een prijskaartje, maar het zijn investeringen in de toekomst: als een hoogtechnologische rolstoel er bijvoorbeeld voor zorgt dat iemand met een beperking zich zelfstandig ergens naartoe kan bewegen, heeft die persoon minder begeleiding nodig, wat zich vertaalt in een kwalitatiever leven voor die persoon, maar ook kostenbesparend is voor de maatschappij op termijn. Investeren in dergelijke oplossingen: dat is waar échte inclusie om draait.”

“Investeren in hoogtechnologische oplossingen: dat is waar echte inclusie om draait”

Een van die oplossingen en een voorbeeld van de kruisbestuiving tussen onderzoek en technologie, is de slimme rolstoel. Die werd ontwikkeld door het onderzoekslabo van Monbaliu, verbonden aan de Brugse campus van KU Leuven, en in 2021 op de markt gebracht door het eerste spin-offbedrijf ervan, CoMoveIT. “Het is een rolstoel voor mensen die door hersenverlamming aan complexe bewegingsstoornissen lijden. Het systeem werkt met sensoren en artificiële intelligentie. Je kan de rolstoel bedienen met de voeten en met sensoren aan beide kanten van het hoofd. Deze mensen bewegen vaak ongecontroleerd en schokkerig, maar artificiële intelligentie zorgt ervoor dat de rolstoel toch vloeiend en rustig beweegt. De rolstoel betekent een enorme winst voor mensen met ernstige complexe bewegingsstoornissen, zij hadden tot nu toe geen andere keuze dan zich door iemand te laten duwen.”

Artificiële intelligentie staat ook op dit domein pas aan het begin van haar mogelijkheden. “Ik denk maar aan robotvoetbal, waarbij het mogelijk wordt om op een doel te schieten door middel van een knop die op zijn beurt grijpers bedient, die bevestigd zijn aan een rolstoel. Of mogelijkheden op vlak van gamen. In ons labo hebben we zopas een game ontwikkeld, waarbij men op een speelse en prettige manier leert om vlot met een rolstoel te rijden. En dat gebeurt veel sneller en efficiënter dan dat de techniek door een begeleider wordt aangeleerd. Ook oogbesturing voor computers is al aan de orde, waarbij de ogen dus de functie van de cursor overnemen.”

Media mee in bad

Tot slot wil Monbaliu ook de media in zijn verhaal betrekken. “We ijveren heel gericht voor meer media-aandacht voor inclusieve projecten. Er worden dan wel programma’s gemaakt met mensen met het Syndroom van Down, en dat is op zich positief, maar zij maken slechts een fractie uit van de doelgroep. Iemand in beeld brengen die moeilijk stapt of praat, is al moeilijker, terwijl die mensen vaak ook heel wat mogelijkheden hebben. Die positieve verhalen ook in de media brengen, werkt inspirerend naar anderen met een beperking en hun omgeving, en naar de hele maatschappij toe. Want de kracht van de media om verandering in gang te zetten is enorm. Die boodschap brengen is belangrijk, want deze doelgroep wordt jammer genoeg nog te vaak genegeerd. Ze zijn nochtans met velen. We zijn het als maatschappij ook aan hen verplicht om deze kinderen alle kansen te geven. Ook de media kan hier mee een katalysator zijn.”

Wie meer wil weten over EACD 2024 en het EACD+ programma kan terecht op eacdplus.be

The post “Toegankelijkheid is veel meer dan vlot een gebouw binnen geraken”: Elegast Monbaliu pleit voor meer echte inclusie is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Mandy (33) wilde nog even over haar hoeve vliegen. Tót het vliegtuigje begon te tollen: “Haar vriend probeerde nog zacht te landen, maar het was te laat”

Met het pleziervliegtuigje wilde ze nog even haar geitjes en kippen vanuit de lucht zien. Tot de motor van de Boeing-Stearman PT-17 Kaydet boven Kiewit (Hasselt) sputterde, de oldtimer recht naar beneden viel en de romantische vlucht een dramatische afloop kende. Stewardess Mandy Linder (33) stierf op 100 meter van haar eigen woning, haar vriend – de piloot van het

Lees meer »

Brandweer evacueert bijna 40 mensen van attractie Bellewaerde

Brandweer Westhoek moest zaterdagavond met een zonaal klimteam uitrukken naar het Ieperse Bellewaerde Park. Daar was de attractie El Valador vastgelopen op een hoogte van tien meter. In totaal werden 37 mensen geëvacueerd.
The post Brandweer evacueert bijna 40 mensen van attractie Bellewaerde appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Hier is volop paniek”: Vlaamse toeristen wegens bosbrand op Grieks eiland Kos geëvacueerd, brand is onder controle

Op het Griekse eiland Kos werden gisteren toeristen geëvacueerd uit meerdere grote hotels vanwege een naderende bosbrand. “Het is hier volop paniek,” vertelde Elise Michielsen (19), een studente uit Merksplas. “We hebben snel een koffertje moeten pakken met onze belangrijkste spullen.” De ruim honderd brandweerlieden die de grote bosbrand bestrijden kregen de brand deze nacht onder controle volgens de Griekse

Lees meer »

Nieuwe ‘all weather-piste’ voor ruiters aan hippodroom Waregem: “Ontworpen om optimaal te trainen, ongeacht het weer”

Aan de hippodroom in Waregem is de nieuwe ‘all weather-piste’ voorgesteld: een piste waarop het hele jaar trainingen en wedstrijden gereden kunnen worden, ongeacht de weersomstandigheden. De Sport Vlaanderen-site in de Veldloopstraat is jaarlijks het decor van allerlei paardenwedstrijden en events, van de Paascross tot internationale topdressuur. Met deze investering wil Waregem nog meer inzetten op de paardensport.

Lees meer »

Omgeving jeugdlokalen op domein Tempelhof op Sint-Pieters (Brugge) is heraangelegd

In 2022 werden op het domein Tempelhof nieuwe jeugdlokalen geopend. Ondertussen werd ook de volledige omgeving vernieuwd. “Het domein kreeg een nieuwe toegang, fietsenstalling, overdekte ruimte en een open grasveld voor de vier jeugdbewegingen die er gevestigd zijn”, zegt schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem.
The post Omgeving jeugdlokalen op domein Tempelhof op Sint-Pieters (Brugge) is heraangelegd appeared

Lees meer »

Juf Rita met pensioen na 45 jaar Sint-Lodewijksschool in Konterdam: “Het is een roeping, dan hou je dit makkelijk vol”

Volgende maand wordt juf Rita Bourgeois 65 jaar, tijd om met pensioen te gaan na een carrière van 45 jaar als leerkracht in de Sint-Lodewijksschool. Al die jaren stond ze met plezier voor de klas, waar de kinderen haar oogappels waren.
The post Juf Rita met pensioen na 45 jaar Sint-Lodewijksschool in Konterdam: “Het is een roeping, dan hou

Lees meer »

Na einde van onderzoek plakt advocaat namen op robotfoto’s Bende van Nijvel: “Gelijkenissen zijn treffend”

Advocaat Kristiaan Vandenbussche, die de nabestaanden van de in Aalst vermoorde Georges De Smet bijstaat, is niet te spreken over “de capitulatie van het Belgische gerecht” in de zaak van de Bende van Nijvel. Hijzelf weigert de moed én het onderzoek op te geven. “Sinds 2017 ben ik mijn eigen onderzoek gestart met heel concrete sporen naar opdrachtgevers en uitvoerders”,

Lees meer »

Meer Fransen trekken naar de stembus: opkomst fors hoger dan normaal

De opkomst voor de eerste ronde van de parlementsverkiezingen in Frankrijk lag zondagmiddag rond 25,9 procent. Dat is een pak hoger dan de 18,4 procent op hetzelfde tijdstip in 2022, volgens het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken. In 1997, toen de laatste vervroegde parlementsverkiezingen werden gehouden, lag de participatie op 22,74 procent op het middaguur.

Lees meer »

Zijn leerkrachten of redders in fout als kind verdrinkt tijdens schooluitstap? “Alles hangt af van hoe ze toezicht hielden”

Er waren verschillende leerkrachten en enkele redders aanwezig. En toch verdronk een jongen van 7 jaar tijdens een klasuitstap in de zwemvijver van een recreatiedomein. Het onderzoek naar de precieze omstandigheden loopt. Maar riskeren de leerkrachten of de redders vervolging? Een professor strafrecht legt uit wat de mogelijkheden nu zijn.

Lees meer »