Proost! Jarig Zwevezeels bedrijf tovert dierlijk bloed om tot eigen biertje

Veos, wereldwijde marktleider in hoogwaardige eiwitproducten voor de voeding- en voederindustrie, mag vijftig kaarsjes uitblazen. Het in Zwevezele gevestigde bedrijf haalt al een halve eeuw eiwitpoeder uit dierlijk bloed en filtert er sinds 2023 ook drinkwater uit. Om de verjaardag te vieren, lanceert het een eigen biertje… op basis van hun zelfgefilterd water.

Sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw zorgt de intensieve veeteelt voor een overschot aan dierlijk bloed. Veos, dat in 1974 het levenslicht zag in de Wingense deelgemeente Zwevezele, is gespecialiseerd in de verwerking van dierlijk bloed en collageen tot hoogwaardig eiwitpoeder dat gebruikt wordt in menselijke en dierlijke voeding.

“Oprichter Michael Slee en zijn echtgenote Ans Streppel waren toen al gedreven door het duurzaamheidsprincipe”, klinkt het. Vijftig jaar later is Veos uitgegroeid tot een internationale speler en verwerkt het ook bijproducten van slachthuizen, zoals collageen uit dierenhuiden. Sinds 2023 produceert het ook plantaardige eiwitvezels op basis van mycelium, de wortels van champignons. Dat brengt het onder de naam Naplasol op de markt.

Vandaag telt het familiebedrijf acht productiesites en heeft het klanten in bijna negentig landen. De natuurlijke eiwittten worden ingezet voor talloze toepassingen, waaronder dierenvoeding en menselijke voeding, maar ook voor cosmeticadoeleinden. “We zijn gegroeid van een tweekoppig team tot een groep met 350 medewerkers en zijn meer dan ooit klaar voor de komende vijftig jaar.”

Vesoke

Om de verjaardag kracht bij te zetten, lanceert Veos nu een eigen bier: het Veoske. Zeven medewerkers sloegen daarvoor de handen in elkaar en gebruiken het uit bloed gefilterd water als een van de basisgrondstoffen.

Wie het Veoske aan de lippen wil zetten, is welkom tijdens de opendeurdag op zondag 2 juni van 11 tot 17 uur. Dan gunt Veos bezoekers een unieke blik achter de schermen.

Info: www.veos50.be

The post Proost! Jarig Zwevezeels bedrijf tovert dierlijk bloed om tot eigen biertje is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

EXCLUSIEF. Spermadonor die 550 kinderen verwekte, reageert op Netflix-docu: “Ik doneer nog, ja, maar enkel broers en zussen”

Maar liefst 550 kinderen werden verwekt met zijn zaad, en daarom is Jonathan Meijer (42) het onderwerp van de Netflix-docureeks ‘The Man with 1000 Kids’. Maar hoewel de Nederlander een donorverbod opgelegd kreeg, vindt hij alle aandacht overdreven. “Die docu is pure sensatie”, reageert Meijer in een exclusief gesprek met HLN over zijn beweegredenen. En jawel, hij doneert nog steeds

Lees meer »

Politie vindt menselijke resten na verdwijning van twaalfjarige in Australië: “Meisje aangevallen door krokodil”

De Australische politie zegt menselijke resten te hebben gevonden die zouden kunnen overeenkomen met een twaalfjarige tiener die eerder deze week als vermist was opgegeven. Het is niet duidelijk hoe het lichaam van het meisje eraan toe is, maar de politie spreekt van een “gruwelijke” vondst. Mogelijk werd het kind aangevallen door een krokodil tijdens een zwempartij in het noorden

Lees meer »

Samson & Marie namen nieuwe clip ‘Naar Zee’ op tijdens een zonnig moment op het strand van De Haan: “Ik ben een meisje van de zee!”

Het was op een zonnige maandag dat Samson & Marie hun nieuwe clip opnamen op het strand, nabij het Zeepreventorium in De Haan. Heel wat toevallige strandgangers keken raar op toen medewerkers van Studio 100 een opnameset aan het plaatsen waren, waarna de bekende personages ter plaatse kwamen. Naast brandweerman Bill, kunstenares Trees, bakkerin Florentine, turnleraar Tarik en de burgemeester

Lees meer »

Europa zal lastpak Orban wel overleven

Hongarije is het volgend half jaar voorzitter van de EU, en dat betekent dat euroscepticus Viktor Orban vol in de schijnwerpers staat. Hoewel de Hongaarse premier als een lastpak te boek staat, wordt niet verwacht dat hij veel problemen kan veroorzaken.

Lees meer »

Maar één Democraat zou Trump volledig in de pan hakken bij verkiezingen, volgens nieuwe poll

Volgens een nieuwe poll van persbureau Reuters en marktonderzoeksbureau Ipsos is er maar één Democraat die erin zou slagen om Donald Trump te verslaan mocht die het tegen de oud-president opnemen tijdens de verkiezingen op 5 november. Het zou bovendien afgetekend gebeuren: met maar liefst 11 procentpunt (!) voorsprong. Er is wel één probleem: de kandidaat in kwestie liet in

Lees meer »

Albert en Paola vieren huwelijksverjaardag gezellig samen in Frankrijk: “Ze zijn daar alleen met z’n tweeën”

Koning Albert (90) en koningin Paola (86) vieren vandaag hun 65ste huwelijksverjaardag. Ter gelegenheid van hun briljanten jubileum hebben ze via het koninklijk paleis een nieuwe foto laten verspreiden. Volgens royalty-expert Jo De Poorter vond het grote feest afgelopen weekend al plaats en vieren ze vanavond deze gebeurtenis gezellig samen met twee.

Lees meer »

Beelden tonen hoe hulpdiensten vrachtwagens in dijkbreuk rijden in de hoop het water tegen te houden: al 6.000 Chinezen geëvacueerd na dambreuk

In de centrale Chinese provincie Hunan zijn er grote overstromingen nadat een dijk het heeft begeven. Ondertussen is er al sprake van een breuk over een lengte van 226 meter. Het gaat om een dijk aan de oevers van het meer van Dongtin, een van China’s grootste zoetwatermeren. 6.000 inwoners moesten worden geëvacueerd. Volgense de staatstelevisiezender CCTV vielen er nog

Lees meer »