Profcontract voor Robin Orins wenkt na uitstekend voorjaar: “Hoop dat ik op dit hoog niveau kan blijven rijden”

Heestertnaar Robin Orins (22) is aan een uitstekend seizoen bezig. De vierdejaarsbelofte van het Lotto Dstny Development Team rijgt de successen aaneen en staat zonder enige twijfel dicht bij een profcontract. “Ik hoop deze regelmaat aan te houden.”

Orins was een veelwinnaar bij de miniemen en aspiranten en zette die trend als nieuweling door. Zijn juniorenperiode was echter niet de makkelijkste. Door corona kon de Heestertnaar in 2020 amper wedstrijden betwisten. 2022 en 2023 verliepen voor Orins telkens op dezelfde manier: een veelbelovend seizoensbegin, waarna hij in de warme zomermaanden echter een terugval kende.

“In 2022 reed ik voor Team Elevate p/b Home Solution Soenens en kwam ik door transfergedoe op een bepaald moment niet meer aan koersen toe. In 2023 was mijn seizoen door ziekte al voorbij tegen de Baby Giro in juni. Ik had een virale infectie die zich op de luchtwegen zette. Toen de oplossing gevonden was, waren we alweer enkele maanden verder.”

“Tijl was een topkerel. Hij zei altijd dankjewel en wilde altijd anderen helpen en een gesprek voeren. Zijn plots overlijden was even serieus slikken”

Ook het overlijden van ploegmaat Tijl De Decker in de zomer van 2023 was een zware klap voor Orins, die enkele maanden eerder nog met De Decker het podium deelde na afloop van Parijs-Roubaix voor beloften.

“Tijl was één van mijn betere vrienden. Ik ken hem al van bij de nieuwelingen, toen we samen voor de ploeg van Zannata uit Menen reden. Tijl was een topkerel. Hij zei altijd dankjewel en wilde altijd anderen helpen en een gesprek voeren. Dat was even serieus slikken, bovenop de problemen die ik zelf toen had. Of het de maanden erna een extra motivatie was? (denkt even na) Ja, toch wel. Tijls broer (Alfdan, red.) is nu mijn ploegleider. In hem zien we Tijl terug en dat geeft me motivatie om er dubbel zo hard voor te gaan, zeker op een dag als Parijs-Roubaix. Daar was ik al weken mee bezig. Alleen al voor Tijl wilde ik winnen. Jammer genoeg is dat me niet gelukt, maar ik mag niet klagen.”

Bergop bij de profs

Momenteel is er van een terugval geen sprake bij Orins, die in februari al meteen een sterke indruk naliet in twee Franse profkoersen. Daar was hij aan de slag met het profteam van Lotto Dstny. In de Classic Var werd hij 27ste. In de daaropvolgende Tour des Alpes-Maritimes finishte hij opnieuw als 27ste in het eindklassement.

Na een voorzichtige maand maart met vooral verre ereplaatsen is er sinds eind maart geen houden meer aan: winst in de nationale testtijdrit in Borlo, winst op het PK tijdrijden, derde in Parijs-Roubaix U23, tweede in Luik-Bastenaken-Luik U23, winst op het BK tijdrijden, tweede in de eindstand van het H4A Beloften Weekend in Nederland, achtste in de eindstand van de Orlen Nations Grand Prix in Polen en winst in de Omloop Het Nieuwsblad U23. In die laatste koers bezette Lotto Dstny de vier eerste plaatsen.

“Ik zit momenteel in een flow die ik vroeger bij de aspiranten al eens gekend heb”

“Toen ik in februari tussen de profs met de betere klimmers omhoog reed, besefte ik dat de conditie goed was. Maar als je naar mijn regelmaat in de klassiekers kijkt, zijn dat toch de voorlopige uitschieters. En een Belgische titel is natuurlijk iets van jezelf. Dat zet ik dan ook helemaal bovenaan. Ik zit momenteel in een flow die ik vroeger bij de aspiranten al eens gekend heb. (glimlacht) Soms sta je er niet bij stil als het zo goed gaat, maar ik moet toegeven dat ik maandag, daags na de Omloop, wel even een besefmomentje heb gekend.”

Sven Vanthourenhout

Stellen we ons spontaan de vraag: mag deze Robin Orins in september ook naar het EK en WK voor beloften? In Polen maakte hij alvast al deel uit van de selectie van bondscoach Sven Vanthourenhout. “Daar weet ik nog niets van”, benadrukt hij. “Ik hoop vooral dat die regelmaat er blijft en ik op dit hoge niveau kan blijven rijden. Maar ik sta er alleszins voor open om in Limburg en Zürich zowel tijd- als wegrit te betwisten.” Intussen is het ook duidelijk dat een profcontract wenkt. “Maar dat houd ik op dit moment liever voor mezelf”, antwoordt Orins met een glimlachje.

Momenteel is de Heestertnaar met de nationale ploeg aan de slag in de Vredeskoers in Tsjechië. “Daarna volgt een rustperiode, want ik heb een heel druk voorjaar achter de rug. De Baby Giro laat ik dit seizoen links liggen.”

The post Profcontract voor Robin Orins wenkt na uitstekend voorjaar: “Hoop dat ik op dit hoog niveau kan blijven rijden” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Politie Oostende herhaalt oproep voor Rammstein-concerten: “Plan je trip en kom op tijd”

Vandaag is de eerste van twee dagen Rammstein op de evenementenweide Nieuwe Koers. Om alles zo vlot mogelijk te laten verlopen, vraagt Politie Oostende concertgangers om hun trip goed voor te bereiden. Algemeen advies: neem het openbaar vervoer of de fiets.
The post Politie Oostende herhaalt oproep voor Rammstein-concerten: “Plan je trip en kom op tijd” appeared first on

Lees meer »

Twee wagens zwaar beschadigd na aanrijding met vluchtmisdrijf in Klerken

In de Smissestraat in Klerken zijn twee auto’s zwaar beschadigd geraakt bij een ongeval met vluchtmisdrijf. Vooral de Volkswagen Tiguan van M.W. (41) is zwaar geraakt. “Ik vrees dat dit onherstelbaar is”, zucht ze.
The post Twee wagens zwaar beschadigd na aanrijding met vluchtmisdrijf in Klerken appeared first on KW.be.

Lees meer »

Met deze tips scoor je altijd op een rommelmarkt

Rommelmarkten afschuimen. De meesten doen het voor de gezelligheid maar voor antiquairs als Goedele Aerts van Adesso Antiques is de rommelmarkt meer dan wat slenteren in het zonnetje.
The post Met deze tips scoor je altijd op een rommelmarkt appeared first on KW.be.

Lees meer »

Aantal gevallen van stalking blijft jaar na jaar stijgen

Het aantal criminele feiten is in 2023 nagenoeg stabiel gebleven in vergelijking met het jaar voordien. Wel zijn er enkele opmerkelijke verschuivingen. Zo nam het aantal woninginbraken en gevallen van internetfraude af. Daartegenover staat dat er meer feiten waren van zakkenrollerij en grijpdiefstallen. Ook het aantal gevallen van stalking bleef toenemen. Dat blijkt uit de jaarcijfers van de federale politie.

Lees meer »

The Women Peloton, het bedrijf van de vrouw van Jasper Stuyven, wordt aangeklaagd en krijgt drie maanden om van naam te veranderen

Een bijzondere zaak in de Belgische wielerwereld. The Women Peloton, het bedrijf van Elke Bleyaert waarin ze vrouwen warm maakt voor de wielersport, wordt aangeklaagd door het Amerikaanse fitnessbedrijf Peloton Interactive. Zo wordt de merknaam ‘peloton’ aangevochten. Bleyaert is woedend: “Er bestaan zoveel bedrijven in het wielerlandschap vredig naast elkaar die het woord ‘peloton’ gebruiken. Waarom zou één bedrijf hier

Lees meer »

Bloemen plukken bij Farmflorette in Ruddervoorde: “De tuin doet me denken aan de tuinen uit mijn jeugd”

Op de Baliebrugge, nabij de grens met Torhout, hebben Liesbeth Hanssens (48) en Wim Kerkhove (46) samen met hun dochters Justine (21), Ite (18) en Anouk (15) de tuin vooraan hun boerderij heraangelegd. Ze hebben er een groot assortiment bloemen aangeplant. Dat willen ze nu met iedereen delen in hun pluktuin.
The post Bloemen plukken bij Farmflorette in Ruddervoorde:

Lees meer »