Ooievaars geboren en geringd in Bellewaerde: “Een hedendaagse dierentuin moet ook dieren in de natuur steunen”

In het Ieperse Bellewaerde Park is het eerste ooievaarsjong van het seizoen geringd en het wordt niet het laatste. Het aantal nesten in het park stijgt door verschillende investeringen. “Toch mogen deze vogels gaan en staan waar ze willen.”

Bellewaerde heeft iets met ooievaars. “Ze zitten in onze geschiedenis”, weet Pieter Vercruysse, curator van de dieren in het park. “In centraal Europa was de vogel nog uitgestorven in het wild, toen Bellewaerde ooievaars hield. Ze werden gekortwiekt zodat ze niet zouden wegvliegen, een praktijk in alle dierentuinen toen.”

Nest op grond

Intussen is de wilde ooievaar terug. “Maar hij kan nog een duwtje in de rug gebruiken”, stelt Pieter. “Onze historische populatie die niet kan vliegen wordt aangevuld met vogels die verloren zouden zijn in de natuur door ongevallen. Via het vogelopvangcentrum komen ze in ons vogelpark op de begane grond terecht om nesten te maken, want hun jongen kunnen wel nog in de natuur uitgezet worden.”

Daarnaast investeerde Bellewaerde in nesten in de lucht. “We plaatsten een vijftiental nestpalen en -platforms doorheen het park om een aantrekkingspool te worden voor wilde ooievaars, zodat ze hier een wilde kolonie zouden stichten.”

Tijgerdood

Dat lijkt nu te lukken. “Het hoge nest van Jos, kort voor Josianne die opgroeide in Bellewaerde en er al sinds 2018 nesten uitbroedt, kreeg vorig jaar het gezelschap van twee nieuwe nesten. In dit broedseizoen zitten we al aan vijf nesten. Dat levert voorlopig vijf jongen op. Het konden er al meer zijn, maar twee nesten gingen verloren door het overlijden van de mannetjes. De ene stierf door de gevolgen van salmonella, de andere is gedood door de tijgers in hun verblijf na een ongelukkige noodlanding bij een hapering aan een tak.”

Opwarming aarde

De eerste van de vijf jongen werd woensdag geringd. “Het jong is een zestal weken oud en zit in een boom, die ooit gesnoeid werd voor de komst van de attractie Wakala. Na de broedgevallen van de voorbije jaren moet dit het zeventiende jong zijn dat we in het park laten ringen door het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen. Via de ringen kunnen we toekomstige trektochten volgen. Zo leren we meer over hun gedrag in de natuur. Normaal trekken ze naar het zuiden, maar we merken dat meer ooievaars blijven overwinteren in ons park. Door de opwarming van de aarde vinden ze ook in onze streek genoeg voedsel.”

Door de investeringen van Bellewaerde zijn nu meer ooievaars te zien in het park en de Westhoek. “Toch mogen deze vogels gaan en staan waar ze willen. Als hedendaagse dierentuin is het onze maatschappelijke opdracht om ook dieren in de natuur te steunen.” (TP)

The post Ooievaars geboren en geringd in Bellewaerde: “Een hedendaagse dierentuin moet ook dieren in de natuur steunen” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Mbappé en Deschamps niet gerust in Franse zege tegen Rode Duivels: “Ons niveau moet omhoog, anders gaan we naar huis”

“België is een heel sterke ploeg.” Van arrogantie of onderschatting geen sprake bij Frankrijk, daags voor de clash met de Rode Duivels. Bondscoach Didier Deschamps en sterspeler Kylian Mbappé namen het woord in Düsseldorf en stelden dat Les Bleus dringend hun niveau moeten opkrikken. “Dat we tweede werden in de groep, was een wake-up call.”

Lees meer »

Elise (29) opent kleurrijke studio wink: “Ik hoop het Overbekeplein wat leven in te blazen”

Sinds Sinksen opende Elise Van Hoecke (29) haar eerste fysieke winkel onder de naam ‘studio wink’. Je vindt er kleurrijke interieurdecoratie, designitems met een knipoog en opvallende artikelen in samenwerking met lokale ontwerpers. “Zo breng je niet alleen extra inspiratie en kleur in huis, maar steun je ook (startende) creatievelingen.”
The post Elise (29) opent kleurrijke studio wink: “Ik

Lees meer »

IN BEELD – Opnames MENTpop en MENT55 op de Grote Markt van Diksmuide: “Voetbal is belangrijk, maar muziek blijft het publiek aanspreken”

Net op het moment dat de Rode Duivels speelden tegen Frankrijk begonnen de opnames van MENTpop en MENT55 op de Grote Markt van Diksmuide. “Voetbal is belangrijk, maar muziek blijft het publiek aanspreken”, zei een artiest backstage tegen ons. En inderdaad, sommigen volgden op hun gsm de voetbalwedstrijd, maar toch was er veel volk tijdens deze opnames. Het begon langzaam,

Lees meer »

Krommenhaakpad is gloednieuwe wandelroute in Torhout

Torhout is een wandelroute rijker: het Krommenhaakpad. Het gloednieuwe traject van 7,7 kilometer werd uitgestippeld door Ivan Bauwens en zijn vrouw Lucrèse Warnez, die de lokale afdeling van Pasar leiden.
The post Krommenhaakpad is gloednieuwe wandelroute in Torhout appeared first on KW.be.

Lees meer »

CD&V en Groen kritisch over aanpassingen meerjarenplan: “Weinig ruimte om te dromen voor volgend stadsbestuur”

De meerjarenplanaanpassing bracht slecht nieuws voor het volgende stadsbestuur in Ieper. Zowel oppositie als meerderheid erkent dat er weinig geld zal zijn voor grote plannen. CD&V suggereert zelfs om het Jan Ypermanpark en de herinrichting van het openluchtzwembad ‘gefaseerd aan te pakken voor meer financiële ruimte’. De Vooruit-schepenen interpreteren dat als uitstel en zaten meteen op hun paard.
The

Lees meer »

Wie wordt 60ste Tineke van de Watermolen? Vijf meisjes dingen naar het lintje

Men kan maar eenmaal een diamanten Tineke van de Watermolen worden. Geen zes maar vijf kandidaten smijten zich volledig voor het Jubellint van de Watermolen. De telraamspecialisten beweren dat dit jaar het 58ste Tineke van de Watermolen wordt verkozen en niet het 60ste. De organisatoren zelf tellen er de twee coronajaren bij en verkiezen zo hun 60ste Tineke. Of de

Lees meer »

Team Nieuw Bestuur lanceert nog drie nieuwe kandidaten

Voor de derde week op rij kondigt gemeentelijst Team Nieuw Bestuur nieuwe kandidaten voor de verkiezingen van 13 oktober aan. Deze keer gaat het om Steve Platteeuw, Kris Verbeke en Hyacintha Louwyck, alle drie uit Madonna.
The post Team Nieuw Bestuur lanceert nog drie nieuwe kandidaten appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Mensen worden afgeslacht en het kan nog erger worden”: Antwerpse cafébaas bibbert op vakantie in Kenia door hevige rellen

In Kenia zijn afgelopen week ernstige onlusten uitgebroken. Antwerpenaar Robert Vinck, cafébaas in Hemiksem, vertrok maandag nietsvermoedend op vakantie naar het Oost-Afrikaanse land. Momenteel zit hij nog altijd ‘gegijzeld’ in zijn hotel in een residentiële wijk van hoofdstad Naïrobi. “Je hoort dat het op elk moment opnieuw kan escaleren en dat het nog erger kan worden.”

Lees meer »

“De Tour is alleen maar voor witte renners, zei hij. En zie nu”: deze Belg is de beste vriend van Biniam Girmay, de eerste zwarte Tourritwinnaar ooit

“Zo emotioneel als gisteravond aan de telefoon heb ik hem nog niet vaak geweten”, zegt Lieven Corthouts (49). Onze landgenoot heeft het over Biniam Girmay (24), zijn beste vriend én de man die gisteren als eerste zwarte renner ooit een rit in de Tour de France won. Hun bijzondere vriendschap ontstond toevallig op weg naar een koffiebar: “‘Lieven, ik vertrouw

Lees meer »

Win een familieticket voor de sprookjesmusical Sneeuwwitje in Plopsaland De Panne

25 jaar na de allereerste voorstelling is de Sprookjesmusical Sneeuwwitje van Studio 100 helemaal terug. De absolute sterrencast bestaat uit o.a. Ianthe Tavernier, Michiel De Meyer, Karen Damen, Ruth Beeckmans en Manu Van Acker. Doe mee en maak kans op een onvergetelijke uitstap voor het hele gezin: vier kaarten voor de sprookjesmusical Sneeuwwitje, inclusief toegang tot Plopsaland De Panne.

Lees meer »