Na klachten mag hele buurt kijkje nemen in ‘Tankmuseum’: “Is die raket op m’n huis gericht?”

Het ‘Tankmuseum’ van Ieper is pas klaar tegen 2030, maar gooit al eens de deuren open voor de buurt die vorig jaar klaagde over geluidshinder en trillingen. Meer dan 120 bewoners gingen een kijkje nemen.

“Is die raket op m’n huis gericht?” Na serieuze vragen over geluidshinder kon dinsdagavond gelachen worden tijdens een rondleiding tussen de tanks, pantservoertuigen en kanonnen van het toekomstig Tankmuseum, zoals het voorlopig in de volksmond wordt genoemd. Op een deel van de voormalige kazerne in Ieper worden sinds vorig jaar collectiestukken uit heel het land verzameld om het museum voor te bereiden.

Trillingen

“In de beginperiode draaiden tanks urenlang in de weekends. Dat zorgde voor trillingen en geluidshinder”, vindt Catherine Lahaye (62) uit de Sint-Omerlaan. “Op zo’n 150 meter van de site ben ik een van de dichtste buurtbewoners. Ik heb niks tegen dit museum, maar wij kwamen buiten de stad wonen voor de rust. We konden niet meteen contact opnemen met de mensen van het museum. Er was terecht veel commotie door de dichte buren.”

De buurt diende bezwaren in bij het stadsbestuur, dat enkele voorwaarden koppelde aan de omgevingsvergunning voor het Tankmuseum. “Alle bewegingen van voertuigen moeten maximaal op weekdagen gebeuren, er is een contactpersoon om eventuele problemen te melden en halfjaarlijks wordt een buurtoverleg gehouden om te evalueren en eventueel bij te sturen”, aldus Iepers schepen van Musea Dimitry Soenen (N-VA).

Eerste buurtmoment

Dinsdagavond vond het eerste buurtmoment plaats. “We hebben eens alle deuren opengezet zodat iedereen de site en voertuigen kon zien”, zegt sitebeheerder Franky Bostyn van het War Heritage Institute. “Nu weten de mensen waar eventuele geluiden vandaan komen. We helderden misverstanden, namen bezorgdheden weg en houden ons verder aan de normen. We merkten ook enthousiasme onder buurtbewoners. Er gebeurt eens iets aan deze kant van de stad. Deze verlaten kazerne wordt geen kankerplek maar een mooie erfgoedsite.”

“Ik ben liefhebber van militaria”, vertelt Rudy Herreman (62), buurtbewoner uit de Hommelhofstraat. “Er staan nu al mooie stukken van tanks en mitrailleurs, dit museum wordt de moeite.”

Drukke baan

“De verhalen achter de voertuigen vind ik interessant”, zegt zijn dochter Kelly (32). “Wij ervaren totaal geen overlast. We begrijpen ook niet waarom sommigen er zo moeilijk over doen. Er was al lawaai toen het nog een kazerne was en deze site ligt langs een drukke baan. Tijdens het verhuizen van de voertuigen is het normaal dat er wat meer geluid is. Wanneer het museum klaar is, zullen verplaatsingen minimaal zijn.”

Oorlog Oekraïne

“Dit infomoment moest vroeger komen zodat we zouden weten wat ons te wachten stond”, stelt Catherine. “De laatste maanden is de situatie verbeterd en deze rondleiding was interessant. Ik ben verbaasd dat tanks uit dit museum nu nog gebruikt worden in de oorlog in Oekraïne. Benauwelijk.”

Hotspot Koude Oorlog

Van de 200 vergunde museumvoertuigen zijn intussen al een 50-tal stuks ter plaatse. Daarnaast mag het museum nog 100 andere collectiestukken hebben, zoals kanonnen en mortieren, en tal van wisselstukken om de collectie te herstellen en restaureren waar nodig. “We zijn verrast door de grote opkomst. Meer dan 120 bewoners gingen in op onze uitnodiging die verspreid werd per brief”, vertelt Franky. “We hopen het ?nieuwe museum te openen tegen 2030. Samen met de nabijgelegen Commandobunker in Kemmel wordt dit dé hotspot van de Koude Oorlog in België.” (TP)

The post Na klachten mag hele buurt kijkje nemen in ‘Tankmuseum’: “Is die raket op m’n huis gericht?” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

‘Bake Off’-jurylid maakt in ‘Komen eten’ indruk met verbluffend dessert: “Ik krijg een paniekaanval”

‘Komen eten’ meets ‘Bake Off Vlaanderen’ volgende week. ‘Bake Off’-jurylid Herman Van Dender maakt meteen z’n naam als toppatissier waar door een oogverblindend dessert op tafel te toveren. Vanille, passie, mango en yuzu, versmolten tot een kunstwerkje. Wim Opbrouck, presentator van het bakprogramma, krijgt door al die schoonheid op z’n bord een kleine paniekaanval. “We voelden ons toch een beetje

Lees meer »

Levensloop Westhoek brengt solidariteit, hoop en muziek samen in Ieper

Op zaterdag 21 september werd in Ieper een nieuwe editie van Levensloop Westhoek georganiseerd, de solidariteitsbeweging van Stichting tegen Kanker. Vanaf 10 uur in de ochtend tot 22 uur ’s avonds brachten meer dan 1.300 deelnemers hun steun uit voor de strijd tegen kanker tijdens een 12 uur durend evenement in het Hamiltonpark. Met tal van optredens en een kaarsenceremonie

Lees meer »

De vacatures zijn ingevuld: ex-begeleider van Femke Bol volgt Jacques Borlée op, François Gourmet ontfermt zich over 4x100m

De vacatures zijn ingevuld: na het afscheid van Jacques Borlée als head coach van de Belgian Tornados en Rudi Diels als nationaal trainer van de Belgian Rockets, nemen voortaan Bram Peters en François Gourmet hun rol over, zo meldt Le Soir. Hun namen klinken misschien niet zo bekend in de oren, maar de twee trainers verdienden hun sporen in de

Lees meer »

Flakkagebruiker die huis broer in brand stak, weigert schadevergoeding te betalen: “Ik wil steun om mijn eigen huis te behouden”

Kort na zijn veroordeling voor het doodrijden van Herman Tanghe (62) stichtte flakkagebruiker Kenneth K. (32) brand in het huis van zijn broer in Houthulst. Nog hallucinanter dan de feiten waren de verklaringen van K. in de rechtbank donderdag. Hij riskeert 8 jaar cel, maar de procureur vraagt in hoofdorde extra onderzoek naar zijn psychische toestand. “Hij wil zijn ouders

Lees meer »

Zwembad Sint-Niklaas wordt verwarmd met warmte uit rioolwater

Het nieuwe zwembad De Watermolen in Sint-Niklaas zal verwarmd worden met riothermie. Een techniek waarbij de warmte uit het rioolwater wordt gebruikt om het gebouw te verwarmen. Riothermie vermindert zowel de energiekosten en de CO2-uitstoot. Het is de eerste keer dat riothermie toegepast wordt in een gebouw dat niet van waterzuiveringsmaatschappij Aquafin is.

Lees meer »

Inwoners krijgen subsidies voor aanleg geveltuintjes

Met een subsidiereglement moedigt Koksijde zijn inwoners aan om geveltuintjes aan te leggen op het openbaar domein aan de straatkant. Aanvraagformulieren zijn te vinden op www.koksijde.be/klimaat. Schepen van Leefmilieu Charlotte Castelein: “Met een geveltuintje verfraai je het straatbeeld. Gevelgroen zorgt voor extra isolatie, beschermt tegen extreme warmte en koude en vormt een buffer tegen fijnstof.”
The post Inwoners krijgen

Lees meer »

Mister Withlove is eerste afvaller van ‘The Masked Singer’ en wordt ontmaskerd

Vanavond barst ‘The Masked Singer’-gekte weer helemaal los, met in totaal 14 nieuwe gemaskerde bekendheden die hun échte identiteit zo lang mogelijk verborgen willen houden. De eerste zes figuren trappen het vierde seizoen met héél veel goesting af: Giraf, Mister Withlove, Medusa, Tik & Tok, Zeeduivel en Boom. Jens Dendoncker (34) mag voor de tweede keer de show hosten. Speur

Lees meer »

Ervaren Angelo Lucas (Sparta Dikkebus – 3A) kijkt uit naar match tegen VKLP

De Spartanen van Dikkebus kregen een zwaar openingsprogramma met achtereenvolgens Proven, KV Koksijde-Oostduinkerke en KFC Poperinge, toch wel drie eindrondekandidaten. Met 6 op 9 om te starten kan het team van Pascal Dermaux zeker niet klagen. “Tegen de Hoppeplukkers was een gelijkspel misschien wel rechtvaardiger geweest want na de pauze hadden ook wij enkele mooie
The post Ervaren Angelo

Lees meer »

“De noodknop bleek zelfs niet aangesloten” tijdens verkrachting maatschappelijk assistente in Antwerpse gevangenis

Na de aanranding van een maatschappelijk werkster door een gedetineerde worden de veiligheidsprocedures in alle gevangenissen tegen het licht gehouden. Daarbij wordt ook geëvalueerd of iemand alleen met een gedetineerde in een lokaal moet worden gelaten. Dat heeft ontslagnemend minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open VLD) woensdag verklaard in de Kamer.

Lees meer »

Hogeschool Vives eert olympiër Koen Naert

Op de feestelijke zitting naar aanleiding van de opening van het academiejaar in hogeschool Vives werd langeafstandsloper en auteur Koen Naert op dinsdag 17 september in de bloemetjes gezet. Hij ontving er de Aureus Vives. Elk jaar eert de hogeschool immers een verdienstelijke persoon die aan Vives studeert, heeft gestudeerd of werkt. Dit jaar ging
The post Hogeschool Vives

Lees meer »

Uniek in Kortrijk. Women-only cupsalon: “Zo zuiver mogelijk op elke leeftijd”

Valerie Van Luchene (46) uit Deerlijk startte in maart haar praktijk met cupping therapie aan de Brugsesteenweg. “Bij Cupsalon bied ik transformationele cupping, vuurcupping en HIFU behandelingen aan. Hoe beter je in je vel zit, hoe beter de energie stroomt, en dus hoe zonniger het leven wordt.”
The post Uniek in Kortrijk. Women-only cupsalon: “Zo zuiver mogelijk op elke

Lees meer »

Autodelen stijgt flink in Roeselare, ook deelgemeenten moeten volgen

Met z’n 325 zijn ze, stadsgenoten die de eigen wagen inruilden voor of gebruik maken van een deelwagen van Claus2you. De stad plant een gevoelige uitbreiding van het systeem ook in de deelgemeenten van Roeselare.
The post Autodelen stijgt flink in Roeselare, ook deelgemeenten moeten volgen appeared first on KW.be.

Lees meer »

Belager zat al 12 uur in bosjes te wachten op Trump, maar “kreeg hem nooit in het vizier”, bodycambeelden tonen hoe hij op snelweg wordt gevat

De man die zondag door een agent van de Secret Service werd gespot toen hij met een aanvalsgeweer verstopt zat in de bosjes bij de golfbaan van Donald Trump in Florida, kreeg Trump nooit helder in het vizier, meldt de FBI. Opvallend: Ryan Wesley Routh (58) zat wel al bijna 12 uur verschanst bij de golfbaan voor de Secret Service

Lees meer »