Historische boomgaarden terug aangeplant bij hoeve Ten Bogaerde

De wortels van de tuinen, boomgaard en moestuin op het domein Ten Bogaerde in Koksijde reiken tot diep in de zeventiende eeuw. Vandaag vind je er een kunstencentrum, een restaurant en een brouwerij.

Vroeger stonden op de hoeve verschillende boomgaarden, grote moestuinen, vele houtkanten en knotbomen. Plantkundig erfgoed dat aan een upgrade toe was. Daarom ging de gemeente een samenwerking aan met het Regionaal Landschap Westhoek. “Passend binnen de verschillende beheerplannen voor het domein en na goedkeuring van het Agentschap Onroerend Erfgoed gingen we aan de slag om twee grote boomgaarden te planten op het domein”, zegt diensthoofd Groen Dries Vandewoude. “We herstelden ook 200 meter houtkanten, plantten een knotbomenrij en ruim 100 meter haag. Het landschap kan nu verder groeien naar zijn grandeur van weleer en zal bijdragen aan de uitstraling van de volledige site.”

Er ging heel wat onderzoek en overleg vooraf aan deze aanplanting. Relevante informatie over de historische bomen en beplanting op de domeinen is gedeeltelijk te achterhalen op basis van een reeks gegevens uit het bronnenarchief van de Duinenabdij. Hieruit ontstonden enkele basisinzichten over historische bomen en aanplantingen op de abdijhoeve Ten Bogaerde. De laatste grootschalige aanplanting van fruitbomen en notelaars dateert wellicht al van de jaren ‘50 van vorige eeuw.

The post Historische boomgaarden terug aangeplant bij hoeve Ten Bogaerde is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Anzegem opent eerste hondenloopzone aan De Drie Kaven: “Superleuk initiatief!”

Donderdagavond werd de Anzegemse hondenloopweide officieel geopend. Om aan de vraag tegemoet te komen van heel wat hondenbaasjes, werd een eerste hondenloopzone geopend aan de achterzijde van Sportcentrum De Drie Kaven aan de Vichtsesteenweg nummer 39. “Voor een vlot gebruik van de hondenloopzone hebben we duidelijke afspraken opgesteld die op een bord bij de ingang staan”, geeft schepen van Dierenwelzijn

Lees meer »

Chantal (61) gaat met pensioen na bijna 44 jaar bij één en dezelfde werkgever: “Mijn geheim? Je werk graag doen”

Het is een zeldzaamheid geworden: mensen die hun hele leven lang bij één en dezelfde werkgever actief zijn. En toch. Chantal Sinnesael trekt na 43 jaar en elf maanden de deur achter zich dicht bij De Waal Solid Foundations, een firma gevestigd in Oostende en Lokeren, en gespecialiseerd in funderingen. Speciaal voor haar afscheid mocht ze voor het eerst (!)

Lees meer »

Gemeente Kuurne en Leiedal vatten tweede luik van Roterij Sabbe aan

De komende twee jaar plant intercommunale Leiedal en de gemeente Kuurne een grondige renovatie van roterij Sabbe, gelegen aan de Bondgenotenlaan in Kuurne. Door leegstand, drugdelicten, vandalisme en diefstal heeft zowel de omgeving van de roterij als het gebouw zelf aanzienlijke schade opgelopen. Nu wil Leiedal het gebouw van roterij Sabbe herstellen om verdere aftakeling te voorkomen en het erfgoed

Lees meer »

Vanaf woensdag verkeershinder in Maldegem voor ombouw N49 tot snelweg

Woensdag/morgen start het Agentschap Wegen en Verkeer met voorbereidende werkzaamheden aan de N49, tussen de Passiedreef en het Leopold- en Schipdonkkanaal in Maldegem. De Expresweg wordt daar een volwaardige autosnelweg.
The post Vanaf woensdag verkeershinder in Maldegem voor ombouw N49 tot snelweg appeared first on KW.be.

Lees meer »

LIVE. CEO VRT Frederik Delaplace wordt op de rooster gelegd in Vlaams Parlement: minister Dalle (CD&V) ziet in audit van VRT “geen oplossing”

Frederik Delaplace, de CEO van de VRT, geeft vanmiddag in het Vlaams Parlement tekst en uitleg over de herschikkingen aan de top van de openbare omroep en zijn eigen functioneren. Dat gebeurt tijdens een speciale commissie, waar ook ontslagnemend mediaminister Benjamin Dalle (CD&V), VRT-voorzitter Frieda Brepoels en bemiddelaar Rob van Eijbergen uitgenodigd zijn. Brepoels is niet opgedaagd. Volg het hier

Lees meer »