Helga en Dirk openen eerste foodsharing restaurant op de Zeedijk: “Heerlijke hapjes in een ontspannen sfeer”

Helga De Vocht (50) en Dirk Vermeylen (57) namen onlangs de fakkel van restaurant Momento over en heropenden de zaak als een foodsharing-concept – het eerste op de Zeedijk in Oostende. Met een uitgebreide kaart, een fantastische locatie en heel veel passie bewijzen de zaakvoerders dat foodsharing niet enkel trendy, maar ook nog eens supergezellig en grensverleggend kan zijn. “Onze kok is een rasechte Oostendenaar met ongelooflijk veel ervaring.”

Tot enkele jaren geleden hadden Helga en Dirk nooit gedacht dat ze samen een restaurant zouden open houden. Momento Foodsharing is dan ook hun allereerste horeca-ervaring. Beiden afkomstig uit het binnenland, meer bepaald Mechelen en Lier, had het koppel nooit gedacht dat ze aan de kust zouden belanden. Het idee om een foodsharing-concept uit te werken kwam voort uit het gebrek aan dergelijke eetgelegenheden in de nabije omgeving. “Naar ons weten zijn we het eerste restaurant met een foodsharing concept op de Oostendse zeedijk. We wilden klanten heerlijke, kleine hapjes aanbieden in een ontspannen sfeer. In Momento bieden we net dat tikkeltje meer. Dankzij ons terras kunnen mensen genieten van een frisse gin en tonic met geweldig zicht op zee”, legt het koppel uit.

Liefde voor Oostende en… Rammstein

Dirk werkte 35 jaar als industrieel ingenieur en Helga had vroeger een garage voor het herstellen van autobussen, maar koesterde altijd al de droom om iets in de horeca te ondernemen. Tijdens corona volgende ze zowel een cursus hulpkok als een cursus hulpkelner. Opmerkelijk, Helga’s eerste kennismaking met Oostende was het concert van Rammstein in park De Nieuwe Koers twee jaar geleden. “We wilden een stad ontdekken die we beiden nog niet goed kenden. Uiteindelijk is Oostende uit de ideeënbus gekomen. We zijn toen de dag voor het concert van Rammstein met een busje en onze fietsen naar Oostende gereden. De hele middag hebben we de tijd genomen om de Stad aan Zee te verkennen. We waren van onze sokken geblazen. We wisten tot dan niet dat Oostende zo’n levendige stad was. De weken erop zijn we meteen op zoek gegaan naar een tweede verblijf. Algauw werd het een eerste verblijfsbeslissing”, lacht Helga.

Dirk kan dit enkel maar beamen. “Oostende staat niet stil. Er is ook altijd iets te doen. In de winter heb je Winter in het Park en het Filmfestival. In de zomer het je Theater aan Zee en de beachbars op het strand. We wonen in Mariakerke, maar met de fiets staan we op enkele minuten in Oostende. Vanuit Momento heb je ook een prachtig zicht op zee. Ik vind het nog steeds spectaculair om naar de zonsondergang te kijken. De zee is elke dag een beetje anders”, vertelt Dirk.

Foodsharing

Helga en Dirk kochten Momento in zijn totaliteit over, maar goten het concept wel in een nieuw jasje. “Het restaurant was vroeger een brasserie. Toen we het kochten, hebben we bijna niets moeten veranderen. Binnen en buiten hebben we wel een paar tafels en stoelen weggenomen om klanten wat meer privacy en ademruimte te bieden. We hebben de ambitie om het restaurant naar onze hand te zetten. Dat wil zeggen dat ons foodsharing-concept ook nog wat aan naamsbekendheid moeten winnen in de buurt”, vertelt Dirk. “In Momento bestel je kleine gerechtjes, zoals Oostendse minigarnaalkroketjes voor 13,50 euro, of mosselen met venkel en pernod voor 18 euro, die je vervolgens deelt met je tafelgenoten. Zo ga je meerdere gerechten per persoon bestellen en deel je die met je tafelgenoten. We hebben ook een uitgebreide wijnkaart, zodat we onze klanten bijhorende wijnen kunnen aanraden.”

De zaakvoeders staan zelf niet in de keuken, maar werken samen met chef Mark Aerden. “Mark is een rasechte Oostendenaar met ongelooflijk veel ervaring in de horeca. Hij heeft zelf nog een restaurant gehad op het Vissersplein. Ondertussen is hij met pensioen, maar werkt nog als flexijobber bij ons in de keuken. Zijn expertise en kunde zijn een enorme meerwaarde voor Momento Foodsharing”, duidt het koppel. “Doorheen de week staan we tot 18 uur alleen in de zaak. In het weekend kunnen we onze klanten een uitgebreidere menukaart aanbieden, daar we dan ook ondersteund worden door onze chef.”

Uit de hand gelopen hobby

Al is het hun eerste restaurant, het koppel heeft wel de ambitie om zich te blijven verdiepen in de wonderlijke wereld van de horeca. “Na mijn twee voorgaande opleidingen ben ik momenteel opnieuw een cursus sommelier aan het volgen. We houden daarbij allebei van koken. Laten we zeggen dat Momento Foodsharing een uit de hand gelopen hobby is”, grapt Helga. “We proberen onze prijzen zo democratisch mogelijk te houden, zodat iedereen kan genieten van het foodsharing-concept.”

De opening van hun restaurant is niet het enige goede nieuws dat het paar kan delen. Helga en Dirk stappen volgende maand ook in het huwelijksbootje. (Zana Bulteel)

Momento Foodsharing vind je op de Zeedijk nummer 114b op de hoek van de Henegouwenstraat in Mariakerke (Oostende). Het restaurant is open op maandag van 13 tot 22 uur en op donderdag van 17 tot 22 uur en van vrijdag tot zondag opnieuw van 13 tot 22 uur. Dinsdag en woensdag zijn sluitingsdagen. Meer info op http://www.momento-oostende.be.

The post Helga en Dirk openen eerste foodsharing restaurant op de Zeedijk: “Heerlijke hapjes in een ontspannen sfeer” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

‘Kotmadam Sarafian’ maakt zich voor het eerst kwaad en terecht: “Wie doet er glasscherven in drinkbak van de hond?!”

Barbara Sarafian (56) moet voor het eerst van haar oren maken als kotmadam. Enkele studenten hadden een zware avond achter de rug en lieten aan de actrice weten dat ze alles later zouden opruimen. Maar dan ontdekt ‘Kotmadam Sarafian’ glas in de drinkbak van haar hond Mike. “Wie heeft dat gedaan?!”, klinkt het meteen boos en verontwaardigd.

Lees meer »

“Honden etende immigranten” tegen “laat ons kiezen voor de toekomst”: zo verliep pittige debat tussen Trump en Harris

Kamala Harris en Donald Trump hebben dinsdagnacht in Philadelphia hun eerste – en tot nader order enige – debat gehouden in de aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Het werd een verbeten strijd, maar zonder duidelijke winnaar. Trump hamerde onophoudelijk op zijn favoriete onderwerp immigratie, Harris had zich dan weer duidelijk voorgenomen om de Amerikaanse kiezers ook een positieve visie op

Lees meer »

Gemeenten die fuseren in 2025 moeten op 13 oktober voor het eerst gemeenteraad kiezen

Vanaf 1 januari 2025 daalt het aantal Vlaamse gemeenten van 300 naar 285. Die dag zien 13 nieuwe fusiegemeenten, waarbij twee of meer gemeenten fuseren, het levenslicht. De gemeenten die dan fuseren moeten op 13 oktober voor het eerst een gemeenteraad kiezen voor hun nieuwe gemeente. Door de fusieoperatie zal Vlaanderen de komende jaren honderden lokale mandatarissen minder tellen.

Lees meer »

Dit is waarom ‘Lili en Marleen’ niet meer wordt uitgezonden

Hoewel ‘Lili en Marleen’ een groot succes was, moeten fans sinds 2019 zonder hun geliefde personages zoals Jefke, Ida, moeder Lisa, Pierre en Marleentje. In tegenstelling tot andere populaire series zoals ‘F.C. De Kampioenen’, wordt ‘Lili en Marleen’ momenteel niet heruitgezonden. Producent René Vlaeyen legt aan de ‘Gazet van Antwerpen’ uit waarom dat het geval is.

Lees meer »

Rotonde in Kaaskerke versperd nadat lichte vrachtauto met schildersmateriaal kantelt

De rotonde van de Kaaskerkestraat in Kaaskerke (Diksmuide) was dinsdagochtend nagenoeg een hele ochtend gedeeltelijk versperd na een verkeersongeval. Een lichte vrachtauto van een schildersbedrijf kantelde en kwam dwars over de rotonde te liggen. “Een 58-jarige man uit Nieuwpoort raakte daarbij lichtgewond”, klinkt het bij de politie.
The post Rotonde in Kaaskerke versperd nadat lichte vrachtauto met schildersmateriaal kantelt

Lees meer »

Influencer Soraya S. vrijgesproken voor babymoord op assisenproces, maar wel schuldig aan onvrijwillige doodslag

De 31-jarige Soraya S. is door de jury van het Brusselse hof van assisen vrijgesproken voor kindermoord. De vrouw werd eran verdacht haar baby van twee maanden oud te hebben verstikt in een hotel in Sint-Gillis. Volgens de volksjury is de vrouw wel verantwoordelijk voor de dood van het kind en daarom werd ze schuldig verklaard aan onvrijwillige doodslag.

Lees meer »

Werd Bert (57) vermoord in parenclub en gedumpt in Nederland?

Werd de 57-jarige Bert Heijmans uit het Limburgse Maaseik vermoord in een parenclub en werd zijn lijk vervolgens gewikkeld in plastic en gedumpt in Nederland? De speurders waren maandag urenlang in de weer bij Club 7 Sins in Maaseik, maar het luidt op dit moment enkel een onderdeel te zijn van het onderzoek.

Lees meer »

Wie vermoordde Heidi Reyntjens, die mentale beperking had? Zus Inge en haar ex-lief gaan allebei voor vrijspraak op assisenproces

Zowel Inge Reyntjens als haar ex-lief Daisy zullen volgende week de vrijspraak vragen voor de moord op Inges zus Heidi Reyntjens, die in april 2019 stierf nadat ze ’s nachts in het kanaal Dessel-Schoten was geduwd. “Inge stond onder druk door de berichten die Daisy haar al sinds 2016 stuurde. Ze heeft Heidi geduwd uit frustratie, maar probeerde haar zus

Lees meer »

Percussie-ensemble DrumSpirit uit Dadizele beleeft momenteel hoogdagen: “Voor het eerst in 10 jaar tijd nog eens een internationale wedstrijd”

DrumSpirit, het Dadizeelse percussie-ensemble, beleeft hoogdagen. De muzikanten stonden afgelopen zomer tijdens Tien Om Te Zien op het podium met Metejoor en kijken reikhalzend uit naar hun tour volgend jaar doorheen de Verenigde Staten. “Daar nemen we voor het eerst sinds 2014 weer deel aan een grote internationale wedstrijd.”
The post Percussie-ensemble DrumSpirit uit Dadizele beleeft momenteel hoogdagen: “Voor

Lees meer »

Medewerkers gemeente De Haan beschuldigen schepen Marleen De Soete van favoritisme en politieke inmenging op de werkvloer

Verschillende gemeentelijke medewerkers van De Haan deden bij de vakbond hun beklag over ongepast gedrag van schepen Marleen De Soete. Die klachten, die onder meer gaan over favoritisme en politieke inmenging op de werkvloer, zouden ook tot een verhoogd ziekteverzuim hebben geleid. Maar De Soete zelf voelt zich daar niet verantwoordelijk voor.
The post Medewerkers gemeente De Haan beschuldigen

Lees meer »