Geen hoogtestage en Ronde van Frankrijk voor Xandro Meurisse: “Als prof moet ik dit aanvaarden”

Geen Xandro Meurisse (32) in de komende Tour. De Otegemnaar van Alpecin-Deceuninck zit niet bij de preselectie van de ploeg van de broers Roodhooft met boegbeelden Mathieu van der Poel en Jasper Philipsen. “Dat was even een domper, maar als topsporter moet ik me hierover zetten.”

In 2015 vierde Xandro Meurisse zijn profdebuut bij het continentale An Post-Chain Reaction. Negen jaar later is de in Kortrijk geboren, maar inmiddels naar Otegem uitgeweken Harelbekenaar een vaste waarde in het profpeloton. Meurisse verwierf voor de eerste keer bekendheid in augustus 2018, toen hij op het EK op de weg in Glasgow deel uitmaakte van de kopgroep en kopman Wout van Aert bijna naar goud loodste.

“Natuurlijk was ik ontgoocheld. Ik houd leuke herinneringen over aan de Tour en het is intussen alweer van 2021 geleden dat ik aan die koers deelnam“

Een jaar later was Meurisse, als renner van Wanty-Groupe Gobert, één van de Belgische revelaties in de Tour. Hij reed vaak in de aanval en won bijna de bergrit naar La Planche des Belles Filles. Anno 2024 is Meurisse een gewaardeerde knecht bij Alpecin-Deceuninck die ook af en toe nog zijn eigen kans mag gaan. Zo hielp hij in Milaan-Sanremo (Philipsen) en de Ronde van Vlaanderen (2x Van der Poel) aan winst.

La Plagne

In 2022 en 2023 trok Meurisse telkens met Alpecin-Deceuninck op hoogtestage naar La Plagne en viel hij in laatste instantie naast de selectie voor de Ronde van Frankrijk. Ook dit jaar was hij voorzien om naar de Franse Alpen af te reizen, maar ditmaal kreeg Meurisse net ervoor te horen dat hij toch niet mee moest.

“Natuurlijk was ik ontgoocheld. Ik houd leuke herinneringen over aan de Tour en het is intussen alweer van 2021 geleden dat ik aan die koers deelnam. Het is wat het is. Het is allesbehalve plezant om zo’n beslissing last minute te vernemen, maar ik begrijp de keuze van de ploeg ook wel. Er gaat nu blijkbaar iemand mee die dit jaar al meermaals bewezen heeft dat hij zijn plaats in de Tourselectie ontegensprekelijk verdient. Als topsporter moet je je daarbij neerleggen.”

Meurisse trok de voorbije week op individuele stage naar het Spaanse Benissa en staat dit weekend aan de start van de Dauphiné. “Ik ben niet iemand die bij de pakken blijft zitten. In België had ik elke dag moeten afwachten of ik in droog weer had kunnen trainen. Nu kon ik in twee dagen tijd evenveel hoogtemeters als in een hele week in België halen.”

“Alpecin-Deceuninck? Het is vooral plezant om van zo’n sterk team deel uit te maken”

“De conditie is goed, alleen weet ik niet of dat zich in resultaten zal omzetten. 75 procent van het deelnemersveld in de Dauphiné komt rechtstreeks van hoogte. Bovendien wordt het een bijzonder zware editie met veel aankomsten bergop en een tijdrit. We zullen zien. Ik ben alvast goed hersteld van een zwaar voorjaar. Het was iets lastiger dan ik had gedacht. Ik heb veel klassiekers gereden. Dat zijn wedstrijden waarin mijn ploeg tegenwoordig rijdt zoals Quick-Step het vroeger deed. Je mag dan wel een supersterke Mathieu van der Poel als ploegmaat hebben, als renner in zo’n topkoers wil je je job zo goed mogelijk uitoefenen en ga je toch altijd net dat tikkeltje dieper om jezelf te bewijzen. (glimlacht) Begrijp me niet verkeerd. Het is vooral plezant om van zo’n sterk team deel uit te maken.”

Oostenrijk en Wallonië

Ondanks de ontgoocheling kijkt Meurisse uit naar het vervolg van zijn campagne. Met het lastige BK op de weg in Zottegem, de Ronde van Oostenrijk en de Tour de Wallonie krijgt hij alvast enkele wedstrijden voorgeschoteld die op zijn maat zijn geschreven.

“De vele kasseistroken in Zottegem zullen er een nog specialer BK dan anders van maken. Het wordt niet evident om op dat parcours de koers te controleren, terwijl dat wel van ons verwacht zal worden. In Oostenrijk en Wallonië wil ik voluit voor ritwinst gaan. Samen met mijn trainer ben ik me daarop aan het voorbereiden. Je moet natuurlijk wat meeval hebben, maar het moet zeker binnen mijn mogelijkheden liggen. Eind augustus sta ik graag aan de start van de Vuelta. Dat heb ik binnen de ploeg ook al aangegeven. Hopelijk ben ik erbij, want vorig jaar reed ik geen grote ronde. Dat heb ik echt gemist”, besluit Xandro Meurisse.

The post Geen hoogtestage en Ronde van Frankrijk voor Xandro Meurisse: “Als prof moet ik dit aanvaarden” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Wie op 13 oktober thuis blijft, moet niet zes jaar lang klagen dat het gemeentebestuur het verprutst”

Naast het doorbreken van het cordon sanitaire bij de lokale verkiezingen heeft Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken nog een doel voor ogen: op 13 oktober zo veel mogelijk Vlamingen naar de stembus krijgen. In Frankrijk heeft dat ‘zijn goeie vriendin’ Marine Le Pen geen windeieren gelegd. Haar slogan: ‘si le peuple vote, le peuple gagne’. En ze heeft gelijk, schrijft

Lees meer »

Jumbo-baas al veel eerder verdacht van witwassen. Dit kwam nooit naar buiten. Maar bedrijfstop én familie wisten het wél

Ooit was hij één van de meest gevierde CEO’s van Nederland, maar in september moet hij toch voor de rechter verschijnen. Voormalig Jumbo-topman en mede-eigenaar Frits van Eerd wordt beschuldigd van grootschalig witwassen. Bij zijn arrestatie in 2022 uitten de bedrijfstop en zijn familie hun verbazing. Onterecht, zo blijkt nu: van Eerd werd al sinds 2014 verdacht in een vergelijkbare

Lees meer »

Aftredend premier en nieuwe NAVO-baas Mark Rutte geeft afscheidstoespraak: “Nederland is een gaaf land, dat komt uit de grond van mijn hart”

De Nederlandse aftredende premier en nieuwe NAVO-baas Mark Rutte heeft een afscheidstoespraak gegeven vanuit het Torentje, zijn kantoor in Den Haag. Rutte blikte terug op “meer dan 5.000 dagen” als premier en overliep de mooiste en de moeilijkste dagen van de voorbije jaren zoals de toeslagenaffaire en de crash van het vliegtuig MH17.

Lees meer »

Jacques Vermeire vindt zichzelf niet verbrand door ‘F.C. De Kampioenen’, anderen wel: “Dankzij DDT sta ik nog steeds voor volle zalen”

Met de herhalingen van ‘F.C. De Kampioenen’, ‘Verschoten & Zoon’ en ‘Hallo K3′ is Jacques Vermeire (73) alomtegenwoordig op televisie. “Het is denk ik de achtste keer dat ‘De Kampioenen’ opnieuw starten, maar kan je geloven dat ik zelf zit te wachten tot het begint na ‘Het Journaal’?”, lacht de man die gestalte gaf aan DDT. “Sommige acteurs voelen zich

Lees meer »