“Een pittige West-Vlaamse tante”: Charline Catrysse uit Nieuwpoort speelt hoofdverpleegster in spektakelmusical 14-18

“De laatste jaren is mijn West-Vlaams dialect zelfs een beetje ‘mijn merk’ geworden. Ook nu weer speel ik in het West-Vlaams”, lacht ze. Charline Catrysse, kind van de kust, is te zien in het ensemble én als de hoofdverpleegster in de spektakel-musical 14-18, in het Pop-Up Theater in Puurs. De musical gaat dit weekend in première. “Het Pop-Up Theater is een prachtige machine om in te werken.”

Charline (36) zag het levenslicht in Oostende en groeide op in Nieuwpoort. “De zee is altijd mijn thuis geweest en dat zal ook altijd zo blijven. Elke rit naar West-Vlaanderen is thuiskomen. Hoewel ik op mijn tweeëntwintigste met mijn man voor onze jobs naar het binnenland ben verhuisd, roept West-Vlaanderen nog altijd. Mijn ene zus woont in Veurne, mijn andere zus in Ieper. Mijn broer woont in Koksijde en heeft een succesvolle fietswinkel geopend in Nieuwpoort. Een ritje richting mijn roots is altijd de moeite waard. De laatste jaren is mijn West-Vlaams dialect zelfs een beetje ‘mijn merk’ geworden, en daar ben ik trots op. Al spreek ik natuurlijk ook AN, hoor”, glimlacht Charline, die als eerste Vlaamse afstudeerde als actrice/musicalactrice aan de Frank Sanders Akademie voor Muziektheater in Amsterdam. Charline is de moeder van Lowie en Lena. Het gezin woont in Zandbergen (Geraardsbergen).

Charline is al bijna vijftien jaar afgestudeerd. Ze kreeg al veel mooie kansen en speelde mee in prachtige voorstellingen.

Van Yente tot Sissi

“Het begon bij Pluk van de Petteflet, en de trein reed verder naar Dans der Vampieren, Oliver en Fiddler on the Roof, waarin ik als understudy (iemand die een rol instudeert voor het geval dat de initieel gekozen acteur/actrice afwezig is, red.) de rol van Yente de koppelaarster mocht vertolken. Mijn humoristische kant kwam boven toen ik in de voorstelling Pauline en Paulette alle vrouwelijke bijrollen mocht spelen. Daarvoor werd ik genomineerd voor Beste Vrouwelijke Bijrol. Ik ging ook vier jaar op tournee door Vlaanderen en Nederland met de voorstellingen van Nellie & Cezar. Daarna volgden nog onder meer de Sprookjesmusicals – als het West-Vlaams konijn Whoppie – Aladdin, Scrooge, Romeo & Julia…”, zegt Charline.

“Mijn dialect is de laatste jaren een beetje mijn handelsmerk geworden”

“In het Studio 100 Pop-Up Theater speelde ik mee in de spektakelmusical 40-45, Daens en Red Star Line. Mijn West-Vlaams dialect mocht ik dan weer bovenhalen in Vergeet Barbara, als Sissi Slypers. Af en toe waag ik mij aan een reclamespot, stemmenwerk en een gastrol op het kleine scherm. En nu sta ik er opnieuw, met de spektakelmusical 14-18.”

Deed Charline mee aan een auditie? “Dat wisselt, van job tot job. Het is altijd opnieuw jezelf presenteren en laten zien wat je kan, en alles geven. Of je wordt aangenomen, hangt ook sterk af van wat het productiehuis zoekt en wil. Voor deze voorstelling werd ik geselecteerd, met alle andere fantastische mensen in deze voorstelling.”

Prachtige machine

In 14-18 speelt Charline mee in het ensemble en is ze ook de hoofdverpleegster.

“Ik heb een leuk parcours tijdens deze voorstelling, en de hoofdverpleegster is een pittige tante om te spelen – in het West-Vlaams, ja. Tijdens het repetitieproces is het altijd focussen en goed naar de regie-aanwijzingen luisteren, maar het Pop-Up Theater is een prachtige machine om in te werken, waar iedereen zijn verantwoordelijkheid neemt en zich volledig geeft om tot een mooie voorstelling te komen. Ik speel alle shows tot de zomer mee, en kijk er enorm naar uit. Na de zomer zijn er nog voorstellingen van 14-18 – hopelijk mag deze musical lang spelen, want het is een prachtig verhaal en onze geschiedenis moet blijven verteld worden.”

“In de zomer druk ik de pauzeknop in. Dan maak ik tijd voor mijn gezin, onze kinderen, vrienden, terrasjes… Het sociale leven even weer oppikken, om daarna weer klaar te zijn om er in het najaar volledig voor te gaan. Dit najaar keer ik even niet terug naar 14-18, maar duik ik samen met Het Prethuis het theater in, met de komische West-Vlaamse voorstelling Dolly. Er staat een ferme tournee op de planning, door West- en Oost-Vlaanderen. Het wordt voor mezelf dus ook een beetje een thuismatch, en dat is leuk.”

[email protected]

The post “Een pittige West-Vlaamse tante”: Charline Catrysse uit Nieuwpoort speelt hoofdverpleegster in spektakelmusical 14-18 is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“We moeten gewoon genieten”: KVDO maakt zich op voor galamatch tegen tweedeklasser Eupen

De kop is eraf: KV Diksmuide-Oostende heeft de competitieopener achter de rug met een 1-1 tegen promotiekandidaat Wielsbeke. Maar het is vooral lonken naar het bekertreffen van vrijdagavond tegen tweedeklasser Eupen. “We moeten gewoon genieten”, zegt kapitein Aaron Vandendriessche. De club zet zich schrap voor een hoog toeschouwersaantal.
The post “We moeten gewoon genieten”: KVDO maakt zich op voor

Lees meer »

Extra petanquepleinen aan Kloosterhof ingehuldigd

Aan domein Kloosterhof, dat onder andere assistentiewoningen en een dienstencentrum omvat, zijn enkele extra petanquepleinen officieel ingehuldigd. “Sinds de opening van ons dienstencentrum in 2016 hadden we twee petanquevelden”, zegt Veerle Holsbeke. “Onze club De Hofpetanquers is zodanig groot geworden dat die twee pleinen niet langer voldoende waren. De vraag naar twee extra pleinen was
The post Extra petanquepleinen

Lees meer »

De rise and fall van Didier Reynders

13:29 Didier Reynders is aan de kant gezet, schrijft Quentin Joris, chef politiek bij L’Echo. Is dit het einde van een tijdperk voor de Franstalige liberalen? Sommigen zeggen volmondig ‘ja’, anderen zijn da…

Lees meer »

Frieda, die ooit notenleer gaf aan wijlen koningin Fabiola, blaast 101 kaarsjes uit in Westkapelle

Deze week vierde Frieda Gorlé haar 101ste verjaardag in het woonzorgcentrum De Polderparel in Westkapelle. Ze kreeg er uit handen van schepenen Philippe Vlietinck en Bert De Brabandere een lekkernijenmand van Oxfam Wereldwinkel.
The post Frieda, die ooit notenleer gaf aan wijlen koningin Fabiola, blaast 101 kaarsjes uit in Westkapelle appeared first on KW.be.

Lees meer »

LIVE PARALYMPISCHE SPELEN. Wat een prestatie! Dressuurrijdster Michèle George pakt zevende gouden paralympische medaille en evenaart record

De Paralympische Spelen in Parijs zijn al toe aan hun voorlaatste dag. Tafeltennisser Laurens Devos (TT9) plaatste zich vanmorgen al voor de finale, die om 17 uur volgt, en speelt dus om het goud. Een medaille die dressuuramazone Michèle George zonet al (andermaal) pakte. Voor onze landgenote is het al haar zevende gouden medaille, een evenaring van het record.

Lees meer »

Dievenbende gevat op Ibiza die gas inzette om bewoners van luxevilla’s te bedwelmen terwijl zij hun slag sloegen: “Mensen voelden zich ‘s morgens groggy”

Op Ibiza zijn leden van een dievenbende opgepakt die de afgelopen jaren achter een hele reeks inbraken in luxevilla’s zat. En steeds was er een wrang en extra vies randje aan die inbraken: bewoners en gasten die ‘s morgens met een vreemd, groggy gevoel wakker worden. De politie vermoedt dat de aanvallers een soort gas inzetten om de mensen in

Lees meer »

Extreemrechtse partij AfD haalt in Thüringen en Saksen 30 procent

Bij de belangrijke verkiezingen in de Oost-Duitse deelstaten Thüringen en Saksen zegeviert de extreemrechtse partij Alternative für Deutschland, waarmee niemand wil regeren. De CDU –nationaal in de peilingen de sterkste partij – is de enige klassieke partij die standhoudt en mogelijk twee ministers-presidenten zal leveren.

Lees meer »

Duitse touroperator FTI laat schuldenberg van 1 miljard achter

Het Duitse reisconcern FTI, het derde grootste van Europa, laat een schuldenberg van 1 miljard euro achter, zo bleek maandag op de rechtbank van München. Het bedrijf startte drie maanden geleden een insolventieprocedure op maar blijkt niet meer te redden. De rechter startte maandag de vereffening.

Lees meer »

Passant vindt twee obussen in het struikgewas in Ardooie

Een natuurliefhebber vond maandag in de late namiddag twee obussen in het struikgewas in de Kasteelstraat in Ardooie. De man reageerde alert en verwittigde onmiddellijk de hulpdiensten.
The post Passant vindt twee obussen in het struikgewas in Ardooie appeared first on KW.be.

Lees meer »