Assisen Spuikommoord – Ex-partner kreeg regelmatig klappen van Al-Baghdadi

De voormalige echtgenote van Khaldoon Al-Baghdadi (42) heeft op zijn assisenproces geen fraai beeld geschetst van de beschuldigde. Sophie R. vertelde hoe ze meermaals geslagen, bedreigd en vernederd werd. Toch zocht ze telkens weer contact met de Iraakse Oostendenaar.

Bij de start van haar getuigenis stond het geweld dat R. bij haar thuis in Bagdad meemaakte centraal. “Mijn oudste broer was een dictator. Hij heeft zelfs een keer gezegd dat hij mij kon doen verdwijnen.” Via Facebook kwam ze in contact met Khaldoon Al-Baghdadi, bij wiens familie ze snel introk. De beschuldigde maakte toen een intelligente en respectvolle indruk, maar na een week zou zijn kersverse echtgenote al klappen gekregen hebben.

In de zomer van 2015 vluchtten ze toch samen via Turkije naar Europa. “De route was voor mij een miljoen keer moeilijker dan voor een normale mens, want ik besefte al dat ik met de vijand ben weggegaan. Hij heeft me vernederd, geslagen en beledigd. Het waren te vuile woorden om hier uit te spreken.” Ook in het opvangcentrum ging het geweld door. “Hij heeft gedreigd om een vork in mijn oog te steken. Ik wil ook nog zeggen dat ik dagelijks slagen kreeg.”

Toch trok R. de volgende jaren meermaals terug in bij Al-Baghdadi, van wie ze nog twee keer zwanger werd. “Hij zei dat hij geleerd had uit zijn fouten en ik vind dat iedereen een tweede kans verdient.” Een buurvrouw moest in de zomer van 2019 wel nog eens de politie verwittigen. “Hij had gezegd dat hij me ging vermoorden, maar ik weet niet of hij drugs had genomen. Hij had ook gezegd dat hij me van het terras zou smijten.”

Uitnodigingen

De feiten had de ex-partner van de beschuldigde echter nooit verwacht. “Ik kan niet zeggen dat hij 100 procent een goede of een slechte persoon is. Voor mij persoonlijk bestaat hij niet meer. De persoon die ik heb leren kennen, is dood. Op Facebook is hij een compleet andere persoon.” Khaldoon Al-Baghdadi kon zich duidelijk niet vinden in de verklaringen van zijn ex-echtgenote. “Als ik zo’n slechte persoon ben, waarom heeft ze mij tien of vijftien keer uitgenodigd naar Charleroi?”, klonk het.

Eerder werden ook de getuigenverhoren over het slachtoffer afgerond. Emmy Geboers werkte als administratief bediende in Hasselt, toen ze in 2008 toch vanuit Lommel naar Oostende verhuisde. “In het begin was ze een beetje triestig omdat ze die scheiding achter de rug had. Waarschijnlijk is ze daarom naar de zee gekomen. Soms vroeg ze om eens langs zijn woning in De Haan te fietsen”, verklaarde een goede vriendin. Godelieve V. herinnerde zich ook nog hoe het slachtoffer in 2012 lang moest herstellen van een verkeersongeval. “Ze heeft heel lang gerevalideerd in Antwerpen, omdat haar dochter daar toen werkte. Ze was heel gemotiveerd om het gewone leven terug op te pakken.”

Ook Agnes S. kende Geboers via de vereniging Niet Alleen. “Ze kwam altijd over als een hele goeie oma en een heel bezorgde moeder. Ze was ook heel lief voor haar vriend.” Volgens de getuige wist het slachtoffer drie weken voor haar dood al dat Al-Baghdadi kloeg over een vermeend waterlek. “Ze had het over een vreemdeling die nog niet lang op derde verdieping woonde. Het was blijkbaar moeilijk op te lossen. Ik had er geen goed gevoel bij, omdat ze ook zo goedgelovig was. Ik heb wel gezegd dat ze voorzichtig moest zijn.”

Beste maatjes

Annie V. beschreef het slachtoffer eveneens als een behulpzame, vriendelijke vrouw. “De dag voordien ben ik nog met haar naar de cinema geweest. Het was heel gezellig en we hebben achteraf nog een glaasje gedronken.” Enkele dagen later hoorde de getuige op de radio over een gruwelijke moord op de Opex in Oostende. “Later hoorde ik pas dat Emmy betrokken was. Ik ben er nog altijd niet goed van.”

In een plaatstelijke fietsclub leerde Geboers dan weer Robert C. kennen. “Vooral na het overlijden van mijn vrouw nam ze het initiatief om mij niet alleen te laten zitten en gingen we ook samen wandelen en fietsen. Van dan af waren we echt beste maatjes.” Het overlijden van het slachtoffer had de getuige duidelijk aangegrepen. “Met de corona was er ook geen contact meer mogelijk. Ik ben vier maand met tranen in mijn ogen opgestaan en gaan slapen. Tot de uitvaartplechtigheid eindelijk plaats kon vinden.”

Ook als vrijwilligster van de CM stond het slachtoffer erg goed aangeschreven. “Ik kan alleen maar bevestigen dat ze een attente en bezorgde vrouw was”, verklaarde An C. “Ze informeerde ook altijd oprecht hoe het met mijn kleindochter ging. Ze was een pracht van een vrijwilliger en een pracht van een vrouw.” Haar vrienden en kennissen kunnen dan ook absoluut niet geloven dat Geboers zelf in discussie zou gegaan zijn met de beschuldigde. De punctuele kant van Emmy Geboers zou in het appartementsgebouw aan de Voorhavenlaan soms wel voor ergernis gezorgd hebben bij andere bewoners. “Ze was wel heel strikt op het gebied van het proper houden van de gangen. Ik vond het niet overdreven, maar in de ogen van sommigen was het wel overdreven”, vertelde Brian V.

The post Assisen Spuikommoord – Ex-partner kreeg regelmatig klappen van Al-Baghdadi is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Filip Dewinter (Vlaams Belang) neemt vandaag eed af van Vlaamse Parlementsleden

Vandaag leggen de 124 Vlaamse Parlementsleden – onder wie maar liefst 67 nieuwkomers – de eed af. Dat doen ze bij de tijdelijke voorzitter Filip Dewinter van het Vlaams Belang, een controversiële figuur. Meteen ook een drukke eerste zittingsdag voor het Vlaams Parlement, dat een nieuwe voorzitter moet verkiezen én moet beslissen of de verkiezingsuitslag in Brussel voor het Vlaams

Lees meer »

KIJK. Passagiers getuigen nadat hun vlucht noodlanding moest maken na hevige turbulentie: “Het leek alsof het vliegtuig was neergestort”

Afgelopen maandag moest een Boeing 787-9 Dreamliner van Air Europe een noodlanding maken in het Braziliaanse Natal nadat het toestel werd geteisterd door hevige turbulentie. “Mensen waren aan het schreeuwen en aan het rondlopen. Ik zag iemand vastzitten in het bagagevak!”, getuigt een vrouwelijke passagier. Het toestel was onderweg van Madrid naar Montevideo (Uruguay). “Maar van het ene op het

Lees meer »

Snelheidsduivel rijdt weg van politie aan 220 km/uur

De politie van Heusden-Zolder moest afgelopen weekend een laagvlieger uit het verkeer halen. Toen de chauffeur aan hoge snelheid over de Vogelsancklaan reed en de politie daarbij kruiste, zetten de agenten de achtervolging in. Daarbij moesten ze 220 km/uur rijden om de vluchter te kunnen volgen.

Lees meer »

“Mensen worden afgeslacht en het kan nog erger worden”: Antwerpse cafébaas bibbert op vakantie in Kenia door hevige rellen

In Kenia zijn afgelopen week ernstige onlusten uitgebroken. Antwerpenaar Robert Vinck, cafébaas in Hemiksem, vertrok maandag nietsvermoedend op vakantie naar het Oost-Afrikaanse land. Momenteel zit hij nog altijd ‘gegijzeld’ in zijn hotel in een residentiële wijk van hoofdstad Naïrobi. “Je hoort dat het op elk moment opnieuw kan escaleren en dat het nog erger kan worden.”

Lees meer »

Groot deel van centrum van Herentals is fietszone vanaf vandaag

De stad Herentals vormt een groot deel van het centrum vanaf vandaag om tot fietszone. Ook in delen van de wijk Wuytsbergen-Ekelen voert de stad een fietszone in. Zo wil de stad mensen ertoe aanzetten meer de fiets te nemen. Daarnaast moet het centrum veiliger worden voor leerlingen van scholen in de buurt.

Lees meer »

“Angst in Franse kleedkamer voor Duivels”: recordinternational Lloris duimt voor Les Bleus, maar waarschuwt ze ook

Zowel bij België als bij Frankrijk staat vandaag niet het gezicht van de onderlinge halve finale op het WK 2018 in doel: geen Thibaut Courtois, maar evenmin Hugo Lloris. De Franse recordinternational (145 caps) zwaaide begin vorig jaar af. Vanuit de VS volgt hij nu met spanning het burenduel in de achtste finale van het EK: “België kan elke Europese

Lees meer »

Sneer naar prinses Kate of Ode aan prinses Diana? Meghan haalt stiekem haar naam van Archies geboorteakte

Meghan Markle (42) heeft stiekem haar eigen naam van de geboorteakte van haar zoon, prins Archie (5), laten verwijderen. Elf dagen na de geboorte van Archie in 2019 verving ze de naam ‘Rachel Meghan’ door ‘Hare Koninklijke Hoogheid de hertogin van Sussex’. Online wordt er nu volop gespeculeerd over de twee redenen waarom prins Harry (39) en Meghan deze keuze

Lees meer »

The New York Times: “Biden overweegt om zich terug te trekken”

Huidig Amerikaans president Joe Biden, die kandidaat is voor een tweede ambtstermijn, zou dan toch twijfelen of hij zich niet moet terugtrekken na het voor hem desastreus verlopen debat vorige week donderdag. Dat schrijft The New York Times op basis van een “belangrijke bondgenoot” die wenste anoniem te blijven.

Lees meer »

Morgen politieke aardverschuiving verwacht in Verenigd Koninkrijk: alles wat je moet weten over Britse verkiezingen

Meer dan 47 miljoen Britten trekken morgen naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen. In het Verenigd Koninkrijk (VK) wordt een politieke aardverschuiving verwacht. De Conservatives waren veertien jaar lang aan de macht, maar volgens de peilingen gaat Labour een grote meerderheid behalen. Wie wordt de volgende Britse premier? Hoe verlopen de verkiezingen? Wanneer kennen we de resultaten?

Lees meer »