Assisen Spuikommoord – Al-Baghdadi kampte met een drugsverslaving

Op het assisenproces over de roofmoord op Emmy Geboers (67) is de persoonlijkheid van de beschuldigde aan bod gekomen. Meerdere getuigen verklaarden dat Khaldoon Al-Baghdadi (42) met een ernstige drugsverslaving kampte. Ook op de dag van de feiten gebruikte de Iraakse Oostendenaar nog heroïne en cocaïne.

Inge C. omschreef haar voormalige buurman als een intelligente en sympathieke kerel. “Mijn vriend is geïnterneerd. Die was gevaarlijk en heeft me een paar keer de nek willen omdraaien. Khaldoon heeft me dan beschermd. Voor een vriendin van mij heeft hij dat ook gedaan.” De getuige wist ook dat de beschuldigde toen een soort relatie had met de syndicus. “Het is een knappe vent hé. Zeker toen hij nog krullen had. Geen enkele vrouw zal hier zeggen dat het niet waar is, maar dat speelt nu geen rol. Ik geloof niet dat hij homo is.”

Vervolgens hield C. een opvallende uiteenzetting over de mindere kwaliteit van de heroïne, waardoor meer mensen naar cocaïne grijpen. “Als hij niet aan de coke had gezeten, was dat nooit gebeurd. Ik kan het weten, want ik zit al 30 jaar in het milieu. Ik ben nooit misbruikt geweest door iemand die heroïne gebruikt heeft. Maar onder invloed van coke worden er veel meisjes verkracht en vermoord.” Door zijn cocaïnegebruik kampte Al-Baghdadi volgens de getuige ook met psychische problemen.

Heroïne

Ook Kevin C. kende Al-Baghdadi uit het plaatselijke heroïnemilieu. “Hij verkocht soms eens iets om zijn eigen gebruik te bekostigen. Dat is een algemeen gebruik bij ons. Ik heb gehoord dat hij rap kon ontploffen als hij geen drugs had. Ik had de feiten niet in zo’n mate verwacht, maar ik dacht wel dat er een keer accidenten zouden gebeuren.” In de gevangenis vertelde de beschuldigde aan de getuige hoe hij een glas tegen het hoofd van het slachtoffer zou gegooid hebben. “Hij zei dat dat madammetje precies van plastic was.”

Een andere kennis herinnerde zich hoe ze enkele dagen voor de feiten met 30 gram heroïne naar de beschuldigde trok. “Normaal is dat voor een maand, maar na daar twee dagen te zitten was dat op. We zijn in ruzie gekomen omdat ik hem geen drugs meer wilde geven.” Mallory V. denkt ook te weten waarom Al-Baghdadi de feiten pleegde. “Omdat hij dacht dat hij weer geld ging krijgen om achter coke te kunnen gaan. Dat mens heeft nee gezegd en daarom is hij door het lint gegaan.”

Volgens een Iraakse kennis was de beschuldigde inderdaad veranderd door zijn druggebruik. “Ik heb hem een keer om 3 uur ‘s nachts buiten gezet, omdat hij drugs wou gebruiken in mijn huis. Hij sloeg op de tafel toen ik zei dat het niet mocht.” Daarnaast wist Nadhum A. dat zijn kameraad plannen had om mensen te smokkelen. “Hij had gezegd dat hij Belgen kende die hun reispassen wilden verkopen.”

Problemen

Een voormalige buurman van Syrische origine kende Al-Baghdadi in eerste instantie als een rustige man. “Toen ik drugs zag en toen ik zag dat hij dronk, heb ik afstand genomen. Want er kwamen problemen van.” Khaled M. wist wel dat de beschuldigde een relatie had met Dirk S., op wiens vraag hij na de feiten de familie Al-Baghdadi inlichtte. “Ik moest zeggen dat hij in de problemen zat en dat ze een advocaat moesten zoeken voor hem. Ze smeekten mij om hem te helpen.”

Ten slotte verklaarden meerdere getuigen dat de Irakees goed ingeburgerd was in Oostende. Zo kon hij al wat Nederlands voor hij aan de lessen begon. “Het was een cursist die goed meewerkte en in de klas deed wat hij moest doen. Ik kan eigenlijk niets negatiefs zeggen”, vertelde zijn toenmalige leerkracht. “Het was voor mij een grote shock toen ik de feiten zag op het nieuws.”

Voorbeeldig

Een voormalige medewerkster van een interimkantoor bevestigde het beeld van Al-Baghdadi. “Als hij bij ons kwam, sprak hij eigenlijk al redelijk goed het dialect. Het klonk alsof hij al heel lang in Oostende verbleef.” De beschuldigde werd ook als vriendelijk en stipt bestempeld. “Dat was een voorbeeldige werknemer, die altijd tijdig op zijn werk was. Ik heb van hem nog een fles whisky gekregen om mij te bedanken toen hij een vast contract had.”

Toen de beschuldigde met psychische problemen begon te kampen, vroeg hij een leefloon aan bij het OCMW. Volgens Yoram P. leek Al-Baghdadi versuft en had hij zelfs waanbeelden. “Er kon geen fatsoenlijk gesprek gevoerd worden. Ik was zeker niet op mijn gemak, want het was akelig.” De Irakees werd vergezeld door zijn buddy Dirk S. “Bij mij was er een vermoeden dat het meer dan vriendschap alleen was. Ze kwamen heel goed overeen en er waren familiaire aanrakingen.”

Door het gevorderde uur werden de getuigenissen van twee politiemensen over het moraliteitsonderzoek uitgesteld naar donderdagochtend. Daarna starten de pleidooien.

The post Assisen Spuikommoord – Al-Baghdadi kampte met een drugsverslaving is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Milde cel- en werkstraffen, maar zware boetes voor mensenhandel in de bouwsector in Anzegem, Deerlijk en Kortrijk

Een 28-jarige Roemeen heeft voor de Brugse rechtbank 180 uur werkstraf gekregen voor uitbuiting van werkkrachten in de bouwsector. Zijn 58-jarige vader kreeg vijftien maanden cel, waarvan twee effectief. Een meevaller, want ze riskeerden zes jaar cel. De financiële aderlating is anderzijds zwaar.
The post Milde cel- en werkstraffen, maar zware boetes voor mensenhandel in de bouwsector in Anzegem,

Lees meer »

Coupplegers Bolivia voor zes maanden vastgezet

Het Boliviaanse ministerie van Justitie heeft vrijdag drie hoge militairen die achter de mislukte coup van woensdag zaten voor zes maanden vastgezet. Onder hen is generaal Juan José Zúñiga, die de leiding zou hebben gehad over de beoogde staatsgreep.

Lees meer »

Mobiele escape game rond dementie in Izegem

De werkgroep dementievriendelijke gemeente organiseert van 26 juni tot en met 6 juli een mobiele escape game rond dementie. ‘De tuin van Victoria’ geeft je een beter inzicht om dementie te begrijpen en vindt plaats in Kasteel Wallemote in de Kokelarestraat 85.
The post Mobiele escape game rond dementie in Izegem appeared first on KW.be.

Lees meer »

Robbe en Doñana serveren unieke cocktails en mocktails in pop-up Jacobius: “Willen een hartelijke, warme, huiselijke sfeer bieden”

In Hof de Plezance openen Robbe Dupon en Doñana Vandyck op woensdag 3 juli pop-upcocktailbar Jacobius. Doñana is de gastvrouw, Robbe creëert de unieke cocktails en mocktails. “Maar het is niet de bedoeling dat ik enkel achter de bar te vinden ben”, aldus Robbe, die onlangs uitgeroepen werd tot de beste sherrycocktailbartender ter wereld.
The post Robbe en Doñana

Lees meer »

Wervik sluit grensovergang tijdens en na wedstrijd van Rode Duivels tegen Frankrijk: “Vernielingen ten allen tijd vermijden

Burgemeester van Wervik Youro Casier (Vooruit) laat niks aan het toeval over. Zo komt er op de grensbrug opnieuw een container. Dit naar aanleiding van de wedstrijd van onze Rode Duivels tegen Frankrijk in de achtste finales op het EK voetbal in Duitsland komende maandag. Ook tijdens het WK in 2018 werd dit gedaan bij de wedstrijd tussen België en

Lees meer »

Basisschool Kaspar in Rekkem neemt afscheid in stijl van meester Geert: “Sandalen en witte sokken typeren hem”

Op de allerlaatste dag van het schooljaar werd meester Geert getrakteerd op een opvallend afscheid. De kinderen van basisschool Kaspar in Rekkem vormden een erehaag en hadden zich daarbij gehuld in zijn favoriete schoeisel.
The post Basisschool Kaspar in Rekkem neemt afscheid in stijl van meester Geert: “Sandalen en witte sokken typeren hem” appeared first on KW.be.

Lees meer »