Ze dwongen ‘Gekke Geert’ een moord te bekennen die hij niet had gepleegd, nu staan speurders zelf voor rechter

Twee rechercheurs van politiezone Grensleie (Ledegem, Menen, Wevelgem) staan vandaag voor de rechter in Kortrijk op beschuldiging van valsheid in geschrifte en gebruik van valse stukken. De twee zouden in april 2011 een zwakbegaafde man gedwongen hebben een moord te bekennen die hij niet had gepleegd en daarover het proces-verbaal niet correct opgesteld hebben. Ze ontkennen.

Op 9 februari 2011 was het Geert V. zelf die aangifte deed van de verdwijning van zijn vriendin Caroline Vyncke in Moorsele. De man, die een IQ heeft van 63 en in zijn dorp bekend stond als ‘gekke Geert’, legde daar bijzonder vage verklaringen over af, waardoor de politie hem al snel in het vizier nam. Toen twee maanden na de verdwijning plots ledematen van de vermiste Caroline gevonden werden, lieten de speurders Geert V. al helemaal niet meer los. De man legde ook bekentenissen af, maar trok die telkens weer in.

Tijdens een reconstructie van de feiten legde Geert V. opnieuw bekentenissen af, in het bijzijn van de speurders, de onderzoeksrechter en de wetsdokter. Die bekentenissen werden op band opgenomen, omdat de woning van de verdachte door de speurders eerder al vol afluisterapparatuur was gehangen.

Uiteindelijk werd Geert V. naar het hof van assisen verwezen wegens moord, samen met buurman Thomas Couvreur, in wiens woning ook al resten van Caroline Vyncke, haar gsm en het vermoedelijke moordwapen waren gevonden.

Nink, nink

Op het proces in 2015 bleek dat de speurders, de onderzoeksrechter en de wetsdokter Geert V. onder druk hadden gezet om te bekennen. De advocaten van de beschuldigde, meesters Frank Scheerlinck en Dimitri Vantomme, slaagden erin om de volledige tape van de bekentenis te laten afspelen in het assisenhof. Daaruit bleek dat het proces-verbaal daarover niet strookte met de inhoud van de tape.

“Zeg gewoon hoe het geweest is, anders gaan we u blijven lastigvallen”, hoorde de assisenzaal de onderzoeksrechter tegen Geert V. zeggen. “Nink, nink”, antwoordde V., vooraleer hij finaal onder de druk bezweek en toch bekende wat hij niet gedaan had. Tijdens dat ‘verhoor’ werd hij eveneens niet bijgestaan door een advocaat.

Vrijspraak

De jury sprak Geert V. uiteindelijk vrij. Thomas Couvreur kreeg levenslang. Al tijdens het proces diende advocaat Frank Scheerlinck namens Geert V. een klacht in tegen de twee hoofdspeurders wegens valsheid in geschrifte in het proces-verbaal van de ‘bekentenis’.

Vandaag, ruim dertien jaar na de valse ‘bekentenis’ van Geert V., moeten de speurders zich zelf voor de rechter verantwoorden. De twee ontkennen dat ze zich schuldig gemaakt hebben aan valsheid in geschrifte en gebruik van valse stukken. Bovendien vinden ze dat de redelijke termijn overschreden is, waardoor hun rechten van verdediging zijn aangetast. Ook het feit dat de onderzoeksrechter die de moord op Caroline Vyncke onderzocht ondertussen overleden is en dus niet meer kan verhoord worden, speelt in hun nadeel.

De twee rechercheurs riskeren in principe vijftien jaar cel.

The post Ze dwongen ‘Gekke Geert’ een moord te bekennen die hij niet had gepleegd, nu staan speurders zelf voor rechter is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Fenomenale show van een rasechte legende vergezeld door een geweldige band”: dit was Bruce Springsteen in Werchter

Bruce Springsteen heeft voor het tweede jaar op rij zijn opwachting gemaakt op de wei van Werchter. Vorig jaar diende hij als afsluiter van TW Classic, dit jaar draaide het helemaal rond the Boss zelf. Thibault Christiaensen van Studio Brussel was erbij en werd naar eigen zeggen omvergeblazen door de performance. “Springsteen is niet van deze wereld. Wat een fenomenale

Lees meer »

BEKIJK: Kajakken in het groen op de Demer tussen Herkenrode en Kuringen

Vanaf vandaag kan je kajakken aan de abdij van Herkenrode in Hasselt. Tijdens een tochtje van anderhalf uur vaar je tussen de bomen en het riet tussen de abdij van Herkenrode en Kuringen. "We nemen even pauze tijdens het broedseizoen, maar het is wel de bedoeling dat dit een blijvertje is", zegt Paul Lambrechts, directeur van de abdijsite.

Lees meer »

Julie Vermeire doet oproep aan Gert Verhulst: “Als je daarvoor iemand nodig hebt, bel mij”

Zondagnamiddag vond in het Studio 100 Theater in Plopsaland De Panne de première plaats van de sprookjesmusical ‘Sneeuwwitje’. Meer dan 25 jaar na de eerste voorstelling steekt Studio 100 deze klassieker in een nieuw jasje en dat lokte heel wat nieuwsgierige BV’s naar de rode loper. Reporter Jarne strikte er Marie Verhulst en Julie Vermeire voor een gesprek. Bekijk het

Lees meer »

Vrouw eist liefst 6.000 euro schadevergoeding omdat ze door zware burenruzie verhuisde

Een vrouw eist van haar voormalige 41-jarige buurman uit Diksmuide liefst 6.000 euro schadevergoeding in de rechtbank van Veurne. I. beweert door M.D. jarenlang gepest en zelfs fysiek aangevallen te zijn, waarop ze verhuisde. De man zelf schuift echter alles in de schoenen van de vrouw.
The post Vrouw eist liefst 6.000 euro schadevergoeding omdat ze door zware burenruzie

Lees meer »

KIJK. Van de spectaculaire openingsact door de Q-dj’s tot Las Ketchup: dit zijn hoogtepunten van ‘De foute party’ van Qmusic

Fout, fouter, foutst. Samen met 19.000 foute feestvierders én een indrukwekkend lijstje artiesten blies Qmusic het dak van een uitverkochte Flanders Expo Gent tijdens ‘De foute party’. Het feest startte met een indrukwekkende openingsact van de Q-dj’s. Tijdens een spetterende liveshow brachten onder meer Las Ketchup, Willy Sommers, Get Ready!, Lasgo, Ruslana, Mega Mindy, K.I.A. vs Sam Gooris, Marco Schuitmaker

Lees meer »

Familie schenkt Triptiek aan Sint-Pieterskerk van Emelgem: “Krijgt hier nu een ereplaats”

In de Sint-Pieterskerk prijkt voortaan een triptiek. “De familie Kemp schonk het kunstwerk aan de kerkfabriek en krijgt nu een ereplaats”, zegt de voorzitter van de Emelgemse kerkfabriek Luc Ghekiere. De kerk is dit jaar 50 jaar beschermd als monument. De schenking komt dus op een ideaal moment.
The post Familie schenkt Triptiek aan Sint-Pieterskerk van Emelgem: “Krijgt hier

Lees meer »

Zomerbar Roots zorgt weer voor vakantiesfeer: “Dit moet weer gezelligste plekje van Kuurne worden”

Vanaf vrijdag 5 juli wordt het vakantiegevoel opnieuw extra opgewekt in de idyllische zomerbar Roots, gelegen aan de vesten van de Kuurnse Leie. Jan-Willem Heggermont, Niels Daelman, Mathieu Vanooteghem en Reiner Van Wonterghem waren afgelopen week nog druk bezig om de laatste details af te ronden voor de opening.
The post Zomerbar Roots zorgt weer voor vakantiesfeer: “Dit moet

Lees meer »

Banksy laat migrantenbootje crowdsurfen op Glastonbury

De anonieme kunstenaar Banksy heeft een opblaasbaar bootje met poppen van migranten laten crowdsurfen op het Britse festival Glastonbury. Dat gebeurde gisteren tijdens het optreden van de band IDLES, waardoor fans in eerste instantie dachten dat het om een stunt van de band zelf ging. Het is niet de eerste keer dat een werk van Banksy op het festival opduikt.

Lees meer »

De Panne zet samen met enkele partners de schouder onder nieuw project ‘Dementievriendelijk De Panne’

Het lokaal bestuur De Panne gaat samen met het woonzorgcentrum Sint-Bernardus, het Expertisecentrum Dementie en de Alzheimer Liga in zee om met het nieuwe project ‘Dementievriendelijk De Panne’ inwoners met dementie te ondersteunen.
The post De Panne zet samen met enkele partners de schouder onder nieuw project ‘Dementievriendelijk De Panne’ appeared first on KW.be.

Lees meer »