Veel interesse voor bouwwerf LAGO Bredene op Open Wervendag: “Zoveel meer dan een zwembad”

Best wat geïnteresseerde Bredenaars én toeristen kwamen op zondag 26 mei in het kader van de Open Wervendag ’24 een kijkje nemen op de bouwwerf van het Lago zwembad en zagen – veelal – dat het goed was. Nadat het door opposanten eerder als megalomaan en veel te duur werd afgeserveerd lijkt, nu het project stilaan vorm krijgt, iedereen vooral reikhalzend uit te kijken naar de nieuwe parel aan Bredense kroon.

Het nieuwe zwembad, dat straks op recreatiedomein Grasduinen komt en in het voorjaar van 2025 de deuren hoopt te openen, had nog voor er een spade in de grond gestoken was, al een hels traject achter de rug. Nadat aanvankelijk niet alle leden van het schepencollege achter het project bleken te staan, kreeg burgemeester Vandenberghe uiteindelijk toch de hele gemeenteraad, oppositie inclusief, achter de opvolger van het vervallen Ter Polder-bad geschaard.

Tot oppositiepartij Groen in 2023 plots vragen begon te stellen bij het prijskaartje, dat aan het nieuwe zwembad hangt. Gevoelige stijgingen van de materiaalprijzen en indexeringen hadden ervoor gezorgd dat de jaarlijkse bijdrage uit de gemeentekas aan het project gestegen was van 1,3 naar nagenoeg 2 miljoen euro. “Veel te duur en waarom kiezen we eigenlijk niet voor een kleinschaliger en goedkoper zwembad op de huidige locatie?”, vroeg raadslid Koen Uittenhove zich af.

Multifunctioneel

Burgemeester Vandenberghe trommelde daarop de halve Lago-directie en het advocatenkantoor, dat het publiek-private project had begeleid, op voor enkele infoavonden in het Staf Versluyscentrum. Honderden Bredenaars kwamen erop af en bleken, tot opluchting van de burgemeester, in grote mate overtuigd van wat Vandenberghe intussen omschreef als een multifunctionele sportinfrastructuur. “Want Lago Grasduinen wordt met zijn padelterreinen, binnenspeeltuin, fitnesszaal… zoveel meer dan een zwembad.”

“Een zwembad dat niet diep genoeg is om onze duiklessen verder te zetten”, gooide duikclub Medusa plots nog roet in het eten. Waardoor Lago en het gemeentebestuur opnieuw naar de tekentafel mochten om het bad wat dieper te maken en zo een nieuwe struikelsteen te vermijden.

Waren Vandenberghe en co hiermee helemaal van de vervelende vragen af? Niet meteen, want vandaag blijven zwemclubs en baantjestrekkers zich afvragen hoeveel duurder hun zwembeurten zullen worden in Lago Grasduinen. Maar zoals Bruce Verburgh van Groen Bredene deze week in deze krant concludeert: “Het project komt er. Wat baat het dan nog hier verder onze pijlen op te richten…?”

Myriam Mestdagh: “Een meerwaarde voor inwoners en toeristen”

Myriam Mestdagh uit de Beukenlaan is helemaal gewonnen voor het nieuwe zwembad. “Dit wordt zeker een meerwaarde voor Bredene, voor de eigen inwoners maar net zozeer voor de toeristen.” Myriam ging vroeger regelmatig zwemmen in het oude zwembad Ter Polder. “Maar eerlijk gezegd, dat doe ik al een tijdje niet meer. Het is er niet proper en het water is er koud. Eenmaal het nieuw LAGO-bad open, pik ik mijn oude, goeie gewoonte zeker weer op en kom ik hier elke week zwemmen, samen met een vriendin.”

Goed is volgens haar ook dat heel wat voorzieningen zoals de binnenspeeltuin gratis toegankelijk zullen zijn. “Je zult me hier regelmatig vinden met kleinzoon Milo.” Dat het zwemmen zelf wat duurder dreigt te worden, vindt Myriam niet erg. “We zullen er in een mooi, nieuw zwembad, met heel wat extra’s, kunnen zwemmen. En Grasduinen is voor iedereen ook heel makkelijk bereikbaar. Dit is echt een uitstekende plek voor het zwembad en al wat er bij zal horen.”

Patrick Gautier: “Een lekker terraske doen in de zwembadcafetaria”

© MM

Patrick Gautier uit Berlaar heeft samen met vrouwlief Marion een caravan op de camping Duinezwin, die paalt aan domein Grasduinen. “We staan hier sinds 2022. Het nieuwe zwembad komt dus letterlijk in onze achtertuin. Dat is leuk natuurlijk want straks kunnen we vanop de camping een wandelingetje maken naar Grasduinen en vervolgens een terraske doen in de cafetaria van het zwembad. Een groot verschil met vandaag want nu valt er eigenlijk weinig te beleven op dit mooie domein.”

Ook voor de kleindochter, die regelmatig op bezoek komt, wordt het volgens Patrick leuk dat er een zwembad zo dicht bij de camping komt. “Er zitten in de zomer heel veel jonge kinderen op Duinezwin. Bij slecht weer worden het zwembad, de binnenspeeltuin… een mooi alternatief voor het strand.” Patrick wil dus zeker mee genieten van Lago Grasduinen. “We betalen hier als toerist best een stevige tweedeverblijfstaks. Dan moeten we mee kunnen profiteren van de gemeentelijke infrastructuur, toch?”

Fay Schreus: “Ik kijk vooral uit naar de wildwaterbanen”

Wesley Schreus zit in zijn 3de jaar vastgoedmakelaar/syndicus en was vooral professioneel geïnteresseerd in wat Lago aan het bouwen is Grasduinen. “Dat ze hier een CO2-neutraal project bouwen, boeit me. De rondleiding zondag was heel interessant.”

Wesley ging vroeger al eens zwemmen in Ter Polder. “Ik had er lange tijd zelfs een abonnement. Maar het is lang geleden dat ik nog in het oude zwembad ben geweest.”

Ook dochter Fay (12), die schoolloopt in de Zandlopertjes Groenendijk, kijkt uit naar het nieuwe zwembad. “We gaan al eens zwemmen in Lago Brugge en doen regelmatig een uitstap naar Center Parcs. Ik kijk vooral uit naar de wildwaterbanen, die straks in Grasduinen komen. Leuk dat we zo’n mooi zwembad zullen krijgen dicht bij de deur.”

“Ook de fitness, die bij het zwembad komt, is een goed idee”, vindt Wesley. “Ze mogen me straks dus verwachten in Lago Grasduinen.”

The post Veel interesse voor bouwwerf LAGO Bredene op Open Wervendag: “Zoveel meer dan een zwembad” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Marktkramer die fruit van 600 euro verkoopt, reageert: “Prijzen staan mooi aangegeven. Meer kunnen we niet doen”

De marktkramer die door de bezoekers van de Kalseibraderij in De Klinge verweten wordt veel te duur fruit en koekjes te hebben verkocht, ontkent de aantijgingen. “We hebben topproducten, en die zijn niet goedkoop. Maar niemand was verplicht om bij ons te kopen”, klinkt het. Enkele klanten kregen naar eigen zeggen een rekening van meer dan 600 euro gepresenteerd voor

Lees meer »

Drie keer op één maand voor politierechter na onder andere aanrijding met vluchtmisdrijf: “Hij beseft eindelijk dat hij zich aan de regels moet houden”

Amper 16 jaar was een jongeman uit Kortrijk, toen hij op de speelplaats van zijn school in Kortrijk met zijn bromfiets tegen een schoolgenote botste. Het bracht hem samen met zijn ouders voor de politierechter. Een maand later liep hij nog eens tegen de lamp, en daarna nog eens… Goed voor drie verschillende zaken op 1 maand tijd voor de

Lees meer »

Mandy (33) wilde nog even over haar hoeve vliegen. Tót het vliegtuigje begon te tollen: “Haar vriend probeerde nog zacht te landen, maar het was te laat”

Met het pleziervliegtuigje wilde ze nog even haar geitjes en kippen vanuit de lucht zien. Tot de motor van de Boeing-Stearman PT-17 Kaydet boven Kiewit (Hasselt) sputterde, de oldtimer recht naar beneden viel en de romantische vlucht een dramatische afloop kende. Stewardess Mandy Linder (33) stierf op 100 meter van haar eigen woning, haar vriend – de piloot van het

Lees meer »

Grenswegen Komen-Waasten gesloten tijdens EK wedstrijd Frankrijk-België

Tijdens de wedstrijd tussen Frankrijk en België – in de achtste finale op het EK voetbal in Duitsland – zullen verschillende wegen over de grens tussen Frankrijk en België afgesloten worden. Dat kondigen tien gemeentebesturen van plaatsen langs de Frans-Belgische grens aan, waaronder twee Belgische: de West-Vlaamse gemeente Komen-Waasten en Wervik. Zo willen de gemeentebesturen mogelijke onregelmatigheden verhinderen.
The

Lees meer »

Afbraak van Heilig-Hart ziekenhuis in Roeselare start in september

In september begint de afbraak van het Heilig-Hart ziekenhuis in Roeselare. Alleen de zuidelijke vleugel van het ziekenhuis blijft staan. In de plaats komen er woningen, appartementen en ook een woonzorghotel, met studio’s en assistentiewoningen. De blikvanger van de nieuwe site is een hoog woonblok van 16 verdiepingen. Daarnaast komt er ook een park. Over 4 jaar zouden de eerste

Lees meer »

Chinese e-truckfabrikant Windrose strijkt in België neer

De Chinese bouwer van elektrische vrachtwagens Windrose vestigt zijn Europese hoofdkantoor en eerste werkplaats in Zele. Dat geldt als het voorportaal voor de bouw van een assemblagefabriek voor e-trucks in de haven van Antwerpen, goed voor potentieel 3.000 jobs, zo schrijft ‘De Tijd’ vandaag.

Lees meer »

KIJK. Raket wordt onbedoeld gelanceerd, en valt na enkele meters weer recht naar beneden met enorme explosie tot gevolg

Bij een motortest is een Chinese Tianlong-3-raket per ongeluk gelanceerd. Door een structureel probleem raakte de raket los van het lanceerplatform. De raket ging enkele meters de lucht in, maar viel dan weer recht naar beneden. De raket kwam neer in de bergen en veroorzaakte een grote vuurbol, maar niemand raakte gewond. Het bedrijf achter de raket, Space Pioneer, laat

Lees meer »

Vriendin van Luca Brecel krijgt 37 maanden celstraf met uitstel voor drugshandel

De vriendin van Luca Brecel is door de Brugse strafrechter veroordeeld voor drugshandel tot 37 maanden gevangenisstraf met uitstel, gekoppeld aan voorwaarden. Zo moet ze zich onder meer laten begeleiden om van haar drugsgebruik te ontwennen. Laura Vanoverberghe (25) bracht onder andere cocaïne aan de man in de omgeving van Blankenberge. Voor twee medebeklaagden werd vijf jaar effectieve celstraf uitgesproken.

Lees meer »

21 West-Vlamingen, waarvan 8 nieuwkomers, leggen eed af voor Vlaams Parlement, Jeremie Vaneeckhout doet het … zonder snor

124 leden van het Vlaams Parlement legden gisteren de eed af voor de komende vijf jaar. Eerst moest er in een plenaire vergadering beslist worden of het verkiezingsresultaat in Brussel geldig was. De meerderheid besliste dat er geen hertelling moet komen. Na die stemming konden de parlementsleden hun eed afleggen. Dat deden ook 21 West-Vlamingen, waaronder 8 nieuwkomers.
The

Lees meer »

Julie Vermeire doet oproep aan Gert Verhulst: “Als je daar voor iemand nodig hebt, bel mij”

Zondagnamiddag vond in het Studio 100 Theater in Plopsaland De Panne de première plaats van de sprookjesmusical ‘Sneeuwwitje’. Meer dan 25 jaar na de eerste voorstelling steekt Studio 100 deze klassieker in een nieuw jasje en dat lokte heel wat nieuwsgierige BV’s naar de rode loper. Reporter Jarne strikte er Marie Verhulst en Julie Vermeire voor een gesprek. Bekijk het

Lees meer »