Uitbreidingszone voor uitsluitend afvalverwerkende bedrijven in De Hille wekt onrust bij omwonenden

Volgens een provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan (PRUP) – goedgekeurd door de deputatie op 11 april – werken de provincie en Wingene aan de uitbreiding van het bedrijventerrein De Hille. Kern van het probleem: het zou een zone worden voor uitsluitend afvalverwerkende bedrijven. Daar zitten de omwonenden in De Hille en Boekhout niet op te wachten en de onrust groeit in ettelijke Facebook-pagina’s. Reden genoeg voor oppositiepartij Burgerbelangen om de nodige vragen te stellen tijdens de jongste gemeenteraad.

“Als zelfs Seveso-bedrijvigheid niet wordt uitgesloten in het nieuwe PRUP, hoe kan het gemeentebestuur dan de veiligheid voor de omwonenden garanderen?”, stelde raadslid Martine Devisscher (Burgerbelangen). “De locatie van dit PRUP ligt op zo’n 400 meter van de bewoners van De Hille en Boekhout”, vertelde Devisscher, die meegaf dat op Facebook omwonenden zich reeds zorgen maakten over verkeershinder, toenemend zwaar verkeer, geurhinder, vervuiling en verstoring van de natuur.

Veilig?

“De te ontwikkelen site is een voormalig stort. Is daar een oriënterend bodemonderzoek rond uitgevoerd?”, vroeg Devisscher zich af. “Wie draait er op voor de mogelijke saneringskosten? Hoe kun je als gemeentebestuur de veiligheid van de omwonenden garanderen, als zelfs Seveso-bedrijvigheid mogelijk wordt?”

“Kun je als bestuur de veiligheid van omwonenden garanderen?” – Martine Devisscher

Ter info: Sevesobedrijven zijn bedrijven die gevaarlijke stoffen produceren, verwerken, behandelen of opslaan zoals raffinaderijen, petrochemische ondernemingen, chemische fabrieken, aardoliedepots of opslagplaatsen voor explosieve stoffen. De naam Seveso verwijst naar een Italiaanse stad, waar in 1976 een zware ontploffing met gifgas een deel van de bevolking verminkte. Daaruit ontstond een Europese richtlijn, om zo’n drama’s in de toekomst te voorkomen.

Startnota

Burgemeester Lieven Huys probeerde in een uitgebreid antwoord de mogelijke onrust in te dammen. “De bestemming voor deze zone voor afvalverwerking en recyclage werd reeds in 2012 bepaald”, aldus Huys. “Daar vond al in 2015 een oriënterend bodemonderzoek plaats, waarna OVAM oordeelde dat voor dit voormalige stort geen bodemsanering nodig is. In 2018 werd de bodem ook onderzocht op asbest. Mocht de bodem negatief met asbest besmet zijn, zal die grond gesaneerd worden op kosten van de ontwikkelaar, de West-Vlaamse Intercommunale (WVI). Vermits we vandaag nog maar bezig zijn met de startnota van dit PRUP, is er voorlopig nog geen duidelijkheid over de invulling en ontwikkeling van deze zone. Het is dus ook veel te vroeg om deze startnota te beschouwen als een finaal en definitief goedgekeurd plan.”

Beperkte zone

Burgemeester Huys stipuleerde ook dat er weinig gevaar voor extra vrachtverkeer bestaat, vermits het om een relatief kleine zone gaat. “Het gaat hier immers in eerste instantie niet om 9,3 ha, maar om 4,5 ha”, aldus Huys. “De afspraak tussen Wingene, Oostkamp en Beernem was dat er geen vrachtwerende maatregelen worden genomen, op voorwaarde dat de routes geen storend bijkomend vrachtverkeer veroorzaken.”

The post Uitbreidingszone voor uitsluitend afvalverwerkende bedrijven in De Hille wekt onrust bij omwonenden is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

KIJK. Al zeker drie doden nadat supertyfoon Yagi aan land gaat in Vietnam, twee doden en bijna honderd gewonden in China

De ‘supertyfoon’ Yagi is zaterdag aan land gegaan aan de noordkust van Vietnam. Daarbij velen zeker drie doden, zo is bekendgemaakt. Eerder trok de storm al door de provincies Quang Ninh en Haiphong. Daar werden duizenden bomen ontworteld, vlogen daken weg en werden boten losgerukt. Op het toeristische eiland Hainan, in het zuiden van China, vielen zeker twee doden en

Lees meer »

LIVE FORMULE 1. Leclerc en Piastri strijden om de zege, Verstappen op weg om schade te beperken

De Formule 1 zomerstop is achter de rug en na Zandvoort trekken de F1-piloten dit weekend naar het Italiaanse Monza, de thuishaven van Ferrari. Vorige week was Lando Norris (McLaren) duidelijk sneller dan drievoudig wereldkampioen Max Verstappen (Red Bull) en ook dit weekend pakte de Brit uit in de kwalificaties met een nieuwe pole-positie. Verstappen begint pas vanaf positie 7.

Lees meer »

Sophie en David al acht jaar in frituur ‘t Patatje: “Onze vaste klanten zijn het mooiste compliment”

Sophie Landuyt (37) en David Vanwildemeersch (37) openden in mei 2016 hun eigen frituur ‘t Patatje in Roesbrugge. “We zijn nu acht jaar bezig en we mogen wel zeggen dat 90 procent van onze klanten ook effectief vaste klanten zijn die bijna wekelijks langskomen.”
The post Sophie en David al acht jaar in frituur ‘t Patatje: “Onze vaste klanten

Lees meer »

Wat mag Woumen verwachten na verkiezingen van 13 oktober?

Oc Walnes was aardig volgelopen op maandag 2 september voor het eerste en enige politieke debat n.a.v. de verkiezingen voor een nieuwe Diksmuidse gemeenteraad. Ruim 120 aanwezigen – waarvan een heel groot deel fans van de diverse partijen – werden door Manu Mackelberghe, voorzitter in lopende zaken van het bewonersplatform, verwelkomd.
The post Wat mag Woumen verwachten na verkiezingen

Lees meer »

Duizenden protesteren in Israël na ontdekking van gedode gijzelaars

Een dag na de ontdekking van de lichamen van zes gijzelaars die in de bezette Gazastrook werden vastgehouden, is in Israël een grote staking van start gegaan. De actie van maandag is een initiatief van de machtige Israëlische vakbondscentrale Histadrut, en komt er uit protest tegen het onvermogen van de regering om een einde te maken aan het conflict.

Lees meer »

“Ogen gesloten? Dat los ik op!”: Alexander (42) uit Kortemark staat altijd paraat met zijn camera

Alexander Mandeville uit Kortemark is gebeten door fotografie. Hij maakte van zijn hobby zijn bijberoep en staat paraat voor eender welke fotoreportage. Sinds kort beschikt hij ook over een modern uitgeruste studio waar hij fotoreportages kan maken.
The post “Ogen gesloten? Dat los ik op!”: Alexander (42) uit Kortemark staat altijd paraat met zijn camera appeared first on KW.be.

Lees meer »

Warmste augustus ooit en wellicht ook weer warmste jaar ooit

De voorbije maand augustus was wereldwijd gemiddeld de warmste ooit, samen met augustus vorig jaar. De gemiddelde temperatuur was zo al voor de dertiende keer in veertien maanden tijd 1,5 graad warmer dan in pre-industriële tijden. Uit de data van de Europese klimaatdienst Copernicus blijkt vrijdag dat na 2023 ook 2024 zo goed op weg is om het warmste jaar

Lees meer »

Jager die ara doodschoot na bijna zes jaar procederen veroordeeld: “Eindelijk gerechtigheid voor Rambo”

De jager uit Deurne die in december 2018 een tamme, getrainde freeflying papegaai uit de lucht schoot in Malle, is vrijdag door het hof van beroep in Gent veroordeeld voor inbreuken op de dierenwelzijnswet. Zijn wapen werd verbeurdverklaard, hij moet een geldboete betalen en de rechtsplegingskosten. De jager is nu zwaarder veroordeeld dan in eerste aanleg. “Mijn cliënt is enorm

Lees meer »