Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Altijd Blijvende Bijstand in Roeselare zit in het nieuw

Sinds jaar en dag zijn Mariakapellen een vertrouwde plek waar mensen halthouden. Alleen of samen. Om even stil te vallen. Ook vandaag hebben deze plekken de kracht om ontmoeting en verbinding te stimuleren.

In het kader van het project klein erfgoed hebben we de Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Altijd Blijvende Bijstand op de hoek van de Kleine Bassinstraat en de Landbouwstraat een verfraaiing gegeven. Dit pleintje heeft een volledige metamorfose ondergaan.

Zorg voor kleine erfgoedelementen

Met het project klein erfgoed zetten we kapellen, kruisbeelden of andere kleine erfgoedelementen in de kijker. We geven ze opnieuw de aandacht die ze verdienen door ze wat op te knappen en de omgeving op te smukken. Dit doen we in samenwerking en afstemming met de eigenaar.

De eigenaar van deze kapel is Fluvius. In 1925 kwam er op dit pleintje een elektriciteitscabine. In 1957 werd de kapel gebouwd op vraag en in opdracht van de parochiekerk Sint-Amand.

Als onroerenderfgoedgemeente dragen we zorg voor deze onroerende kleine erfgoedelementen in de stad.

Het verwilderde groen werd verwijderd en een nieuw pad naar de kapel aangelegd. De muurtjes werden afgestoomd en het voegwerk van de muurtjes hersteld waar nodig. Het smeedijzeren poortje en venstertje kregen een nieuwe verflaag. Er werd gras gezaaid, een kastanje houten omheining geplaatst en beplanting voorzien met Rododendron en Lelietje-van-Dalen. In het najaar wordt nog Gelderse Roos geplaatst bij de bestaande boom.

Oproep

Maar naast het onderhoud en de renovatie van kapellen en ander klein erfgoed, willen we nu ook werk maken van het ontsluiten van de verhalen en de geschiedenis achter dit erfgoed.

Ken jij het hoe en waarom achter deze of een andere kapel op ons grondgebied? Of ken je iemand die een verhaal of een anekdote kent over een kapel? Laat het ons weten!

Dat kan via mail op [email protected] of op het nummer 051 26 24 00.

The post Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Altijd Blijvende Bijstand in Roeselare zit in het nieuw is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Wie viseerde Israël met de aanval waarvoor het onfortuinlijke team van VTM NIEUWS in Beiroet uitgerukt was?

Het is geen typische Hezbollah-wijk waar het team van VTM NIEUWS woensdagnacht is aangevallen. Oorlogsjournalist Robin Ramaekers liep daarbij verschillende breuken op in het gezicht en cameraman Stijn De Smet werd in zijn been geschoten. Bachoura ligt vlakbij het parlement en tal van ambassades — ook de Belgische — en gold als een veilig stukje van de Libanese hoofdstad Beiroet.

Lees meer »

Parazaar brengt Parijs naar Kortrijk met eerste pop-up M’as tu Vu op Domein Gulden Spoor

Wanneer restaurant Parazaar in de Voorstraat in een nieuw jasje wordt gestoken, verwelkomen Tomas Vanneste (38) en Charlotte Vanfleteren (32) ons met veel enthousiasme in hun pop-up bistro ‘M’as tu Vu’, van vrijdag 15 november tot en met zaterdag 14 december. “Genieten van een heerlijke Franse ervaring in een sfeervolle setting, geïnspireerd door de charmante bistro’s uit Emily in Paris.”<br

Lees meer »

Twee bestelwagen en woning vatten vuur na ontploffing, volgens buren door molotovcocktail: buurtbewoner naar ziekenhuis

In de Maria-Hendrikastraat in de Brusselse gemeente Elsene zijn zondagochtend twee bestelwagens uitgebrand. Ook een woning liep schade op. Een buurtbewoner moest met rookintoxicatie afgevoerd worden naar het ziekenhuis. Volgens de buren werd een molotovcocktail gebruikt en is het al het vierde incident op korte tijd. De politie onderzoekt de zaak.

Lees meer »

Dames van Ferm Groot-Damme kijken tevreden terug op groepsreis

De dames van Ferm Groot-Damme, de koepel van alle Damse afdelingen van deze vereniging voor landelijke vrouwen, zijn voor de 31ste keer op groepsreis geweest. “Dit jaar trokken we naar Duitsland met een bezoek aan de Eifel-Rursee, Aachen maar ook het Nederlandse Maastricht. Met veertig vrouwen verbleven we in Simmerath”, zegt bestuurslid Jeanine De Leyn.
The post Dames van

Lees meer »

Hoe kan Israël Iran pijn doen na de rakettenregen? En wat kunnen de gevolgen zijn voor het Midden-Oosten?

Na de rakettenregen vanuit Iran op Israël is het afwachten hoe Israël zal reageren. Hoe het ook zij: het conflict tussen de aartsvijanden is de afgelopen tijd ernstig geëscaleerd. Daarmee dreigen ze nog decennia instabiliteit te zaaien in het Midden-Oosten. Dat vreest Iran-deskundige en historicus Peyman Jafari, in zijn antwoorden op een aantal vragen over de explosieve situatie in het

Lees meer »

“Vergeleken hierbij was Madonna een oud vrouwtje”: Janet Jackson (58) bewijst dat leeftijd maar een nummer is in Sportpaleis

Het succesvolste nog levende lid van de Jackson-clan speelde ten dans voor een enthousiast, zij het niet helemaal gevuld Sportpaleis. Janet Jackson (58) verwees heel even naar wijlen broer Michael, maar zette vooral haar eigen indrukwekkende carrière in de schijnwerpers. Onze man was onder de indruk van haar moeiteloze en klassevolle optreden, al komt de hitmachine van weleer nooit meer

Lees meer »

An Swartenbroekx geniet van mini-’De Kampioenen’-reünie tijdens boekvoorstelling: “VRT, ik heb een nieuw voorstel”

‘F.C. De Kampioenen’-actrice An Swartenbroekx (55) is voor heel even terug in België. Tegenwoordig is ze dolgelukkig op haar berg in Spanje, maar om haar nieuwste kinderboek ‘Duupje 4′ voor te stellen, ruilde ze met plezier de Spaanse zon in voor onze Belgische regenwolken. In een gezellige boekenwinkel in Mechelen was het alvast over de koppen lopen om een gesigneerd

Lees meer »

De Westhoek krijgt minstens vier nieuwe burgemeesters: Peter Roose voert met Veurne Plus stevig campagne om zijn burgemeesterssjerp te behouden

De voorbije maanden lieten de Westhoekburgemeesters van Nieuwpoort, Koksijde, De Panne en Lo-Reninge weten dat ze zich niet langer kandidaat zouden stellen voor de verkiezingen op 13 oktober.
The post De Westhoek krijgt minstens vier nieuwe burgemeesters: Peter Roose voert met Veurne Plus stevig campagne om zijn burgemeesterssjerp te behouden appeared first on KW.be.

Lees meer »

Toeschouwers enthousiast over WK gravel in Leuven: “Leuk dat profrenners en recreanten samenrijden” 

In Leuven blikken toeschouwers terug op een geslaagd WK gravel. Mathieu van der Poel werd wereldkampioen op het Martelarenplein. De renners passeerden tijdens de wedstrijd ook al verschillende keren door de stad. "Profrenners en recreanten rijden samen, waardoor ze niet allemaal in 1 grote groep voorbij razen. Je kan dus voortdurend voorbijrijdende renners toejuichen. Dat zorgt voor heel wat sfeer",

Lees meer »