Grotten en ijskelder Kasteel van Loppem in authentieke glorie hersteld

In het Park van Loppem is de restauratie van het grottencomplex en de ijskelder succesvol afgerond. Een grondige aanpak met authentieke materialen was nodig om de erfgoedwaarde te beschermen en instorting te voorkomen. Voor het grote publiek blijft de grottenheuvel afgesloten waar vooral vleermuizen de enige welgekomen gasten blijven.

In het park rond het Kasteel van Loppem is het doolhof vooraan de Steenbrugsestraat een gekende en populaire trekpleister. Veel minder bekend is het even niet-alledaags grottencomplex met ijskelder dat dieper in het park ligt. Langs de vijver aan de zuidkant van het kasteel ligt onder een heuvel een merkwaardige rotspartij verscholen. Aan die grottengalerij opgetrokken met grillige veldstenen is een ijskelder gebouwd.

Het precieze bouwjaar ervan is niet gekend. Maar het geheel werd wellicht mee gebouwd tijdens de aanleg van het Engelse landschapspark, kort na de bouw van het kasteel in 1858, of meer op het einde van de 19de eeuw.

De ijskelder diende om voedsel in het kasteel voor een langere tijd koel te bewaren. “Tijdens de winter werden uit de bevroren kasteelvijver ijsblokken gezaagd en geïsoleerd bewaard in die grotkelder. Die blokken pasten in de ijskast van het kasteel. Waarvoor de grotten gebouwd werden, en hoe die er precies uitzagen, weet niemand nog echt zeker. Vermoedelijk gaat het om een puur esthetische constructie waar de kinderen langs de vijver van het kasteel toen speelden”, meent Isabelle van Caloen, bestuurder van de Stichting Jean van Caloen die het kasteeldomein beheert. Nu is het een overwinterplaats voor vleermuizen.

Geen plannen

Aannemer Group Monument ging samen met architecte Hilde Steenkiste van mei tot september 2023 aan de slag om de grotten authentiek te restaureren. Van de grotten en de ijskelder zijn geen plannen en nauwelijks foto’s te vinden. De grotheuvel was overwoekerd en de ingangen afgebrokkeld. Het geheel werd zo goed mogelijk gereconstrueerd op basis van wat er restte en met herinneringen van oudere Loppemnaars.

Een grondige restauratie was nodig om een instorting te vermijden en dus de erfgoedwaarde te beschermen. De grotten en de ijskelder zijn volledig hersteld met materialen die oorspronkelijk ook werden gebruikt. Met gerecupereerde bakstenen en veldstenen is de authentieke waarde behouden gebleven. Hermetste stukken gaan verweerd over in de intacte originele delen. Tijdens de werken was het op de afgelegen locatie niet mogelijk om met zwaar materieel af en aan te rijden. Zowel de waarde van het beschermd landschap als de unieke flora mocht niet geschaad worden.

Om bezoekers te weren zijn de ingangen van de grotten afgesloten met metalen hekken. Bovenop de heuvel werd opnieuw klimop en hulst aangeplant. De omtrek errond is afgezet met een houten omheining. De restauratie kadert binnen het beheerplan van het beschermd Park van Loppem dat onderhouden wordt door de gemeente Zedelgem.

Vleermuizenverblijf

De restauratie werd niet toevallig in nauwelijks een half jaar tijd tijdens de lente en zomer uitgevoerd. Samen met het Regionaal Landschap Houtland en Polder wachtte de aannemer immers tot de grotten vrij van vleermuizen waren. “Vandaag zijn zowel de grotten als de ijskelder een ideale plaats voor die nachtdieren om te overwinteren. Tijdens de winter werd er niet gewerkt binnenin de grot. Zoveel mogelijk plaatsen voor vleermuizen, zoals kleine barsten en spleten, werden behouden zonder de stabiliteit in het gedrang te brengen”, duidt schepen van Milieu Stijn Timmerman. De volledige renovatie van de grotten met kelder bedraagt bijna 178.000 euro, waarvan het Agentschap Onroerend Erfgoed bijna de helft bekostigde.

Voor het grote publiek en voorbijgangers, zoals wandelaars in het park, blijft het grottencomplex echter afgesloten om het gerestaureerd erfgoed zo goed mogelijk bewaard te houden. Om dit verborgen stukje van het kasteelpark toch eens beperkt te tonen, zijn nog geen concrete plannen. Al kan een Open Monumentendag of een gidsbeurt van bijvoorbeeld het Davidsfonds een geknipte gelegenheid zijn om het Kasteel van Loppem eens van een andere historische kant te ontdekken. De Stichting Jean van Caloen wenst dat bezoekers respect opbrengen voor ook dit te bewaren Loppems erfgoed.

The post Grotten en ijskelder Kasteel van Loppem in authentieke glorie hersteld is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

België doneert 20.000 mpox-vaccins aan Congo

België doneert 20.000 mpox-vaccins aan de Democratische Republiek Congo (DRC), het land dat momenteel het zwaarst getroffen wordt door de mpox-epidemie. Dat heeft de federale ministerraad vrijdag beslist op voorstel van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke en minister van Ontwikkelingssamenwerking Caroline Gennez.

Lees meer »

De IJzeren troon, het zwaard van Jon Snow of het harnas van Jaime Lannister? Honderden stukken uit HBO-hitserie te koop in ‘Game of thrones’-veiling

In samenwerking met Heritage Auctions biedt HBO meer dan 2.000 stukken uit de populaire televisieserie ‘Game of thrones’ aan in een veiling. Vanaf vandaag kunnen fans onder meer bieden op een replica van de IJzeren troon, maar ook op kostuums en wapens die de acteurs echt gedragen en gehanteerd hebben in de populaire reeks.

Lees meer »

De supernota is dood, leve de supernota

De voorzitters van de 5 partijen die na de verkiezingen van 9 juni een federale regering proberen te vormen, hebben gisteren nog eens rond de tafel gezeten. Vandaag geeft bemiddelaar Maxime Prévot, de voorzitter van Les Engagés, zijn opdracht terug, en kruipt Bart De Wever waarschijnlijk weer in de huid van de formateur. Het wordt stilaan duidelijk dat we te

Lees meer »

Gaverbeekse Meersen officieel ingewandeld

Het nieuwe natuurgebied van de Gaverbeekse Meersen is officieel ingewandeld. Langs de oude spoorwegberm tussen Zulte en Waregem is in totaal ruim 30 hectare groen gecreëerd, met een wandelroute van 8,5 kilometer. “De oude spoorwegbedding was al lang eigendom van de gemeente”, zegt schepen van Openbaar Groen Sophie Delaere. “Zo’n 3,2 hectare was al in
The post Gaverbeekse Meersen

Lees meer »

Laatste keer Statiewijk Kermis in zaal Lindelei in Lendelede: “We hopen volgend jaar weer tent op te zetten”

In het weekend van 13, 14 en 15 september vindt Statiewijk Kermis nog een keer plaats in zaal Lindelei in Lendelede. “We hopen volgend jaar opnieuw onze tent zoals vroeger te kunnen zetten op een groene locatie”, zegt comitévoorzitter Koen Witdouck. “Op de affiche staan onder andere onze bekende quiz, optredens van Et Encore en The Brass Blasters, een etentje

Lees meer »