Gratis grafconcessies voor gestorven kinderen en Bruggelingen kunnen voortaan as van hun huisdier laten bijzetten

De Brugse gemeenteraad stemde dinsdagavond in met de voorgestelde wijzigingen van het retributiereglement op lijkbezorging. Zo wordt het vanaf 1 juni mogelijk om de as van een overleden huisdier te laten bijzetten en zullen overleden kinderen tot 12 jaar ook een gratis concessie krijgen op de nieuwe natuurbegraafplaats.

Het retributiereglement werd eerder tijdens de ambtstermijn van schepen van burgerzaken Jasper Pillen al gewijzigd. Zo werd het al goedkoper gemaakt om een tweede urne bij te zetten in een reeds bestaande nis. Ook werden in 2023 de concessies voor overleden kinderen tot 12 jaar gratis gemaakt en die van jongeren (12 tot 18 jaar) goedkoper gemaakt.

“Er is niets dramatischer dan je eigen kind moeten begraven. Hoe jonger de leeftijd, hoe meer traumatisch. Het is belangrijk dat we als stadsbestuur op zo’n moment geen factuur opsturen, maar warmhartig zijn. Met de aangepaste tarifering laten we als stadsbestuur voelen dat we het verdriet van elke ouder die een zoon of dochter verliest, mee willen helpen dragen,” aldus schepen Jasper Pillen.

De schepen voor burgerzaken was verontschuldigd voor de gemeenteraadszitting en kon dus zijn dossier voor te stellen. Zijn partijgenote Mercedes Van Volcem lichtte dan maar het dossier toe.

Natuurbegraafplaats Blauwe Toren

Op 19 februari zijn de werken aan de natuurbegraafplaats Blauwe Toren gestart. Verwacht wordt dat die vanaf 1 september in gebruik zal kunnen genomen worden, nadat de natuur zich weer herstelde na de werkzaamheden. Voor die natuurbegraafplaats moesten wel nog de tarieven vastgelegd worden door de gemeenteraad.

Het wordt enkel toegelaten urnen en lijkwaden uit biologisch afbreekbaar materiaal te begraven. De concessie op een natuurbegraafplaats is standaard 25 jaar, de duur die een lichaam nodig heeft om op te gaan in de natuur. Een verlenging van de concessie is niet mogelijk en gezien het om een natuurbegraafplaats gaat zijn bloemen leggen en gedenkstenen plaatsen niet toegestaan.

The post Gratis grafconcessies voor gestorven kinderen en Bruggelingen kunnen voortaan as van hun huisdier laten bijzetten is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Feest bij Scholengemeenschap Guldenberg

Niet minder dan twintig leerkrachten van de scholengemeenschap Guldenberg vertrokken vorig schooljaar op pensioen. Ze kregen een passend afscheid van hun collega’s van Bamo, De Gulleboom, SPWe basis, VBS Wijnbergschool en De Posthoornschool.
The post Feest bij Scholengemeenschap Guldenberg appeared first on KW.be.

Lees meer »

Brugse scholen gaan ‘all the way’ voor hun leerlingen op eerste schooldag

Op de eerste schooldag na de grote vakantie wordt in alle scholen letterlijk en figuurlijk de rode loper uitgerold voor de leerlingen. Het is immers de bedoeling dat iedereen met een goed gevoel aan een nieuw schooljaar begint. Vaak wordt ook het jaarthema in de kijker gezet en zijn de ouders die dag ook welkom op de speelplaats. Onze onderwijsjournalist

Lees meer »

Maak plaats Duitsland, de toekomst van de auto is ‘made in China’: “De Chinezen hebben een voorsprong van jaren opgebouwd”

Deutsche Gründlichkeit. Het was jarenlang het antwoord van automobilisten uit binnen- en buitenland die voor de aankoop van een nieuwe auto niet verder keken dan de lokale verdeler van Audi, BMW, Volkswagen of Mercedes. Dat gold ook voor China. Al zijn ze daar in eigen land geëvolueerd van grote afnemer naar overnemer van de markt. Een voorbode voor hier bij

Lees meer »

Twaalf jaar cel gevorderd voor verkrachting van 5-jarige dochter in Kortemark

Een 30-jarige man uit Kortemark heeft zich voor de Brugse correctionele rechtbank moeten verantwoorden voor aanranding, verkrachting en partnergeweld. J.B. misbruikte zijn toen vijfjarige dochtertje meermaals. Het openbaar ministerie eiste twaalf jaar cel.
The post Twaalf jaar cel gevorderd voor verkrachting van 5-jarige dochter in Kortemark appeared first on KW.be.

Lees meer »