Gemeenteraad Avelgem doet jaarrekening uit de doeken: “Opklaringen na een jaar van zeer donkere wolken”

Schepen van Financiën Caroline Valck (gbA-Gemeentebelangen) deed op afgelopen gemeenteraad de jaarrekening 2023 van gemeente Avelgem uit de doeken. “Opklaringen na een jaar van zeer donkere wolken”, klonk het.

Veel gemeentes zagen sterretjes tijdens de coronapandemie. Spectaculaire inflatiecijfers en een energiecrisis lagen aan de basis van verschillende financiële katers, zowel voor particulieren als gemeentes. 2023 deed gelukkig iets beter en ook gemeente Avelgem kon een goed boekjaar optekenen. De belangrijkste puntjes van de jaarrekening op een rijtje.

Inflatie en energiecrisis

De inkomsten. © GF

De inflatie, die zijn hoogtepunt kende in 2022, zakte van 9,59 procent naar 4,06 procent en de energieprijzen die hun hoogtepunt kenden in augustus 2022 daalden gestaag. Al ligt de prijs voor aardgas en elektriciteit nog steeds hoger dan voor de coronapandemie.

De exploitatie-inkomsten van 2023 houden min of meer gelijke tred met vorige jaren. Avelgem ontving dit jaar 22,5 miljoen euro en gaf 18,7 miljoen euro uit. Dat komt neer op een winstmarge van 3,8 miljoen euro. Dit bedrag ligt iets hoger dan voorgaande jaren, maar dat is vooral te wijten aan een éénmalige extra opbrengst van 820.000 euro die gemeente Avelgem kreeg van de federale Overheidsdienst Financiën.

Grote kosten

De uitgaven. © GF

De grootste kost voor gemeente Avelgem is de personeelskost van bijna 11 miljoen euro. 4,8 miljoen euro was in 2023 bestemd voor de aankoop van goederen en diensten; iets meer dan 2 miljoen euro was bestemd voor subsidies en bijkomend nog enkele kleinere kosten zoals schooltoelagen of andere vormen van steun.

Ook het woonzorgcentrum, met een personeelskost van 4 miljoen euro (verrekend in totale personeelskost, red.) is een grote slokop. Sinds de komst van het woonzorgcentrum is het al ieder jaar verlieslatend. In 2022 kostte het woonzorgcentrum gemeente Avelgem 800.000 euro, in 2023 nog 500.000 euro. “Beterschap, maar het draait nog lang niet break-even”, aldus Valck.

Een grote kost die dit jaar dan weer wegviel, was de lening voor Spikkerelle. Met een spaarpot van om en rond de 15 miljoen euro ziet het er dus financieel goed uit voor Avelgem. “We hebben een mooie spaarpot, maar dat is belangrijk. Er staan nog enkele grote projecten op de planning zoals de collectorwerken Aquafin. Tenslotte krijg je geen lening zonder te kunnen bewijzen dat je als gemeente financieel gezond bent”, sluit Valck af.

The post Gemeenteraad Avelgem doet jaarrekening uit de doeken: “Opklaringen na een jaar van zeer donkere wolken” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Voor het eerst in 36 jaar geen Belg in olympisch enkeltennis? Zizou Bergs moet rekenen op afzegger(s) voor plekje in Parijs 2024

Staat er deze zomer geen enkele Belg in het olympische enkelspel? Ons tennisland leeft in onzekerheid. Zizou Bergs staat wel op de drempel van Parijs 2024, maar heeft nog één afzegging van een andere tennisser nodig voor zijn doel. Hij wil niet liever dan deelnemen, maar dat bleek niet zo voor Elise Mertens: wat maakt het waarde-oordeel in tennis over

Lees meer »

“We zijn niet specifiek op zoek naar de nieuwe Pommelien of Camille”: de eerste details over nieuwe ‘#LikeMe’

“We voelden aan alles dat het verhaal nog niet op was.” De muzikale jeugdreeks ‘#LikeMe’ krijgt een doorstart mét een gloednieuwe cast. Vers talent zal Vlaamse klassiekers in een modern jasje steken en de nodige liefdesperikelen beleven. Staan de nieuwe Camille en Pommelien Thijs al klaar? Annemie Gulickx, de netmanager van Ketnet, onthult de eerste details over de vernieuwde ‘#LikeMe’.

Lees meer »

Een eisen-lijst van 37 pagina’s en de pralines waar hij gek van is: alles wat u wil weten over Bruce Springsteen in België

Hij is er. Nu nog in hartje Brussel, straks op de wei van Werchter. Bruce Springsteen was even slapjes door een maagzweer en stemproblemen, maar dat zal hem niet weerhouden van een weergaloos concert én een bezoek aan zijn favoriete Belgische winkel. Wat staat er op zijn setlist? Wat op zijn bankrekening? En wat op zijn 37 bladzijdes tellende rider?

Lees meer »

“Extreemrechtse golf trekt over Frankrijk”: Rassemblement National van kandidaat-premier Bardella (28) op kop bij eerste ronde parlementsverkiezingen

De eerste ronde van de parlementsverkiezingen in Frankrijk zijn gewonnen door het Rassemblement National (RN) van kandidaat-premier Jordan Bardella (28). De partij kreeg 33 procent van de stemmen, zo melden Franse media zondagavond op basis van schattingen. De daadwerkelijke resultaten komen later vanavond binnen. Ondertussen protesteren honderden linkse activisten in hoofdstad Parijs. Dit artikel zal voortdurend worden bijgewerkt met de

Lees meer »

Vorig jaar bijna 13.500 zwerfkatten gevangen in Vlaanderen

In 2023 zijn er in de Vlaamse steden en gemeenten bijna 13.428 zwerfkatten gevangen, zowat 8 procent minder dan een jaar eerder, toen nog meer dan 14.600 katten van de straat werden gehaald. Dat schrijft De Zondag op basis van cijfers van minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA).

Lees meer »

Achter de schermen van musical ‘Sneeuwwitje’: “Gert Verhulst heeft een belangrijke bijdrage geleverd”

Vijfentwintig jaar na de première keert de allereerste musical van Studio 100 terug naar het toneel. Meer dan honderd crewleden hebben de afgelopen maanden hard gewerkt om ‘Sneeuwwitje’ opnieuw tot leven te wekken. Wij namen een kijkje achter de schermen met producer Lore Hias, regisseur Stefan Staes en acteur Manu Van Acker. “Alles wordt gebudgetteerd, tot elk broodje en elke

Lees meer »

Leerlingen VTI Ieper metsen Mariakapel als eindwerk: “Er is veel vraag om zulke kapelletjes in stand te houden”

Een eindwerk voor de eeuwen, dat moesten enkele leerlingen van het Ieperse VTI bouwen. Op school metsten ze een nieuwe Mariakapel die donderdag geplaatst werd naast een horecazaak. “We zullen dit later met onze kinderen en kleinkinderen kunnen bezoeken.”
The post Leerlingen VTI Ieper metsen Mariakapel als eindwerk: “Er is veel vraag om zulke kapelletjes in stand te houden”

Lees meer »

Na haar ontslag bij ‘Thuis’ duikt actrice Muriel Bats voor het eerst op in seizoensfinale van ‘Familie’

Tussen alle spannende momenten tijdens de seizoensfinale van ‘Familie’ dook ook een nieuw personage op: tante Georgine. Zij wordt vertolkt door actrice Muriel Bats (56), die eerder ook meespeelde in ‘Thuis’. Opmerkelijk, ook haar nichtje Samira in de VTM-reeks, gespeeld door Belinda Voorspoels, maakte enkele jaren geleden de overstap van ‘Thuis’ naar ‘Familie’.

Lees meer »

Basisschool ’t Klavertje in Wenduine sluit schooljaar muzikaal af

In basisschool ’t Klavertje in Wenduine werd vrijdag al zingend de zomervakantie ingezet. De leerlingen van de derde graad componeerden een schoollied dat aan alle kinderen werd aangeleerd, en dat lied ging vrijdag in première onder het goedkeurend oog van vele ouders.
The post Basisschool ’t Klavertje in Wenduine sluit schooljaar muzikaal af appeared first on KW.be.

Lees meer »