Eerste cohousingproject voor Kortrijk vergund: 13 appartementen met zicht op stadspark ‘de Paulientjes’

Op 18 augustus 2022 werd het eerste cohousingproject van Kortrijk aangekondigd. Een tweetal weken geleden werd dan eindelijk de vergunning afgeleverd door het schepencollege. In de Groeningestraat komen 13 appartementen aangevuld met gemeenschappelijke delen in de beschermde woningen Chomé en De Kroon. Begin volgend jaar starten de werken.

Ten Broele wordt het eerste echte cohousingproject in Kortrijk. In 2022 kocht de coöperatie Cohousing Invest het 17e eeuwse Huis De Kroon en het 18e eeuwse huis Chomé, beiden beschermde woningen, en deden dienst als klooster en schoolgebouw voor de Pleinscholen. Ze worden gerenoveerd en herbestemd tot een cohousingproject met 13 appartementen en ruime gemeenschappelijke delen.

“Kenmerkend voor een cohousingproject is dat elk zijn eigen woning heeft die volledig uitgerust is, zodat je alle privacy hebt. Daarnaast deel je met je buren een aantal bijkomende functies: een zaal met keuken om mensen uit te nodigen of activiteiten samen te doen, wasbar, coworking, logeerkamer, fietsenkelder, atelier. Met een cohousingproject creëer je spontane ontmoetingen en kan je eenzaamheid in de stad tegengaan”, legt Federico Bisschop van Cohousing Invest uit.

Parkzicht Cohousing Kortrijk Ten Broele © Atelier Claar

De afgelopen twee jaren werden in nauw overleg met de stadsdiensten en erfgoed de plannen verder uitgewerkt. “Bij de meerwaarde van de ligging hoef ik geen tekening te maken. Er wordt fors geïnvesteerd in het Historisch Hart van Kortrijk en de totale opwaardering van het publiek domein”, aldus Wout Maddens, schepen van Bouwen, Wonen en Stadsvernieuwing. Vanuit het achterliggende gebouw heb je zicht op de Broeltorens en het nieuwe stadspark De Paulientjes.

“We vinden het belangrijk om de waardevolle elementen in deze prachtige historische panden te bewaren: de monumentale trappenhal, de prachtige ruimtes, de houten balken kregen allemaal een plaats in het ontwerp”, aldus Federico. “Tegelijk willen we een modern woonproject realiseren dat voldoet aan alle comfort- en energie-eisen van vandaag. Als we bouwen, is het voor de toekomst.”

De komende maanden wordt verder gewerkt aan de opstart van de werf en het zoeken van bewoners. Meer info op www.cohousingprojects.be/tenbroele.

The post Eerste cohousingproject voor Kortrijk vergund: 13 appartementen met zicht op stadspark ‘de Paulientjes’ is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Zwemwedstrijd Damme-Brugge is na vier jaar terug: “We hopen op 500 deelnemers”

Corona, eendenkroos en vorig jaar blauwalg zorgden ervoor dat Damme-Brugge sedert 2019 niet kon plaatsvinden. Voor dit jaar koos de Brugse Zwemkring (BZK) voor een datum eerder op het seizoen. Zondag 30 juni is het zover met als nieuwigheid de zwemwedstrijd over een afstand van één kilometer.
The post Zwemwedstrijd Damme-Brugge is na vier jaar terug: “We hopen op

Lees meer »

N-VA stelt lijst gemeenteraadsverkiezingen voor en start campagne: “Wij zijn de enige centrumpartij en willen geen lokale Vivaldi-regering”

N-VA trekt naar de gemeenteraadsverkiezingen met op de lijst veel zelfstandigen, ondernemers en mensen uit de zorgsector. Bij gewezen parlementslid Manu Beuselinck kriebelt het want hij keert terug als lijstduwer. En er zijn pittige woorden voor de huidige coalitie waarvan N-VA deel uitmaakt. “De doorsnee Oostendenaar voelt zich vergeten”, luidt het.
The post N-VA stelt lijst gemeenteraadsverkiezingen voor en

Lees meer »

Morgen verkiezingen in Frankrijk, maar wat zeggen laatste peilingen? Hoe kijken Fransen naar opmars extreemrechts?

De resultaten van de Europese verkiezingen waren nog maar net bekendgemaakt of de Franse president Emmanuel Macron riep vervroegde parlementsverkiezingen uit. Het extreemrechtse Rassemblement National (RN) had namelijk fors gewonnen en Macron leek te gokken dat hij op die manier de lont uit het kruitvat kon halen. Zal hij daarin slagen? Jelle Frencken van VTM NIEUWS blikt vooruit op de

Lees meer »

Na onderzoek naar Songfestival in Malmö: EBU stelt nieuwe actiepunten voor én benoemt nieuwe directeur

De European Broadcasting Union (EBU) benoemt een nieuwe directeur en gaat de regels voor delegaties verduidelijken. Dit zijn de uitkomsten van het onafhankelijke onderzoek dat de organisator van het Eurovisiesongfestival heeft laten uitvoeren na scherpe kritiek van verschillende deelnemers en de diskwalificatie van Joost Klein. Nederland volgt nauwlettend of de EBU haar beloften nakomt en zal op basis daarvan beslissen

Lees meer »

Velosport Veldegem bedankt vaste medewerkers voor inzet

Dankzij een trouwe poule van tientallen medewerkers is Velosport Veldegem al jarenlang een begrip in de wielerwereld voor niet-profs. Negen koersdagen wordt het peloton uit binnen- en buitenland veilig door Groot-Zedelgem geloodst. Respect dat eens in de kijker mag, vindt voorzitter Jean-Pierre de l’Ange.
The post Velosport Veldegem bedankt vaste medewerkers voor inzet appeared first on KW.be.

Lees meer »

Westende-Dorp krijgt nieuw plein

Westende-Dorp krijgt een groen plein. Het oude gemeentehuis van Westende en de bibliotheek worden daarvoor afgebroken.
The post Westende-Dorp krijgt nieuw plein appeared first on KW.be.

Lees meer »

Sciensano waarschuwt voor toegenomen activiteit van teken

Er is een hoog risico op de aanwezigheid van teken in de natuur. Daarvoor waarschuwt het gezondheidsinstituut Sciensano. De Sciensano-meter, die weergeeft hoe groot het risico is op teken, staat voor het eerst dit jaar in het rood. Dat duidt op een hoog risico en een piekperiode van het tekenseizoen.

Lees meer »

Inge Sercu wint stappenclash in Oostkamp

In mei draaide alles om de campagne 10.000 stappen, elke stap telt in Oostkamp met als doel zoveel mogelijk inwoners aanzetten om te bewegen en hun stappen te registreren. Inge Sercu zette de meeste stappen.
The post Inge Sercu wint stappenclash in Oostkamp appeared first on KW.be.

Lees meer »

Ook Zaventemse ondernemer wil voorzitter Open Vld worden: “We moeten eerst wat meer aan onszelf denken en onze welvaart heropbouwen”

Hij is onder andere voor minder Europese inmenging, tegen “hangmattoerisme en gediplomeerde doppers” en vindt dat de maatschappij het koningshuis niet integraal moet onderhouden. Na parlementslid Maurits Vande Reyde en Tineke Van hooland wil ook ondernemer Bruno Vermeeren uit Zaventem een gooi doen naar het voorzitterschap van Open Vld. Alleen zit hij als niet-lid nog met enkele praktische probleempjes: “Ik

Lees meer »

“Samen met de luisteraars volop genieten”: Q-Beach House opent opnieuw de deuren op het strand van Oostende

Het Q-Beach House is opnieuw geopend en nam zaterdag meteen een vlotte start. Daar had het optreden van Laura Tesoro en andere artiesten ongetwijfeld iets mee te maken. Er staan deze zomer nog enkele veelbelovende Sunset Concerten op het programma.
The post “Samen met de luisteraars volop genieten”: Q-Beach House opent opnieuw de deuren op het strand van Oostende

Lees meer »