Brugs burgemeester over stadiondossier en Raad van State: “Mijn geloof in onze rechtsstaat is aan het wankelen”

Het feit dat de Raad van State eind vorige week de nieuwe parkeerverordening van de Stad Brugge schrapte, waardoor het stadiondossier opnieuw geblokkeerd is, kreeg een politiek staartje tijdens de Brugse gemeenteraad dinsdagavond. Burgemeester en advocaat Dirk De fauw stelde: “Mijn geloof in de rechtsstaat is aan het wankelen na dit arrest.”

Stefaan Sintobin (VB) wou de Brugse kampioenensfeer niet verpesten, maar noemt het stadiondossier ‘kafkaiaans’: “De Raad van State is van oordeel dat er bij de wijziging van het Brugs parkeerreglement een milieu-effectenrapport moest opgemaakt worden. Ik begrijp niet dat de jurist van de Stad Brugge beweerde dat dit niet nodig is.”

Op de rails?

Ook Geert Van Tieghem (N-VA) hekelde het feit dat de Raad van State het Brugs parkeerreglement geschorst heeft: “Dit is een dag in mineur voor het Brugs voetbal. Blijkbaar kan juridisch alles. Wat zijn de gevolgen voor dit arrest? Is er een plan B? Welke stappen zal Brugge ondernemen om dit dossier terug op de rails te krijgen?”

Volgens Raf Reuse (Groen) heeft de Raad van State geoordeeld dat die verordening een grote wijziging inhoudt: “Heeft de Stad niet fout gegokt? Er zijn slechts weinig uitzonderingen waar geen plan-MER nodig is.”

Eén uur

Sportschepen Franky Demon (CD&V) zei: “Een uur na het pleidooi van onze advocaat was de beslissing van 35 pagina’s al uitgeschreven en overgemaakt. De Raad van State wist al tijdens de pleidooien wat ze wou beslissen, ongeacht wat er gepleit werd. Daar moet eens goed over nagedacht worden.”

“De beperkte aanpassing van ons parkeerreglement had als doel om meer duidelijkheid te scheppen bij grote projecten. We lieten een milieuscreening uitvoeren op advies van externe juristen. Het team MER van het Departement Omgeving heeft die visie goedgekeurd en zei dat er geen volledig milieu-effectenrapport moest uitgevoerd worden. De auditeur van de Raad van State gaf positief advies. Hij zei letterlijk dat de gemeenteraad zorgvuldig handelde. Maar de raadsheer had een ander oordeel!”

“Op zich is dit geen probleem, we moeten nu herbeginnen, er is opnieuw tijdsverlies. We hebben nochtans alle procedures gevolgd. We beraden ons nu over de te volgen stappen samen met de Vlaamse overheid. De minister heeft tot 19 juni de tijd om een uitspraak te doen over de omgevingsvergunning. In overleg met onze advocaat zullen we de verordening aanpassen, ze geldt trouwens voor alle grote projecten in onze stad, niet alleen voor het voetbalstadion.”

Geloof kwijt

Burgemeester Dirk De fauw (CD&V) wikte zijn woorden: “Ik ben een groot verdediger van onze rechtsstaat, maar op vandaag worstel ik met dit geloof. Eén magistraat haalt de democratische besluitvorming van de wetgevende en de uitvoerende macht zomaar onderuit.”

“We hebben hard gewerkt aan dit dossier, alle politieke partijen zijn eensgezind: dit is dé oplossing voor de stadionperikelen. Ook de Vlaamse regering en het Vlaams parlement staan er achter. En dan schrijft een magistraat in zijn arrest: ‘op het eerste zicht blijkt…’ Die rechter heeft het dossier niet eens grondig bestudeerd en schorst onze verordening. en dat terwijl de top van de Vlaamse administratie en diverse juristen tot het tegenovergestelde advies kwamen.”

Speld in een hooiberg

“Het wordt hoog tijd dat de Raad van State inziet dat ze geen speld in een hooiberg moet zoeken in dossiers, waarin een algemene maatschappelijke consensus bestaat. Ik huiver om kritiek te geven op de rechtelijke macht, maar in dit dossier kan ik het echt niet laten. Hoe kun je als politicus nog aan voetbalfans op de Markt gaan uitleggen waarom ons stadiondossier opnieuw geblokkeerd is. Want zij begrijpen op een kampioenenviering niet de Stad Brugge daar niks kan aan doen.”

The post Brugs burgemeester over stadiondossier en Raad van State: “Mijn geloof in onze rechtsstaat is aan het wankelen” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Voor één keer spreken we de inwoners van de chicste wijk van het land: Knokke-Zoute. “Het is een stukje paradijs voor wie het nog kan betalen”

Knokke wil het unieke karakter van het Zoute bewaren: aan de kronkelende smalle paadjes en witte villa’s met rode dakpannen mag niet geraakt worden. Kortom, het Zoute wordt mogelijk nóg wat exclusiever. Maar wie zijn de mensen die er wonen nu écht? Welke clichés kloppen en welke niet? In witte sneakers en met een hemelsblauw linnen hemd trokken we op

Lees meer »

? “Evenepoel mag nu dromen van het podium. Het beste moet nog komen”

De eerste bergetappe van deze Tour stelde allerminst teleur. “Een adembenemend schouwspel”, noemt Michel Wuyts het zelfs. Stof genoeg dus om over na te kaarten in onze wielerpodcast ‘De Tour van Wuyts & Vlaeminck’. Vooral de knappe etappe én tweede plek van Remco Evenepoel komen uitgebreid aan bod. “Naar mijn gevoel heeft Evenepoel nooit beter geklommen dan vandaag”, aldus Wuyts.

Lees meer »

Focus op lokaal tijdens culinaire festival Tastoe

Op 7 en 8 september wordt de Koning Ridderdijk van Westende, ter hoogte van surfclub De Kwinte, omgetoverd tot een waar gastronomisch paradijs tijdens Tastoe.
The post Focus op lokaal tijdens culinaire festival Tastoe appeared first on KW.be.

Lees meer »

Opendeurdag seksclub Club Amai trekt 3.000 nieuwsgierigen: “Misschien breng ik volgende week wel een eerste echt bezoekje”

Ruim 3.000 nieuwsgierigen hebben zondag een bezoek gebracht achter de schermen van Club Amai in Hoogstraten (Meer). Alle aanwezige mannen en vrouwen hielden netjes de kleren aan en stapten in een lange rij met het nodige gegiechel naar binnen. De seksclub hield voor een keer geen swingersdag, maar gooide de deuren open voor iedereen die er eens op klaarlichte dag

Lees meer »

Groen hekelt openstellen Ketelstraat in Izegem voor verkeer: “Onnodige stap”

Arbeiders zijn volop bezig het laatste stukje Centrumbrug over het spoor te belijnen zodat ook dat terug open gezet kan worden voor alle verkeer. Vanaf dan zal het mogelijk zijn vanuit Emelgem richting Korenmarkt te rijden, maar dan moet je voortaan wel afslaan richting Ketelstraat. Vooruit-Groen vreest dat daar problemen van zullen komen.
The post Groen hekelt openstellen Ketelstraat

Lees meer »

Voorpost bezet hotel Apollo in Zutendaal terwijl eerste asielzoekers zich settelen: “Families met kinderen intimideren kan absoluut niet”

In Zutendaal hebben militanten van de radicaal rechtse groep Voorpost het voormalige hotel Apollo in Zutendaal een tijdlang bezet. Ze hingen affiches en Vlaamse strijdvlaggen op en staken rookbommen en vuurpijlen af. Enkele weken geleden raakte bekend dat er in het pand zestig asielzoekers onderdak zouden krijgen. Intussen zijn er al zestien mensen ingetrokken, waaronder ook kinderen. “Deze actie is

Lees meer »

Zo’n 1.500 gezinnen missen start match Rode Duivels na kabeldefect: “Alles aan gedaan snel te herschakelen”

Niet dat ze veel van het slaapverwekkende voetbal hebben gemist, maar zo’n 1.500 gezinnen in Kortemark tot Ichtegem en Koekelare misten maandagavond de start van de match van de Rode Duivels tegen Frankrijk. Oorzaak: een aanzienlijke stroomstoring na een kabeldefect. “We hebben er zoals steeds alles aan gedaan om snel te herschakelen, maar dat is niet voor de aftrap gelukt”,

Lees meer »

Willy Claes (85) wordt lijstduwer voor Vooruit in Hasselt

Voormalig minister Willy Claes is lijstduwer voor Vooruit in Hasselt bij de komende gemeenteraadsverkiezingen in oktober. Dat is beslist nadat Groen heeft aangekondigd dat ze het kartel met Vooruit wil stopzetten. Claes wil achteraan de lijst zijn steentje bijdragen om de partij te versterken. "Het enige wat ik wil doen, is de jonge generatie helpen", zegt hij.

Lees meer »

Macron schiet in eigen voet

22:57 Het extreemrechtse RN is de winnaar van de eerste ronde van de Franse verkiezingen. Hoe groot het verlies is voor president Macron wordt volgende week duidelijk na de tweede ronde. Maar nu al is duide…

Lees meer »