Amber (18) na drie jaar ziekte overleden: “Onze dochter heeft zo gestreden, maar kreeg geen kans”

Vorige week heeft de familie in intieme kring afscheid moeten nemen van Amber Callens. Het 18-jarige meisje uit Moen heeft de strijd tegen haar ziekte verloren. “Ze heeft moedig gestreden, ze heeft nooit geklaagd. Ze wilde leven, maar ze heeft geen kans gekregen”, zeggen haar diepbedroefde ouders Rino en Tania. “Een videoboodschap van haar idool Camille heeft haar nog opgebeurd, maar het heeft niet mogen baten.” In haar school BuSo De Hoge Kouter vond een ontroerend afscheid plaats.

Amber Callens was op 18 januari achttien geworden. Ze was het zesde van de zeven kinderen van Rino Callens en Tania Roosenboom uit Moen. Vader is arbeider bij het staaldraadbedrijf Bekaert, moeder doet thuiszorg bij i-mens. Amber leefde met een beperking. Ze liep school bij De Kindervriend in Rollegem en daarna buitengewoon secundair onderwijs bij BuSo De Hoge Kouter in Kortrijk.

Stamceltransplantatie

Meer dan drie jaar geleden, op 19 april 2021, viel de zware diagnose: er was bij Amber beenmergkanker vastgesteld. Er werd immunotherapie gestart en het eerste jaar was ze nog redelijk goed. “Tot men op zeker ogenblik vaststelde dat de bloedcellen slecht waren”, aldus vader Rino. “Uiteindelijk bleek dat stamceltransplantatie de enige redding zou zijn. We hadden het eerste jaar een Britse donor, maar het was corona en hij moest afhaken… In juni vorig jaar was er een nieuwe donor, maar die kreeg dan een ongeval en moest eerst voldoende hersteld zijn. Zo kreeg ze pas op 9 april van dit jaar de stamcellen toegediend. Dat gebeurde met succes en we hadden nieuwe moed.”

“Ons dochtertje is, uitgeput door de maandenlange strijd, op 14 mei overleden”

Helaas zorgde de uitwerking van de chemo die ze een week eerder voor het eerst had gekregen, voor een toxische reactie. Op 19 april moest Amber door intubatie beademd worden. Vanaf begin mei is ze achteruitgegaan. “Ondanks alles heeft ze nooit geklaagd”, zegt vader Rino. “Ons dochtertje is, uitgeput door de maandenlange strijd, op 14 mei overleden…” Amber is gestorven in het Sint-Elisabethziekenhuis in Gent. Haar ouders hebben de grootste lof voor het personeel dat haar daar ‘als een echte familie’ verzorgd heeft. Ook het Koesterteam van het Kinderkankerfonds zijn de ouders erg dankbaar.

Op het afscheid lieten de leerlingen van Ambers school ballonnen op in de vorm van hartjes. © De Hoge Kouter

In het ziekenhuis in Gent verbleef Amber slechts twee kamers ver van Rachèle, een 4-jarig meisje uit Pittem dat geregeld in de media kwam en voor wie steunacties georganiseerd werden. “Gelukkig blijkt dat meisje nu op de goede weg te zijn”, zegt de vader van Amber. “Hopelijk blijft het zo en dat nieuws kwam zelfs op radio en tv. Voor ons is dat natuurlijk heel zwaar. Men moet ook weten dat veel kinderen met dezelfde ziekte niet in het nieuws komen en dat het niet altijd goed afloopt.”

Amber laat naast haar ouders haar twee broers en vier zussen – Hunter, Kimberly, Sharon, Melissa, Kenneth en Kiana – en hun kindjes in groot verdriet achter. Het is ook een zware slag voor oma’s Cecile Callens-Dewaele uit Zwevegem en Francine Roosenboom-de Groote uit Moen. Amber was ook erg gehecht aan de vier trouwe viervoeters van het gezin, waarvan ze er zelf een paar met de papfles heeft helpen kweken.

Herdenkingsboom

Ook in haar school De Hoge Kouter is het heengaan van Amber erg zwaar. “Het idee om haar niet meer te zien spelen – altijd goedlachs, omringd door haar vriendjes – voelt onwerkelijk aan”, zegt leerkracht Annemieke Audoor.

Er werd op de school een ontroerend afscheidsmoment gehouden. Directeur Ingrid Mullebrouck: “Eerst was er een intieme ontmoeting met Ambers ouders en haar klas- en leefgroepgenoten. Haar ouders hebben dan een herinneringsboom geplant die roze bloesems zal krijgen, Ambers lievelingskleur. Intussen verzamelden de andere kinderen in de turnzaal, waar er over Amber gepraat werd en uitleg gegeven werd. We hadden ook een filmpje over haar gemaakt, want ze is zes jaar bij ons geweest. Er werden liedjes van Ambers idool Camille gespeeld en samen zongen ze dan ‘Leef’, het liedje van André Hazes dat Amber zelf graag zong. Daarna hebben we ballonnen in de vorm van een hartje opgelaten. Ten slotte is er ook een rouwhoekje aan het onthaal en een postbus waar kinderen kaartjes en tekeningen in deponeren.”

In haar school De Hoge Kouter werd een herdenking gehouden: haar ouders plantten er een boom als blijvende herinnering. © De Hoge Kouter

The post Amber (18) na drie jaar ziekte overleden: “Onze dochter heeft zo gestreden, maar kreeg geen kans” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Primus Top Of Darts brengt zes topdarters samen in een spannend toernooi in Kortrijk Xpo

Op donderdag 7 november verzamelen enkele van de grootste namen uit de dartswereld zich in Hal 5 van Kortrijk Xpo. “We strikten Nathan Aspinall, Jonny Clayton, Joe Cullen, Raymond Van Barneveld, Andy Baetens en Fallon Sherrock. De ticketverkoop is al gestart. Snel zijn is de boodschap, want dit dartsevent is uniek in West-Vlaanderen”, zegt medeorganisator Edouard Deprez (35).
The

Lees meer »

Ebbe De Vlaeminck tekent eerste profcontract bij KV Kortrijk: “Mijn droom wordt werkelijkheid”

Ebbe De Vlaeminck (18) heeft onlangs zijn eerste profcontract getekend bij KV Kortrijk. Afgelopen seizoen zat hij nagenoeg elke wedstrijd op de bank van de eerste ploeg. De jonge doelman heeft nu zijn eerste profcontract op zak en mag volgend seizoen dus weer de concurrentie aangaan met ervaren rotten Lucas Pirard en Tom Vandenberghe.
The post Ebbe De Vlaeminck

Lees meer »

Stinkend rijk luxeleventje in LA, maar veel trauma uit het verleden: ‘Kaulitz & Kaulitz’ onhult hoe het gaat met Tokio Hotel

Ze zijn terug van – in principe – nooit weggeweest, maar hier in Vlaanderen zijn ze lange tijd van de radar verdwenen. Bill en Tom Kaulitz (34), bekend van de emo-rockband Tokio Hotel, pakken uit met een eigen docu op Netflix. In ‘Kaulitz & Kaultiz’ zijn ze heel wat eerlijker dan destijds in de tienerblaadjes: “Ja, Bill valt op mannen,

Lees meer »

Welkom bij ‘t Ferm in Rollegem-Kapelle tijdens de Ferme Woensdagen

‘t Ferm, de organisatie die zinvolle dagbesteding aanbiedt aan mensen met een beperking, organiseert tijdens de warmste maanden van het jaar opnieuw ‘Ferme Woensdagen’. Die vinden telkens plaats op de binnenkoer van ‘t Capellehof.
The post Welkom bij ‘t Ferm in Rollegem-Kapelle tijdens de Ferme Woensdagen appeared first on KW.be.

Lees meer »

IN BEELD – Bekende Vlamingen waren te gast op première ‘Sneeuwwitje’ in het Studio 100 Theater in Plopsaland De Panne

Wil je Manu Van Acker zien schitteren als de lakei? Of ben je benieuwd of de prins én prinses elkaar zullen kussen? Misschien beoordeel je graag de acteerprestatie van Karen Damen of Ruth Beeckmans? Indien je daarop telkens met een ‘ja’ reageert, dan moet je zeker tickets bestellen voor de sprookjesmusical ‘Sneeuwwitje’ in Plopsaland De Panne.
The post IN

Lees meer »

ZOMERREEKS. Froya en Mark kochten stukje berg in de Alpen: “Hier leven is leren loslaten en berusten in wat komt”

Wie definitief uit Antwerpen vertrekt, laat veel achter. Dat zou je toch denken. Wij spraken Antwerpenaren die lang geleden of heel recent hun koffers pakten, iedereen die hen lief was dag zeiden en naar het buitenland verkasten. Vijf keer een verhaal over met weinig of niks vertrekken en (wellicht) nooit meer willen terugkeren. Aflevering 1: Froya en Mark uit Borgerhout

Lees meer »

Veilinghuis Flanders Auctions in Wingene viert 25ste verjaardag: “Design is het antiek van vandaag”

Veilinghuis Flanders Auctions bestaat 25 jaar en dat verdient een nostalgische terugblik. “Ik kocht mijn eerste kast toen ik amper 23 jaar was”, herinnert stichter Pol Desmet zich nog. “Van het een kwam het ander en voor ik het wist zat ik voltijds in Franse rommelmarkten en antiekbeurzen rond te neuzen.” Vandaag worden Pol en Hilde Desmet geholpen door zonen

Lees meer »