Zijn buitenschoolse activiteiten en kinderopvang voldoende bekend?: “Oproep! Vul onze vragenlijst in”

De Vlaamse overheid roept de gemeenten op om een krachtig beleid uit te werken rond buitenschoolse opvang en activiteiten. Lendelede doet dat met de in 2023 opgerichte BOA-werkgroep met vertegenwoordigers uit het middenveld en de lokale politiek. “We willen via een vragenlijst een helder beeld krijgen over de kennis en het gebruik van ouders van het huidige aanbod aan buitenschoolse opvang en activiteiten”, zegt Hanne De Laere, maatschappelijk assistente van het OCMW.

De BOA-werkgroep bestaat uit vertegenwoordigers van de diverse betrokken sectoren. De samenstelling ziet er als volgt uit: Hanne De Laere (coördinator Huis van het Kind en het Loket Kinderopvang), Rita Lammertyn (schepen van Sociale Zaken), Daan Mostaert (schepen van Jeugd), Kimberly Tanghe (jeugdconsulent), Katrien Quaeghebeur (voorzitter van het Lokaal Overleg Kinderopvang), Griet Decoene (Dienst Opvanggezinnen Engelbewaarder), Sana El Kaddouri (Dienst Opvanggezinnen I-mens), Bruno Vanoverbeke (Gezinsbond Lendelede) en Annelies Boury (sportfunctionaris).

Groot aanbod

In het voorjaar van 2024 was de werkgroep voornamelijk bezig met het opstellen van een vragenlijst voor ouders van schoolgaande kinderen in Lendelede of ouders die in Lendelede wonen. “Om van hen te weten te komen of ze voldoende op de hoogte zijn van het toch vrij ruime aanbod aan buitenschoolse opvang en buitenschoolse activiteiten. Wat betreft buitenschoolse opvang hebben we Maaike Spiessens, Wonderland, Mieke De Bel, opvanglocaties van De Engelbewaarder met Sofie Matton. En dan is er nog de naschoolse opvang in de Senteschool (Vrije Basisschool Sint-Katrien in Sente) en Peuterleute in de Vrije Basisschool in de Stationsstraat.”

“De vragen gaan onder andere over het huidige aanbod van opvang en activiteiten”

Aan activiteiten is er voor een kleine gemeente als Lendelede toch een groot aanbod. “We hebben de meisjes- en jongenschiro Ilse en Sint-Nico, Kiekeboe, de KLJ, Jeugdhuis Skalul, speelpleinwerking Jakkedoe, diverse sport- en themakampen van de sportdienst, een lokale samenwerking tussen Peuterleute en de sportdienst, de Art’Iz academie muziek en woord, jeugdtoneel bij Studio Kohané, de Koninklijke Harmonie Kunst en Eendracht, voetbal met FC Lendelede en de Lendeleedse minivoetbalcompetitie, Volleybalteam Merlo Lendelede, badminton, Artgym en LTK, Karateclub Lendelede, multimove, Judoclub Cobra, naschoolse sport in Prizma De Talententuin en Prizma Middenschool, Kinderfuif, Roefel, Sintactiviteit, Buitenspeeldag, tieners@themovies, dag van de jeugdbeweging…”

Uitdaging

“Wat de kinderopvang betreft, is dat het huidig aanbod en deze locaties vallen nu nog onder baby-peuterdecreet”, vervolgt Hanne Delaere. “Maar vanaf 2026 zullen zij onder het BOA-verhaal vallen en dat wil zeggen dat het voortbestaan nog niet zeker is. Er wordt wel al gekeken voor financiering en organisatie. Daarnaast is het ook een uitdaging voor de gemeente Lendelede om te gaan kijken hoe het huidige aanbod nog meer op elkaar kan afgestemd worden, eventueel door interne samenwerking. Maar we hebben in Lendelede in elk geval al een sterk aanbod aan buitenschoolse opvang en activiteiten. Dat is duidelijk.”

Vragen en stellingen

De vragenlijst zal vanaf 21 mei 2024 worden verspreid in de scholen en neemt ongeveer 10-15 minuten in beslag. “De vragen gaan onder andere over het huidige aanbod van opvang en activiteiten, waar de kinderen voor en na school of op woensdagmiddag verblijven, waarom men wel dan niet gebruik maakt van opvang, aan welke activiteiten de kinderen deelnemen binnen of buiten de gemeente… We geven ook een aantal stellingen over buitenschoolse opvang en activiteiten waarbij men dan een mening mag formuleren. We vragen wel met aandrang aan de ouders om de vragenlijst zo goed mogelijk in te vullen, zodat de werkgroep een representatief beeld krijgt van het aanbod. Wie hulp nodig heeft bij het invullen, kan dinsdag 28 mei van 15.30 tot 18 uur terecht in Peuterleute én woensdag 29 mei van 14 tot 19 uur in de bib.”

Meer info: [email protected] of 051 30 34 14.

The post Zijn buitenschoolse activiteiten en kinderopvang voldoende bekend?: “Oproep! Vul onze vragenlijst in” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Vervoersdienst Nestor breidt uit met een riksja: “Om mensen op een nog duurzamere manier naar hun bestemming te brengen”

Wie minder mobiel is, kon bij de Buurthulp Nestor Poperinge al een beroep doen op vrijwilligersvervoer of taxicheques. “Om mensen op een nog duurzamere manier naar hun bestemming te brengen, schakelen we nu een riksja in. Op de elektrische fiets is plaats voor twee passagiers”, zegt Rebecca Vandemaele, coördinator bij Nestor.
The post Vervoersdienst Nestor breidt uit met een

Lees meer »

Koffie, kranten en boeken

De Tieltse schrijfster Ann De Craemer geeft tweewekelijks een inkijk in haar leven.
The post Koffie, kranten en boeken appeared first on KW.be.

Lees meer »

Egbert Lachaert (46) is géén kandidaat om Open Vld te leiden, maar heeft wel veel ideeën: “We hebben te snel gezegd dat het oppositie wordt”

Egbert Lachaert (46) wil niet opnieuw voorzitter van Open Vld worden. Wie dan wel? Eén ding is voor hem al zeker: “Het kan maar lukken als het beeld niet meer bepaald wordt door de oude familieclans die de partij al veel te lang domineren.” De families De Croo, De Gucht en Dewael dus. Een uitgebreid interview over zijn plannen en

Lees meer »

Nieuwe wandelpaden in de duinen, recreatief buurtpark en meer parking: Wenduine weer een stukje attractiever

Na anderhalf jaar werken is het gebied tussen de Koninklijke Baan, de Leopold II-laan en de Rotonde helemaal heringericht. Het duingebied werd opgewaardeerd, de parking heraangelegd en ook het buurtparkje kreeg een grondige opknapbeurt. Alle werken zijn nu afgerond.
The post Nieuwe wandelpaden in de duinen, recreatief buurtpark en meer parking: Wenduine weer een stukje attractiever appeared first on

Lees meer »

Robot of een echte vrouw? Restaurantgangers kunnen ogen niet geloven wanneer hun eten opgediend wordt

Er wordt hard gewerkt aan technieken om robots er realistischer uit te laten zien, maar in China denken sommige restaurantgangers dat ze al door een hoogtechnologische machine worden bediend. In een restaurant in Chongqing gebruikt eigenaar Li namelijk haar passie voor dansen – en dan voornamelijk streetdance – om zich voort te bewegen als een robot. En daar is ze

Lees meer »

Beernemse kringwinkel volledig vernieuwd: “Meer inzetten op beleving”

Vrijdagavond 28 juni is er openingsreceptie en late night shopping bij Kringwinkel ‘t Rad in Beernem. De winkel vernieuwde haar decor en gaat verder op een nieuw elan. Daarbij staat beleving zoals in andere moderne winkels centraal.
The post Beernemse kringwinkel volledig vernieuwd: “Meer inzetten op beleving” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Kan Vlaams Belang op 13 oktober het cordon laten sneuvelen? Tom Van Grieken trekt nu al met zijn troepen ten strijde

De opdracht voor Vlaams Belang bij de gemeenteraadsverkiezingen is kristalhelder: mee in de cockpit van de macht komen. Op 13 oktober hoopt Tom Van Grieken voorgoed af te rekenen met het cordon sanitaire. Vlaams Belang trekt daarom vol vertrouwen naar de kiezer met een 43-puntenplan. Wat staat erin? En welk effect heeft het afschaffen van de stemplicht op hun resultaat?

Lees meer »

Advocaat startte eigen onderzoek naar de Bende van Nijvel: “Het gerecht laat de slachtoffers in de steek, maar wij zullen de daders vinden”

Advocaat Kristiaan Vandenbussche, die de nabestaanden van de in Aalst vermoorde Georges De Smet bijstaat, is niet te spreken over “de capitulatie van het Belgische gerecht” in de zaak van de Bende van Nijvel. Hijzelf weigert de moed én het onderzoek op te geven. “Sinds 2017 ben ik mijn eigen onderzoek gestart met heel concrete sporen naar opdrachtgevers en uitvoerders”,

Lees meer »

CEO kledingketen C&A stapt op

10:37 Giny Boer is na ruim drie jaar niet langer de CEO van de Nederlandse kledingketen C&A. Ze vertrekt terwijl de modesector woelige tijden beleeft en ze haar e-commerceambities moest inslikken.

Lees meer »

Hawk Tuah-vrouw (23) doorbreekt stilte na wilde geruchten: “Mijn vader is helemaal niet boos”

De 23-jarige Hailey Welch, beter bekend als het Hawk Tuah-meisje, heeft een week na haar wereldberoemde video de stilte doorbroken. In haar eerste publieke interview maakt de jonge Amerikaanse korte metten met enkele wilde geruchten die de afgelopen dagen hardnekkig op sociale media circuleren. Ook onthult ze dat ze – sinds haar inmiddels legendarische woorden – de meest absurde aanbiedingen

Lees meer »