Stedelijke cultuurraad vraagt tijdens Torhoutse gemeenteraad meer ruimte voor cultuur

De stedelijke cultuurraad heeft van het spreekrecht gebruikgemaakt om maandagavond op het einde van de zitting van de Torhoutse gemeenteraad een lans te breken voor letterlijk en figuurlijk meer ruimte voor cultuur. Wouter Verhelst, voorzitter van de deelraad Erfgoed, zou aanvankelijk het woord voeren, maar uiteindelijk nam Luc Descheemaeker de honneurs waar.

Net voor de start van de vergadering had een delegatie van de cultuurraad al het memorandum Een hart voor cultuur aan de gemeenteraadsleden overhandigd. In dat document van een tiental pagina’s staan de wensen en verzuchtingen van het adviesorgaan voor de komende politieke legislatuur samengevat.

Nooduitgang voor De Loods

“Cultuur is een basisrecht”, stak Luc Descheemaeker in zijn betoog van vijf minuten van wal. “Met de cultuurraad vertegenwoordigen we ongeveer 40 verenigingen, goed voor 3.500 mensen met een hart voor cultuur. Maar we zijn bezorgd. Bezorgd omdat we een gebrek aan ruimte hebben om ons ding te doen. Om te creëren, te repeteren en op te treden. Het water staat ons hoog. We vragen bestaande of nieuwe plekken om door culturele organisaties te laten inpalmen.”

“Koop bijvoorbeeld het oude RTT-gebouw naast het cultuurcentrum de Brouckere en realiseer er een tweede theaterpodium. En maak een nooduitgang in de repetitieruimte De Loods, zodat er kleine theatervoorstellingen kunnen plaatshebben. Geef ons voorts op de site van de voormalige meubelfabriek Thor een opslagplaats voor ons materiaal.”

Niet alle centen in nieuw zwembad

“Vergeet evenmin de harmonieën en de koren”, vervolgde Luc. “Ook zij hebben nood aan ruimte. Mochten ze die plaats krijgen in de kerk van Don Bosco, dan is de vraag hoe dat allemaal geregeld zal worden.”

“In de plannen voor de site Thor is er momenteel niets voor podiumkunsten voorzien”, besloot hij. “We betreuren dat ten zeerste. We vragen met aandrang om niet alle centen in een nieuw zwembad te pompen en te verdrinken in de schulden. Zorg ervoor dat cultuur als basisrecht op die manier niet verzopen raakt.”

The post Stedelijke cultuurraad vraagt tijdens Torhoutse gemeenteraad meer ruimte voor cultuur is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Banken en parket Antwerpen waarschuwen voor fraude door kaartophalers

Bankenfederatie Febelfin en het parket van Antwerpen waarschuwen voor fraude door zogenaamde kaartophalers. Daarbij doen criminelen zich voor als bankmedewerkers en proberen ze thuis langs te komen om de bankkaart en pincode van slachtoffers in handen te krijgen. Het parket van Antwerpen ziet een stijging van het aantal feiten en verwacht een piek tijdens de zomervakantie. Vooral de oudere bevolking

Lees meer »

Maria blaast honderd kaarsjes uit in Ruiselede

Het is duidelijk goed en gezond wonen in wzc Sint-Jozef in Ruiselede, want er mocht weer een 100-jarige gevierd worden: Maria Deschamphelaere.
The post Maria blaast honderd kaarsjes uit in Ruiselede appeared first on KW.be.

Lees meer »

Ze verloor zelf haar zoontje, nu zet Alexandra steunactie op voor getroffen gezin van Delano: “Niemand verdient het om een kind te verliezen”

Het nieuws van het overlijden van de kleine Delano (1) slaat in Oostende en ver daarbuiten in als een bom. Alexandra Bouckhuyt – haar zoontje Omélie stierf twee jaar geleden bij de onthaalmoeder in Eernegem – werd teruggekatapulteerd in de tijd. Meer nog: de mama van Delano is een vriendin van haar. Nu heeft ze samen met Emilie Vandenplassche –

Lees meer »

Zware onweerszone trekt over Duitsland: “Dit fenomeen komt maar één of twee keer per jaar voor”

Zaterdagavond trok een zware onweerszone van het noordoosten van Frankrijk rakelings langs ons land naar Duitsland. Volgens een Duitse meteoroloog gaat het om een fenomeen dat maar “één of twee keer per jaar voorkomt”, waarbij water – en op verschillende plaatsen ook hagel – met bakken uit de lucht viel en felle windstoten werden waargenomen. Op verschillende plaatsen sloeg de

Lees meer »

? “Het mooiste vandaag zou zijn als Evenepoel het afmaakt in Bologna”

Na lang aftellen is de Tour gisteren begonnen met een loodzware etappe richting Rimini. Ook vandaag krijgt het peloton op Italiaanse bodem een bijzonder pittige rit voorgeschoteld, met twee keer de beklimming van de San Luca. Krijgen we een eerste keer vuurwerk tussen de klassementsmannen? Wielerpodcast ‘De Tour van Wuyts & Vlaeminck’ blikt vooruit.

Lees meer »