Ruben Vanhollebeke opnieuw Europees kampioen handboogschieten: “Zelfvertrouwen groeide in de halve finale”

Ruben Vanhollebeke uit Jabbeke heeft in Rome in de klasse VI1, voor schutters die volledig blind zijn, de Europese titel behaald in het handboogschieten. Zijn partner Kathleen Meurrens greep net naast de medailles in de klasse VI2-3 voor slechtzienden.

Het Europees kampioenschap had net als vorig jaar, de pier in Rotterdam, op een unieke locatie plaats. Namelijk in de Romeinse archeologische site van Ostia Antica, buiten Rome. Ruben Vanhollebeke uit Jabbeke kon er zijn eerste Europese titel verlengen. In de kwalificaties schoot hij de beste score van de zes deelnemers, waardoor hij bye was in de kwartfinales.

“In het begin was ik nochtans niet zo goed op dreef. Het ging niet zoals het zou moeten gaan. Mentaal was ik er te veel mee bezig, misschien legde ik mezelf te veel druk op”, vertelt hij. “Mijn tweede sessie van de kwalificaties was beduidend beter, waardoor ik toch eerste werd. Mijn zelfvertrouwen groeide. Ik schoot mijn drie pijlen veel dichter bij elkaar, zij het met een hoge score en dat was goed.”

Jordi Casellas Abiol werd gemakkelijk met 6-0 geklopt en in de finale werd de Cyprioot Christos Misos, voor Ruben geen onbekende, met dezelfde cijfers naar huis gestuurd. “Ik voelde mij sterk in die finale. Toen ik met een tweede pijl een negen schoot, wist ik dat mijn coach en spotter Paul Remaut mijn statief perfect had afgesteld.”

Volgende keer beter

Kathleen Meurrens, de echtgenote van Ruben en vice-Europees kampioen in 2023, werd vierde. “Naar mijn gevoel de meest ondankbare plaats, dus was ik in eerste instantie wat ontgoocheld”, beseft ze. “In Rotterdam was het deelnemersveld niet zo sterk en had ik meer kans op een medaille. Niet dat ik er nu minder heb voor moeten doen. Het was strijden. Die vierde plaats zorgt er nu wel voor dat ik meer energie krijg om de puntjes waarmee ik het net niet gehaald heb de volgende keer beter kan doen. Voor mij was het positief dat ik progressie maak. Dat Paul, die ook mij van heel dichtbij volgt, ziet dat het goed gaat. Mijn houding, mijn manier van schieten.”

“En in het hoofd zit het goed, want boogschieten blijft een mental game. Als ik dat zo rustig zou kunnen doen als Ruben… Hij blijft mijn voorbeeld en we trainen ook altijd tegen elkaar. Ik heb sowieso nog werkpunten. En Ann Sierens, mijn spotster, kan mij daarbij helpen en aansturen. Wat nu niet is, kan nog komen.”

“Toen ik met een tweede pijl een negen schoot, wist ik dat mijn coach en spotter Paul Remaut mijn statief perfect had afgesteld” – Ruben

Kathleen was in haar categorie enige vrouw tussen de mannen, met ook Nick Thomas. “Ik kon een negen en een tien schieten. Hij niet. Een klein foutje zorgde er echter voor dat ik een medaille miste, maar ik ben tevreden over mijn parcours dat ik afgelegd heb. In de tweede reeks van mijn kwalificatieronde schoot ik het best van ons allen, 292 op 360. Ik ben daar wel trots op.”

Ruben Vanhollebeke, lid van sportclub De Straffe Boog in Brugge, heeft alle wereldrecords in het G-boogschieten op zijn naam staan en behaalde eerder twee wereldtitels in zijn categorie. “Dit jaar is er geen WK, pas in 2025. Wellicht in Zuid-Korea. Dat wordt een nieuwe uitdaging, ook financieel om dat rond te krijgen. Voor ons vier kostte Rome zo’n 5.000 euro. Ondertussen danken wij onze coach, vrienden, familie, sympathisanten alsook onze sponsors. Van SSA Archery in Oostende kregen we tevens een splinternieuwe boog.”

Eigen wedstrijd

Het boogschutterskoppel kan zich nu voorbereiden op z’n komende sportieve gebeurtenissen. “Vanaf deze maand beginnen de FITA-tornooien, voor het Nederlands kampioenschap in juni kregen we een uitnodiging. In september gaan we naar Andorra en er is nog onze eigen wedstrijd op 6 en 7 juli in het Bogaertstadion in Jabbeke, in samenwerking met Doelschutters De Brigands Ingelmunster en de Sint-Sebastiaansgilde Oostende. Voor de tweede keer een boogschietwedstrijd op doel. Er komen blinde schutters uit Andora en Pakistan. Met daarnaast leden van de organiserende clubs, alsook valide schutters. We proberen er opnieuw een tof evenement van te maken. Toeschouwers die langskomen kunnen onze sport eens beoefenen. Er is initiatie.” (ACR)

[email protected]

The post Ruben Vanhollebeke opnieuw Europees kampioen handboogschieten: “Zelfvertrouwen groeide in de halve finale” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Hou je mond, kale eikel”: Declan Rice in de clinch na affluiten, ook obsceen gebaar van Bellingham toont spanning bij Engelsen

Engeland ontsnapte op een onwaarschijnlijke wijze aan een nederlaag tegen Slovakije. De spelers lieten hun emoties dan ook de vrije loop, op alle mogelijke manieren. Jude Bellingham vierde zijn doelpunt met een obsceen gebaar richting de Slovaakse bank, Declan Rice ging zelfs fysiek in de clinch met de Slovaakse bondscoach en noemde hem “een kale eikel”.

Lees meer »

Koolskampse ondernemers blazen De Sloeber nieuw leven in: “Hopelijk volgend jaar open”

Drie Koolskampse ondernemers willen de horeca in hun dorp nieuw leven inblazen. “We kochten De Sloeber en zullen het café annex zaaltje, samen met de binnentuin, helemaal opknappen”, zeggen Bert Duyck en de broers Jurgen en Jimmy Houttekier. “Het moet wel nog steeds een bruine kroeg blijven, zoals het dertig jaar lang met Erik Blondeel was. Voor de uitbating zoeken

Lees meer »

Nieuw speelplein Vladslo wil ook ontmoetingsplaats zijn

Vladslo heeft er een nieuw speelplein bij. Het speelterrein ligt in de Beerststraat, net tegenover de vrije basisschool, op een terrein dat eigendom is van lokaal dienstencentrum De Klaproos.
The post Nieuw speelplein Vladslo wil ook ontmoetingsplaats zijn appeared first on KW.be.

Lees meer »

Parcours Dwars door Wingene komt dichter bij centrum

Wegenwerken hoeven niet per se een irritante ervaring te zijn, zo redeneerde de vzw Wingene For Cycling. Ze hertekende het parcours van Dwars door Wingene dit jaar een stuk dichter bij het centrum. Zo kunnen nog meer toeschouwers op zaterdag 13 juli makkelijker van deze wielerwedstrijd genieten. Een extra voordeel: op het Kerkplein komt er een extra drankstand en een

Lees meer »

Proeven van Filipijnse spijzen en dranken op de Kopjesdagen in Eernegem

Op de Kopjesdagen zal je morgen (zondag) kunnen proeven van typisch Filipijnse spijzen en dranken. Een deel van de Westkerkestraat, van huisnummers 4 tot 22, zal ingenomen worden door de Philippine Streetfood Market, een initiatief van Mario Wolleghem, ten voordele van Helping Hands for the Philippines.
The post Proeven van Filipijnse spijzen en dranken op de Kopjesdagen in Eernegem

Lees meer »

Apotheek Omni-Chimie zit niet langer meer op de Markt in Langemark, maar in nieuwbouw wat verderop: “Veel toegankelijker”

De vestiging van apotheek Omni-Chimie op de Markt in Langemark verhuisde naar een nieuwbouw enkele meters verder. Niet alleen is het pand veel ruimer en beter toegankelijk voor mensen in een rolstoel, buiten hangt er nu een muurautomaat waar je ook ’s nachts en op zondag zowat het hele aanbod behalve geneesmiddelen kan kopen.
The post Apotheek Omni-Chimie zit

Lees meer »

Gerecht wil schot in de zaak: Sven Pichal (45) komt snel voor rechter

Sven Pichal (45) zal op dinsdag 9 juli voor de correctionele rechtbank in Antwerpen verschijnen. Het gerecht wil duidelijk dat er schot in de zaak komt, want pas drie weken geleden kreeg Pichal te horen dát hij voor de rechtbank zou komen. Nu is er dus al een datum geprikt. Maar wat zal er die dag dan precies gebeuren?

Lees meer »

Kunstdorp Houtave is toe aan negende editie

Op zondag 7 juli vindt van 11 tot 18 uur de negende editie van Kunstdorp Houtave plaats. Keramisten, schilders, metaalartiesten, tekenaars, papierwerkers, grafici… Meer dan veertig kunstenaars stellen hun werken tentoon in de verkeersvrije dorpskern van ‘het Montmartre van de polders’.
The post Kunstdorp Houtave is toe aan negende editie appeared first on KW.be.

Lees meer »

Terwijl de ene zeer meegaand is, staat de andere op de rem: hierover zullen de gesprekken van De Wever met zijn toekomstige coalitiepartners gaan

Preformateur Bart De Wever (N-VA) zal een weekend lang een-op-eengesprekken voeren met zijn toekomstige coalitiepartners, onder meer over de begroting. Hij moet nog altijd een manier vinden om de socialisten over de streep te trekken. Maar waar zullen die gesprekken met de verschillende partijen precies over gaan? Een overzicht.

Lees meer »