Met nieuwste theaterstuk komt Sven De Ridder Company voor het eerst ook naar Blankenberge én Wevelgem, maar ook naar het vertrouwde Izegem

De tweede helft van de maand mei, dat is zo stilaan de periode geworden dat de Sven De Ridder Company de pers bijeen roept om hun nieuwste theaterstuk voor de komende zomer voor te stellen. En dat was ook dit jaar niet anders. Dus trok de voltallige Vlaamse en Nederlandse pers naar de luchthaven van Deurne om meer info te krijgen over ‘Hoog in de lucht’, waarmee het gezelschap vanaf donderdag 18 juli in het Antwerpse Theater Elckerlyc staat. Niet geheel verwonderlijk, lazen we in de korte inhoud dat het stuk zich op een luchthaven afspeelt. En als je dat gegeven combineert met een filmfreak als Sven De Ridder, dan kom je al snel terecht bij één specifieke uitkomst. “Ik beken, Tom Cruise en ‘Top Gun’ zullen meermaals de revue passeren”, stelt Sven. “Mijn personage in het stuk is niet toevallig zelf ook grote fan van Tom Cruise en dus zullen er te pas en te onpas ook verwijzingen inzitten naar die andere grote filmklassieker van hem, ‘Mission Impossible’.”

Maar we gingen natuurlijk niet naar Deurne om het met Sven over de Cruise-films te hebben, maar wel over ‘Hoog in de lucht’. Welke info kon Sven ons al geven om de West-Vlamingen waterachtig te maken? “Altijd een moeilijke vraag, want er zitten natuurlijk veel verrassingen in die pas tijdens de voorstelling duidelijk worden”, beseft hij. “Wat ik wel mag vertellen is dat het stuk zich afspeelt op een uitermate kleine luchthaven, waar met Devliegher Airlines al heel wat jaren een ook al kleine luchtvaartmaatschappij gevestigd is. Die maatschappij is een familiebedrijf en pa Devliegher is altijd heel goed geweest voor zijn personeel en reizigers, maar helaas komt hij te overlijden en dus erft zijn dochter Nadia de hele winkel. Zij is echter een heel ander persoon dan haar vader en het personeel is daar niet zo mee opgezet en dus zien ze geen andere uitweg dan te gaan staken en de luchthaven plat te leggen. Zoals het een goede maatschappij betaamt, doen ze dat natuurlijk pal aan het begin van de grote vakantie. Op zich zwarte materie, maar gelukkig blijft het comedy en zal ons publiek het allicht wel heel leuk en herkenbaar vinden.”

Kristel Verbeke © PADI/Tom

Die Nadia Devliegher, dat wordt Kristel Verbeke. Dat de zwartharige al lang niet meer enkel ‘ex-K3’ op haar naamkaartje mag zetten, bewees ze de voorbije jaren al een paar keer bij de Sven De Ridder Company. Tijdens zowel het eindejaarsstuk ‘Kerstmis den boom in’ (2019) als het lentestuk ‘Proper Lakens’ (2022), bewees Verbeke immers over een geweldige naturel te beschikken om zo’n stukken te brengen en dus namen Sven en Brik graag weer contact op met haar om de rol van de nieuwbakken CEO te spelen. “Ik was heel blij toen ze me vroegen of ik nog eens een derde keer wilde meespelen. Ik voel mij echt goed bij mijn theaterfamilie en het is heel fijn om de mensen te doen lachen”, vindt Kristel. “Al ga ik niet meteen iets spelen wat dicht bij mij ligt. Nadia is bij momenten een bitch, terwijl ik zelf een ongelooflijk zachtaardig persoon ben. Dat gaat dus even zoeken worden om daar de juiste klemtonen te vinden, maar ik ben er zeker van dat dat ook wel gaat lukken. Al moet je weten dat Nadia in de grond eigenlijk niet echt zo’n extreem moeilijke vrouw is dan ze wordt voorgesteld. Diep in haar is ze eigenlijk ook wel lief en zachtaardig en heeft ze ook wel sympathie voor haar personeel, maar ze heeft een bedrijf te runnen en daarin maakt ze harde keuzes. Zeker omdat het allemaal veel geld kost en voor haar zaken gewoon zaken zijn. Dus dan komt zo’n staking inderdaad bijzonder ongelegen.”

Luc Verhoeven © PADI/Tom

“Er is alleszins vanalles aan de hand met Devliegher Airlines. Zoveel dat er zelfs een mogelijke verkoop in de lucht hangt, waardoor ieder job op de helling komt te staan”, vult Sven De Ridder nog aan. “Zo is er onder meer de piloot, die op een paar maanden van zijn pensioen staat. Maar je hebt ook andere mensen die er al heel wat jaren werken en voor wie het onzekere tijden dreigen te worden. Niet alleen voor de getrouwe medewerkers, maar ook voor de stewardess. Zij werkt er nog maar net en vormt een koppel met de bagagist. Zoals je hoort, lijken het dus alvast erg fijne karakters en een al even fijne arena en dat vonden Brik en ik alvast een heel leuk gegevens tijdens het schrijven. Ik kan zeggen dat wij ons geweldig geamuseerd hebben tijdens het schrijfproces en ik hoop dat de mensen er minstens zo hard van zullen genieten dan wij dat toen gedaan hebben.” Ook mensen met vliegangst, zijn meer dan welkom op het stuk, liet De Ridder nog optekenen. CEO Nadia Devliegher – aka Kristel Verbeke – blijkt zelf alvast géén last te hebben van enige vorm van vliegangst. “Neen, integendeel, ik houd van vliegen! Vooral het moment dat je echt snelheid maakt tijdens het opstijgen en je tegen je stoel wordt gezogen, daar kick ik echt op! En dan, eenmaal je vertrokken bent, het zicht dat je boven de wolken hebt en je op die manier de bovenkant van de bergen kan zien… Dat is genieten!”

Kristel Verbeke en Sven De Ridder © PADI/Tom

Het stuk speelt van 18 juli tot 18 augustus in Antwerpen, maar in tegenstelling tot het vorige stuk ‘Prison Party’, gaat de Sven De Ridder Company met dit stuk wél op reis. Iets waar ze in ‘CC De Leest’ in Izegem maar al te graag voor in hun handen wrijven als ze dat horen en dus landt het stuk op vrijdag 8 november traditiegetrouw op hun podium. Het gezelschap gaf eerder al aan heel graag in onze provincie halt te houden en riep organisatoren van andere culturele centra alvast op om het goede jarenlange voorbeeld van Izegem te volgen. “En onze gebeden zijn verhoord!” is Sven apetrots. “We mogen dit najaar zelfs op 3 (!) West-Vlaamse podia staan! Want naast ons vertrouwde Izegem, worden we op zondag 27 oktober in het casino van Blankenberge verwacht en op zondag 3 november in CC Guldenberg in Wevelgem. Het stemt mij alleen maar blij dat er stilaan meer West-Vlaamse culturele centra interesse hebben in ons. Dat is teken dat we het goed doen.”

Luc Verhoeven, Linda De Ridder, Sven De Ridder, Kristel Verbeke, Jasmine Jaspers en Brik Van Dyck. © PADI/Tom

En voor wie dacht dat Blankenberge al een stukje rijden was voor de heren en dames die vooral uit het Antwerpse komen, wat dacht u van het Nederlandse Hoogerheide. “Mathieu Van der Poel-town. Zij zullen de primeur krijgen. Nederland was ook al lange tijd een idee geweest en we zijn blij om dat eindelijk te kunnen bewerkstelligen. Het is wel Brabant, tot aan de Moerdijk en dus de ‘reserve-Vlamingen’ zoals we ze graag noemen. Er zijn in Nederland nog heel veel plaatsen te ontginnen voor ons en daar kijken we ook alvast enorm naar uit. Al zal het zeker geen gekuiste versie zijn die we daar zullen brengen. Dat was in het verleden duidelijk merkbaar toen we met ’t Echt Antwaarps Teater de grens overgestoken waren en we een stuk meer in het Algemeen Nederlands brachten. Het Nederlandse publiek was daar duidelijk geen fan van. Integendeel, zij wilden specifiek het Antwerps horen en dat was de reden waarom ze zo graag die stukken kwamen zien. Ook in onze tour doorheen Vlaanderen, passen we ons trouwens niet aan aan het dialect van die streek. Al moet ik wel zeggen dat het Antwerps dat wij in onze stukken spreken niet al te plat is. Dat is nog vrij verstaanbaar Antwerps.”

Sven De Ridder. © PADI/Tom

De laatste keer dat ‘Hoog in de lucht’ op de planken zal staan, zal op zondag 24 november in Vilvoorde zijn. Daarna leggen de acteurs er net als hun personages ‘den blok op’ en wordt alles in gereedheid gebracht om op donderdag 5 december opnieuw in de rode zaal van het Antwerpse Fakkeltheater te staan voor het traditionele kerststuk. Op de website van datzelfde theater, konden we alvast aflezen dat het stuk de titel ‘Christmas Comeback’ kreeg en we ook de comeback mogen noteren van acteurs Gunther Levi en de uit Kooigem afkomstige Leen Dendievel. De andere drie acteurs zijn Jasmine Jaspers en uiteraard Sven De Ridder en Brik Van Dyck zelf. Maar dat is voor tegen de jaarwisseling. Eerst mogen we nog genieten van een hopelijk warme zomer in Theater Elckerlyc. (PADI & Tom)

‘Hoog in de lucht’ speelt van 18 juli tot 18 augustus in Theater Elckerlyc in Antwerpen en houdt tijdens de reisvoorstellingen onder meer halt in Blankenberge, Wevelgem en Izegem. Tickets en info: http://www.svenderiddercompany.be/.

The post Met nieuwste theaterstuk komt Sven De Ridder Company voor het eerst ook naar Blankenberge én Wevelgem, maar ook naar het vertrouwde Izegem is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Oorlog in Gaza nog niet voorbij, maar heftigste fase in Rafah staat op het punt te eindigen”, zegt Israëlische premier Netanyahu

De intensieve militaire operatie van Israël in het zuiden van de Gazastrook, rond de stad Rafah, is bijna afgelopen. Dat heeft de Israëlische premier Netanyahu gezegd in een televisie-interview. Toch betekent dat volgens hem niet dat de oorlog in de regio al afgelopen is. "Het doel is om de gijzelaars terug te krijgen en het Hamasregime in Gaza uit te

Lees meer »

Vijfde baby aan gevolgen kinkhoest overleden in Nederland

In Nederland is opnieuw een baby overleden aan kinkhoest. Voor zover bekend heeft de ziekte dit jaar nu aan vijf baby’s in Nederland het leven gekost, zo is woensdag meegedeeld door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), de Nederlandse tegenhanger van Sciensano.

Lees meer »

Plotse bekendheid eiste z’n tol bij Goldband: “Op een bepaald moment dacht ik: that’s it, we stoppen ermee”

58 seconden. Meer tijd hadden Karel Gerlach (30), Milo Driessen (31) en Boaz Kok (34) niet nodig om hun concert in de Genkse C-Mine uit te verkopen. Vanavond speelt het drietal ten dans, en stellen ze hun nagelnieuwe album ‘Samen Tegen Elkaar’ voor. Een album waarin hun eigen twijfels vervat zitten. “We wéten dat voldoende slaap en weinig alcohol goed

Lees meer »

Wie zijn Gretchen Whitmer en Gavin Newsom, de mogelijke alternatieven voor Biden?

Welke Democraat bekampt Donald Trump in november in de strijd om het Witte Huis? Joe Biden won de voorverkiezingen binnen zijn partij, maar na zijn slechte beurt tijdens het eerste debat, lijkt het plots niet meer zo zeker dat hij ook effectief zal worden afgevaardigd als kandidaat. Als mogelijke alternatieven weerklinken de namen van Gretchen Whitmer (52) en Gavin Newsom

Lees meer »

Huis van onthaalmoeder Nadine (65) dreigt gesloopt te worden voor aanleg fietssnelweg: “Ik heb me jaren krom gewerkt om het af te betalen, en nu dit…”

Onthaalmoeder Nadine Vervaeck (65) uit Waregem dreigt haar huis te verliezen door de aanleg van een fietssnelweg langs de spoorweg. Volgens de recent voorgestelde plannen zou de woning gesloopt moeten worden om plaats te maken voor het brede fietspad. “Ik heb me krom gewerkt om mijn huis af te betalen en nu zie ik mijn toekomst als een kaartenhuisje in

Lees meer »

Hij leek een succesvolle advocaat met dure auto’s, vastgoed en een jacht. Toen kwam de waarheid aan het licht

Een joviale dorpsadvocaat uit Merksem, waar de gewone werkmens aanklopte voor huurgeschillen, echtscheidingen of erfeniskwesties. Meester Marc Gadisseur (65) genoot een onberispelijke reputatie, tot hij in 2019 ontmaskerd werd als een meedogenloze oplichter. Hij lichtte zijn cliënten op voor meer dan 12 miljoen euro, om zijn honger naar luxe te stillen.

Lees meer »

Bewoners Wingene en Ruiselede gaan in gesprek tijdens ‘Bespreekb(a)ar’: “Iedereen actief betrekken bij onze toekomst”

CD&V Wingene-Zwevezele-Ruiselede en RKD organiseren op dinsdag 2 juli om 20 uur een ontmoetingsmoment ‘Bespreekb(a)ar’ voor inwoners in zaal Sport en Spel (Tieltstraat 46 A) in Ruiselede.
The post Bewoners Wingene en Ruiselede gaan in gesprek tijdens ‘Bespreekb(a)ar’: “Iedereen actief betrekken bij onze toekomst” appeared first on KW.be.

Lees meer »

“IS pleegde 4.100 moorden sinds ‘nederlaag’ in 2019”

Leden van Islamitische Staat (IS) hebben nog 4.100 moorden gepleegd sinds de terreurgroep in 2019 door een coalitie onder leiding van de Verenigde Staten werd verjaagd uit het gebied dat de groep controleerde in Syrië. Dat meldt de ngo Syrian Observatory for Human Rights, die vanuit het Verenigd Koninkrijk de mensenrechten in Syrië monitort.

Lees meer »

600 personen werpen unieke blik achter schermen van vroegere Onze-Lieve-Vrouwehospitaal

Toen de vijf feestelijke avonden met rondleidingen en concert in het Augustinessenklooster aan de Budastraat werden aangekondigd, was er duidelijk veel interesse. Na twee dagen waren die al uitverkocht. “We vieren het einde van de restauratiewerken aan de buitenschil en laten mensen kennismaken met deze erfgoedparel aan de buiten- maar ook de binnenkant”, zegt Philippe De Coene, schepen van Onroerend

Lees meer »