Man (32) die bijl door raam pitazaak gooide, krijgt tien maanden met uitstel: “Ik voelde me bedreigd en wilde ze straffen”

De 32-jarige Pool die afgelopen zomer een hakbijl door de voorruit van een pitazaak in Sint-Eloois-Winkel gooide, is veroordeeld tot tien maanden cel met uitstel. De uitbaters, twee broers, sloegen de man in elkaar na een wilde achtervolging tot in Heule. Zij krijgen beiden een werkstraf van 90 uur.

Het spectaculaire incident met de bijl en de wilde achtervolging die volgde, was slechts het hoogtepunt van een conflict dat al dagen aansleepte. Op 15 juli vorig jaar kregen pitaverkopers Bekir C. (22) en Muhammet C. (26) ruzie met enkele Poolse klanten in hun zaak. Een van de broers goot toen een restje bier over een van de Polen. De 32-jarige Damian W. uit Roeselare was die dag niet aanwezig in de pitazaak, maar is bevriend met de mannen. Toen ze hem daags nadien over de ruzie vertelden, trok hij met zijn motor naar de pitazaak.

Roepen en spuwen

Over wat zich op 16 juli afspeelde, lopen de versies sterk uiteen. W. beweerde dat hij de zaak niet eens binnenging. “Maar plots begonnen ze te roepen en te spuwen”, zei hij. “Iemand wou mijn band plat steken en dan ben ik weggereden.”

De broers C. beleefden dit incident helemaal anders. Volgens hen dreigde de man dat hij hun zaak in brand zou steken als ze nog problemen hadden met Polen. “Hij zwaaide daarbij ook met een mes en sneed een van mijn cliënten in de hand”, beweerde meester Kris Vincke die de pita-uitbaters bijstond.

“Hij zwaaide met een mes en sneed een van mijn cliënten in de hand” – meester Kris Vincke

De rechter sprak Damian W. echter vrij, voor zowel de bedreigingen als de verwonding met het mes. Op het proces beweerde de advocaat van W., meester Koen Blomme, al dat C. zich zelf in zijn hand sneed tijdens het werk. Volgens de rechter is er daaromtrent sprake van twijfel. De eventuele bedreigingen zou de Pool dan weer geuit hebben in zijn moedertaal, die de broers niet begrepen. Daarom kon ook dit niet bewezen worden.

Bijl door de voorruit

Op 17 juli bereikte het conflict zijn hoogtepunt. Met een bivakmuts over zijn hoofd en de nummerplaten van zijn auto gevezen, trok Damian W. nogmaals naar de pitazaak. Een hakbijl, die volgens hem toevallig in zijn auto lag, keilde hij los door de voorruit. “Ik voelde mij beledigd en wilde hen straffen, meer niet”, zei hij.

Nadat de bijl door hun voorruit vloog, stormden beide broers naar buiten. Bekir C. liep zelfs op blote voeten door de glasscherven. Hij griste een mes mee en stak een band lek van de auto van W. Muhammet vernielde de voorruit van de wagen met een pitaschep. W. scheurde weg, maar de broers zetten de achtervolging in.

Pak slaag

Onderweg kwam het tot meerdere aanrijdingen tussen de twee voertuigen. Zowel Damian W. als de broers zijn veroordeeld voor de kwaadwillige belemmering van het verkeer. W. ging meermaals bruusk in de remmen waardoor de andere twee op hem inreden.

Pas in het centrum van Heule kwam het verhakkelde voertuig van W. tot stilstand. De twee broers gingen W. te lijf en gaven hem volgens zijn advocaat het pak slaag van zijn leven. “Ze stopten zelfs niet toen hij op de grond viel, de politie moest tussenbeide komen”, zei meester Blomme op het proces. “Ze wilden hem lynchen.”

Schadevergoeding

Meester Vincke ontkende niet dat zijn cliënten geweld gebruikten, maar meende dat er sprake was van wettige zelfverdediging. De rechter oordeelde echter dat daar geen sprake van was. Meer zelfs, Damian W. werd volledig vrijgesproken voor zijn aandeel in de vechtpartij. Hij had wel een boksbeugel en een mes bij, al ontkende hij dat op het proces.

De rechter verklaarde de wapens verbeurd, net als beide betrokken voertuigen bij de achtervolging. Damian W. moet Bekir C. 1.000 euro schadevergoeding betalen, zijn broer 2.676 euro. De broers moeten de Pool op hun beurt elk 876 euro betalen.

The post Man (32) die bijl door raam pitazaak gooide, krijgt tien maanden met uitstel: “Ik voelde me bedreigd en wilde ze straffen” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Tedesco moet ophouden met te geloven in complottheorieën. Evenzeer met het aanhalen van bepaalde excuses”

“Keep calm, mister Tedesco – and carry on.” Onze chef voetbal Niels Poissonnier hoopt dat de bondscoach van de Rode Duivels snel weer zichzelf is. “Plots ziet hij allerhande complotten en vijanden. EURO 2024 heeft zich meester gemaakt van Domenico Tedesco”, stelt hij. “Die 0-1 tegen Slovakije moet toch een grotere impact gehad hebben dan velen en hijzelf hebben gedacht.”

Lees meer »

Het EK van Koen Casteels doorgelicht: “Hij hoeft niemand nog iets te bewijzen”

“Niet vaak naar de Bundesliga gekeken, zeker?” Op zijn manier is Koen Casteels (32) in Duitsland meester van de situatie. Fijntjes slaat een ondergewaardeerde doelman terug bij de Rode Duivels: Keep calm and carry on. Hoe de kalmte van coole Casteels steeds meer bewondering oproept. Uw krant analyseerde nog eens zijn vijf belangrijkste ingrepen op het Europees Kampioenschap. En hoe

Lees meer »

Vertragingen bij Duits treinverkeer zorgen voor klachten bij Rode Duivels-fans: “Na vier treinen is een vriendin ons komen ophalen”

Na de kwalificatie voor de achtste finales, woensdagavond tegen Oekraïne, kennen tal van Rode Duivels-fans problemen met hun terugkeer vanuit Stuttgart naar huis. Al sinds het begin van het Europees Kampioenschap klagen voetbalfans over de treinen in Duitsland, een al jaren aanslepend en groeiend probleem. “Over de NMBS ga ik nu minder klagen”, klinkt het.

Lees meer »

Sammy Swaenepoel niet langer op kieslijst van Vooruit-Groen in Izegem: “Niet akkoord met LGBTQ+-beleid”

Kapper Sammy Swaenepoel (44) is niet langer kandidaat op de lijst van Vooruit-Groen bij de gemeenteraadsverkiezingen van oktober in Izegem. Hij stapt op uit onmin met de gang van zaken omtrent het LGBTQ+-beleid binnen de partij. “Ik ben naïef en goedgelovig op de lijst terecht gekomen, nu stap ik er gekwetst en teleurgesteld op en dit na twee jaar inzet

Lees meer »

Aantal meldingen van kindermishandeling vorig jaar opnieuw gestegen

Vorig jaar ontving het Vertrouwenscentrum Kindermishandeling (VK) meer dan 7.500 meldingen van geweld tegen of misbruik van kinderen. Dat blijkt uit het jaarverslag van het Vlaams Expertisecentrum Kindermishandeling (VECK). Dat is een stijging van 7 procent. De organisaties vragen de volgende Vlaamse regering meer te investeren in preventie en hulpverlening.

Lees meer »

Welkom bij ‘t Ferm in Rollegem-Kapelle tijdens de Ferme Woensdagen

‘t Ferm, de organisatie die zinvolle dagbesteding aanbiedt aan mensen met een beperking, organiseert tijdens de warmste maanden van het jaar opnieuw ‘Ferme Woensdagen’. Die vinden telkens plaats op de binnenkoer van ‘t Capellehof.
The post Welkom bij ‘t Ferm in Rollegem-Kapelle tijdens de Ferme Woensdagen appeared first on KW.be.

Lees meer »

Decanaat Torhout koopt kantoorpand voor administratief centrum, inclusief onthaal

De vzw Parochiale Werken Decanaat Torhout koopt in de Ravenhofstraat het pand waaruit recent het verzekeringskantoor Q&O Pauwels is verhuisd naar een nieuwbouw in de Langepijpestraat. Het is de bedoeling er een decanaal administratief centrum in onder te brengen. Met inbegrip van een onthaalbalie.
The post Decanaat Torhout koopt kantoorpand voor administratief centrum, inclusief onthaal appeared first on KW.be.

Lees meer »