Leerlingen VTI Oostende leveren 100 handgemaakte menstruatiekastjes aan scholen: “Grootste uitdaging? Het ontwerp uittekenen”

Het zou niet mogen dat meisjes in 2024 niet naar school durven komen, omdat ze zich geen hygiënische producten kunnen veroorloven. Daar een concrete oplossing van de Vlaamse overheid uitblijft, namen scholen het heft in eigen handen. De leerlingen uit de richting Houttechnieken van het VTI Oostende maakten 100 menstruatiekastjes voor alle deelnemende ‘Goed GeRegeld-scholen’ van de Middenkust. “Ik heb twee zussen. Bij ons thuis is het onderwerp ‘menstruatie’ gewoon bespreekbaar”, klinkt het bij student Warre (17).

Al lang is het duidelijk dat niet alle meisjes en vrouwen zich een maandelijkse trip naar menstruatieafdeling in de winkel kunnen permitteren. Uit een onderzoek van Caritas Vlaanderen in 2022 bleek dat in 1 op 8 meisjes en vrouwen tussen de 12 en 25 jaar al eens geen geld heeft gehad om menstruatieproducten te kopen.

Heel wat studenten blijven aangeven dat ze tijdens hun maandstonden thuisblijven of zelfs zakdoeken of waslapjes gebruiken omdat ze zich de nodige producten gewoonweg niet kunnen veroorloven.

Pilootproject

Drie leerkrachten van het GO! Atheneum Veurne, Frauke Rossel, Eline Mahieu en Jana Reniers, waren erg geschrokken bij het zien van de dramatische menstruatiearmoedecijfers in Vlaanderen. Wachten op de overheid om dit probleem aan te pakken, was geen optie. De leerkrachten staken zelf de armen uit de mouwen.

“Na wat brainstormsessies was ‘Goed GeRegeld’ geboren, een pilootproject waarbij menstruatieproducten gratis beschikbaar zijn op school. We kregen meteen steun van onze directie en hebben eerst gesprekken aangeknoopt met onze leerlingen. Ondertussen zijn ook de stad Veurne en vele andere scholen in de Middenkust ook op de kar gesprongen”, vertelt Frauke ons.

Na twee jaar staat de teller van de deelnemende scholen op 66. Dat is goed voor 498 toiletboxen die zo’n 11.321 meisjes in Vlaanderen helpt. “Het project bestaat nu twee schooljaren en is echt gegroeid. We kunnen met trots zeggen dat niet enkel Vlaamse steden, maar ook gemeenten geïnteresseerd zijn. Even geleden sloot menstruatieondergoedwinkel Moi et Marie zich aan bij ons project. Studentes kunnen voor 6 euro in plaats van 100 euro een menstruatieslipje kopen. Bijna 80 procent van onze leerlingen hebben meteen zo’n onderbroek gekocht”, glundert Frauke.

In de regio Oostende, De Haan en Bredene kreeg het Goed GeRegeld project de gulle financiële steun van Arktos en de serviceclub Zonta. Zij wisten maar liefst 10.000 euro vrij te maken. Hiermee werden de eerste menstruatieproducten voor alle middelbare scholen in de regio aangekocht én kon er geïnvesteerd worden in het maken van bijhorende menstruatiekasten. Niemand minder dan de leerlingen Houttechnieken van het VTI Oostende schaarden zich achter het project en bouwden compacten en bovenal originele kastjes.

Geen taboeonderwerp

“Vorig jaar kregen we van Arktos de vraag of we onze schouders onder het Goed GeRegeld project wilden zetten. Natuurlijk wilden we dat. Het was zeker goede oefening voor onze studenten. Ondanks onze vooroordelen, reageerden de leerlingen zeer positief op het maken van de kastjes. Het onderwerp is nagenoeg zeer bespreekbaar bij jongeren”, vertelt Stijn Loncke, leerkracht Houttechnieken in het VTI. “Toegeven, we hadden een beetje onderschat hoe groot dit project was. Initieel zouden we de kasten maken met de laatstejaars, maar uiteindelijk hebben we ook de vijfdejaars moeten inschakelen”, lacht Stijn.

“Ik vind praten over hygiënische noden van vrouwen absoluut geen taboeonderwerp. Het is iets natuurlijks en hoort bij het leven” – Joachim

In slechts drie maanden bedachten, ontwierpen en assembleerden de 75 studenten Houttechnieken zo’n 100 menstruatiekastjes voor alle Goed GeRegeld-scholen aan de Middenkust. “Het was voor ons de eerste keer dat we een uitnodiging kregen om aan zo’n groot project deel te nemen. Het uitdagendste was het ontwerp uittekenen”, lacht Joachim (17), een van de studenten die aan het project deelnam. “We moesten rekening houden met het feit dat zowel kleine als grote tampons en inlegkruisjes in het kastje zouden kunnen. Neen, ik vind praten over hygiënische noden van vrouwen absoluut geen taboeonderwerp. Het is iets natuurlijks en hoort bij het leven.”

Nieuw project

Vriend en klasgenoot Warre (17) rond het gesprek op een zeer positieve noot af. “De kastjes maken was zeker een groot project, maar we hebben al wat we geleerd hebben in de lessen in onze ontwerpen kunnen steken. We kregen de creatieve vrijheid en dat is waarom ik onze studierichting super vind. Ik heb zelf twee zussen, dus bij ons is het onderwerp ‘menstruatie’ gewoon bespreekbaar. Mijn ambitie is om zelfstandig schrijnwerker te worden. Ik vind het van belang dat ik besef wat mijn creaties voor impact hebben op anderen. Door kastjes te maken voor honderden meisjes, dragen wij een stukje bij aan hun comfort in de wereld.”

Nu het Goed GeRegeld project afgerond is, gaan de leerlingen Houttechnieken van het VTI Oostende binnenkort van start met een nieuw project, namelijk mobiele woonunits maken uit zeecontainers. Deze units zullen dienen als tijdelijke crisiswoningen voor jongeren met een problematische thuissituatie of dakloosheid.

The post Leerlingen VTI Oostende leveren 100 handgemaakte menstruatiekastjes aan scholen: “Grootste uitdaging? Het ontwerp uittekenen” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Verdrinkingsdood van Delano roept nare herinneringen op bij Melissa: “Het verdriet om Mereltje gaat nooit meer weg”

Als iemand begrijpt wat de ouders van de kleine Delano (1) doormaken, dan is het Melissa Naeyaert (37) uit Ichtegem. De jongen verdronk nadat hij in een zwembadje in de tuin klauterde. Bijna dag op dag tien jaar geleden verloor Melissa haar dochtertje Merel (3) op een haast identieke manier. “Mijn hart zal nooit meer helemaal helen.”
The post

Lees meer »

Voormalig directeur Minderhedenforum Wouter Van Bellingen maakt politieke comeback voor Vooruit in Sint-Niklaas 

In Sint-Niklaas maakt ereschepen en voormalig directeur van het Minderhedenforum Wouter Van Bellingen een comeback. Hij komt als onafhankelijke op voor Vooruit. Hij leerde lijsttrekker Conner Rousseau kennen toen hij als bemiddelaar werkte, na de racistische uitspraken aan het adres van de Roma-gemeenschap. "Ik heb hem zien veranderen en geloof dat hij de geknipte man is om de stad opnieuw

Lees meer »

Paradise City klokt af op 43.000 bezoekers

De negende editie van het elektrofestival Paradise City heeft 43.000 bezoekers aangetrokken. Dat heeft de organisatie bekendgemaakt. Op zaterdag waren er een aantal stevige regenbuien, maar die zaten de positieve energie waar het festival voor bekendstaat, niet in de weg.

Lees meer »

KIJK. Nederlandse urbexer bezoekt spooksteden in droogste woestijn op aarde

Urban Explorer Bob Thissen neemt ons mee naar enkele verlaten dorpen in de Atacama-woestijn in Chili. Dat is de droogste plek op aarde. In de 19e en 20e eeuw waren er veel dorpen in de woestijn, voornamelijk bevolkt door mensen die in nabijgelegen mijnen werkten. De meeste van die dorpen zijn spooksteden geworden. Al zijn sommige dorpen niet écht verlaten,

Lees meer »

Diefstal “voor het goede doel” levert zeventiger 20 maanden cel op

Naar eigen zeggen had de 70-jarige Fransman Stanislas O. enkel goede bedoelingen, maar nu loopt hij toch tegen een celstraf van twintig maanden op. Hij pleegde dertien feiten van diefstal om de spullen “op te sturen naar Oekraïne.”
The post Diefstal “voor het goede doel” levert zeventiger 20 maanden cel op appeared first on KW.be.

Lees meer »