“Je goed voelen, bepaal je grotendeels zelf”: Bezoek de productietuin van Anja Delaere

Zondag 26 mei organiseerde Anja Delaere uit de Vijfwegstraat al een opentuindag. Wie dit gemist heeft, krijgt een tweede kans op zondag 30 juni. “Mijn tuin kreeg een Feng Shui-indeling. Dat wil zeggen dat er een harmonische indeling is met aandacht voor de vijf elementen: water, hout, vuur, aarde en metaal”, vertelt Anja.

Anja Delaere (48) woont sinds een achttal jaar in de Vijfwegstraat 76C. “Ik heb eerst mijn huis onder handen genomen en alle donkere elementen lichter gemaakt, zoals de bruine plafonds. Het is belangrijk dat je je zowel binnen als buiten goed voelt en zo voor de nodige energie zorgt.”

Levenswerk

Daarna volgde de tuin, zowat een levenswerk van Anja, dat ze deels realiseerde met haar partner Johan De Meulenaere (48). “Ik tekende de plannen en Johan mocht die helpen uitvoeren”, lacht Anja. Ze plande de tuin volledig rekening houdend met de windstreken. “Elke richting stelt een relatie voor”, legt Anja uit. Zo staan aan de noordwestkant vooral fruitbomen en bessenstruiken. Naast het terras vind je een strook met nepeta of kattenkruid. “De blauwe bloemen trekken veel bijen en hommels aan. Door deze bloemen bevruchten de bijen mijn fruitbomen.”

“Ik wou vooral een productieve tuin met groenten, fruit en kruiden die ik in de keuken kan gebruiken. En natuurlijk ook bloemen die zo nodig zijn voor de bijen, want zonder deze diertjes geen eten meer”, benadrukt Anja.

Zandgrond

Bij de aanleg van de tuin werd in de eerste plaats rekening gehouden met de zandgrond. “Er drongen zich enkele maatregelen op om tot goede resultaten te komen. Zo werd voor het gazon bentoniet gebruikt, een in de natuur voorkomende kleisoort. Voor de fruitbomen is voldoende water geven de sleutel tot succes, samen met organische meststoffen. Hier hebben we wisselend succes, vermits een fruitboom beter gedijt in zwaardere grond. Bessen doen het dan weer heel goed in zanderige bodems. Bij het aanplanten gebruikten we een grote hoeveelheid zuivere turf, waardoor de pH daalt en het vocht goed wordt vast gehouden”, legt Anja uit.

“Dankzij Feng Shui breng je een betere luchtkwaliteit in huis”

Voor de moestuin, het terrein van Anja’s vriend Johan, werd de bodem rijkelijk voorzien van champost, de sleutel om groenten te kunnen kweken in de zandgrond. “En ten slotte vind je overal in de tuin kruiden en vaste planten. Ook hier verrijkten we de grond met champost en met Terra Cottem-korrels om het vocht vast te houden.” Zowel in de voortuin als achteraan vind je een waterpartij. “En er zijn natuurlijk enkele rustplaatsjes om van de tuin te genieten.”

Feng Shui

De tuin van Anja is aangelegd volgens een eeuwenoude Oosterse wetenschap: Feng Shui, dat wind en water betekent en de leer is van harmonie tussen mens en natuur. “Dankzij Feng Shui kan je je energiestroom verbeteren en breng je een betere luchtkwaliteit in huis. Die laat je binnen vanuit de tuin. Het is dus belangrijk om ook in de winter je raam open te zetten en zelf tijd buiten door te brengen”, zegt Anja.

Harmonie is heel belangrijk voor het welzijn. “Daarvoor heb je vijf elementen nodig: water, hout, vuur, aarde en metaal”, legt Anja uit. Zelf volgde ze intensieve opleidingen Feng Shui. Naast een passie heeft ze er haar beroep kunnen van maken.

Geluk

“Ik ben van opleiding grafisch ontwerper en werkte vroeger bij Die Keure. Nu ben ik zelfstandig. Dat houdt in dat ik thuis workshops geef om geïnteresseerden Feng Shui bij te brengen. Ook ga ik bij mensen thuis advies geven voor de inrichting van hun woning. Je goed voelen en gelukkig zijn kan je grotendeels zelf bepalen. Er zijn drie aspecten die ons geluk beïnvloeden: een derde waarmee we geboren zijn, een derde ontstaat door onze omgeving en een derde door persoonlijke acties, positieve ingesteldheid, vastberadenheid en hard werken”, besluit Anja.

De productieve tuin van Anja en Johan in de Vijfwegstraat 76C bezoeken kan op zondag 30 juni van 10 uur tot 18 uur. De toegang is gratis.

The post “Je goed voelen, bepaal je grotendeels zelf”: Bezoek de productietuin van Anja Delaere is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Afrikaanse oplichtersbende verduistert 157 MacBooks van Lab9 in Kortrijk

Een mailtje vanuit Denemarken, met een bestelling voor 159 Apple MacBooks: het bleek in het najaar van 2022 een vergiftigd geschenk voor Lab9, een elektronicawinkel en Apple Premium Reseller in Kortrijk. Drie leden van een Afrikaanse oplichtersbende liepen celstraffen tot 4 jaar cel. Een vierde verdachte ging vrijuit.
The post Afrikaanse oplichtersbende verduistert 157 MacBooks van Lab9 in Kortrijk

Lees meer »

Noorse minister laat onder luid gejuich borsten zien tijdens feestje

De Noorse minister van Cultuur en Gelijkheid, Lubna Jaffery, heeft tijdens een feestje in het kader van Oslo Pride haar borsten laten zien. De minister ontving daarvoor een luid applaus van het publiek en ook de Noorse premier vindt het “prima”. Volgens Jaffery zelf is het haar “kleine bijdrage aan vrijheid en gelijkheid”.

Lees meer »

Vliegtuig met Assange aan boord geland op Amerikaans grondgebied

Het vliegtuig met aan boord WikiLeaks-oprichter Julian Assange is woensdag (plaatselijke tijd) geland op het eiland Saipan, dat deel uitmaakt van de Noordelijke Marianen. Die eilandengroep is Amerikaans grondgebied. Om 9 uur (1 uur Belgische tijd) moet Assange voor de rechter verschijnen om de deal met de Amerikaanse justitie te bekrachtigen.

Lees meer »