Jan Ullrich haalt zélf tijdritfiets op in Koers om die in eigen museum plekje te geven: “Dit is een enorm inspirerende plaats”

Hoog bezoek in Koers, het museum van de wielersport in Roeselare. Niemand minder dan Tourwinnaar Jan Ullrich kwam langs om er een tijdritfiets in ontvangst te nemen. Die krijgt, samen met een bijhorende helm en handschoenen, een plekje in het Jan Ullrich Cycling Museum, dat nu vrijdag in Bad Dürrheim de deuren opent.

“Dit is een fantastische plek. Hier voel je dat dat België en Vlaanderen koers ademen. Nergens anders leeft deze mooie sport zo hard als hier.” Jan Ullrich (50) steekt zijn bewondering voor Koers niet onder stoelen of banken.

De Duitse wielerlegende heeft een palmares om duimen en vingers van af te likken: winnaar van de Ronde van Frankrijk in 1997, de beste in de Vuelta van 1999, olympisch kampioen in 2000, tweevoudig Duits kampioen en evenveel keer het wereldkampioenschap tijdrijden op zijn naam geschreven.

“Hoe ze hier met mijn geliefde sport aan de slag gaan, valt met niks te vergelijken” – Jan Ullrich

Na enkele moeilijkere jaren op persoonlijk vlak heeft Ullrich zijn leven opnieuw helemaal op de rails en werkt hij keihard aan de opstart van het Jan Ullrich Cycling Museum in Bad Dürrheim, een klein stadje op een steenworp van Freiburg in het Zwarte Woud op een goeie zeshonderd kilometer van Roeselare.

Originele gele trui in return

Het museum, dat nu vrijdag de deuren opent, zal de volledige carrière van Ullrich belichten en net daarom was de man vandaag naar de Rodenbachstad afgezakt. Koers geeft een tijdritfiets uit 2003 in bruikleen, net als een bijhorende helm en handschoenen. Een gebaar waar de wielerkampioen mee in de wolken is. “Fantastisch dat we deze fiets naar Duitsland kunnen meenemen. Een topstuk dat onze collecte naar een hoger niveau tilt.”

Jan Ullrich en schepen Piet Delrue. © PVH

Koers zelf krijgt een originele gele trui van de Ronde van Frankrijk in 1997 in return. “We zijn heel blij dat we dit mooie project kunnen steunen”, stelt Koersdirecteur Thomas Ameye. “Toen eind februari een mailtje binnenrolde met de vraag om samen te werken, hebben we meteen ingestemd. Jan Ullrich is immers een levende legende. Wat mij betreft, is dit de grootste naam die we hier ooit over de vloer hebben gehad. Een absolute topatleet én iemand met een opmerkelijke levenswandel.”

“Dit is de grootste naam die we hier ooit over de vloer hebben gehad” – Thomas Ameye, Koers

De bewuste fiets kwam bij Koers terecht via Freddy Maertens en voormalig Nederlands wielrenner Jacques Hanegraaf. “Maar we lenen hem met plezier even uit. Jan Ullrich was zichtbaar geëmotioneerd toen hij de tijdritfiets opnieuw zag. Daarmee heeft hij twee heroïsche tijdritten afgewerkt, tegen zijn grote rivaal Lance Armstrong. Eén keer winst, één keer verlies.”

Zaal der Wereldkampioenen

Ullrich dompelde zich helemaal onder in de wereld van Koers. “Een enorm inspirerende plek”, zegt hij. “Hoe ze hier met mijn geliefde sport aan de slag gaan, valt met niks te vergelijken. Ik heb hier een pak ideeën opgedaan. Je valt hier van de ene verbazing in de andere. Het leukste? De reclameaffiches van Eddy Merckx waar hij een sigarettenmerk promoot. Dat zou vandaag ondenkbaar zijn.”

Thomas Ameye bij de gele trui die Koers in ruil mocht ontvangen. © PVH

De Duitser werd in de Zaal der Wereldkampioenen ontvangen. “Toepasselijk, want Ullrich is ook zelf een groot kampioen”, aldus burgemeester Kris Declercq (CD&V) en sportschepen Piet Delrue (Open VLD). “Zijn aanwezigheid bewijst dat we met Koers absolute topstukken in huis hebben.”

In Duitsland mogen ze zich de komende maanden alvast opmaken om een delegatie vanuit Roeselare te verwelkomen. “We zullen het museum in Bad Dürrheim zeker bezoeken”, benadrukt Thomas Ameye. “Om onze fiets er te zien schitteren, maar ook de rest van de collectie te ontdekken. Ik zal proberen om er enkele dagen fietsen in het Zwarte Woud aan te koppelen, want die plek is een echt fietsparadijs.”

Jan Ullrich plaatste ook zijn handtekening in het gulden boek. © PVH

The post Jan Ullrich haalt zélf tijdritfiets op in Koers om die in eigen museum plekje te geven: “Dit is een enorm inspirerende plaats” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Overweeg openbaar vervoer of de fiets en volg strikt de route-info op parkeertickets: zo raak je in het festivalpark in Werchter 

Festivalorganisator Live Nation en de lokale politie roepen iedereen die naar Bruce Springsteen of Rock Werchter gaat op om zo veel mogelijk de fiets of het openbaar vervoer te gebruiken. Door de aanhoudende regen is maar 70% van de parkings in de omgeving van Werchter beschikbaar. Wie al een parkeerticket heeft gekocht, kan dat zeker gebruiken. "Maar we vragen mensen

Lees meer »

Man loopt brandwonde op bij bluspoging van uitslaande brand in veranda

In de Aartrijkestraat in Torhout brak donderdag even voor 12 uur een uitslaande brand uit in een veranda, aanpalend aan een woonhuis. Een man probeerde het vuur zelf nog te blussen, maar liep daarbij een brandwonde en een rookvergiftiging op. Hij werd naar het ziekenhuis gebracht. De brandweer bluste daarna het vuur.
The post Man loopt brandwonde op bij

Lees meer »

Vijfde baby aan gevolgen kinkhoest overleden in Nederland

In Nederland is opnieuw een baby overleden aan kinkhoest. Voor zover bekend heeft de ziekte dit jaar nu aan vijf baby’s in Nederland het leven gekost, zo is woensdag meegedeeld door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), de Nederlandse tegenhanger van Sciensano.

Lees meer »

Finland start (beperkte) vaccinatie tegen vogelgriep

Finland start met een beperkte vaccinatiecampagne tegen vogelgriep. Dat heeft het Finse Instituut voor Volksgezondheid en Welzijn aangekondigd. De vaccins zijn bedoeld voor personen die een hoger risico lopen. Volgens persbureau Reuters wordt Finland het eerste land dat dergelijke vaccins aan mensen zal toedienen.

Lees meer »

Na einde van onderzoek plakt advocaat namen op robotfoto’s Bende van Nijvel: “Gelijkenissen zijn treffend”

Advocaat Kristiaan Vandenbussche, die de nabestaanden van de in Aalst vermoorde Georges De Smet bijstaat, is niet te spreken over “de capitulatie van het Belgische gerecht” in de zaak van de Bende van Nijvel. Hijzelf weigert de moed én het onderzoek op te geven. “Sinds 2017 ben ik mijn eigen onderzoek gestart met heel concrete sporen naar opdrachtgevers en uitvoerders”,

Lees meer »

Crimineel licht juwelier op met sluw trucje

De Britse politie is op zoek naar een crimineel die een juwelier heeft opgelicht eind juni in Stoke-on-Trent. De man wou een gouden sieraad verkopen aan de juwelier, maar verwisselde het horloge na het wegen met een waardeloos kopie. De juwelier is zo’n 2.080 euro kwijt.

Lees meer »

Listige Pogacar wilde geel aan Evenepoel laten, die morgen maar 2 plaatsen beter moet doen om leider te worden: “Zou fantastisch zijn”

Na twee etappes heeft Remco Evenepoel (24) zijn eerste trui al beet in de Ronde van Frankrijk. Toen Tadej Pogacar ten aanval trok zat hij te ver, maar na een knappe achtervolging klokte Evenepoel dezelfde tijd in het algemeen klassement. De witte trui is een leuk souvenir, maar als Evenepoel morgen twee plekken voor Pogacar eindigt, pakt hij geel. “Dat

Lees meer »

Vrijwilliger van dierentuin moet zich verantwoorden voor zedenfeiten: “Stiekem meisjes achtervolgd met geslachtsdeel uit broek”

N.V.H. (35) uit Mol, vrijwilliger bij Pakawi Park in Olmen, moest zich in de rechtbank verantwoorden voor aantasting van de seksuele integriteit, voyeurisme en exhibitionisme. “Slachtoffers zijn ongewild getuige van zijn eigen seksuele handelingen”, klonk het bij procureur Hanne Hendrickx. Op de gsm van N.V.H. werd onder meer een filmpje van 28 minuten gevonden, waarin te zien is hoe hij

Lees meer »

Mechels gerecht gaat nu toch aan de slag met extra “bewijsmateriaal” veroordeelde procureur

Het kort geding dat voormalig Gents procureur Johan Sabbe had aangespannen tegen de Belgische staat in verband met zijn veroordeling uit 2021 voor grensoverschrijdend gedrag en aanranding, wordt woensdag niet behandeld door de Brusselse rechtbank van eerste aanleg. Het kort geding is zonder voorwerp geworden en zal geschrapt worden nu het Mechelse parket toch aan de slag wil met het

Lees meer »

EXCLUSIEF. Artsen eisen tot wel 3.300 euro cash in een omslag voor ze willen opereren. “Anders verdien ik minder dan een loodgieter”

“Eén chirurg vroeg zelfs 3.000 euro.” Toen Noah een chirurg zocht voor een operatie voor zijn zoontje, stelde hij vast dat artsen cash geld vragen voor operaties. Dat is een gangbare praktijk, zo blijkt uit onderzoek van de HLN-onderzoekscel. Wij gingen undercover op consultatie en zagen hoe artsen de grenzen van de wet aftasten: “Ik kan je een korting geven

Lees meer »