De Stroom, een vrijetijdsorganisatie voor mensen met een beperking, opent ontmoetingsruimte De Kajuit

In 2023 verhuisde de Spelotheek naar de Deelfabriek, waardoor de benedenverdieping van vzw De Stroom in de Sint-Janslaan 1 kwam leeg te staan. Op vrijdag 24 mei werd ‘De Kajuit’, een gezellig ingerichte polyvalente ruimte, geopend met een feest voor de vrijwilligers, gevolgd door een eerste fuif voor de deelnemers op zaterdag 25 mei. “Het is een laagdrempelige ontmoetingsplek. Daarnaast zal De Kajuit ook gebruikt worden voor verschillende activiteiten van De Stroom”, zegt coördinator Liesbeth Verplancke (34).

Vzw De Stroom is een vrijetijdszorgorganisatie voor mensen met (vermoeden van) een beperking. “Zij kunnen niet zomaar terecht in een regulier jeugdhuis. De drempel is groot om zomaar ergens binnen te stappen. Iedereen met een beperking of een vermoeden van beperking is welkom, zelfs al heb je geen diagnose gekregen”, aldus Liesbeth. Het gros van de deelnemers bij De Stroom hebben een lichte tot matige verstandelijke beperking. “We bereiken meer dan 500 deelnemers en hebben een poule van 130 vrijwilligers. We zetten in op vijf pijlers: organiseren van activiteiten, vrije tijd op maat, vorming en ondersteuning, beleidsbeïnvloeding en signaalfunctie en uitlenen van spelmateriaal via de Spelotheek.” Ontstaan uit een vrijwilligersorganisatie, blaast De Stroom volgend jaar 25 kaarsjes uit.

“Iedereen met een beperking of een vermoeden van beperking is welkom, zelfs al heb je geen diagnose gekregen” – Liesbeth

Toen afgelopen zomer de benedenverdieping vrijkwam, werd beslist deze ruimte aan te wenden als ontmoetingsplek, met focus op jongeren. “De Kajuit is een leuke, veilige plek waar ze zich thuis voelen, op hun gemak zijn en zal dienen als herkenbare plaats voor onze wekelijkse activiteiten, zoals een gamenamiddag, filmavond, bakworkshop of knutselnamiddag”, zegt Febe Bruggeman (20), stagiair bij De Stroom sinds september. “Het is eveneens laagdrempelig in die zin dat onze activiteiten niet veel geld kosten, net omdat we een eigen plek hebben waar we kunnen afspreken en zelf organiseren.”

Daarnaast heeft de ruimte ook een onthaalfunctie. “Tijdens onze openingsuren wordt het lokaal bemand en zullen er intakegesprekken plaatsvinden. Bij De Stroom nemen we eerst de tijd onze deelnemers te leren kennen en zicht te krijgen op hun beperking. Waar hebben ze nood aan? Waar liggen hun interesses? Mogen ze alcohol? Is er begeleiding nodig naar het toilet? Zo’n zaken zijn belangrijk om te weten om onze deelnemers een leuke, zorgeloze tijd te bezorgen”, zegt Liesbeth. “We geven ook gericht uitleg over ons aanbod. Als ze hier hun ding niet vinden, helpen we mee zoeken naar een geschikte hobby voor de jongere of volwassene elders.”

“Bij De Stroom nemen we eerst de tijd onze deelnemers te leren kennen en zicht te krijgen op hun beperking” – Liesbeth

Via een projectsubsidie van Provincie West-Vlaanderen kreeg De Stroom een budget van 2.000 euro om de voorheen kale ruimte in te richten tot De Kajuit. De wand en de bar werden in het blauw geschilderd, er werd een beamer en een PlayStation aangekocht en alles werd rolstoeltoegankelijk gemaakt. De jongeren werden betrokken bij de inrichting en kozen onder meer mee de barkrukken en gordijnen uit. “Achteraan hebben we een gezellige snoezelruimte, met een zelfgemaakte zetel onder een klamboe, voor mensen die last hebben van te veel prikkels. Het is een soort vluchtruimte om even alleen te zijn. Door de zintuigen te prikkelen met snoezelelementen (zoals lichteffecten, geuren, geluiden, texturen en beweging), gecombineerd met een rustige omgeving, verleggen we de focus op prikkels die ze zelf kiezen. Het geeft een gevoel van controle en omgevingsprikkels worden geminimaliseerd”, vertelt Febe.

“Door de zintuigen te prikkelen met snoezelelementen, gecombineerd met een rustige omgeving, verleggen we de focus op prikkels die ze zelf kiezen” – Febe

Zij koos voor een stage bij De Stroom omdat de doelgroep haar interesseert. “Mijn zus Lotte (17) heeft ADHD, autisme, een verstandelijke beperking en een lichte vorm van het syndroom van Gilles de la Tourette. In reguliere vrijetijdsorganisaties werd ze vaak gepest. Ik zie hoe belangrijk het is een plek te hebben waar ze kan samenzijn met vrienden en leeftijdsgenoten kan tegenkomen zoals zij. Onder gelijken, waar iedereen een specialleke is, kan ze zichzelf zijn”, zegt Febe. “Dat maakt De Stroom en ontmoetingsplekken zoals De Kajuit zo waardevol”, vult Liesbeth aan. “Mensen met een beperking hebben het niet gemakkelijk in het leven, maar desondanks nemen ze zichzelf zoals ze zijn en maken plezier. Daar kunnen we veel van leren.”

Vrijwilligers en mensen met een beperking kunnen meer informatie vinden op www.vzwdestroom.be of mailen naar [email protected]. Op de website kan je een aanmeldingsformulier invullen en een kennismakingsgesprek opstellen.

The post De Stroom, een vrijetijdsorganisatie voor mensen met een beperking, opent ontmoetingsruimte De Kajuit is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Protesten in Kenia draaien uit op chaos, geweld en plunderingen

Na eerdere vreedzame protesten tegen fiscale plannen van de regering is de situatie dinsdag in Kenia ontspoord. Volgens diverse ngo’s vielen minstens vijf doden – andere bronnen maken gewag van acht doden – en een dertigtal anderen raakten gewond nadat de politie manifestanten onder vuur nam. Er zou zowel met rubberen kogels als met scherp zijn geschoten. De voorbije 24

Lees meer »

Slijpe viert 55 jaar partnerschap met Sohren

Afgelopen weekend vierde een ruime delegatie van het jumelagecomité samen met het gemeentebestuur 55 jaar partnerschap tussen Slijpe en Sohren. Het was burgemeester Leopold Vermander die de officiële oorkonde samen met zijn toenmalige ambtsgenoot Hans Jaske in 1969 ondertekende. 55 jaar later is de verzustering dankzij heel wat vrijwilligers nog steeds hartelijk en actief.
The post Slijpe viert 55

Lees meer »

Robot of een echte vrouw? Restaurantgangers kunnen ogen niet geloven wanneer hun eten opgediend wordt

Er wordt hard gewerkt aan technieken om robots er realistischer uit te laten zien, maar in China denken sommige restaurantgangers dat ze al door een hoogtechnologische machine worden bediend. In een restaurant in Chongqing gebruikt eigenaar Li namelijk haar passie voor dansen – en dan voornamelijk streetdance – om zich voort te bewegen als een robot. En daar is ze

Lees meer »

Wijndomein Cense de l’Alouette in Nieuwkerke opent de Proeverie: “Voorlopig enkel op zondagvoormiddag”

De Proeverie, daar worden voortaan de wijnen van het wijndomein Cense de l’Alouette in de Naaikorfstaat in Nieuwkerke geschonken en geproefd. In het najaar opent wijnboer Jan Staelens op zijn domein het belevingsmuseum Mine E Win.
The post Wijndomein Cense de l’Alouette in Nieuwkerke opent de Proeverie: “Voorlopig enkel op zondagvoormiddag” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Eveline (44) opent met ‘Next Life’ winkel met tweedehandskledij op Tieltse Markt: “Alles wat hier in de rekken hangt, is in prima staat”

Op zoek naar merkkledij aan zachte prijsjes? Dan kan je vanaf dinsdag 2 juli terecht bij ‘Next Life’ op de Markt van Tielt. Geboren en getogen Tieltse Eveline Mullaert (44) verkoopt er voortaan tweedehandskledij voor dames, heren en kinderen, maar je vindt er ook schoenen, handtassen en andere accessoires.
The post Eveline (44) opent met ‘Next Life’ winkel met

Lees meer »

Hulde aan de lokale economie met Torhout Awards 2024

Met het uitreiken van de Torhout Awards 2024 heeft het stadsbestuur hulde gebracht aan de koptrekkers van de lokale economie. Dat gebeurde in aanwezigheid van zo’n 220 ondernemende mensen.
The post Hulde aan de lokale economie met Torhout Awards 2024 appeared first on KW.be.

Lees meer »

Kitesurfer verdrinkt en wordt verscheurd door haaien in Nieuw-Caledonië

Een kitesurfer is op een tragische manier aan zijn einde gekomen in Nieuw-Caledonië. De 39-jarige man was met een vriend aan het surfen toen hij in het water verstrikt raakte in de touwen van zijn kite en het bewustzijn verloor. De vriend diende eerste hulp toe, maar moest die staken door een aanval van verschillende haaien. Het slachtoffer verdronk en

Lees meer »

“België, dat is een land op retour”: Nederlandse pers maakt ‘horrorkabinet Oranje’ af, maar ziet derby in achtste finale nog wel zitten

Ondanks de pijnlijke en in de Nederlandse media fel bekritiseerde 3-2 nederlaag tegen Oostenrijk zit het EK voetbal voor Oranje er nog niet op. Als een van de ‘beste nummers drie’ mag Nederland naar de achtste finales. Daarin wacht een duel met Engeland of een duel met de winnaar van de groep met België. Een Derby der Lage Landen ligt

Lees meer »

“Het komt goed met hem”: vrouw van Hongaarse spits Varga deelt hartverwarmende foto na akelige botsing en succesvolle operatie

De Hongaarse spits Barnabás Varga (29) is met succes geopereerd. Varga liep in het duel tegen Schotland na een akelige botsing op het EK voetbal – waarbij even voor erger werd gevreesd – diverse botbreuken in het gezicht en een hersenschudding op. Zijn vrouw deelde inmiddels ook een foto, waar ze zijn hand vasthoudt. “Hij heeft rust nodig, maar het

Lees meer »

Duitse AfD stapt uit ID-fractie

21:34 De Duitse extreemrechtse partij Alternative für Deutschland (AfD) stapt uit de fractie Identiteit en Democratie (ID) in het Europese Parlement. Dat heeft de partij beslist tijdens een congres in Essen…

Lees meer »

China zal ‘nooit’ dossier 23 dopingpositieve zwemmers delen met Amerika

De Chinese antidopingautoriteiten zullen “nooit” instemmen met het verzoek uit de Verenigde Staten om details vrij te geven van het onderzoek naar de 23 Chinese zwemmers die vlak voor de Olympische Spelen in Tokio positief testten op een verboden middel. Het Amerikaanse antidopingbureau USADA en leden van het Congres hebben om publicatie van het dossier gevraagd.

Lees meer »