Adoptieplechtigheid op Adegem Canadian War Cemetery: “Dankbaar voor grote interesse”

Op het Adegem Canadian War Cemetery vond de zesde editie plaats van de ‘Adoptieplechtigheid’, een serene ceremonie waarop individuele burgers, families, verenigingen, scholen en openbare besturen via vzw België-Canada een graf van een gesneuvelde geallieerde militair kunnen adopteren.

“Deze keer werden er 114 nieuwe graven geadopteerd. Alles bij elkaar zijn nu 673 van de 1.158 graven op het Adegem Canadian War Cemetery geadopteerd”, zegt ondervoorzitter Frank Raeman.

Aan het begin van de plechtigheid nam de coördinator van de adoptieplechtigheid Philip Demunter even het woord. Na een korte historische schets over de eerste maanden van de bevrijding had hij het onder meer over Switch Back, de bevrijdingsoperatie die op 6 oktober 1944 ten noorden van Maldegem van start ging.

Adoptieprogramma

“Na vier weken van bittere gevechten in helse weersomstandigheden en op moeilijk terrein worden op 3 november Heist en Zeebrugge als laatste Belgische gemeenten bevrijd en is de scheldemonding vrij van Duitsers”, aldus Philip Demunter. “Tijdens Operation Switchback sneuvelden meer dan 800 geallieerden en meer dan 1.300 Duitse soldaten. De meeste geallieerden vonden op het Adegem Canadian War Cemetry hun laatste rustplaats, samen met honderden kameraden die het leven lieten in eerdere en latere gevechten. Alles bij elkaar rusten hier 1.158 militairen, waarvan 838 Canadezen, 234 Britten, 33 Polen, 3 Australiërs, 2 Nieuw-Zeelanders, 2 Fransen en 48 onbekende militairen”, klonk het.

In 2017 kreeg vzw België-Canada van de Commonwealth War Graves Commission de toelating om op het Adegem Canadian War Cemetery een adoptieprogramma op poten te zetten.

Lid worden

“Met dit initiatief willen we zoveel mogelijk mensen betrekken bij het in stand houden van de herinnering aan de hier begraven jongemannen die hun leven gaven voor onze vrijheid”, vertelt bestuurslid van vzw België-Canada, Philip Demunter. “Van de 1.158 graven op het Adegem Canadian War Cemetery werden er tot op vandaag 58 procent geadopteerd. We kunnen als vzw België-Canada dan ook alleen maar trots zijn en vooral ook heel dankbaar voor de grote interesse voor ons adoptieprogramma.”

Lid worden van vzw België-Canada kost 15 euro voor de eerste persoon van een gezin en 10 euro voor de partner of andere leden van het gezin. Het lidgeld kan gestort worden op het rekeningnummer BE15 1030 4206 5130. “Leden steunen actief onze werking, beslissen mee in de jaarvergadering en genieten bovendien van prijsvermindering bij deelname aan onze activiteiten”, klinkt het bij vzw België-Canada.

Meer info op www.belgiumcanada.net.

The post Adoptieplechtigheid op Adegem Canadian War Cemetery: “Dankbaar voor grote interesse” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Twee Belgen gewond geraakt na Israëlische aanval op hulpverlenerspost in centrum van Beiroet

Israël heeft afgelopen nacht een hulpverlenerspost van de pro-Iraanse militie Hezbollah in het centrum van Beiroet aangevallen. Daarbij zijn zeker zes mensen om het leven gekomen. Elf anderen zijn gewond geraakt, ook twee Belgen. Het gaat om de tweede aanval op Beiroet deze week. Het Israëlische leger heeft intussen ook een nieuw evacuatiebevel uitgevaardigd voor delen van het zuiden van

Lees meer »

Het vergroend Sint-Michielsplein is geopend

Na het Groeningepark, de ontharding van het Casinoplein en het verder verlagen van de Leieboorden was het nu de beurt aan het kleinste en één van de meest charmante pleinen van de stad: het Sint-Michielsplein. De heraanleg van het plein ging van start op 17 juni en is nu afgewerkt.
The post Het vergroend Sint-Michielsplein is geopend appeared first

Lees meer »

Bal met een belletje, keepers die wél zien en fysiek contact mag niet: zo voetballen de Blind Devils, die een veld krijgen naast de Rode Duivels

De scheidsrechter wordt op zondagnamiddag weleens verweten blind te zijn, bij de Blind Devils zijn de spelers dat écht. Onze nationale ploeg voor mensen met een visuele beperking krijgt nu een eigen voetbalveld op het hoofdkwartier van de Rode Duivels in Tubeke. “Het moeilijkste aan deze sport? Durven te bewegen zonder dat je ziet.”

Lees meer »

Roeselare blijft ongeslagen in Lotto Volley League

Roeselare heeft woensdag op de derde speeldag in de hoogste nationale volleybalafdeling geen steekje laten vallen. De landskampioen versloeg Gent met 3-0. De setstanden waren 25-12, 25-19 en 25-23.
The post Roeselare blijft ongeslagen in Lotto Volley League appeared first on KW.be.

Lees meer »

Pas toen zijn collega’s begonnen te sterven, was het voorgoed voorbij: het verhaal van de Britse seriemoordenaar die de inspiratie was voor luguber plan in ons land

Bio-ingenieur Jean-François G. (33) staat in Brussel terecht omdat hij zijn beste vriend probeerde te vermoorden. Niet met een pistool of met een mes. Hij koos voor een langzame en pijnlijke dood met rattenvergif. Net zoals de Britse seriedoder Graham Frederick Young, voor wie hij een ziekelijke fascinatie had, dat deed. Hij kickte er op om zijn slachtoffers te zien

Lees meer »

Lijsttrekker Leen Warreyn maakt sterke beurt tijdens Unizo-debat

In aanwezigheid van tachtig geïnteresseerden heeft Unizo Alveringem in gemeenschapszaal de Kwelle een verkiezingsdebat georganiseerd. Burgemeester Liefooghe en oud-burgemeester Marc Wackenier stonden na lange tijd opnieuw tegenover elkaar. Het debat was pittig maar beschaafd.
The post Lijsttrekker Leen Warreyn maakt sterke beurt tijdens Unizo-debat appeared first on KW.be.

Lees meer »

KIJK. Bemanning tanker Rode Zee schiet op explosieve drone voor inslag

Unieke beelden: een olietanker op de Rode Zee werd eerder deze week aangevallen door de Houthirebellen in Jemen. Op online circulerend videomateriaal is te zien hoe de bemanning van het schip probeert een varende drone beladen met explosieven te stoppen. Ze slaagden daar niet in, waardoor het bootje met geweld op de tanker insloeg, zo meldt The Daily Mail.

Lees meer »

Marc Degryse is vol lof over interim-coach David Hubert: “Hij toont dat hij een goede assistent zou zijn van de nieuwe hoofdcoach”

Net als onze chef voetbal Niels Poissonnier vindt ook Marc Degryse dat David Hubert, de interim-coach van Anderlecht, een goede indruk nalaat. “Op Dender kan ik hem weinig verwijten. Hij zegt waarop het staat, en toont geen signalen van stress of onzekerheid.” Ook over de veelbesproken Antwerpse derby en het gelijkspel van Club Brugge op Charleroi kwam de analist terug.

Lees meer »

Jennifer (22) uit Kemmel dingt mee naar kroontje Miss Grand International in Thailand: “Een droom die werkelijkheid wordt”

Jennifer Felix, die in Kemmel het schoonheidssalon JLBeauty uitbaat, reisde onlangs af naar Cambodja en Thailand om er deel te nemen aan Miss Grand International, een missverkiezing die voor vrede in de wereld pleit. “Ik zou uiteraard goed willen scoren, maar ik ben al blij dat ik mag deelnemen.”
The post Jennifer (22) uit Kemmel dingt mee naar kroontje

Lees meer »

Portland-zanger Jente Pironet tovert ‘Don’t stop believin” om tot Warmste Week-themalied: “Blijf altijd geloven”

Jente Pironet, de zanger van Portland, heeft speciaal voor De Warmste Week een intieme cover gemaakt van ‘Don’t stop believin” van Journey. In tijden van eenzaamheid is het belangrijk om te blijven geloven in jezelf, zet Pironet met zijn cover het jaarthema van de solidariteitsactie kracht bij. "Want eenzaamheid zit in elke hoek", vertelt hij bij MNM.

Lees meer »

Veel wissels, zelfs coalitiewissel in Blankenberge

Op zondag 13 oktober kan je weer kiezen wie jou mag vertegenwoordigen in de gemeenteraad. Maar wie een zitje krijgt, neemt dat niet altijd op… en zeker niet voor de volle zes jaar. Van de 27 kandidaten die in 2018 verkozen raakten in Blankenberge, zetelen er vandaag nog 18 in de gemeenteraad.
The post Veel wissels, zelfs coalitiewissel in

Lees meer »

Houdt Dender in de slotfase stand tegen jagend Charleroi?

Dender krijgt Charleroi over de vloer. Trekt de promovendus aan het langste eind? Met een gelijkspel tegen Anderlecht tankten de manschappen van Vincent Euvrard alvast heel wat vertrouwen. Charleroi-middenvelder Daan Heymans hoopt dan weer een doelpuntje te mogen bijschrijven.

Lees meer »