Oostende voor Anker sluit 23ste editie af met 200 000 bezoekers

Om 19 uur sluit straks het maritiem festival ‘Oostende voor Anker’ haar 23ste editie met feestelijk scheepshoorngeloei af. Ook nu kan de organisatie met een schatting van ca. 200 000 bezoekers terugblikken op een massale opkomst tijdens deze vierdaagse.

Het epicentrum schoof dit jaar nog meer op richting Mercatordok met blikvangers als de kraak ‘Nao Victoria’ en het Spaanse galioen ‘El Galeon’. Ook de zeetrips met de ‘Morgenster’ ‘en de ‘Artemis’ liepen vlot onder en gunstig briesje.

Op donderdag en vrijdag werden de kaaien vooral met lagere en middelbare schooljeugd bevolkt en kreeg het blauw innovatiedorp op het gerenoveerde Ernest Feysplein heel wat jong volk onder hun tentzeilen voor informatie over jobs bij de zeebouwers Deme en De Nul, over universitaire studies in het zeewetenschappelijk onderzoek en over instellingen als het ILVO.

Adieu

Op het sint-Petrus en -Paulusplein en de kaaien langs het Montgomery- en het Mercatordok waar de vloot van ca. 150 schepen en boten aangemeerd lag, troffen de vele bezoekers optredens van shanty- en andere koren, culinaire gerechten en ambachtslieden. Ook de soms dreigende weergoden waren het festival weeral gunstig gezind.

Hubert Rubbens geeft na deze editie als curator van het eerste uur de helmstok door:

“Als curator is het een werk van jaren om deze vierdaagse volledig vorm te geven, wat ik altijd met hart en ziel gedaan heb. Ik kon me nu geen mooier afscheid wensen als curator met deze zonnige editie waar ik opnieuw heel wat jonge kinderen verbaasd zie kijken naar alle schepen. Ik hoop dat ik de microbe zo ook aan de jeugd kan doorgeven en die glinstering in de ogen laat het beste vermoeden. Ik zwaai Oostende voor Anker nu uit, samen met een grote groep vrijwilligers die er al vanaf het begin bij betrokken waren.”

Trots

Vanaf 2025 neemt Toerisme Oostende vzw de volledige organisatie van het evenement over. Algemeen directeur van Toerisme Oostende Peter Craeymeesch: “De afgelopen jaren hebben wij al gezorgd voor de volledige logistiek, communicatie en coördinatie met de stadsdiensten. Dit gebeurde in nauw overleg met Hubert, wiens nautische expertise van onschatbare waarde is. We zijn dan ook uitermate trots op het grote aantal bezoekers dit jaar en de vele positieve reacties. Hubert heeft een groot hart en wil zien dat zijn project blijft groeien. We zijn er ons van bewust dat ook een aantal vrijwilligers, die al van het eerste uur aan de slag waren, mogelijk zouden stoppen, maar we hopen toch zoveel mogelijk ‘rode broeken’ aan boord te houden.” Afspraak van 22 tot en met 25 mei 2025.

ML

The post Oostende voor Anker sluit 23ste editie af met 200 000 bezoekers is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

LIVE OEKRAÏNE. “Er was geen tijd om te vluchten”: nu al 49 doden en 219 gewonden nadat Rusland raket afvuurt op leercentrum en ziekenhuis

Zeker 49 mensen zijn vandaag om het leven gekomen door een zware dubbele raketaanval op de Oekraïense stad Poltava. Er vielen volgens de laatste cijfers ook zeker 219 gewonden. Het gaat om één van de dodelijkste aanvallen sinds de Russische inval in Oekraïne in februari 2022. “Rusland zal hiervoor boeten”, zegt president Volodymyr Zelensky. Volg alle ontwikkelingen rond de oorlog

Lees meer »

“Niemand schrok, iedereen reageerde net heel normaal”: Audélia uit ‘Kotmadam Sarafian’ deelde meteen haar grootste geheim

In ‘Kotmadam Sarafian’ ontfermt Barbara Sarafian (56) zich tien maanden lang over zeven studenten in Gent. Eén van hen is trans vrouw Audélia (23). “Omdat we nog zo lang samen onder één dak gingen leven, vond ik het beter om geen geheim te maken van mijn transitie”, vertelt de jonge studente moedig. In dit gesprek met HLN vertelt ze hoe

Lees meer »

Franse keten Chaussea neemt 62 verkooppunten van Bristol over

62 winkels van schoenen- en kledingketen Bristol in Vlaanderen en Wallonië worden overgenomen door de Chaussea groep, een Franse keten die in totaal meer dan 500 schoenenwinkels uitbaat. Dat heeft de ondernemingsrechtbank in Hasselt beslist. Euro Shoe Group, de vennootschap achter Bristol, vroeg eind mei een gerechtelijke reorganisatie aan.

Lees meer »

LIVE TOUR OF BRITAIN. Evenepoel wil ploegmakker Magnier aan nieuwe zege helpen, drie renners in vroege vlucht

De teller voor Soudal-Quick.Step staat intussen op twee. Paul Magnier sprintte al twee keer naar de zege in de Tour of Britain dankzij uitstekend werk van Remco Evenepoel. Helpt de dubbele olympisch kampioen zijn ploegmaat naar een derde zege in een nieuwe vlakke etappe rond Northampton? Mis niets van de actie via onderstaande liveblog en kijk hier als HLN-abonnee naar

Lees meer »

Jani Kazaltzis en James Cooke hebben geen geheimen: “Wij weten alles van elkaar, zelfs hoeveel geld we op de bank hebben staan”

Ze zijn de beste vrienden, en hebben eindelijk samen een programma gemaakt. Maar tijdens de opnamen van ‘Jani & James Doen Het Zelf’, waar Jani Kazaltsis (45) en James Cooke (39) onder andere meedraaiden in een frituur, ging het er bij momenten toch bits aan toe. “Achteraf zeiden we tegen elkaar: ‘Hebben wij nu echt ruzie gemaakt over mayonaise?’”

Lees meer »

Jani Kazaltzis en James Cooke testen in nieuw programma ‘normale jobs’ uit: “We erkennen nu dat BV’s niet mogen klagen”

“We zijn al lang heel goede vrienden en samen een tv-programma maken stond al een tijdje op onze bucketlist”, glunderen Play4-gezichten James Cooke (38) en Jani Kazaltzis (44). In hun nieuw programma ‘Jani & James doen-het-zelf’ gaan ze de komende weken ‘normale jobs’ overnemen. Eén keer wordt alles uitgelegd, en dan is het aan hen. “Friturist, campingeigenaar, werken in de

Lees meer »

Insiders over de laatste weken van Alaphilippe bij Soudal Quick-Step: “Zijn afscheid was een emotionele beslissing, Julian heeft hard getwijfeld”

Julian Alaphilippe (32) is met de Tour of Britain bezig aan zijn laatste rittenkoers in dienst van Patrick Lefevere. In de openingsetappe was het al meteen raak voor Soudal Quick-Step. Mede door sterk kopwerk van de afscheidnemende Fransman. Ploegleiders Klaas Lodewyck en Dries Devenyns kijken met gemengde gevoelens naar het nakende vertrek van de dubbele wereldkampioen.

Lees meer »