Heilig Bloedprocessie ging uit onder een stralende zon

Terwijl het zondag 26 mei een uur voor het begin van de 72ste Heilig Bloedprocessie onweerde en fel regende, scheen de zon tijdens de rondgang van de Heilig Bloedprocessie. Ere-genodigde was kardinaal Jozef De Kesel, gewezen aartsbisschop van Mechelen-Brussel.

“Voor Voormezele is de processie een uiting van collectieve trots”, aldus ere-gouverneur en comitévoorzitter Paul Breyne. “Moeiteloos worden de meer dan 500 enthousiaste deelnemers gevonden die de bijna 40 groepen van de processie gestalte geven. Het dorp toont dat het groot kan zijn in kleine dingen en is daar fier op. Maar onze ploeg is ook in rouw. Door tragische ongevallen verloren we dit jaar 4 medewerkers. Het was zeker niet eenvoudig om Dieter Sohier, Sarah Trioen, José Desot en Carla Demyttenaere in ons raderwerk te vervangen. Uit grote dankbaarheid willen we deze processie aan hen opdragen.”

Erkenning religieus erfgoed

“Nieuw dit jaar is dat er een digitale processiegids wordt uitgedeeld. Door het scannen van de QR-code vindt men meer uitleg over de verschillende taferelen uit de processie”, vervolgt Marc Delreux, verantwoordelijke communicatie en promotie. “Als één van de nog zes overblijvende processies in West-Vlaanderen willen we de toekomst veilig stellen door onze processie te laten erkennen als religieus erfgoed. En om verder te groeien en het financieel plaatje blijvend rond te krijgen, werd de vzw Heilig Bloedprocessie opgericht. Zo krijgen we toegang tot een langlopende subsidie vanwege het Bisdom Brugge en de Dekenij Ieper, waarvoor onze welgemeende dank. Ook dank aan de technische dienst van de Stad Ieper en aan onze sponsors. Zonder hun steun en milde bijdragen zou veel van onze plannen en ambities hopeloos teloor gaan.”

Kostbare relikwie

Het was Isaac (1123-1169), de tweede proost van de proosdij die op één van z’n reizen naar Rome, de kostbare relikwie van het ‘Heilig Bloed van onze Heer Jezus Christus’ meebracht. De Jaerboeken van Yper verhalen dat: “Het Bloed Onzes Heren van Rome naar Ieper overgebracht door abt Isaac, op 29 juni 1152, stoetsgewijze van deze stad naar de abdij van Voormezele overgedragen, alwaar het sedert dien tijd vereerd is geweest tot nu toe, gedurende de achtdaagse kerkplechtigheid van het H. Sacramentsfeest’. De relikwie zelf heeft de grootte van een kleine noot en is gewikkeld in een perkamenten band met de Latijnse vermelding ‘van stof (zand) doortrokken met bloed van Christus’. Tot aan de Geuzentijd was de relikwie een huiselijke schat van de Voormezeelse kloostergemeenschap. Maar vanaf 1580 vinden we in de oude archiefstukken hoe de relikwie door de kloosterlingen en door de bedevaarders werd en wordt vereerd. (EG)

The post Heilig Bloedprocessie ging uit onder een stralende zon is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

KIJK. Ondanks hevige regen van afgelopen maanden: het festivalterrein van Rock Werchter ligt er prima bij

Donderdag start de 48ste editie van Rock Werchter. Het festivalterrein heeft de regen van de afgelopen maanden goed doorstaan; slechts hier en daar zijn enkele modderplekken te bespeuren. De organisatie, Live Nation, heeft dan ook extra hard gewerkt. “Er is water weggepompt en er zijn stukken terrein verhard”, vertelt woordvoerder Nele Bigaré. VTM NIEUWS kreeg al een rondleiding op het

Lees meer »

Steeds dezelfde schokkende show, maar toch blijven ze stadions uitverkopen: waarom Rammstein zo populair is

Als straks ‘die Sonne brennt’ over Oostende, wachten de bandleden van Rammstein opnieuw 50.000 vurige fans en vestigen de Duitsers een ongezien record. “Rammstein verkocht in vijf jaar 400.000 tickets in ons land voor dezelfde stadionshow.” Dat terwijl de controverse rond zanger Till Lindeman en vermeend seksueel misbruik nog maar net is gaan liggen en de shockrockers al jaren teren

Lees meer »

Voorpost bezet hotel Apollo in Zutendaal terwijl eerste asielzoekers zich settelen: “Families met kinderen intimideren kan absoluut niet”

In Zutendaal hebben militanten van de radicaal rechtse groep Voorpost het voormalige hotel Apollo in Zutendaal een tijdlang bezet. Ze hingen affiches en Vlaamse strijdvlaggen op en staken rookbommen en vuurpijlen af. Enkele weken geleden raakte bekend dat er in het pand zestig asielzoekers onderdak zouden krijgen. Intussen zijn er al zestien mensen ingetrokken, waaronder ook kinderen. “Deze actie is

Lees meer »

VBS De Waaier in Watou wint speelplaatsmeubel van gerecycleerd plastic

In basisschool De Waaier in Watou is vorige week woensdag de nieuwste aanwinst op de speelplaats ingehuldigd. De school is een van de winnaars van de scholenwedstrijd van Bebat en kreeg een picknicktafel die volledig uit oude plastic inzameltonnen is gemaakt. De opdracht was om zoveel en zo snel mogelijk lege batterijen te verzamelen, en dat hebben de leerlingen van

Lees meer »

Kijkers denken het mysterie van de seizoensfinale van ‘Thuis’ nu al te hebben ontrafeld: “De makers gaven een duidelijke hint”

Het is nog wachten tot de start van het nieuwe seizoen van ‘Thuis’ op 2 september om te weten te komen hoe de schietpartij in de seizoensfinale precies in elkaar stak, maar op fansites wordt daar nu al druk over gespeculeerd. Eén schijnbaar onopvallend detail leidde daar tot een hele reeks aan puzzelstukjes, die vlot in elkaar leken te vallen.

Lees meer »

Sportcomplex Gulden Kamer in Sint-Kruis en krachtbalterreinen in Lissewege krijgen LED-verlichting op het veld

Stad Brugge investeert in de vervanging van de veldverlichting van sportcomplex Gulden Kamer en de krachtbalterreinen in Lissewege. De bestaande verlichting wordt vervangen door energiezuinige LED-verlichting.
The post Sportcomplex Gulden Kamer in Sint-Kruis en krachtbalterreinen in Lissewege krijgen LED-verlichting op het veld appeared first on KW.be.

Lees meer »

Franco Belge Run in Wervik ten voordele van Parkili

Zondag staat de zesde editie van de Franco Belge Run op de kalender in Wervik. Het is een unieke wedstrijd die over de landsgrens heen gaat en bovendien voor het goede doel georganiseerd wordt.
The post Franco Belge Run in Wervik ten voordele van Parkili appeared first on KW.be.

Lees meer »

Meldingen kindermishandeling op recordhoogte in Vlaanderen

Het aantal meldingen van kindermishandeling staat op recordhoogte in Vlaanderen. Dat schrijven De Morgen en De Standaard donderdag. “Een positief signaal”, zegt Tim Stroobants, directeur van het overkoepelende Vlaams Expertisecentrum Kindermishandeling (VECK). “We hebben er met zijn allen meer oog voor.”

Lees meer »

Vals aanzoek, ongeplande zwangerschap en ongeziene primeur: herbekijk hier de onthutsende seizoensfinale van ‘Familie’

Bij de start van de seizoensfinale van ‘Familie’ leek er vrijdag maar één vraag te overheersen bij de soapfans: wie worden de slachtoffers door de bom die Joris wil laten exploderen op de reünie van de Van den Bossches? Het antwoord was verrassend, maar het slotbeeld van de extra lange aflevering was dat des te meer. De kijker bleef onthutst

Lees meer »

Dilbeek plaatst trajectcontroles op belangrijke invalswegen

Vanaf september lanceert de gemeente Dilbeek automatische snelheidscontroles op belangrijke invalswegen. Er worden 9 trajectcontroles geplaatst op strategische locaties verspreid over heel Dilbeek. De camera’s dienen niet alleen voor de handhaving van snelheidslimieten, maar spelen ook een cruciale rol in de bestrijding van criminaliteit.

Lees meer »