Belgisch kampioenschap boomklimmen strijkt neer in Brugge

Op zaterdag 1 en zondag 2 juni vindt op domein Koude Keuken in Sint-Andries het Belgisch kampioenschap boomklimmen voor boomverzorgers plaats, voor zowel mannen als vrouwen.

Vijf disciplines

Op de eerste dag, tijdens de preselecties, leggen 64 deelnemers vanaf 8 uur in een rotatiesysteem elk vijf proeven af. Die proeven zijn simulaties van de dagelijkse praktijk van de boomverzorgers: speedclimb, workclimb, ressue, throwline en ascent. “Wie de eerste keer ziet hoe de boomklimmers hun beste beentje voorzetten, als een stel volleerde slingerapen door de toppen van de bomen scheren, zal snel begrijpen dat boomverzorgers uit het allerbeste hout gesneden zijn”, klinkt het bij de organisatie. “Wie verwacht om alleen maar stoere klimmers met ruige baarden te zien, is er aan voor de moeite. De dames die meedoen, klimmen met klasse en elegantie. We verwachten tevens een aanzienlijke delegatie aan deelnemers uit het verre en minder verre buitenland.”

De discipline speedclimb is in looppas de boom in trekken. Workclimb is snel en efficiënt doorheen de broomkruin bewegen. “Voor wie dat te gemakkelijk vindt, is er een tak voorzien met een buzzer die afgaat wanneer de tak te ver doorbuigt.” Bij throwline is klimmen belangrijk, alsook om het touw de boom in te krijgen. Bij rescue moeten de deelnemers bewijzen dat ze in staat zijn om heel snel en efficiënt een geblesseerde collega naar beneden te brengen. Bij ascent kiezen de kandidaten zelf hun klimtechniek hoe ze naar boven geraken.

Master Challenge

Op zondag nemen vanaf 9 uur vijf mannen en drie vrouwen, die in de preselecties het beste resultaat hebben neergezet, het tegen mekaar op in de Master Challenge. “In een hele grote, een reuzenboom, worden bellen gehangen. De finalisten krijgen een half uur de tijd om de boom te bekijken, een route uit te stippelen, hun touw te installeren en naar alle bellen te klimmen.”

Voor de kinderen is er het ganse weekend een klimactiviteit voorzien. Er is een bar en er zijn snacks te verkrijgen. Op zaterdagavond komt de coverband Dust langs. De toegang tot het BK is gratis. (ACR)

The post Belgisch kampioenschap boomklimmen strijkt neer in Brugge is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Gemeente Kuurne en Leiedal vatten tweede luik van Roterij Sabbe aan

De komende twee jaar plant intercommunale Leiedal en de gemeente Kuurne een grondige renovatie van roterij Sabbe, gelegen aan de Bondgenotenlaan in Kuurne. Door leegstand, drugdelicten, vandalisme en diefstal heeft zowel de omgeving van de roterij als het gebouw zelf aanzienlijke schade opgelopen. Nu wil Leiedal het gebouw van roterij Sabbe herstellen om verdere aftakeling te voorkomen en het erfgoed

Lees meer »

Hollebekenaar Marvin Odent strandt op zeven seconden van brons in de tijdrit op de Paralympische Spelen in Parijs

Woensdag stonden op de Paralympische Spelen in Parijs verschillende tijdritten op het programma. In de categorie MH3 was het de beurt aan Marvin Odent. De Hollebekenaar debuteerde op de Spelen en werd knap vierde. Donderdag volgt al de wegrit.
The post Hollebekenaar Marvin Odent strandt op zeven seconden van brons in de tijdrit op de Paralympische Spelen in Parijs

Lees meer »

Ook immo strijdt mee om de staatsbonmiljarden: “Vastgoed rendeert beter dan wat banken bieden”

Na de banken jaagt nu ook de immosector op de miljarden van de staatsbon. Vastgoedexperts ERA en Investr voorspellen een heropleving van investeringsvastgoed. “Een goed huurhuis levert nu al een hoog nettorendement, meer dan andere veilige niet-vastgoedbeleggingen. En dat zal de komende jaren alleen maar stijgen.” Waarom zijn zij daar zo zeker van? Hoeveel rendement levert een huurhuis of -appartement

Lees meer »

Warm afscheid van de mama van minister Hilde Crevits: “Ze zou gezegd hebben: wat is er hier veel volk”

Tijdens een stemmige eucharistieviering in de Torhoutse Don Boscokerk heeft Vlaams minister Hilde Crevits samen met familie en vrienden afscheid genomen van haar mama Jeanny Muys (81), die aan kanker gestorven is. Heel wat prominente politici, over de partijgrenzen heen, woonden de uitvaartdienst bij.
The post Warm afscheid van de mama van minister Hilde Crevits: “Ze zou gezegd hebben:

Lees meer »

Stan zit in het buitengewoon onderwijs en is bijna twee uur onderweg naar school: “Hij valt in slaap tijdens de eerste les”

95 procent van de leerlingen van het buitengewoon onderwijs is maximaal negentig minuten onderweg naar school met de bus, beweerden De Lijn en de overheid vorige week nog. Je zal maar bij die andere 5 procent horen. Zoals Stan Deurinck uit Hove. Hij is bijna twee uur onderweg naar zijn school in Bornem, enkele reis. “Woensdag is hij tijdens de

Lees meer »

In Poltava, waar Russische raketten voor een bloedbad zorgden: “Iedereen kent wel iemand die getroffen is door dit drama”

Dinsdagochtend werd de Oekraïense stad Poltava, op slechts 110 kilometer van de Russische grens, opgeschrikt door een verwoestende raketaanval. Twee ballistische raketten, afgevuurd vanuit Rusland, troffen de militaire school in het hart van de stad. De balans is loodzwaar: 51 doden en 235 anderen raakten gewond. “Ik ging door de hel.”

Lees meer »

Jonge twintiger terecht voor bezit en verkoop ketamine en cannabis: “Grootmoeder en moeder belden zelf de politie”

Niettegenstaande hij al sinds zijn zestiende verslaafd is aan ketamine, was het toch voor het eerst dat een 22-jarige jongeman uit Roeselare zich voor de rechtbank moest verantwoorden voor bezit en verkoop. Op bepaalde ogenblikken kwamen de meldingen van zijn overdadig gebruik uit onverwachte hoeken…
The post Jonge twintiger terecht voor bezit en verkoop ketamine en cannabis: “Grootmoeder en

Lees meer »

Vrouw van agent beleeft traumatische nacht nadat ze bedrog opbiechtte: “Hij sloot me op, sloeg en plaste over me”

Een politieagent (53)moet vandaag voor de rechtbank verschijnen omdat hij zijn 13 jaar jongere vrouw heeft geslagen, opgesloten en onmenselijk behandeld. Dat gebeurde nadat zij had opgebiecht dat ze hem al een tijdje bedroog. De agent plaste meerdere keren in een glazen fles en goot die daarna uit over zijn vrouw. “Dat was geen urine, maar een soort Ricard”, argumenteerde

Lees meer »